900 orienterare till Otava för Esi-Jukola – den längsta sträckan från Japan

Tävlingsdirektör Juho Siikilä är nöjd med det stora deltagarantalet.

Nästa helgs Pre-Jukola-tävlingar i S:t Michels Otava är av intresse
Jukolakavlen i Tikkala i S:t Michel den 15-16 juni 2025 och VM i Kuopio i juli samlar lagen till läger för att bekanta sig med terrängen i Savolax. Cirka 900 tävlande kommer att delta i tvådagarstävlingen. De individuella tävlingarna kommer att ha kategorier från 10 år till 80 år.

Till lördagens individuella World Ranking Event (WRE) är 138 deltagare anmälda i huvudkategorin för herrar och 76 i huvudkategorin för damer. Herrarnas serie kommer att delas upp i två serier. De högst rankade tävlande kommer att tävla i E1-serien och resten kommer att placeras i E2-serien.

De mest framträdande konkurrenterna i damklassen är Marika Teini från Kaleva Rast i Joensuu, Iida Haapala och Tereza Rauturier (tidigare Janosikova) från Suunta-Jyväskylä i Tjeckien. Alla tre är pressade av förra helgens EM i Ungern, så de andra har en chans att utmana dem. Åtminstone den unga Venla Taulavuori och den erfarna Saila Kinni från Tampereen Pyrinnö kan räknas in bland de främsta.

Under EM skadade vårt lands främsta nationella mästare Topi Syrjäläinen och Olli Ojanaho sina ben så illa att de inte kommer att synas i Mannilas Sydänmaa-terräng. Bland EM-besökarna finns Valkeakoski Hakkas Aaro Aho och Helsinki Orienteers Veli Kangas.

Joonas Ahola, Aleksi Karppinen, Vinski Malinen och Ilari Sulkula från Navi kommer att delta i medeldistansloppet.

Den senaste medaljören i sprint mixed, Tuomas Heikkilä från Helsingin Suunnistajien, kommer också att delta. Heikkilä är för närvarande rankad fyra i Finland och sjua på den internationella sprintrankingen. Det finns flera dussin utlänningar i fältet. En del representerar finska klubbar och en del kommer från sina hemländer. De mest framträdande av dem är Yannick Mihiels, som representerar den belgiska VM-medaljören Turun Metsänkävijöitä, och Timo Sild från Tampere Koovei i Estland. Andra att hålla ögonen på är Kalevan Rasts Maxime Rauturier från Frankrike, Scott Fraser från TuMe Scotland och Ruslan Glebov från Ukraina.

Japanerna Yuki Nitami och Aoi Yamasaki har också anmält sig till huvudserierna för herrar och damer, men de är mer intresserade av att lära känna terrängen än av framgångar.

Alla de finska topplagen i meddelandet

Söndagens 3-delade stafett har 46 lag anmälda i damserien och 89 i herrserien. Loppet är också den femte omgången av Viestiliiga. Södertälje Nykvarn OF kommer att utmana de finska lagen i stafetten. Användningen av helgens EM-besökare kommer att öka intresset för laguppställningarna. Vissa kommer att behöva vila från det tuffa tävlingsschemat, men andra kommer att ha återhämtat sig och därmed stärka laget. Den nyblivna EM-bronsmedaljören Miika Kirmula från Kaleva Rast skulle vara ett utmärkt tillskott till KR-truppen, om han känner att det är meningsfullt att delta i stafetten.

Tampereen Pyrintö leder damernas Viestiliiga och har ställt upp med fyra lag. Utmanarna är Kaleva Rasti och Lahden Suunnistajat -37, som slutade tvåa och trea i Venloje-stafetten.

Helsingin Suunnistajat, som leder herrstafetten, har ställt upp med hela 13 lag. Utmaningen för HS-lagen är att ersätta de skadade Syrjäläinen och Ojanaho. Andra lag att hålla ögonen på är Ikaalisten Nouseva Voima, Kaleva Rasti, Tampereen Pyrintö och MS Parma.Svenska Södertälje Nykvarn OF, som slutade på 19:e plats i Lakia-Jukola i juni, kommer att lägga till sin egen krydda i kampen om segern.

Anttola Urheilijoki och Olavin Rast från Savonlinna har lag med i båda stafetterna. Från Navis deltar inga lag, eftersom de representativa traversörerna gör samma arbete som i nästa sommars Jukola.

Pre-Jukola är en testtävling för arrangörerna

Tävlingsledaren Juho Siikilä är nöjd med deltagarantalet. Det egentliga Jukola nästa sommar blir en tävling med cirka 20 000 deltagare, men vissa funktioner, såsom poängservicen och TV-produktionen, kan testas i mindre skala. ”Tävlingarna är ett viktigt steg för oss mot Jukola, som ska testa hur vårt organisationsmaskineri fungerar och samtidigt vara ett bra tillfälle att öva upp arbetet i de olika kommittéerna och hos enskilda personer. Vi är övertygade om att det kommer att bli ett fantastiskt evenemang”, säger Siikilä, som också är ordförande för organisationskommittén för Mikkeli-Jukola 2025. Jukola-stafettens banmästare Olli-Markus Taivainen är banmästare för lördagens lopp och Venlo-stafettens banmästare Topias Ahola är banmästare för stafetten.

Tävlingarna kan följas på plats i Otava, där det också finns en motionsslinga. Tävlingscentrumet är skyltat från korsningen Hirvensalmentie och Hasantie. På lördagen startar den individuella tävlingen kl. 12.00. På söndagen startar damloppet kl. 10.00 och herrloppet kl. 11.20. Det är fritt inträde till tävlingarna. Stafetten kan också följas live på ISTV på söndagen.