”Näytä mistä puusta sinut on veistetty”

Juha Menna

Kuvateksti: Juha Menna saapui ensimmäiseen Jukolan viestiinsä illalla. Ankkuriosuudelle Menna pääsee aamulla.

Ensimmäinen Jukolan viesti ankkuriosuuksineen odottaa tänä viikonloppuna nurmijärveläistä Juha Mennaa Rajamäen Rykmentin vitosjoukkueessa.
– Ankkuriosuus on kunniatehtävä, näytä mistä puusta sinut on veistetty, sanoi henkilökohtainen suunnistusvalmentajani, kertoo Juha Menna nauraen.

Menna sattuu nimittäin olemaan ammatiltaan kuvanveistäjä, joka on valmistanut puusta Havuoksa, rauhan viiri -nimisen Jukolan viestin kiertopalkinnon.

Kaukametsäläisten tilaamasta ja lahjoittamasta kiertopalkinnosta kilpaillaan seuraavan seitsemän vuoden ajan.

Juha Menna on perehtynyt suunnistuksen saloihin vasta parin vuoden ajan.
– Minulla oli 40 vuotta taukoa suunnistuksessa. Kävin oravapolkua kymmenen vuoden ikäisenä, mutta silloin junnuna ei urheilu kiinnostanut.

Kolmenkympin jälkeen se alkoi kuitenkin kiinnostaa niin paljon, että hän kilpaili jopa MM- ja EM-tasolla M35- ja M40-sarjoissa 800 metrillä ja 1500 metrillä.
– Hopeita ja pronsseja tuli, mutta kultainen jäi saamatta MM- tasolla. Se jäi 38 sadasosan päähän.

Nyt 51-vuotias Menna on mukana Kalevan kierroksella ja sen vuoksi suunnistuksen opettelukin alkoi kiinnostaa. Kalevan kierroksen vuotuisina lajeina ovat luistelu, hiihto, juoksu, soutu, pyöräily ja suunnistus.
– Käyn iltarasteilla ja teen aina jälkianalyysit. Suunnistan myös kiintorasteilla ja muidenkin seurojen iltarasteilla. Satsaan tähän asiaan sen mitä kroppa kestää. Mahtava laji!!!

Vaikka Mennan kunto onkin hyvä, hän tietää, että lopulta kaiken ratkaisee se, miten pää kestää.
– Tunti, puolitoista ja kaksi menee, mutta sitten kun kroppa alkaa todella väsyä, niin kestääkö pää vielä? Huippuja kun katsoo, niin ne jaksaa mokankin jälkeen kerätä itsensä. Tähän on itsellä matkaa.

Juostiin juoksuporukan kanssa keväällä kymmenen kilometrin testijuoksu. Menna juoksi sen 40 minuutissa ja yksi rykmenttiläisistä 51 minuutissa.
– Hän juoksi 11 minuuttia hitaammin, mutta suunnistuksessa me ollaan toisin päin. Kyllä suunnistus on ensisijaisesti taitolaji ja toissijaisesti juoksulaji. Ei auta, vaikka olisi minkälainen juoksija, jos ei lajitaitoa ole.

Juha Menna ei vielä tiedä pääseekö hän ankkurina metsään ennen sunnuntaina aamulla tapahtuvaa uusintalähtöä klo 9.00. Siinä metsään lähtevät ne, joiden joukkuekaverit eivät ole tulleet siihen mennessä metsästä.
– Jos joukkueella menee ihan nappiin, niin lähden ennen yhteislähtöä. Mutta se on se ja sama minulle miten lähden ankkurina metsään.

Yhteislähdöstä voisi Mennan kaltaiselle hyvälle juoksijalle olla hyötyä, mutta toisaalta hän sanoo, että suunnistaminen isossa joukossa on vaikeaa.
– Siinä on minulla opettelun paikka, että pystyn pitämään niin sanotusti nauhan kasetin sisällä, toteaa musiikkiakin tehnyt Juha Menna.

Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Kuvataideakatemian kuvanveiston laitokselta 1999. Taiteellinen debyytti oli tosin jo viisi vuotta aikaisemmin. Julkisia teoksia on Helsingissä, Vantaalla ja Juvalla. Vuosittain jaettavat Kultainen Venla -palkinnot ovat Mennan käsialaa. Mennan teoksia on mm. Nykytaiteen museo Kiasman ja Tampereen taidemuseon kokoelmissa. Päämateriaaleina Mennan veistoksissa ovat pronssi ja puu.