Jukolan juhla esitteli paikallista osaamista

“Tää on uneton yö, joka turhat toiveet sisältä syö. Ei helli, vaan korville lyö. Tää on tuhansien toiveiden yö.”

Liekö Heikki Hela tiennyt jo 90-luvun alussa Uneton yö -hittibiisiä kirjoittaessaan, että laulun sanat kuvaavat vielä jonain päivänä kotikaupungissa järjestettävän Jukolan viestin öisiä tunnelmia.

Unettomasta yöstä lauloi Jukolan juhlassa The Voice of Finland -laulukilpailun kevättalvella voittanut kangasalalainen Markus Salo. Jukolan juhla oli kaikkinensa kattava läpileikkaus järjestäjäkaupungin osaamisesta.

Kummelit avasivat juhlan

Juhla avattiin legendaarisen sketsiryhmä Kummelin tunnarilla ja lavalle saapui juontotehtäviin Eero Kakko. Kakko kutsui lavalle haastateltavaksi itseoikeutetusti paikallisen monitoimiurheilija Timo Silakan, joka kertoi valmistautuneensa tulevaan Jukolan yöhön koko talven.

– En ole juossut tai suunnistanut metriäkään. Olin Kangasalan karttalaminointi Oy:ssä hommissa. Kakko, minäpä tiedän, missä on kolmosrasti. Se on tuolla yhden kuusen takana, Silakka nauratti yleisöä.

Timo Silakan joukkue tulevassa Jukolan yössä on kuulemma Iltarastien iloiset veijarit.

– Vedän kaikki osuudet yksin. Kukaan kavereista ei halunnut lähteä mukaan, Silakka harmitteli.

Kaukaisimmille Jukola-joukkueille, jotka ovat saapuneet paikalle Yhdysvalloista asti, Silakalla oli ainoastaan yksi kysymys.

– How did you find here???

Kansantanssi ja -musiikki loivat tunnelmaa

Juhlan musiikista ja tanssista vastasivat myös kangasalalaiset osaajat. Kangasalan kansantanssijoiden Himpulat esittivät muun muassa tanssit Kolme sirppiä, Rinkikisa ja Se kunnia. 7-12 vuotiaista koostuva ryhmä on luokiteltu kansantanssissa korkeimpaan valioluokkaan.

Kangasalan pikkupelimanneissa soittajauransa aloittaneet Olli Sippola, Johanna Mattila, Hanna Hakomäki ja Elina Mäkelä marssittivat lavalle Hakovirta & co kansanmusiikkiyhtyeensä. Yhtye esitti kappaleet Orava ja Täällä iloitaan, täällä riemuitaan, täällä Roineen rannalla.

Nuoret muusikot olivat mielissään kutsusta tulla esiintymään kotikaupungin kesän ykköstapahtumaan.

– Onhan tämä ihan mieletöntä, että Raikun pelloille tulee tällainen määrä väkeä. Upea iso yleisö, kyllä vähän jännitti, nelikko myönsi.

Jukolan sanoma paljastuu vasta aamulla

Kaukametsäläisten puheenjohtaja Juhani Sihvonen luovutti juhlassa Jukolan viestin sanoman Kangasala-Jukolan kilpailujohtajalle Harri Virralle.

– Sanoman sisältö paljastuu vasta huomenna aamulla, kun Jukolan viestin voittajajoukkue tulee maaliin ja joukkueen edustaja lukee viestin ääneen yleisölle. Tämä on merkittävä perinne Jukolan viestissä, Sihvonen muistutti.

Juhlan jälkeen jaettiin palkinnot 25:lle parhaalle Venlojen viesti -joukkueelle.

Teksti: Tiina Keino
Kuvat: Ilpo Kuparinen