Katalanerna tränade på träningsanläggningen Mikkeli-Jukola

Nästa sommar kommer Jukola-stafetten i Mikkeli att locka orienterare från hela världen till Mikkeli i allt snabbare takt. Den senaste besökaren i början av augusti var det katalanska laget från Spanien, som kom för att få en känsla för terrängen i södra Savoie inte bara inför Jukola utan också inför VM i Kuopio nästa sommar.

– Vi har satsat särskilt på att tillhandahålla träningskartor, vilket återspeglas i en ökning av antalet orienteringsturister i Mikkeli-regionen. Det kommer att komma många internationella besökare, varav det här laget från Katalonien är ett bra exempel. Härnäst får vi besök av en grupp på tjugo unga orienterare från Frankrike, säger Mika Ahola från Mikkeli-Jukola-organisationen.

– Rekordet för försäljning av träningskartor är enligt uppgift från Lahti-Hollola Jukola 2018, då cirka 9 000 kartor såldes. Vårt mål är att sälja mer än 10 000 kartor, vilket, även om man räknar försiktigt, kommer att inbringa cirka 1 miljon euro i turistintäkter till Mikkeli-regionen.

En nattlig promenad och doften av skog gav Jukola-vibbar

Det katalanska laget tränas av Pau Llorens Caellas, som har tillbringat de senaste åren med Navi i de stora orienteringstävlingarna i Jukola och Tiomila. Caellas var avgörande för lagets val av Mikkeli som campingplats.

-”Vi har vårt eget lag i Katalonien och vi coachar våra idrottare mot internationell toppnivå. Det är viktigt att hitta bästa möjliga träningsförhållanden som inte bara gynnar utvecklingen som orienterare, utan också förberedelserna inför kommande tävlingar. Nästa års Jukola i Mikkeli och världsmästerskapen i Kuopio är viktiga mål för oss. Finland är också ett av orienteringssportens moderländer, där kulturen och kunskapsnivån inom sporten är hög. Vi lär oss alltid mycket nytt när vi besöker Finland”, säger Caellas som förklaring till sitt val av campingplats.

Caellas var nöjd med lägret och teamet lyckades genomföra träningspassen som planerat.

– Vi fick lite hård styrketräning och gjorde ett par nattorienteringar, vilket gav oss en Jukola-känsla. När vi orienterar i Finland får vi alltid en speciell känsla eftersom det för tankarna till doften av den finska skogen och Jukola-upplevelsen. Definitivt det bästa träningslägret på senare år”, berömde Caellas.

Vi visste på förhand att terrängen här skulle vara fysiskt och skicklighetsmässigt krävande. I Centraleuropa är vi vana vid höjdskillnaderna, men det finns inte så mycket undervegetation, till exempel blåbärsris, som gör terrängen svår att springa i. Terrängen har dock överraskat oss positivt genom att inte ha många lösa stenar som försvårar löpningen. Kvaliteten på kartorna har varit utmärkt och detta har krönt ett lyckat träningsläger.

Vårt mål är att utveckla orienterarna och vi försöker få med så många som möjligt i det spanska landslaget”, avslutar Caellas.