Kun tuhansia ihmisiä kerääntyy samalle alueelle, ei jätteiden syntyä voi välttää. Niiden käsittelyyn voi kuitenkin vaikuttaa. Louna-Jukolassa kierrättäminen on aiempien vuosien tapaan vahvasti läsnä.
– Meillä on kolme suurta kierrätyspistettä, mistä löytyy astiat energia-, bio-, pahvi-, muovi-, metalli- ja lasijätteelle sekä toimistopaperille, Jukolan jätehuollosta vastaava Johanna Ruusunen kertoo.
– Lisäksi kierrätysastioita laitetaan erikseen sopiville paikoille. Esimerkiksi ravintolan luo tulee biojäteastia ja media-alueelle roskis toimistopaperille, hän lisää.
Aiempina vuosina jätettä on syntynyt reilut 30 000 kiloa, josta suurin osa, noin kaksi kolmannesta, on poltettavaa sekajätettä.
Louna-Jukolan jätehuollosta vastaa ympäri pohjoismaita toimiva kiertotalousyhtiö Ekokem. 700 työntekijän yhtiö toimii myös Venlojen viestin ankkuriosuuden isäntänä. Toinen yhteistyökumppani on Salon ja Paimion alueen kuntien jätehuoltoyhtiö Rouskis.
Ekokem ei ole ollut aiemmin mukana vastaavanlaisessa tapahtumassa.
– Näemme Jukolan suurena ja positiivisena tapahtumana, johon voimme tuoda ympäristö- ja kiertotalousosaamistamme. Meillä on alueella muitakin hankkeita, ja näin saamme kerrottua osaamisestamme myös paikallisesti, Ekokemin viestintäpäällikkö Virpi Mäenanttila kertoo.
Ekokem toimittaa alueelle jäteastiat sekä puristimet pahvi-, bio-, ja sekajätteille. Vapaaehtoiset tyhjentävät jäteastioita jatkuvasti, ja puristimilla jäte saadaan tiiviimpään muotoon.
Sekajätteen normaali kuutiopaino on 40 kiloa, mutta puristamalla kuutioon saadaan mahtumaan yli 300 kiloa jätettä. Kuutiot noudetaan tapahtuman loputtua, ja ne toimitetaan edelleen poltettaviksi ja kierrätykseen.
– Edellisten Jukoloiden loppuraporttien perusteella lajittelu on välillä ollut vähän haasteellista eikä ole aina toiminut niin hyvin kuin pitäisi. Yritämme parantaa toimintaa tänä vuonna, Johanna Ruusunen sanoo.