Suunnistusoppia Jukola-koulusta

Jukola-koulusta saa hyvät eväät tuleviin suunnistuskoitoksiin.

Keravan Urheilijoiden ja Pihkaniskojen syksyllä 2011 alkaneessa Jukola-koulussa on ollut mukana noin 50 oppilasta. Suunnistuskouluun on osallistunut niin miehiä kuin naisia 25 vuotiaista yli 60 vuotiaisiin. Monelle osallistumiseen motivoi uusi harrastus, liikkuminen ja suunnistustaitojen opettelu. Myös kesällä edessä häämöttävä Jukolan viesti on monelle kurssilaiselle selvä oppimisen motivaattori.

– Koulussa on mukana paljon sellaisia ihmisiä, jotka ovat käyneet muutaman kerran iltarasteilla ja sen innostamina haluavat kehittää suunnistustaitojaan ja päästä paremmin mukaan lajin pariin. Jukolaan ilmoittautuneista taas huokuu kova tahto oppia nopeasti suunnistamaan, Jukola-koulun vetäjä Johanna Tervo kertoo.

Tervo on yhdessä Mikael Fogelholmin kanssa suunnitellut Jukola-koululle monipuolisen ja mielenkiintoisen ohjelman. Tervon ja Fogelholmin lisäksi Pihkaniskojen ja Keravan Urheilijoiden Jukola-koulua on ollut toteuttamassa niin seurojen nuoria kuin vanhempia aktiivisuunnistajia. Tavoitteena on ollut se, että suunnistuskoululaisille pystytään antamaan lähes henkilökohtaista opastusta. Näin ollaan varmistettu, että jokainen pääsee varmasti suunnistuksen ideaan kiinni.

Jokaiselle jotain uutta

Jukola-koulun osallistujien joukossa on paljon eritasoisia suunnistajia ja haasteita on riittänyt.

– Ihan alkuun haasteena oli opettaa osallistujia jatkuvaan ympäristön havainnointiin. Myös karttojen pysyminen oikein päin eli maaston mukaisesti tuotti monille vaikeuksia. Korkeuskäyrät ovat kaikista haasteellisimpia aloittelijoille, sillä ne ovat sitä kokeneemmillekin. Tavoitteenamme on saada kaikki koululaiset erottamaan ainakin selkeät mäet kartalta, Tervo kertoo.

Kun suunnistuksen perusteet on käyty kertaalleen läpi, niitä hiotaan toistoilla. Tavoitteena on antaa koululaisille varmuutta itsenäiseen metsässä liikkumiseen.

– Aloittelijalla jokainen suunnistuskerta on opettava ja kehittävä kokemus. Metsän puolelle siirryttäessä yritetään saada säilymään korttelirasteille opittu sujuvuus etenemisessä ja kartan ennakoivassa lukemisessa. Metsässä harjoitellaan myös kompassisuunnan ottamista ja suunnassa kulkemista sekä järkeviä reitinvalintoja, Tervo kertoo kevään ohjelmasta.

Vaikka perus suunnistustaito olisi vielä hakusessa, Tervo uskoo, että jokainen voi asettaa tavoitteeksi Jukolan, ainakin, jos fyysinen kunto mahdollistaa metsässä liikkumisen muutaman tunnin ajan.

– Jukolan viestin radat ovat pitkiä ja sekä fyysisesti että suunnistuksellisesti haastavia, koska ne on suunniteltu huippu-urheilijoille. Ensikertalaisten on hyvä muistaa, että maastossa 10 km rata on todella fyysisesti paljon rankempi kuin tiellä juostu 10 km. Hyvän kunnon lisäksi suunnistuksen perustaidot tulee hallita eli karttamerkit ja niiden havainnointi maastosta sekä kompassin käyttö. Jos suoriutuu itsenäisesti läpi kuntosuunnistusradasta, suoriutuu varmasti läpi myös Jukolan viestistä, Tervo lupailee.

Keravan Urheilijoiden ja Pihkaniskojen seuraava lyhyempi kuuden kerran Jukola-koulu alkaa huhtikuun alussa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: www.pihkaniskat.fi.

« Takaisin