Glada norska studeranden njuter igen av Jukolas stämning

Den traditionella norska klubben NTNUI deltog i Jukola med tio lag. Klubben som har verksamhet vid Trondheim universitet hade den här gången fem lag i Venla-kavlen och tio i Jukola-kavlen.

Vegard Jarvis Westergåd berättade tidigt på söndagmorgon att i Venla-kavlen hade de inte den bästa dagen. Det var flera löpare som var skadade och det hade varit svårare med laguppställningar. Det bästa laget blev till slut 38.

– Några av dem gjorde nog en bra insats, säger han.

NTNUI:s bästa Jukola-lag var 13. Westergård berättar att i första- och andralaget tävlar man på hög nivå såsom resultatet visar men att i resten av lagen är det bara att njuta och ha det roligt.

Även om NTNUI:s lag består av unga kvinnar och män, många av dem har lång erfarenhet i Jukola. Westergård själv har sprungit i den finska sommarnatten sedan han var 15 år gammal.

Klubben är också känd för en livlig och glad stämning på tävlingsplatserna. Som bäst reser de till Tiomila med flera bussar och har med sig drummor och bloss. I Kangasala hade de lugnare redskap. I söndagmorgons solsken njöt lagen av en lyckad Jukola-helg. Kangasala fick speciella tackar för banorna men även för annan organisering.

– Det var en gång till väldigt fint organiserat. Fast det är nog aldrig problem med Jukola.

Text: Tuula Ruusumaa
Bilder: Ilpo Kuparinen