JUKOLAN SANOMA 2019

Suomalaiset ovat saaneet onnen tunteita arvioista, joiden mukaan Suomi on maailman onnellisin maa. Suomalainen koulutusjärjestelmä mainitaan usein yhtenä onnellisuuden perustana.

Suomessa on jokaisella lähtökohdistaan riippumatta hyvä mahdollisuus kouluttautua akateemiseen arvoon saakka. Koulutusjärjestelmästä on tullut myös vientituote, mallia ihaillaan maailmalla ja sitä halutaan kopioida.

Suomalainen koulutusjärjestelmä on kehittynyt pitkän ajan kuluessa. Sen kehittäminen on ollut mahdollista, koska maassa on pitkään vallinnut oppimiselle ja koulutukselle myönteinen ilmapiiri.

Näin ei ole aina ollut. Aleksis Kivi on asettanut Jukolan veljessarjan vanhimman, Juhanin suuhun sanat: ” ”Mikä härkäpäinen tyhmyys meiltä, istua lukkarin penkillä aapinen kourassa, istua kaksi peevelillistä päivää.”

Tällä Kangasalan Valkeisvuoren jylhillä kallioilla läpi kesäyön kuljetetulla viestillä tervehdimme Opetushallitusta ja haluamme kiittää työstänne suomalaisen koulutustason kehittämisessä ja vaalimisessa.

Kangasalla 16. kesäkuuta 2019

Jukolan viestin suunnistajat

Kuvat: Marjo Lalli (lähtö), Antti Harkko (voittajajoukkue)