Banläggaren vågar kosta på sig ett leende

Heikki Andersson

Bildtext: Heikki Andersson är nöjd att väldigt få lag diskvalificerats. Stämning vid upploppet tätnar när morgonen gryr.

Banläggaren för Lukkari-Jukola, Heikki Andersson, är nöjd med Jukolakavlens förlopp. Tröttheten har inte tyngt mannen som jobbat med banorna i flera år.
– Det har varit en mycket intressant tävling och den har enkelt hållit mig vaken. Farten i ledningen har fram till den femte växlingen varit ungefär fem minuter långsammare än beräknat. Natten var mörkare och våtare än beräknat på grund av regnet. Topplagen går hur som helst mycket snabbt och nu på morgonen kan det hända att de kommer i kapp tidtabellen.

Att de svenska lagen dominerade på inledningsetapperna var en liten överraskning för banläggaren.
– Skillnaderna i början uppstod främst på grund av snabb löpning, inte på grund av vägval. Vägvalens betydelse har trots allt börjat synas mer ju längre stafetten hållit på. Man har också tagit sådana vägar som jag inte hade förutsett och de finska lagen har kommit med i kampen om segern.

Sandgropsområdet på slutet av sträckorna har varit lika utmanande för herrarna som för damerna.
– De tredje sista kontrollerna vid sandgropen har varit svåra för alla. Området skiljer sig från den övriga terrängen och det finns många kontroller och höjdkurvor i sandgropen. Man inser inte alltid åt vilket håll höjdkurvorna leder.

Några diskkvalificeringar har skett under tävlingens gång och de har berott på stämpling vid fel kontroller. Till exempel Helsingin Suunnistajat diskades från tätkampen på grund av en felaktig stämpling.

Banmästarna i både Venlakavlen och Jukolakavlen var tvungna att ta en slutspurt under det senaste året.
– Eftersom tävlingen flyttades framåt med ett år gjorde skogsägarna vissa skogsvårdsåtgärder och banorna måste läggas om under det senaste året. Som helhet har samarbetet med skogsägarna ändå förlöpt utmärkt, säger Andersson.