Haluat tutustua suunnistuksen saloihin, vaan termistö aiheuttaa pään vaivaa? Lajin harrastajat viljelevät sanoja joiden merkitys ei ummikolle välttämättä ihan heti aukea.
Tämän lyhyen suunnistussanaston avulla pääset alkuun. Rastipukki ei siis olekaan siksakkia juokseva vuohi eikä itkumuuri sydänsurujaan purkavan pakopaikka…
Emit
Elektroninen leimausjärjestelmä. Rastilla käydessään suunnistaja käyttää oman Emit-kilpailukorttinsa rastin Emit -leimasimessa. Kilpailukorttiin rekisteröityy rastin koodi ja rastillakäyntiaika. Kilpailun jälkeen kilpailukortilla olevat leimausten aikatiedot siirretään lukuleimasimen avulla tulospalvelujärjestelmään.
Itkumuuri
Järjestäjän osoittama paikka, jossa kilpailijalla on mahdollisuus selvittää omaan suoritukseen liittyviä epäselvyyksiä.
Hajontamenetelmä
Ratamestarin käyttämä menetelmä, jolla kilpailijajoukko hajotetaan rasteille eri järjestyksessä. Hajonnasta riippumatta kilpailijat, tai viestissä joukkue, suunnistavat lopulta tasapuolisesti täsmälleen samat rastivälit.
Kartan suuntaaminen
Kartan kääntäminen kädessä – yleensä kompassin avulla – pohjois-eteläsuuntaan. Tavallisesi kartan yläreuna osoittaa tällöin kohti pohjoista.
Kielletty alue
Järjestäjän suunnistusalueen ulkopuolelle rajaamat alueet ja suunnistuksen lajisääntöjen mukaiset aina kielletyt alueet, kuten tontit ja viljellyt pellot.
Levykompassi
Perinteinen kompassimalli, jossa neularasia on asennettu suorakaiteen muotoiseen levyyn. Kompassinarulla ranteeseen kiinnitettyä levykompassia pidetään kämmenessä ja sillä on mainio suunnistaa suunnassa pitkiäkin välimatkoja.
Mallasrasti
Suunnistushenkinen olutpubi. Yleensä avoinna vain Jukolan viestissä.
Metsäkirkko
Suunnistushenkinen hiljentymispaikka. Yleensä rakennettu Jukolan viestin kilpailukeskuksen läheisyyteen.
Optimireitti
Nopein reitti kahden rastipisteen välillä.
Peukalokompassi
Moderni kompassityyppi, jossa pieneen pohjalevyyn kiinnitettyä neularasiaa pidetään peukalossa kartan päällä. Peukalokompassin avulla suunnistaminen perustuu vahvasti oikein suunnatun kartan ja maastohavaintojen yhdistämiseen.
Pummi
Tilanne, jossa suunnistussuoritus ei suju, kuten oli suunniteltu. Matkan varrelle tulee yllättäviä ylimääräisiä kiemuroita. Pummi on kaikkien suunnistussuoritusten jälkeisten spekulaatioiden äiti.
Rastipukki
Rastipisteeseen puusta rakennettu ”teline”, johon emit -leimasin on kiinnitetty.
Rastipiste
Se maastonkohta, johon rasti on sijoitettu, esimerkiksi kivi tai jyrkänne.
Rastimäärite
Kuvallinen selite, joka kertoo suunnistajalle rastilipun tarkan sijainnin tarkemmin kuin pelkkä kartan karttamerkki. Esimerkiksi kivi, korkeus 2 metriä, itäsivu.
Reittihärveli
Reittihärveli on suunnistusaiheinen Internet-sovellus, jossa omaa suunnistusta ja reitinvalintoja voi verrata muiden toteutuksiin. Reittihärveliin piirretään suunnistusradalle oma reitti, sovellus näyttää toteutuneet rastiväliajat. Animaatiossa nähdään valittujen suunnistajien reitit ja etenemisvauhti.
Suppa
Suppa on jääkauden sulamisvaiheen aikana harjualueille muodostunut, usein pyöreä painanne. Suppa voi olla laakea ja matalahko tai jyrkkäreunainen ja melko syvä monttu.
Suunnassakulku
Suunnistajan eteneminen ottamansa kompassisuunnan mukaisesti.
Virheellinen leima
Suunnistaja on käynyt väärällä rastilla. Emit -rastileima ei vastaa oikean radan leimaa.
Yösuunnistus
Suunnistaminen pimeässä. Eroaa normaalisuunnistuksesta vain siinä, että kilpailija käyttää otsavaloa ja rasteilla on yleensä normaalien rastilippujen lisäksi pienet heijastimet.
Rehuteline
Riistan talviruokintakatos. Karttaan merkittyinä voivat olla myös rastipisteinä.