Vehmersalmi on saanut nimensä Kallaveden ja Suvasveden välisestä salmesta. Vehmersalmi oli itsenäinen kunta vuosina 1922 – 2005. Sillä oli Sisä-Suomessa harvinainen saaristokuntastatus, mikä johtui siitä, että iso osa kuntaa sijaitsi Soisalon saaressa, lossimatkan takana. Nyt Soisalon saaren pohjoispäähän Rytökylään ja Kuopio-Jukolan kisakeskukseen pääsee siltaa pitkin.
Kun kunta liitettiin Kuopioon, väestöä oli reilut 2 100 henkeä, eikä asukasmäärä ole siitä hiipunut. Kesäisin väkimäärä vähintään tuplaantuu, kun mökkiläiset saapuvat.
Tienoo on täynnä järviä, niemiä, notkoja ja saarelmia. Niinpä Vehmersalmella elettiin 1950-luvulle saakka pitkälti kuin Venetsiassa, teitä oli vähän ja enimmäkseen liikuttiin vesiä pitkin. Kesällä kuljettiin laivalla ja omilla veneillä kirkonkylälle, Kuopioon ja joka paikkaan. Laivat pysähtyivät talojen omilla laitureilla ja kuljettivat ihmisiä, tavaroita ja postia. Laiturit olivat sen ajan kohtaamispaikkoja. Kauppakin oli perustettu yhdellä kylällä saareen, mikä on nykyisen näkemyksen mukaan kohtuullisen huono bisnespaikka.
Talvisaikaan oli omat liikennesäännöt. Hevosilla mentiin jäitä pitkin aamulla aikaisin Kuopioon ja vietiin elintarvikkeita myyntiin. Aamupäivällä Kuopiosta päin tulevat hevoset väistyivät uralta. Puolelta päivin säännöt muuttuivat: Vehmersalmelta päin tulevat väistyivät. 1960-luvulla valmistui suuri määrä siltoja ja siirryttiin tältä osin enemmän nykyaikaan.
Harva tietää, että taidemaalari Akseli Gallen-Kallela vietti kesiään Vehmersalmella. Mm. maalaus Sammon taonta on maalattu Vehmersalmen kivikoissa. Tetrimäellä Soisalon saaressa valmistetaan yksinoikeudella kansallisaarteita, Eliel Saarisen suunnittelemia huonekaluja.
Vehmersalmi on maailman tippaleipäkeskus: kylällä valmistetaan vuosittain maailman suurin määrä tippaleipiä. Jo tammikuussa tippaleipien tuoksu täyttää kylänraitit, vappuun mennessä tuoksut ovat haihtuneet.
« Takaisin