Mentäiskö metsään Luontokoulussa

Vantaan Luontokoulussa päiväkoti- ja kouluikäiset lapset tutustuvat läheisesti luontoon ja saavat kokemusta metsän toiminnasta, eri kasvi- ja ötökkälajeista sekä pääsevät itse omakohtaisesti kokemaan luonnon ihmeellisyyksiä. Luontoon liittyviä tapahtumia järjestetään myös aikuisille.

Missä tällainen luontokoulu on? Paikka löytyy tietenkin keskeltä luontoa, Sotungista, Sotungin nuorisoseurantalon ja Valio-Jukolan naapurista. Luontokoulun opettajat Olli Viding ja Katja Lembidakis toivottavat minut ystävällisesti tervetulleeksi kodinomaiseen yli sata vuotta vanhaan puutaloon, joka on entinen kyläkoulu. Tuvan nurkassa on puulla lämmitettävä pönttöuuni, joka sekin on nähtävyys tämän ajan lapsille. Koulu remontoitiin vuonna 1994 ja kiinteistöä on pidetty kunnossa talkoovoimin.

Lapset pääsevät metsä-, satu- ja suoretkille

Luontokoulussa lasten retket suuntautuvat lähimetsiin tai vähän kauemmaksi Storträskin lammelle, jonne vaelletaan suon yli. Lampi on keskellä Sipoon korpea. Nämä maisemat tulevat tutuiksi tämän vuoden Jukolan suunnistajillekin. Muutama retki vuodessa tehdään myös meren rantaan. Retkille lapset saavat mukaansa lainaksi kiikarit ja ötököitä kerätään metalliseen, keittiöstäkin tuttuun lävikköön.

Vantaan Luontokoululla on 16 kummiluokkaa Vantaan kouluissa. Luokat valitaan opettajien tekemien hakemusten perusteella vuodeksi kerrallaan. Kummiluokaksi pääseminen kiinnostaa kouluja ja hakijoita onkin nelinkertainen määrä mukaan pääsijöihin verrattuna. Kummiluokkien kanssa järjestetään neljä retkeä vuoden aikana, kaksi syksyllä ja kaksi keväällä. Retket tukevat opetusohjelmaa. Ne ovat hyvin järjestettyjä ja turvallisia. Luontokoulun opettajien lisäksi retkille saadaan yleensä mukaan työharjoittelija tai vapaaehtoisia. Myös opettajille järjestetään neljä koulutusta, joissa tulevaa toimintaa ja yhteistyötä ennakoidaan ja suunnitellaan.

Päiväkotiryhmiä ja koululuokkia otetaan yhden päivän retkille ja saturetkille ilmoittautumisjärjestyksessä. Näitä retkiä on 50-60 vuodessa. Koulut ja päiväkodit saavat tietoa toiminnasta kouluihin jaettavista esitteistä.

Kursseja myös kaikille kiinnostuneille

Luontokoululla järjestetään myös kursseja kasvattajille ja kaikille kiinnostuneille. Esimerkiksi sopii vaikkapa ötökkäkurssi, johon osallistujat ovat olleet pääasiassa aikuisia. Kursseilla mukana olleet lapset ovat kuitenkin hämmästyttäneet opettajia kiinnostuksellaan ja tietämyksellään. Suurin osa kursseista on maksuttomia.

Kun kysyn mottoa, opettajat Katja ja Olli lausuvat yhteisesti: ”Luontokoulussa oppii luonnosta luonnossa”.

Vantaan luontokoulu toimii Vantaan kaupungin tuella ja sitä pitää yllä Vantaan Ympäristöyhdistys, joka on Suomen Luonnonsuojeluliiton Vantaan paikallisyhdistys. Nyt eletään epävarmuuden aikaa, koska kaupungin tuki uhkaa loppua vuoden lopussa.

Lue lisää toiminnasta ja tapahtumista www.vantaanluontokoulu.fi

14.6.2012 Valio-Jukola/Sirpa Kinnunen

« Takaisin