Miten voin aloittaa suunnistuksen?

rastilippu.fi palvelusta näet kuntorastitapahtumat

Kuva: rastilippu.fi -palvelussa näet useimpien iltarastitapahtumien sijainnit ja ajankohdat. Kuva: rastilippu.fi, Google

Suunnistus sopii kaikille. Jukolan viesti sopii niin kuntoilijoille kuin kisailijoille. Tässä jutussa annamme vinkkiä siitä, miten voit saada suunnistuksesta elinikäisen harrastuksen.

Onko suunnistuskärpänen puraisemassa, mutta et tiedä, miten suunnistusta voisi aloittaa? Mitä pitää osata, että uskaltaa mennä Jukolaan? Tässäpä muutamia vinkkejä.

Aikuisten suunnistuskurssi

Monilla paikkakunnilla suunnistusseurat järjestävät aikuisten suunnistuskursseja. Ilmoittaudu sinne ja kerää vaikka sieltä aloittelijoiden porukka Lukkari-Jukolaan! Netistäkin löytyy monia sivustoja ja videoita, joissa on opastusta suunnistukseen. Ei kun etsiskelemään!

Kuntorastitapahtumat

Hyvin monet suunnistusseurat järjestävät kuntorasteja. Useimmat tapahtumat ovat listattuna rastilippu.fi palvelussa. Sieltä löydät tapahtumien yhteystiedot ja sijainnit. Tapahtumien nimi voi olla Iltarastit, viikkorastit tms. Yhtä kaikki, nämä ovat matalan kynnyksen tapahtumia. Kukin seura järjestää näitä sulana kautena noin kerran viikossa. Rastien järjestäjät neuvovat alkuun. Kannattaa aloittaa mahdollisimman lyhyestä ja helposta radasta, niin saat helpoiten onnistumisen elämyksiä. Voit myös ottaa mukaan kokeneemman henkilön, joka voi opastaa matkan varrella.

Monesti kevään ensimmäiset suunnistukset ovat kaupunki- ja puistomaisemissa, joissa suunnistustehtävät ovat helpohkoja. Harrastus on helppoa aloittaa näillä kevään radoilla.

Omatoimirastit

Korona-aikana useat seurat järjestivät ns. omatoimirasteja, jotka saavuttivat suuren suosion. Nämä tulevat jatkumaan monilla paikkakunnilla. Seurojen sivujen tai rastilippu-palvelun kautta pääset ostamaan suunnistuskartan. Tyypillisesti kartta ja rata on käytettävissä noin viikon ajan. Sivuilta löytyy myös opastus omatoimirastien parkkipaikalle. Voit itsellesi sopivana ajankohtana mennä suunnistamaan haluamasi radan. Ajanottoa ei ole.

Mobo-suunnistus

Suunnistus on löytänyt tiensä myös kännyköihin. Puhelimiin on ladattavissa ilmainen Mobo-sovellus, johon monet suunnistusseurat ovat ladanneet joitakin alueen suunnistuskarttoja ratoineen. Mobo-rasteilla on QR-koodi, jonka voit lukea puhelimella ja saada halutessasi sitä kautta myös oman suorituksen kirjatuksi. Tämä on siis erittäin matalan kynnyksen suunnistus, jonka voit tehdä haluamanasi ajankohtana. Katso ohjeet: https://mobo.suunnistus.fi/

mobo.suunnistus.fi

Kiintorastit

Kuntasi alueella saattaa olla kiintorasteja, jotka ovat käytettävissä koko vuoden ajan. Kysy seurasta tai kunnalta!

Miten alkuun?

Aloittelijan kannattaa lähteä kävellen liikkeelle. Kun kartanluku alkaa pikkuhiljaa sujua, voi lisätä vauhtia selkeissä paikoissa kuten teillä. Lue huolella karttaa ja tutustu karttamerkkeihin. Kompassistakin on hyötyä oikeassa suunnassa pysymisessä. Aina ei kuitenkaan kannata mennä suoraan, vaan ottaa mielummin varmempi reitti vaikkapa polkujen kautta.

Muusta varustuksesta kannattaa huomata, että lenkkitossuilla ja verkkareilla voi kyllä aloitella harrastusta. Harrastajilla on käytössä suunnistusjalkineet ja -asusteet, joilla on miellyttävämpää suunnistaa myös märissä ja liukkaissa olosuhteissa.

Voit valita oman kuntosi mukaisen radan ja kulkea haluamaasi vauhtia. Kannattaa edetä rauhallisesti ja keskittyä kartan lukemiseen. Iltarasteilla järjestäjät myös valvovat, että kaikki ovat löytäneet pois maastosta.

Tervetuloa suunnistuksen pariin!