Yksi vaihe suunnistuksen A- ja B-maajoukkueiden päävalmentaja Juha Tainin valmentajan uran alkutaipaleella liittyy Jämsään. Hänen vaimonsa Mia on jämsäläinen ja Jämsän Retki-Veikkojen kasvatti.
– Opiskelimme 2000-luvun alussa Jyväskylän liikuntatieteellisessä valmennus- ja testausoppia. Keväällä 2003 näytti siltä, että kesätöitä ei ole tarjolla. Tein suunnitelman ja tarjosin itseäni JRV:lle toiminnanjohtajaksi sekä vaimoani valmentajaksi. Molemmat vain kesäksi ja puolipäiväisenä. Ehtona oli se, että hommaan itse rahat kesätyöni kautta. JRV:n puheenjohtaja Reijo Hokka osti ajatuksen ja samana keväänä alkoi seuran toiminnan kehittäminen monella sektorilla, hän muistelee.
Tainin mukaan Jämsässä tehtiin seuraavien viiden vuoden aikana sekä valmennusta että seuratoimintaa monipuolisesti. Vaikka kyse alkuun oli kesätyöstä, niin varsin nopeasti toiminta lipui ympärivuotiseksi.
Retki-Veikkojen ohella Taini toimi jonkin aikaa valmentajana Jämsän seudun koulutuskeskuksen suunnistusryhmässä, joka oli ammatillisen puolen vastine urheilulukiolle. Jämsästä käsin järjestyi myös ensimmäinen kontakti Suunnistusliiton tehtäviin.
– Uudistuneen aluevalmennusjärjestelmän myötä aloitin oto-aluevalmentajana Keski-Suomessa. Vuotta myöhemmin edelleen Jämsästä käsin operoiden siirryin nuorten lupausten Suunta Huipulle -ryhmän vetäjäksi.
Jämsän Retki-Veikkojen tuonaikaisista kilpasuunnistajista voi mainita edelleen Tainin valmennuksessa olevan ja nykyisin taas JRV:tä edustavan viestisuunnistuksen maailmanmestari Merja Rantasen sekä nuorten vuoden 2003 maailmanmestarin Laura Hokan. Esimerkki on poikinut myös lisämenestystä.
– Enimmäkseen JRV:n kasvattien menestys ja nouseminen maajoukkuetehtäviin – viimeisimpänä Anna Närhi – on seurausta intohimosta lajia kohtaan. Toki seuran järjestämät valmennukselliset ja taloudelliset resurssit ovat olleet elinehto. Aikanaan sitä mietittiinkin, että lähtevätkö seuran lahjakkaat nuoret muihin seuroihin hakemaan sitä viimeistä menestystä vai kääritäänkö hihat ja pyritään luomaan koko seuran voimin kilpailukykyiset resurssit Jämsään, Juha Taini kiteyttää.
– JRV:n nuorten suunnistajien hakeutuminen liikunnallisiin opiskelupaikkoihin on poikkeuksellisen runsasta. Varmasti tässäkin on kyse intohimosta urheiluun, mutta myös ympäriltä löytyvistä esimerkeistä, jotka ovat löytäneet työpaikan urheilun parista, hän jatkaa.
Taini ylistää Retki-Veikoissa vallitsevaa vahvaa yhteisöllisyyden tunnetta.
– Seura on riittävän pieni, että kaikki tuntevat toisensa ja sitä kautta seuran eri toimintasektorit nivoutuvat hyvin yhteen. Kun kysytään, niin apuun lähdetään ja laitetaan itseä likoon yhteisen edun vuoksi.
Myös Taini oli aikoinaan hakemassa Jukolaa Jämsään, vaikka ei enää ollutkaan seurassa aktiivisesti mukana, kun päätös Jukolan myöntämisestä Jämsään tehtiin.
– Samaan aikaan haettiin muuten myös ehdokasta Suomen MM-isännäksi 2013. Jämsäkin oli tuon kilpailun loppusuoralla mukana, mutta Vuokatti vei pidemmän korren. Ehkä emme olleet riittävän kovia lobbaamaan. Erinomaiset puitteet olisi Jämsäkin tarjonnut MM-kisaviikolle, hän spekuloi.
Vuokatin MM-kisoja ajatellen Jukola ei ole tarkkailukilpailu. Taini silti myöntää, että onnistumiset jäävät mieleen ja saattavat painaa alitajunnassa päätöksiä tehdessä.
– Kansainvälisen tason suorituksen painavat aina vaakakupissa, eikä niitä tule liukuhihnalta. Viestissä tulokseen vaikuttavat usein myös ulkoiset tekijät ja muut suunnistajat, joten koviin yksittäisiin noteerauksiin täytyy aina suhtautua pienellä varauksella.
Tainille Jämsä-Jukola ei ole vain ajatusmatka menneeseen. – En ole juoksemassa viikonlopun aikana, mutta muuten kyllä tiiviisti mukana nykyisen seurani Kooveen huoltojoukoissa. Päävalmentajan roolissa vedän ”liiton vehkeet” pari kertaa niskaan muutamassa edustustilaisuudessa piipahtamisen ajaksi.
« Takaisin