Nouskin Jukolablogi: Työpöytäsuunnistusta

Toivottavasti kaikkien fyysinen harjoittelu on sujunut hyvin. Seuraavaksi tarkastellaan sitä, miten Jukolan viestiin tulee valmistautua taidollisesti.

1. Harjoittele tyyppimaastossa

Jukolan ja Venlojen viestin voitosta taistellessa on äärimmäisen tärkeä ottaa kilpailun maastotyyppi ja kartoittajan käsiala haltuun. Sittenhän siitä täytyy olla paljon hyötyä kaiken tasoisille osallistujille!

Tyyppimaastoharjoittelua varten järjestäjä on laatinut harjoituskarttoja ja ratoja, joissa voi virittäytyä kilpailun suunnistustunnelmaan jo vaikka edellisenä syksynä. Lähes kaikki huippuseurat pitävät 1-2 harjoitusleiriä kilpailumaastojen tuntumassa, jottei Kangasalan kesäyössä eteen tulisi liian suuria yllätyksiä.

Harjoitusleiri Kangasalla ei ole lainkaan hullumpi idea edes 100 parhaan joukon ulkopuolella suunnistaville joukkueille. Yksikin päivä kahdella eri harjoituskartalla auttaa kummasti. Ja illaksi kotiin. Kokemuksia voi sitten jakaa erilaisilla sähköisillä välineillä. Ja vielä parempi jos viihtyy jossain mökissä koko viikonlopun.

2. Harjoittele maastossa

Jukolan ja Venlojen viestissä suunnistetaan metsässä. Kaikenlainen suunnistus ja sen tekeminen mahdollisimman paljon maastossa kuin maastossa vie varmasti eteenpäin ennen h-hetkeä. Omaa suunnistussuoritusta on turha säästellä Jukolaan. Iltarasteja kannattaa käydä kiertämässä aina kuin mahdollista, oli kyse sitten eteläsuomalaisista avokallioista tai Pohjanmaan suomaastoista.

3. Mieti viestirutiineja

Jukolan ja Venlojen viesti ei ole kansallinen kilpailu, jossa verrytellään rauhassa lähtöpaikalle ennalta määriteltyyn aikaan tai iltarastitapahtuma, jossa oman lähtöajan voi valita kaikessa rauhassa. Edellisen viestinviejän saapumista vaihtoon on mahdoton tietää etukäteen minuutin tarkkuudella. Siksi on hyvä kerrata mielessä sitä, miten Jukolan viestissä saavutaan vaihtoalueelle ja miten pidetään pää kylmänä, kun matka K-pisteelle alkaa. Harjoittelua voi tehdä missä vain. Matkalla töihin bussissa, autossa tai pyörän päällä. Tai nukkumaan mennessä. Kannattaa myös miettiä niitä inhottavia hetkiä, kun edessä menevä letka alkaa hajota eri suuntiin, edessä oleva selkä häviää ja pitäisi itse päättää, mihinpäin lähtee. Niitä hetkiä on varmasti edessä.

4. Spekuloi (joukkue)kavereiden kanssa vanhoja karttoja ja laadi niihin ratoja

Kilpailukeskuksen sijainti kannattaa selvittää hyvissä ajoin etukäteen. Sen jälkeen voi katsella vanhoja karttoja tai Mapant-sovellusta ja miettiä, miten radat kilpailukeskuksesta etenevät.

Mitä paremmin oman osuuden rataprofiilin tietää etukäteen, sen helpommaksi suunnistus muuttuu. Tässä esimerkki viime vuoden SM-keskimatkan karsinnasta. Seuramme ennakkospelulaatiovastaava Ville teki pari viikkoa ennen kilpailua hahmotelman karsintakilpailun radasta vanhalle kartalle. Tässä vertailussa ennakkospekuloitu rata ja varsinainen karsintarata.

Hyvästä etukäteisaavistuksesta johtuen suunnistus oli tuttua hommaa heti alusta alkaen. Tuli sellainen fiilis, että ihan kuin olisi kokenut tämän aiemminkin. Muistaakseni Matti Nykänen kutsui tätä Bon Voyage -tunteeksi.

Ja kyllä. Ville teki ratahahmotelman saamatta pätkääkään etukäteistietoa ratamestarilta tai muulta järjestäjältä. Ei edes yrittänyt tarjonnut lahjuksia!

Suunnistussuorituksessa alku on aina tärkeä, joten kilpailukeskuksen läheltä kannattaa painaa mieleen merkittäviä kohteita kuten peltoja, teitä tai hakkuuaukkoja. Ainakin Lahti Hollolassa maastoon lähtöä helpotti se, että heti alussa eteen ilmestyi neliökilometrin suuruinen hakkuuaukko, joten ensitaipaleiden hahmottaminen kartasta tuli selväsi helpommaksi.

Tulevan Jukolan ratoja ja maastoa kannattaa pohtia ääneen (joukkue)kavereiden kanssa. Usein suunnistusteknisissä hommissa joku saattaa pitää omaa ajatustaan itsestään selvänä, mutta ääneen lausuttuna se voi olla täysin uusi jollekulle toiselle. Voi olla myös, että ajatus on ihan tyhmä, mutta sekin selviää ääneen sanomalla ja palautteen kuulemalla.

5. Käy läpi vanhoja kokemuksia.

Miten juoksit Lahti Hollola Jukolassa? Entä Joensuussa? Missä onnistuit? Missä oli vaikeaa? Mitä kaveri teki hyvin? Mitä huonosti? Samoja virheitä on turha toistella vuodesta toiseen. Vanhojen virheiden märehtiminen on tosin epämukavaa, joten on hyvä muistella myös onnistumisia, jotta niitä tulisi samojen elementtien osalta myös Kangasalla.

Viimeisimpään kategoriaan kuuluu myös edellisten viestien ratojen katselu (www.tulospalvelu.fi/gps). Jukolassa ratojen profiilit muistuttavat vuosi toisensa perään jotakuinkin toisiaan. Jos siis tiedät jo nyt juoksevasi osuuksia 1-3 niin varaudu siihen, että ensimmäinen rasti sijaitsee jopa usean kilometrin päässä. Jos taas juokset neljättä osuutta voi varautua siihen, ettei ykkösrastille ole välttämättä kolmea kilometriä. Pidä kuitenkin mielessä se, että ratamestareiden tehtävä on myös yllättää. Varaudu kaikkeen.

Näillä eväillä eteenpäin.