Esittelyvuorossa areenatuotannon vastuuhenkilö, Harri Koski.
1. Nimi, ikä, seura
Harri Koski, 45, Keravan Urheilijat / Helsingin Suunnistajat
2. tehtävänimike
TV-areenatuotantovastaava. TV- ja radiotuotannon suunnittelu ja toteutus yhdessä YLE:n ja Kruuva-tuotantoyhtiön kanssa (sopimukset, valmistelut ja tuki). Kilpailukeskuksen tapahtumapalveluun kuuluvien videotaulujen , kuulutuksen sekä kilpailunseurannan suunnittelu ja toteutus.
2. mitä teet, kun et tee Jukolaa
Olen ammatiltani upseeri. Varsinaisen ammattini lisäksi olen yrittäjä liikunta-alalla, joka on enemmän tai vähemmän harrastus päätyön ohella. Osallistun Suomen srinttisuunnistusmaajoukkueen ja puolustusvoimien suunnistusryhmän valmennukseen sekä olen mukana Helsingin Suunnistajien valmennuksen koordinoinnissa(valmennuspäällikkö). Henkilökohtaisessa ohjauksessani on tällä hetkellä yksi nuori miessuunnistaja. Olen myös SSL:n ja IOF:n tekninen asiantuntija (TA), jossa roolissa olen toiminut pari tapahtumaa vuodessa.
Valmennustoimien ohella yritän pitää huolta terveydestäni liikkumalla monipuolisesti silloin, kun ehdin. Liikunnallisen elämäntavan oppineena kroppa kyllä ilmoittaa, kun on taas tarve treenaamiseen. Joskus kiireinen työrytmi suorastaan vaatii päästä irti luovan ajattelun pariin lenkkipolulle. Kestävyysliikunnan (juoksu, hiihto) ja kuntosaliharjoittelun lisäksi säntäilen pallon perässä salibandyn ikämiessarjoissa. Vauhdin ja osumatarkkuuden hiipuessa liikkuvan pallon perässä on tullut tartuttua golfmailaankin.
4. Moneenko Jukolaan osallistunut ja paras Jukola muisto
Olen osallistunut ensimmäisen kerran tapahtumaan vuonna 1976 Tammisaaressa. Olin silloin 10-vuotiaana mukana seuraamassa viestiä isäni suunnistaessa Hämeenlinnan Tarmon joukkueessa. Innostuin kaiketi sen verran tapahtuman salaperäisestä ja jännittävästä tunnelmasta, että olin mukana seuraamassa myös Ruokolahdella, Kuorevedellä ja Lapualla. Jostain syystä en ollut mukana Rovaniemellä 1980, mutta sen jälkeen on putki ollut katkeamaton tapahtumaan osallistumisessa, kun pääsin ensimmäisen kerran itse juoksemaan Kytäjällä 1986. Juoksin silloin Hämeenlinnan Suunnistajien joukkueessa.
Olen juossut Jukolan kilpailijana 24 kertaa tai oikeastaan 25 kertaa, kun 2008 Kaanaassa Pääesikunnan joukkueessa tuli huitaistua pari osuutta miehistön sairastuessa. Olen edustanut viesteissä viittä eri suunnistusseuraa (HLS, HNMKY, PIF, RaVa ja KeU) sekä kahta työpaikkajoukkuetta (MPKK ja PE). Urheilukanavaa avustanut tuotantoporukka pestasi minut 2003 Sulkavan Jukolaan kuulutuskommentaattoriksi, jonka jälkeen on tullut oltua seitsemän kertaa mukana tapahtumassa kuulutushommissa ilman kilpailusuoritusta. Perehtyessä tehtäviin on tullut toki juostua ratoja etukäteen läpi, joten maastokokemusta on kertynyt 30 vuoden ajalta.
Mieluisimmat muistot Jukolasta liittyvät lapsuus- ja nuoruusajan tunnelman kokemiseen. Kilpailullisesti parhaat hetket osuivat HNMKY:n (6.-90) ja PIF:n (10. -92) aikoihin. Jukolan voittamisesta ei tullut minulle ikinä pakkomiellettä, mutta ymmärrän niitäkin joille se on harras toive ja arvostan suuresti toiveensa jo toteuttaneita. Pidän Jukolaa suunnistuskansan sukujuhlana, jossa tunnelma ja vaihtuva tapahtumaympäristö ovat olleet mieleenpainuvimpia tekijöitä.
5. Miten päädyit Valio-Jukolan järjestelyihin
Olen ollut KeUn jäsen vuodesta 2000 ja lupauduin mukaan Valio-Jukolan järjestelyihin jo silloin, kun järjestämisoikeutta haettiin. Koen velvollisuudekseni olla mukana järjestämässä tapahtumaa keravalaisena, vaikka en enää ehdi juurikaan muuhun KeU:n talkootoimintaan mukaan. Olin alkuun kilpailuvaliokunnan vastuutehtäviin sidottu kunnes TV-areenatuotannon näkyvä, mutta tuntematon – ja varmaankin jonkinlaista asiantuntemusta vaativa osa lankesi hoidettavakseni.
6. Miten valmistelut ovat sujuneet
Valmistelut ovat aikataulussa. Hienointa on tehdä yhteistyötä innostuneiden osaajien kanssa. Yhteistyö ratamestareiden, kenttäväen, viestinnän ja markkinoinnin kanssa on ollut sujuvaa. Toisaalta haasteita aiheutuu tällaisessa monien vapaaehtoisten tekijöiden sopassa saada kaikki mausteet sopimaan keitoksen laadun takaamiseksi. Vaikka tuote on erinomainen ja tunnustettu, se vaatii jatkuvaa kehittämistä ajan hengessä. Työmäärä on pysynyt vielä kohtuullisena jakamalla alkurutistuksen jälkeen töitä muille avainhenkilöille.
7. Mitä odotettavissa seuraavan puolen vuoden aikana
Odotan järjestelyiden yksityiskohtien pohdiskelun jälkeen syntyvää kiihtyvää yhteydenpitoa ja laadullisiin asioihin paneutumista.
8. Suurimmat haasteet ja muut odotukset itse kilpailusta
Haasteena omalla vastuualueellani on saada kaikki osaset toimimaan yhteen ilman sään tai ulkopuolisten tekijöiden aiheuttamia teknisiä hankaluuksia. Kilpailusta tulee suunnistuksellisesti taas yksi muistoihin jäävä erilainen Jukolan viesti. Toivottavasti pystymme loihtimaan TV:n ja radion lisäksi tapahtumapaikalle saapuvalle väelle ikimuistoisen tunnelman ja kokemuksen.
9. Mitä teet kilpailun jälkeen
Kisan jälkeen osallistun purkutalkoisiin tarvittavissa määrin ja annan kokemukseni seuraavien järjestäjien käytettäväksi mm. raportin muodossa.
10. Vapaa sana
Seitsemän Veljeksen Juhanin hengessä: ”Voimiesi mukaan, veljeni, vaikk` ei niin kuin vaatisi aineen ankaruus.”