Ympäristövastaava Anna-Lea Rantalainen puolustaa luontoa Lahti-Hollola Jukolassa

Lahti-Hollola Jukolan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Anna-Lea Rantalainen vastaa kilpailussa ympäristöön liittyvistä asioista, ja tekee tiivistä yhteistyötä eri viranomaisten kanssa. Jukola-organisaatiossa työ linkittyy vahvasti myös muihin valiokuntiin. Ympäristövastaava on mukana eri valiokuntien toiminnassa ja on suunnittelussa ja toteutuksessa ”luonnon puolella”.

– Kenttä- ja huoltovaliokunnan kanssa olemme miettineet, miten pesupaikka pitää toteuttaa, jotta saamme jätevedet hoidettua niin, ettei niistä ole haittaa ympäristölle. Myös lupa-asioissa olen ollut valiokuntien apuna. Kenttä- ja huoltovaliokunnan kanssa valmistelemme leirintäaluelupaa teltta-aluetta varten. Kilpailusta pitää tehdä myös meluilmoitus.

Jätehuollosta vastaa kenttä- ja huoltovaliokunta, mutta ympäristövaliokunta auttaa jätehuollon suunnittelussa. Jätehuoltoa suunnittelevat Leena Seppälä Päijät-Hämeen Jätehuollosta ja Maarit Virtanen Lahden ammattikorkeakoulusta yhdessä Anna-Lean sekä kenttä- ja huoltovaliokunnan kanssa. Lahti-Hollola Jukolan jätehuollosta valmistuu myös opinnäytetyö. Yhteistyö on jo aloitettu myös Lahden seudun ympäristöpalvelujen ja Hollolan kunnan ympäristösuojelutarkastajan kanssa.

– Ratamestarin ja kuntien ympäristövastaavien kanssa on keskusteltu luontoarvoista. Etukäteen tiedossa olleet harvinaiset kasvit on rajattu pois niin, etteivät ne vahingoitu suunnistustapahtuman aikana. Olemme myös biologimieheni, Heikki Setälän kanssa kulkeneet kilpailualueella ja tarkastelleet, löytyykö metsästä kasveja tai eläimiä, joita pitäisi suojella. Kilpailusta syntyy paljon uria maastoon, mutta tutkimusten mukaan luonto palautuu suunnistustapahtumasta pääsääntöisesti kahdessa vuodessa.

Anna-Lealla on tietoa ja osaamista ympäristöasioista myös palkkatyönsä kautta, sillä hän on Helsingin yliopiston lehtori ympäristötieteiden laitoksella Lahdessa. Lahti-Hollola Jukolan ympäristövastaavaksi hän päätyi kuitenkin suunnistusharrastuksensa kautta. Anna-Lea on ollut noin kolme vuotta Lahden Suunnistajat -37:n harrastesuunnistusjaostossa ja vastannut aikuisten suunnistuskoulusta.

– Aloitin suunnistuksen opiskeluaikanani Jyväskylässä. Ulkomaille muutto ja perheen perustaminen pitivät minut kuitenkin vuosia pois suunnistusmetsistä, mutta Lahteen muutettuamme aloitin iltarasteilla käymisen. Ystävän houkuttelemana kiersin pian myös kansallisia suunnistuskilpailuja, Jukolan viestejä ja veteraanien MM-kilpailuja.

Suurin osa ympäristöön liittyvistä asioista tehdään hyvissä ajoin ennen itse Jukolaa. Kilpailulle on päätetty hakea yhdessä Joensuu-Jukola 2017:n kanssa ympäristösertifikaattia, ja myös sen valmistelu käynnistyy syksyn 2016 aikana.

Ympäristösertifikaatin hakeminen liittyy Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen koordinoimaan Ekokompassi tapahtuma -hankkeeseen, johon Jukola-organisaatio on päässyt mukaan. Ekokompassi tapahtuma -järjestelmäkin on toteutettu ennen Lahti-Hollola Jukolaa, jolloin ympäristöasiat ovat jo kunnossa Anna-Lean osalta.

Heidi Passila