Chilestä talkootöihin

Kuopio-Jukolan talkoolaiseksi tullaan kirjaimellisesti vaikka toiselta puolelta maailmaa. Ulla-Maija Reinikainen saapuu Etelä-Amerikasta Chilestä, kuten monena muunakin kesänä.

– Mieheni on kotoisin Vehmeristä ja kesäpaikkamme on siellä. Myös miehen äiti ja veli perheineen asuvat Vehmersalmella.

Reinikainen sai tietää Kuopio-Jukolan toimitsijatehtävistä juuri anopiltaan.

– Hän viime kesänä näytti esitettä ja ilmoittauduin saman tien. Mukava kun pienellä paikkakunnalla tapahtuu jotain, ja vanhana partiolaisena sitä on ”aina valmis”.

Ulla-Maija Reinikainen matkaa Kuopio-Jukolaan Chilestä. Taustalla Santa Martina-golfkenttä 1500 metrin korkeudessa.

Ulla-Maija Reinikainen matkaa Kuopio-Jukolaan Chilestä. Taustalla Santa Martina-golfkenttä 1500 metrin korkeudessa. Kuva: Ulla-Maija Reinikaisen kotialbumi.

Chilessä talkoot ovat lähes tuntematon käsite.

– Kerran ehdotin golfklubilla, että voisimme järjestää talkoot kentän kevätsiivoukseen, niin kuin Suomessa. Kaikki olivat vähän ihmeissään, että kyllähän täällä on ”maestroja” tekemään sellaiset työt.

Kun työn voi teettää halvalla, ns. yläluokka ei ole tottunut tekemään mitään käsillään.

– Me olemme olleet usein ihmetyksen kohteena, itse siivotaan pihaa, rakennetaan hyllyjä varastoon tai käydään kaupassa kävellen, Reinikainen naurahtaa.

– Mutta tietenkin täytyy muistaa, että me olemme täällä hyväosaisia, ja monelle chileläiselle se on kaukana todellisuudesta.

Elämää chileläisessä kalastajakylässä.

Elämää chileläisessä kalastajakylässä. Kuva: Ulla-Maija Reinikaisen kotialbumi.

Etelä-Amerikassa kesä on juuri vaihtumassa syksyyn.

– Kuukin kurkistaa täällä toisesta kulmasta. Aurinko on pohjoisessa keskellä päivää, mutta kyllä se laskee länteen, Reinikainen vakuuttaa.

Chileläinen yhteiskunta on jakautunut selvästi, tuloerot ovat valtavat. Vain kymmenesosa väestöstä tienaa enemmän kuin 1300 € kuussa, yli puolet tienaa vähemmän kuin 770 €. Minimipalkka on noin 300 €.

– Litra maitoa maksaa silti euron, leipäkilo 4 €, Big Mac 2,72 €, metro/bussilippu 80 centtiä ja litra bensaa 1,12 €. Keskivertovuokra on 200 €.

Chilen pääkaupungissa Santiagossa ympäristöineen on noin 6 miljoonaa asukasta.

Chilen pääkaupungissa Santiagossa ympäristöineen on noin 6 miljoonaa asukasta. Kuva: Ulla-Maija Reinikaisen kotialbumi.

Ilmoittautuessaan talkoorekisteriin Reinikainen merkitsi useita eri tehtävävaihtoehtoja. Rekisteristä hänet poimittiin Ympäristö- ja huoltotiimin tehtäviin. Mitä se käytännössä pitää sisällään, tarkentuu Reinikaiselle lähempänä.

Talkootöistä Kuopio-Jukolan toimitsijana Reinikaisella on jo etukäteen hyvät odotukset.

– Iloisia työntäyteisiä päiviä, uusia tuttavuuksia, yhdessä tekemistä ja kaunista Suomen luontoa sateineen ja itikoineen, niitä odotan!

Aconcagua aivan Argentinan ja Chilen rajalla on Amerikan mantereen ja eteläisen pallonpuoliskon korkein vuori, 6 962 m – korkeuskäyrät tiheässä!

Aconcagua aivan Argentinan ja Chilen rajalla on Amerikan mantereen ja eteläisen pallonpuoliskon korkein vuori, 6 962 m – korkeuskäyrät tiheässä! Kuva: Ulla-Maija Reinikaisen kotialbumi.

« Takaisin

Taustayhteisöt

Pääyhteistyökumppani

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät Venlojen-viesti

Osuusisännät Jukolan-viesti