Simo ”Sipe” Santapukki paljastaa muillekin kuntosuunnistajille saamansa Jukolavinkit

Apulanta-yhtyeen rumpali Simo ”Sipe” Santapukki on kiertänyt kuntorasteja ympäri Suomen. Hän saattaa liittää keikkamatkaan suunnistusharjoituksen, ja Peräseinäjoenkin maastot ovat tulleet jo tutuiksi hänelle. Simo on aina ollut kuntourheilija, mutta asfaltilla juoksu vaihtui pehmeämpään alustaan avopuoliso Minna Kaupin myötä noin viisi vuotta sitten. Perehdytyksen lajin saloihin hän on saanutkin Minnalta.

– En ollut aiemmin uskaltautunut rasteille, sillä se tuntui jostain syystä liian haastavalta ajatukselta. Kun sitten lopulta uskaltauduin metsään kartan kanssa, tempauduin lajiin heti kerrasta. Ensimmäinen kertani oli Heinolassa, kun Minna teki treeniradan lähimetsään. Sitä ennen olin toki käynyt Minnan kanssa muun muassa karttamerkit läpi. Pummailin tietenkin jokaista rastia, mutta löysin lopulta ne kaikki, muistelee Simo.

Simolla oli kuitenkin Minnan avopuolisona paineita aloittaa kuntorasteilla käyminen. Toisaalta hänestä tuntui myös siltä, ettei hän kehdannut osallistua rasteille, kun hän ei ollut vielä niin taitava kuntosuunnistaja. Peitenimen turvin hän aloitti rastilippujen etsimisen polkuverkostomaastoissa. Kun Simo malttoi hieman hidastaa juoksuvauhtiaan metsässä, löysi hän rastitkin helpommin. Myöhemmin hän on jopa saavuttanut kuntorastiratojen ykkössijoja.

– Suunnistuksessa koukuttaa lajin haastavuus. En ole muutenkaan tehnyt elämässäni asioita sen takia, että ne olisivat helppoja. Haasteet ovat aina vetäneet puoleensa. Olen myös aina lenkkeillyt, sillä tunnin hikoilusta per päivä on mielestäni hyötyä niin mielelle, keholle kuin kansantaloudellekin. Suunnistus on siitä hyvä laji, että epäonnistuneesta suunnistussuorituksesta huolimatta saa kuitenkin hyvän mittaisen lenkin. Kuntoilun lisäksi metsään meneminen on terapeuttista, hehkuttaa Simo.

Kesällä 2016 Simo osallistui elämänsä ensimmäiseen Jukolan viestiin. Jukola juostiin Lappeenrannassa, ja Simo piti sitä huonosta säästä huolimatta upeana kokemuksena. Aloitusosuuden suunnistaneen Simon mielestä Jukolan lähtö oli hieno juuri sen takia, että viestin aloitti reilusti yli tuhat juoksijaa yhtä aikaa.

Hyvään mieleen vaikutti myös se, että Simo juoksi Jukolatiimissä ja keräsi osallistumisellaan rahaa sydänlapsille. Hän oli tyytyväinen omaan suoritukseensa, vaikka hän tekikin muutaman huonon reitinvalinnan ja haki hieman paria rastia.

– Sain hyvät ”protipsit” ennen Jukolaa ja pidin ne mielessä siellä. Aloituksessa minulla oli taktiikkana mennä heti lähtösuoralla niin monen suunnistajan ohi kuin pääsen, etten joudu myöhemmin jonottamaan metsässä. Toinen tärkeä ohje liittyi kompassin käyttöön. Kompassin avulla varmistin, että olen oikeassa juoksijajonossa suunnistamassa oman hajontani rastille, vinkkaa Simo.

Simo on lähdössä myös Joensuu-Jukolaan. Apulannalla on keikka Joensuussa Jukola-viikonlopun lauantai-iltana, joten Simo on suunnitellut, että hän ehtii suoraan keikalta jollekin Jukolan osuudelle. Simo kannustaa kuntosuunnistajia osallistumaan Jukolan viestiin, sillä hänen mielestään Jukola on sellainen elämys, jota ei voi kokea muualla.

– Jos pärjää iltarasteilla, pärjää Jukolan viestissäkin. Vaikka Jukolassa on haastavat radat, on siellä paljon muita suunnistajia, joilta voi tarvittaessa kysyä apua. Jukolaan ei kuitenkaan kannata lähteä ihan kylmiltään. Ainakin muutamat kuntorastit on hyvä käydä harjoittelemassa ennen tapahtumaa, jotta tottuu esimerkiksi koodistoon.

Lahden seudun kuntorastimaastoista Pesäkallion kartta on muodostunut mieluisimmaksi Simolle. Pesäkalliossa on hieno maasto. Se on mäkinen, eikä se ole kovin risukkoinen, joten siellä on hyvä juosta ja siellä suunnistaminen on kovaa treeniä.

Simoa viehättää paikassa myös kulttuurimiljöön läheisyys, sillä lähtöpaikka on usein tanssilavan pysäköintialueella. Rumpalin työ on fyysisesti vaativa, minkä takia kunnosta on pidettävä huolta. Jos ei ole tarjolla kuntorasteja, liikkuu Simo juoksemalla ja pyöräilemällä.

Lisäksi hän tekee etenkin ennen keikkaa pilates-tyylisen harjoituksen. Suunnistuksesta kiinnostuneen onneksi kuntorasteja on Lahden seudulla lähes joka päivä.

– Luonnossa on kiva samoilla, oleskella ja treenata. Olen kannustanut ihmisiä paljon suunnistuksen pariin, sillä olen itse hyvä esimerkki siitä, että kuka tahansa voi uskaltautua kuntorasteille, vakuuttaa Simo.

Heidi Passila