Kangasala-Jukolan järjestelyt vauhdissa: uusia osuusisäntä­sopimuksia, presidentti suojelijaksi

Kesä tuntuu loka-marraskuun pimeydessä kaukaiselta ajatukselta, mutta Jukola-järjestäjillä ei käy aika pitkäksi. Lokakuussa viimeisteltiin kilpailukeskuksen suunnitelma ja syksyn aikana on solmittu uusia osuusisännyyssopimuksia.

Myös suunnistajat ovat päässeet maistelemaan, mitä Jukola 2019 tarjoaa. Heinäkuusta asti avoinna olleissa omatoimisissa Jukola-harjoituksissa on suunnistettu tyyppimaastoissa Jukola-kartoittaja Janne Weckmanin kartoilla, ja harjoittelijoita on riittänyt tasaiseen tahtiin. 19.‒21.10. järjestetyn Jukola-leirin harjoituksiin osallistui yhteensä 80 suunnistajaa. Metsästyskausi rajoittaa harjoittelua viikonloppuisin jonkin verran, lue lisää Harjoittelu-sivulta.

Kilpailukeskuksen suunnitelma on saatu viimeisteltyä. Kangasala-Jukolassa tilaa on vähemmän kuin esimerkiksi Lahti-Hollolan avaralla lentokentällä, joten suunnittelu on vaatinut tarkkaa työtä.

‒ Kilpailukeskussuunnitelmasta on vastannut seuramme suunnistaja, joka on arkkitehti. Jukola-laadun säilyttämiseksi kaikissa toiminnoissa on vastaavina henkilönä alansa ammattilaisia, kertoo kilpailunjohtaja Harri Virta.

Kangasala Jukolan kilpailukeskuksessa oli vielä kesällä 2018 rauhallista. Kuva: Bullseye Photography/Teemu Ojapalo

Marraskuussa Jukolan edelliset ja tulevat järjestäjät kokoontuvat Kangasalle viikonlopuksi tiedonsiirtokokoukseen. Avoimella tiedon jakamisella varmistetaan vuodesta toiseen Jukolan laadukkaat järjestelyt ja perinteiden säilyminen.

Kuusi vuotta järjestelyjä takana

Jukolan kokoisen suurtapahtuman järjestäminen kestää vuosia ja vaatii suosiollista suhtautumista monelta taholta. Kangasala-Jukolan järjestelyt alkoivat vuonna 2012, kun jo hakemukseen selvitettiin maanomistajien suostumus kilpailukeskuksen ja suunnistusratojen sijoittamiseen Heponiemen kylän pelloille ja metsiin.

‒ Tämän jälkeen selvitimme Kangasalan kaupungin halut olla mukana järjestelyissä. Hakemuksemme hyväksyttiin ja julkistettiin Kuopio-Jukolassa 2014, muistelee Virta.

Lokakuussa järjestävät seura Kangasala SK sai kannustavia uutisia, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasi myöntävästi järjestäjien pyyntöön ja lupautui Kangasala-Jukolan suojelijaksi.

Virta uskoo presidentin suojelun edistävän talkoohenkeä ja helpottavan tapahtuman järjestelytoimia. Kangasala-Jukolaan odotetaan 20 000 suunnistajaa ja yhteensä 40 000 kävijää.

Presidentti Niinistö ja rouva Haukio tutkivat karttaa Joensuu-Jukolan vierailurastilla. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia

‒ Talkoolaisia tarvitaan tapahtumaviikonloppuna mukaan noin 1500. Olen hyvin iloinen, että presidentti Niinistö on lupautunut Jukolan viestin suojelijaksi, Virta sanoo.

Presidentti Niinistö ja rouva Jenni Haukio vierailivat Jukolassa viimeksi Joensuussa 2017. Haukio toimi tuolloin tapahtuman suojelijana. Presidenttipari  vieraili Jukolassa myös vuonna 2014, jolloin presidentti Niinistö toimi Kuopio-Jukolan suojelijana.

Kangasala-Jukola suunnistetaan 15.‒16.6.2019. Jukolan viesti käydään 71. ja Venlojen viesti 42. kerran. ”Kesäyö Kangasalla” tarjoaa suomalaisen kesäyön tunnelmaa kauniissa maalaismaisemassa ja Hämeen komeassa mäkimaastossa.