Petter Thoresen fortfarande med

Petter Thoresen i Jämsä-Jukola 2013. Foto: Petteri Kähäri.

Petter Thoresen i Jämsä-Jukola 2013. Foto: Petteri Kähäri.

Många topporienterare världen runt från förr och nu kommer till Kuopio-Jukola. En av dem är den mångfaldige VM-medaljören, Jukola- och tiomilavinnaren Petter Thoresen från Norge. Första gången i Jukola 1986 minns han väl.

-Jag sprang som junior i Bækkelaget med dåtida stjärnor som Brit Volden, Øyvind Thon och Egil Johansen. Jag gjorde inte någon större inverkan på dem eftersom förutom att springa fort tänkte jag ha kul. Jag missade bussen när vi skulle åka tillbaka men lyckligtvis fick jag en skjuts till Helsingfors. De enda lediga platserna på flyget var i businessclass. Jag fick skratta mycket men det lönade sig!

Thoresen räknar att han vunnit fem gånger i Jukola som tävlare, en gång som tränare. Första gången var i Bækkelaget, resten i det legendariska Halden. Han kommer ihåg många roliga händelser.

-Sista förstaplatsen kom i Sulkava 2003. Øystein Kristiansen kom överlägset i täten från förra sträckan, men klart tidigare än jag hade väntat mig. Jag satt fortfarande på toa när jag insåg att Øystein redan var på väg till växlingen. Jag rusade i väg och klädde av mig samtidigt. I växlingen märkte jag att var den enda som inte hade någon pannlampa. Jag sprang ensam i täten och var lite rädd om jag skulle kunna läsa kartan i de mörkaste skogarna. Som tur var lyckades det!

För Thoresen är Jukolakavlen det största enskilda evenemanget inom orientering.

-Jag är mycket tacksam alla de otaliga människor som har gjort Jukolakavlen möjlig genom åren, bra jobbat! Ni har gett mig så många bra och roliga stunder samt så många nya, fina bekantskaper.

I Kuopio-Jukola har hans lag inga större mål.

-Vårt lag Enga består av gamla veteraner som är här för att ha kul. Förutom att klara livhanken och nå en placering bland 2-300 är vårt mål att slå Ølklubben, ett annat motsvarande lag. Jag springer första sträckan och förhoppningsvis blir jag inte översprungen av de andra, skrattar Thoresen.

-Föstås måste vi lämna Ølklubben bakom oss med detsamma! Vi möts på en gemensam sits på söndagkväll i Helsingfors.

I år har Thoresen undantagsvis inga större plikter som orienterare, tränare eller i något orinteringsförbund. Dock är han sysselsatt av Noname som han varit med om att grunda.

-Orientering är fortfarande min gren som ger mig mycket glädje. På sommaren är jag med i Jukola och kanske ett par andra tävlingar. Mina barn är inte intresserade av orientering men lyckligtvis är de annars friluftsmänniskor. Vi sysslar med slalom och forsränning med kajaker.

-Jag lever för de stora ögonblicken i livet. Jukola har alltid varit ett av de finaste, säger Thoresen.

« Tillbaka

Taustayhteisöt

Pääyhteistyökumppani

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät Venlojen-viesti

Osuusisännät Jukolan-viesti