SK Pohjantähden naiset tavoittelevat Venloissa koko joukkueen onnistumista

Oululaisen SK Pohjantähden naiset odottavat Lahti-Hollola Jukolan Venlojen viestiä luottavaisina, mutta nöyrinä. Luottamusta tuo joukkueen juoksijoiden hyvin sujunut harjoittelu- ja kevään kisakausi. Hälvälän suppamaastoon he taas lähtevät suunnistamaan nöyrinä, koska maasto ei anna suunnistajalle mitään ilmaiseksi.

Pahin vastustaja oma pää

Huhtikuun lopulla juostussa Tiomilassa SK Pohjantähti sijoittui toiseksi parhaana suomalaisjoukkueena kuudenneksi. Joukkueesta puuttui kuitenkin sairaana ollut Sofia Haajanen. EM-kisoissa Sveitsissä toukokuun alussa suunnisti kolme Pohjantähden naista ja tulosta tuli. Marika Teini otti keskimatkalta EM-kullan, Sofia Haajanen oli samalla matkalla 10. ja Anna Haataja pitkällä matkalla 7.

Venlojen viestissä naisilla on tavoitteena koko joukkueen huippuonnistuminen. Jos kellään ei jää kisassa mitään hampaankoloon, on sijoitus myös silloin korkealla. Tällä hetkellä joukkueella on juoksijoiden suhteen hyvä tilanne ja mahdollinen särkymävarakin on olemassa, jos joku sairastuu. Lopullisen joukkueen ja juoksujärjestyksen määräävät kevään SM-kisat sekä kesäkuun alun vire.

Sofia Haajanen selätti rastit Rahametsän harjoitusmaastossa toukokuun lopulla. Yläkuvassa samassa maastossa treenaamassa olleet Heini Wennman, Anna Haataja, Marttiina Joensuu ja Saana-Maria Rahko.

Suppamaasto hallussa

Jukolan harjoitusmaastot ovat tulleet tutuiksi Lahdessa asuvalle Heini Wennmanille. ”Olen tosi innoissani Jukolan maastosta. Harjoituskartoilla on ollut kiva käydä treenamassa. Maasto ei tule päästämään ketään helpolla”, Wennman hehkuttaa.

Myös kouvolalainen Marttiina Joensuu on ehtinyt tutustua Jukolan harjoitusmaastoihin ja päijäthämäläisiin suppiin. ”Fiilis on nyt treenien jälkeen vähän varmempi kuin aiemmin, mutta joka supan reunalla on oltava kyllä kartalla”, hän kertaa. Samaa mieltä supista on myös Sofia Haajanen: ”Avaimet osaamiseen on itsellä, pää ratkaisee homman.”

Anna Haataja ja Saana-Maria Rahko kävivät Lahden seudun supissa ensimmäistä kertaa nyt toukokuun lopulla. Suppamaasto oli naisista vaikeampaa kuin Kajaanissa tai Rokualla ja kivikkoinen pohja pisti nilkat koville.

Viimeisten viikkojen aikana ennen Venloja naiset tekevät suppamaastoissa vielä yksittäisiä harjoituksia. Juoksujärjestys päätetään noin viikkoa ennen kisaa. Sen jälkeen on aika ulosmitata joukkueen taidot. ”Venlojen viesti on yksi vuoden jännittävimmistä kisoista”, Haajanen virnistää.

Teksti ja kuvat: Saara Kukkonen