Jukolan uusi kiertopalkinto

Lukkarin oppi -kiertopalkinto - tästä taistellaan Kuopio-Jukolassa.

Lukkarin oppi -kiertopalkinto – tästä taistellaan Kuopio-Jukolassa.

Jukolan viestin kiertopalkinnosta kisaillaan seitsemän vuotta kerrallaan. Viime kesänä kiertopalkinto Viertolan härkä päätyi joensuulaisen Kalevan Rastin palkintokaappiin. Uusi kiertopalkinto aloittaa matkansa Kuopio-Jukolassa sunnuntaina 15.6.2014.

Järjestyksessään yhdennentoista kiertopalkinnon nimi on Lukkarin oppi. Sen on suunnitellut ja tehnyt helsinkiläisessä Kallahden kivikerhossa Petteri Palmi ja Vesa Tenhivaara.

– Kiertopalkinnon tausta on teoksessa Seitsemän veljestä, kertoo Petteri Palmi,
– Veljekset joutuivat lukkarin oppiin, jotta saisivat hankittua itselleen lukutaidon ja sitä kautta myös naimaluvan.

Lukkari oli ankara opettaja, mutta olipa joidenkin veljesten pääkin kova kuin kivi. Sinne ei tahtonut oppi mennä perille! Pojat karkasivat lukkarin opista.

Loppujen lopuksi lukkari toimi jopa sovittelijana, kun Juhani kihlautui Venlan kanssa. Kuusi veljestä löysi itselleen lopulta vaimon ja elämän meno parani muutenkin.

Lukkarin oppi –kiertopalkinto kuvastaa sitä, kuinka kovaa lukemisen opettelu veljeksille oli, mutta mitä kaunista lukemisen oppiminen toikaan tullessaan. Lukutaito tarvittiin naimalupaan ja rakkaan vaimon saamiseen.

– Nykyisinkin lukutaito antaa mahdollisuuden tutustua uusiin ja kauniisiin asioihin kirjallisuuden kautta, Palmi sanoo.

Lukkarin opin pääraaka-aine on suomalainen Ylämaan spektroliitti. Sen joskus varsin tavanomaisenkin pinnan alta paljastuu mitä kauneinta väriloistoa. Kivi symboloi veljesten kovapäisyyttä, sisältä paljastuva kauneus sitä kaikkea kaunista, mitä lukutaito voi tarjota.

Kauniin sahatun, hiotun ja kiillotetun väripinnan päällä ovat hopeasta valmistetut fraktuura-kirjasintyypin kirjaimet A, B ja C. Sillä opettelivathan pojatkin lukemaan juuri fraktuura-kirjasimia. Palkinnon pohja on suomalaista visakoivua.

Lisätietoja Jukolan ja Venlojen viestien kiertopalkintojen historiasta.

009_900

Lukkarin oppi julkistettiin tänään Kuopiossa. Palkinnon paljastivat Kaukametsäläiset ry:n puheenjohtaja Juhani Sihvonen ja Suomen Suunnistusliiton kilpailupäällikkö Petteri Palmi, joka on myös toinen tekijöistä.

Palkinnon otti haltuunsa Kuopio-Jukolan kilpailunjohtaja Jouko Kaihua ja pääsihteeri Sari Jetsonen. Palkinto säilytetään järjestäjien hallussa, kunnes se luovutetaan vuodeksi seuraavalle Jukolan viestin voittajalle.

« Takaisin

Taustayhteisöt

Pääyhteistyökumppani

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät Venlojen-viesti

Osuusisännät Jukolan-viesti