KILPAILUNJOHTAJAN BLOGI: Lahti-Hollola Jukolan valmistelut hyvässä vauhdissa

Jukola 2018 on kahdeksas Jukolan viesti Päijät-Hämeessä ja kolmas Hollolan Hälvälässä. Hollolan Urheilijat tarttui mittavaan haasteeseen Jukolan järjestäjänä ensimmäistä kertaa luottaen kumppanina toimivan LS-37:n vahvaan kokemukseen jo viidennen Jukolan järjestäjänä.

Jo Jukolan hakumenettelyyn lähdettäessä tiesimme Hollolan Urheilijoiden vahvuudeksi pyyteettömän talkootyön tekemisen. Silti minun on ilolla myönnettävä, että olemme joidenkin valmistelujen osalta edenneet alkuperäistä suunnitelmaa nopeammassa aikataulussa. Esimerkiksi vanhan lentokentän siistiminen toimivan kilpailukeskuksen edellyttämälle tasolle ja rakentamissuunnitelma ovat aikataulustaan edellä. Isännät ovat toimittaneet puutavaraa talkoolaisten sahattavaksi ja kuivamaan varsin mukavalla tavalla. Kiitos tehdystä työstä kuuluu kaikille mukana olleille ja myötäeläneille! Tästä on hyvä jatkaa yhteistä ponnistelua.

Lahti-Hollola Jukola 2018 vaalii Jukolan viestin vuodesta 1949 alkanutta perinnettä ja arvokkuutta. Olemme saaneet kunnian vastata järjestyksessään jo 70. Jukolan viestin ja 41. Venlojen viestinjärjestelyistä! Jukolamme ajankohta osuu myös isänmaamme itsenäisyyden 100-vuotisjuhlien ajankohtaan. Samana keväänä maakunnassamme muistetaan itsenäisyytemme alun raskaita vaiheita. Vielä yksityiskohtana todettakoon, että toukokuun 28. päivänä 1918 eduskunta hyväksyi siniristisen lipun Suomen viralliseksi lipuksi ja jo samana iltana nousi uusi Suomen lippu eduskuntatalon salkoon.

Näiden kaikkien tasavuosijuhlien osuminen Jukolaamme asettaa joitakin vaatimuksia ohjelman toteuttamiselle ja juhlavuudelle. Samalla se antaa meille järjestäjille mahdollisuuden osoittaa urheilun merkitys yhdistäjänä. Varsinkin itsenäisyytemme alkuvuosina urheilusankarit Hannes Kolehmaisesta ja Paavo Nurmesta alkaen ovat lyöneet yhdessä menestymisen ja tekemisen kipinää suomalaisten sieluihin.

Jukolan viesti on loistava esimerkki yhteisöllisyyden vaalimisesta ja reitinvalinnoista! Kilpailun järjestelyt tapahtuvat lähes 100 % talkootyönä laajan tukiverkon myötävaikutuksella. Kilpailu on selkeästi maailman parhaiden suunnistajien korkealle arvostama voimien mittelö, huippu-urheilutapahtuma. Samalla se on myös Suomen suurin aikuisten kuntoliikuntaliikuntatapahtuma. Kilpailuihin osallistuvien joukkueiden kolme tärkeintä syytä osallistumiselle ovat: perinne, mukava yhdessäolo kavereiden kanssa ja elämyksellisyys. Siksi Jukolan ja Venlojen viestit ovat oiva yhteinen tavoite työyhteisöille ja kaveriporukoille, TYHY-liikuntaa parhaimmillaan niin kuin suunnistus liikuntalajina muutoinkin.

Olemme määritelleet jo hakuvaiheessa suunnitteluperusteemme vastaamaan kaikkien aikojen suurimman Jukolan haasteisiin. Tähän meillä on loistavat mahdollisuudet kilpailualueemme sijainnin avulla. Hollolasta on lyhyt matka ja hyvät liikenneyhteydet pääkaupunkiseudulle satamineen ja lentokenttineen. Noin kahden tunnin ajomatkan sisällä asuu melkoinen määrä suunnistuksen harrastajia ja kuntoliikkujia. Meillä on tarjolla mielenkiintoinen suunnistusmaasto ja toimiva kilpailukeskus, jossa pääosa kaikista toiminnoista on 500 metrin ympyräkaaren sisällä ja etäisimmätkin toiminnot selvästi alle kilometrin säteen sisällä vaihtoalueesta mitattuna. Seurojen huolto-autoilla ja linja-autoilla pääsee aivan kilpailukeskuksen ytimeen. Toimivilla järjestelyillä saamme houkuteltua Jukolaamme ennätysmäärän suunnistajia ja kohtuullisella kelillä myös merkittävän määrän yleisöä.

Kilpailun osanottajamäärän kasvaminen asettaa myös haasteita valmisteluille, sillä Jukolan viesti tunnetaan laadukkaista ja perinteitä kunnioittavista järjestelyistä. Siksi valmistelut on aloitettu jo hyvissä ajoin vuoden 2012 syksyllä. Ensimmäisiä tehtäviä oli saada maanomistajien lupa kilpailun järjestämiselle. Iloksemme havaitsimme hämäläisen talkoohengen olevan vielä voimissaan saadessamme varsin myönteisen vastaanoton lupahakemuksillemme! Tästä yhteisöllisyyden osoituksesta on hyvä ponnistaa eteenpäin!

Meillä on Jukolaamme aikaa vajaat puolitoista vuotta. Meiltä järjestäjiltä vaaditaan melkoista työpanosta, yhdessä tekemisen taitoa ja tahtoa tehdä yhteistä hyvää! Jukola on suuri talkooponnistus, mutta samalla ikimuistoinen elämys kaikille siihen osallistuneille. Olemme keränneet talkooväkemme ydinjoukolla oppia jo parissa Jukolan viestissä ja jatkamme tieto-taitomme kehittämistä Joensuu-Jukolassa 2017. Kokemusten hyödyntäminen antaa meille loistavat mahdollisuudet oman ajattelumme avartamiselle. Uskon, että esimerkiksi Joensuu-Jukolan järjestelyihin osallistumalla saamme koulittua omaa väkeämme ja havaitsemme konkreettisesti jokaisen talkoolaisen merkityksen onnistuneelle lopputulokselle.

Olemme haastaneet yhteistyökumppaneitamme osallistumaan Jukolamme rakentamiseen ja samalla maakuntamme yhteisöllisyyden vahvistamiseen suunnittelun alkuhetkistä alkaen. Rohkenen sanoa, että Lahti-Hollola Jukola 2018 tarjoaa yhteistyökumppaneillemme oivan mahdollisuuden vuosikymmenen parhaalle näkyvyydelle. MM-hiihdoissa mukana oleville Jukola tarjoaa erinomaisen jatkon hiihtokisojen nostattamalle matkailulle ja näkyvyydelle. Jo nyt Jukolamme tyyppimaastoihin on käynyt tutustumassa melkoinen joukko maailman parhaita suunnistajia. Tällainen harjoittelupainotteinen matkailu lisääntyy kisan lähestyessä, mikä osaltaan lisää yhteistyömahdollisuuksia liikunta- ja luontomatkailun piirissä. Jukolan taloudellinen vaikutus alueellemme tulee olemaan noin 5–7 miljoonaa euroa eli varsin merkittävä mahdollisuus elinkeinoelämälle.

Huolellinen suunnittelu ja toivottavasti edelleen kiireetön valmistelu antavat hyvät lähtökohdat Jukolan järjestelyissä onnistumiselle ja yhteistyökumppaneiden näkyvyydestä huolehtimiselle. Valiokuntien toimintojen suunnittelussa ja aikatauluissa on merkittäviä eroja. Ratamestariryhmän työ alkoi jo kesällä 2015, jotta monet huipputapahtumaan vaikuttavat yksityiskohdat voidaan hioa kohdalleen ja testata jo kesällä 2017. Onnistunut televisiointi on hyvä esimerkki kilpailullisten asioiden ja hyvän ohjelmatuotannon yhteen sovittamisesta. Liikenne ja telttapaikkojen jako tulee valmistella syksyyn 2017 mennessä. Tulospalvelun henkilöstöltä vaaditaan mittava määrä yksityiskohtiin menevää osaamista ja siksi kouluttautuminen tapahtuu pitkäjänteisesti koko valmistelujakson ajan.

Joulukuussa 2016 meillä on koossa reilut sata talkoolaista. Toivomme saavamme jotakuinkin saman verran lisää talkoolaisia kevään 2017 kuluessa osallistumaan joihinkin suunnittelutehtäviin ja tiimien vetäjiksi keväällä 2018 tapahtuvaa talkooväen pääosan koulutusta varten.

Monipuolisen suunnittelu- ja valmistelujaksomme ohjenuorana olkoon Havukka-ahon ajattelijan kaukoviisaus. Kaukoviisaus; asiat harkitaan etukäteen ja kuvitellaan tapaus sikseenkin elävästi, että kun se kerran tapahtuu, on reitit selvät. … Mutta tässä lajissa on kaksi pahaa vikaa; asia jää huvikseen tapahtumatta tai se sattuu eri tavalla. Joka arvaa ottaa nämäkin huomioon, sille on maailmanranta kevyt kiertää…

Antoisaa itsenäisyytemme juhlavuotta 2017 toivottaen,

Jorma Aherto

Kilpailunjohtaja