Aumo utannonserar triviakunskap på svenska

Jussi Aumo

Speakrarna i tävlingscentralen är viktiga stämningsskapare under Lukkari-Jukola. På svenska förmedlas viktig information och stämningar av Jussi Aumo.
– Vi har samlat trivia av förhandsfavoriterna. På så sätt kan vi öppna lagens bakgrund för publiken, säger Aumo.
– Vi frågade också om låtar, som lagets medlemmar vill höra när de kommer in till växling.

Aumos uppdrag i Lukkari-Jukola inträffar mitt under en livsförändring. Efter nästan sju år i Sverige flyttar familjen tillbaka till Borgå. Aumo jobbade i Stenungssund som speciallärare, i Borgå ska Aumo börja träna ungdomar i egenskap av träningschef för OK Trian. Trian arrangerar Jukolakavlen nästa år.
– Jag har tackat nej till en större roll (i Borgå-Jukola) eftersom jag vill koncentrera mig på mitt jobb som träningschef. Jag väntar ivrigt på det jobbet, det gör det lättare att flytta tillbaka till Finland.

En resa till Jukola är en stor grej för svenskarna

För de finländska orienterarna är Jukola en av sommarens höjdpunkter. Även om Tiomila värderas högre i Sverige åker de svenska orienterarna gärna till granlandets största orienteringsevenemang.
– Speciellt för topporienterarna är det en stor grej att åka till Jukopla. Det märks redan i stämningarna som vi fick på förhand av förhandsfavoriterna, säger Aumo.
– Svenskarna förväntar sig en bra stämning, bra finländsk terräng och banor. Jukolakavlen har ett bra rykte.

Familjen Aumos damer tävlade i Venlakavlen för Kungälvs OK. Sabina, som valts till finländsk representant i ungdomarnas VM kom in på 19:e plats till den första växlingen.
– Sabinas VM-deltagande i Finlands lag är fint. Det skulle kanske ha varit enklare att kvala in i det svenska laget, konstaterar Aumo.

Vad skulle vara intressant trivia om Jussi Aumo för Jukolapubliken?
– Att jag 1986 vunnit FM-brons i stafett i skidorientering för Lynx i klassen 15-16 år, i årets Jukolaterräng, avslöjar Aumo.