Löydä talven parhaat lenkkireitit Kangasalta – viisi suunnistajaa vinkkaa

Talvi on peruskunnon rakentamisen aikaa. Suunnistajalle sopivat hiihto- ja tietenkin juoksulenkit. Viisi Kangasala SK:n suunnistajaa vinkkaa, mistä löytyvät Kangasalan hienoimmat lenkkireitit.

Klikkaamalla kuvasta saat kartan suuremmaksi.

Petteri Laitinen:

Kirkkoharjulla kulkeva huippukuntoinen valaistu reitistö on ilmiselvä valinta niin kesällä kuin talvella. Jos uskaltautuu pääreitiltä hieman sivuun, löytyy Kirkkoharjusta hienoja lenkkipolkuja muualtakin. Keskustasta päin lähtiessä tutustu esim. harjun etelärinteessä kulkevaan polkuun ja jatka Kariahteelta harjun päällä kohti Kyötikkälää. Nämä polut myös sulavat keväällä ensimmäisinä!

Kyötikkälän suunnalla on hienoja suppia, joita voi koluta polkuja pitkin. Nappaa kartta mukaan tai vaikka MOBO, niin löydät uusia paikkoja. Jos nousumetrejä haluat kerätä, se onnistuu mainiosti harjun rinteillä ja supissa. Talvella pääreitistöllä liikutaan vain hiihtäen, mutta Kirkkoharjun polut pysyvät hyvin auki runsaan käytön johdosta läpi talven ja tarjoavat mainioita reittejä ja upeita maisemia myös tossuilla liikkujille.

Heini Papinsaari:

Kangasalan kauniita maalaismaisemia esittelevä Kirkkojärven kierto on kuulunut vakiolenkkireitteihini niin kauan kuin muistan. Noin 12 kilometrin reitti Ranta-Koivistosta Leivintietä pitkin Tiihalantielle, sieltä Herttualantietä terveyskeskukselle ja keskustan kautta takaisin Ranta-Koivistoon on toiminut lukemattomat kerrat loistavana sunnuntain pitkänä lenkkinä tai osana sitä. Liuksialan kartanolle johdatteleva koivukuja on hieno maisemallinen elementti reitin varrella. Mikäli lenkistä haluaa nipistää muutaman kilometrin pois, ja pitkospuillakin juokseminen onnistuu, suosittelen järven kiertoa Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolkua pitkin. Reitti on esitelty myös Kangasalan kaupungin sivuilla.

Jaana Pietilä-Annala:

Haralanharjun ympärikierto on maisemallisesti upea ja vaihteleva lenkki. Siitä saa monenlaisia variaatioita – kevyen metsäpolkulenkin pelto- ja hevoslaidunnäkymin tai kovan mäkivetoharjoituksen joko polulla tai asvalttitiellä. Kaiken kruunaa kipuaminen näkötorniin ihastelemaan Topeliuksenkin kirjoittamia henkeäsalpaavia maisemia.

Mikko Hölli:

Ehdoton lempilenkkini on ”Salmentaan lenkki”, jonka pidennetystä versiosta käytän nimeä “Luikalan lenkki”. Lenkeille tulee mittaa noin 21.5km ja 26km ja maisemat ovat koko ajan mitä miellyttävimmät. Soratie kumpuilee peltojen ja metsien lomassa, aina silloin tällöin jostain välistä pilkahtaa järvi. Parasta on se, että varhaisena sunnuntaiaamuna voi lenkin juosta hyvällä tuurilla näkemättä yhtäkään autoa. Pyrin aina vanhempieni luona kyläillessä juoksemaan kyseisen lenkin, siksi hieno se on.

Santeri Sainio:

Kisapirtillä [Jukolan virallinen harjoitusmaasto] on kivoja polkuja kumpuilevassa maastossa. Polut on myös maastopyöräilijöiden suosiossa. Lempitreenini on mäkivedot Pitkäjärven rannasta Kisapirtille. Talvella lenkkipolulle ajetaan tunnelmallinen latu.