Joensuu-Jukola tävlingskartor till tryck och område som avlyst kompletterat

Området som är avlyst för träning och tävling inför Joensuu-Jukola har uppdaterats 21.2. Väg 514 är i bruk under hela evenemanget. Väg 512 kommer att stängas mellan väg 514 och Konnunvaara, tidsperioden meddelas senare.

Tävlingskartan och banorna är den viktigaste delen av en orienteringstävling och även den största hemligheten. Joensuu-Jukola erbjuder äkta orientering, dvs. krävande både fysiskt och orienteringstekniskt på enastående karta. Joensuu-Jukola tävlingskarta är gjord av Jussi Silvennoinen, som även var ansvarig för 2014 och 2015 Jukola kavlens kartor. Silvennoinens expertis har även använts i Sverige och Frankrike. Under de två senaste år har ett av Silvennoinens större projekt varit i Norge, där han gjort kartor för Kalevan Rastis största konkurrent Halden SK.
I och med att tekniken utvecklats och baskartorna förbättras har det även blivit enklare att göra orienteringskartor. Kartan är dock alltid kartläggarens egen syn av terrängen och en karta från samma område av två olika kartläggare är alltid olika. När man gör en karta är det alltid en balans mellan mängden detaljer och läsbarheten. Silvennoinens kartläggning kan beskrivas som sällsynt tydlig och omtyckt.

Joensuu-Jukola tävlingskarta trycks under februari av PunaMusta tryckeri från Joensuu. Kartorna sätts i kartplast under mars månad. Orienteraren får kartan först under tävlingsprestationen.

– Många skulle säkert redan nu villa veta alla detaljer – hur ser tävlingskartan ut, var är första kontrollen eller var är TV kontrollerna. Men många hemligheter och gafflingarna avslöjas först under tävlingsveckoslutet efter budkavlen, påminner Jussi Silvennoinen.

Finland 100 Venlakavlen och Jukola kavlens banor är resultat av Petri Vainios och Simo Martomaas samarbete. Även bankontrollant Jarmo Puttonen från Vaajakosken Terä har haft en viktig insats i processen. Joensuu-Jukola banorna är krävande och idrottsmässigt rättvisa, detta har säkrats med kontrollöpningar under två senaste somrar av föreningens egna elitlöpare.

Joensuu-Jukola erbjuder även högklassiska träningar under våren, planerade av Kalevan Rasti elitlöpare Mari Väänänen, Thierry Gueorgiou, Jan Procházka, Santeri Silvennoinen och Aaro Asikainen.

– De lag som lyckas i Jukola förstår terrängen fullständigt och uppmärksammar i vägvalen terrängens framkomlighet. Orientering i sluttningarna är definitivt en avgörande färdighet i backterrängen, berättar Thierry Guergiou.

Toplagen har bekantat sig med terrängen redan förra hösten och på nytt under denna vår. Utländska lag anländer till Joensuu några dagar före tävlingen för terrängkännedom. Joensuu-Jukola träningsmöjligheter.