Lihashuoltoa ja mielen lepoa – telttasauna kruunaa Jukolan

Telttasauna on oleellinen osa Jukolaa. Lempeissä löylyissä palautuvat niin mieli kuin suorituksessa väsyneet lihaksetkin. Saunassa myös kerrataan kiperimmät rastit ja kamalimmat pummit yhdessä oman joukkueen ja uusien tuttavuuksien kanssa.

Jukolan kilpailijoita ja vierailijoita palvelevat kaksi saunaa, suuri ja pieni. Päivällä Venlat saunovat suuressa saunassa, mutta Jukolan lähdön jälkeen suuri sauna varataan miehille ja naiset siirtyvät vuorostaan pienemmän saunan puolelle.

Marja Joensuu ja Ulla Siltatolppi

Saunan kassalla löylyn lämpöä kaipaavia palvelevat Marja Joensuu ja Ulla Siltatolppi.

– Saunojat ovat olleet oikein hyvällä mielellä ja kovasti kiitelleet löylyjä, Marja ja Ulla kertovat.

Saunaan ovat suuntaamassa myös pääkaupunkiseudulta Jukolaan saapuneet kaverukset Mari Jylhä, Jepa Piirainen ja Sini Lepistö. Mari on Jukolan ensikertalainen, ja odottaa saunalta kisaväsyneiden lihasten rentoutusta ja erityisesti lämmintä vettä, jolla huuhtoa kisapäivän pölyt pois. Marin tiimikaveri Jepa puolestaan kertoo, että sauna on joukkueelle aina oleellinen osa Jukolan viestin ohjelmaa.

– Joukkueellamme on tapana odottaa, että kaikki ovat päässeet Venlojen viestistä maaliin. Saunaan täytyy päästä yhdessä, vaikka yleensä harrastajajoukkueen ankkuri on maalissa vasta illan jo hämärtyessä, Jepa kertoo.

Telttasaunan löylyistä löytyy Viivi Leskelä, joka saapui naisten saunaan ensimmäisenä yöllisen saunojen vaihdon ja huoltotauon jälkeen.

– Yli 20 000 suunnistajaa, ja valtava yleisötapahtuma, ja minä istun täällä saunassa yksin, Viivi hämmästelee. Yksityinen saunahetki oli Viiville mahdollisuus rentoutumiseen ja nautiskeluun, vaikka iloinen jyväskyläläinen toivottikin saunaseuran tervetulleeksi löylyihin.


Teksti: Hanna Kalmari

Kuvat: Pasi Kolinummi ja Aaro Tuukkanen