Ympäristönäkökulmat huomioitu Valio-Jukolassa

Jukolan viestillä ja suunnistuksella yleensä on ollut perinteenä tehdä hyvää yhteistyötä maanomistajien, ympäristöviranomaisten, metsästäjien ja muiden luonnon harrastajien kanssa. Ympäristön ja luonnon näkökohtien huomioiminen on muodostunut kiinteäksi osaksi suunnistustapahtuman järjestämistä. Näitä hyviä perinteitä on tarkoitus jatkaa myös Sipoonkorvessa järjestettävässä Valio-Jukolassa 2012. Tämä tarkoittaa ympäristöasioiden huomioimista laajasti ja järjestelmällisesti kaikissa järjestämiseen liittyvissä toiminnoissa.

Luonto huomioitu maastonkäytössä

Suunnistustapahtuman ympäristövaikutukset voidaan jakaa sekä yleisötapahtuman aiheuttamiin suoriin ympäristövaikutuksiin että palveluista syntyviin epäsuoriin vaikutuksiin. Suorat vaikutukset keskittyvät kisakeskukseen, kilpailumaastoon sekä esimerkiksi yöpymiseen käytettäville ja autojen parkkipaikkana toimiville alueille. Epäsuoria vaikutuksia syntyy muun muassa tapahtuman järjestämiseen liittyvien hankintojen, kuljetusten ja jätehuollon ratkaisujen kautta. Suoria vaikutuksia mietittäessä, erityisesti maaston käytön huomioiminen on tärkeässä osassa Valio-Jukolassa. Viesti suunnistetaan luonnonarvoiltaan ainutlaatuisessa Sipoonkorvessa, jonne perustettiin hiljattain kansallispuisto. Alueella sijaitsee herkkiä lepikoita, avokallioalueita sekä perinnebiotoopeja, joiden lisäksi se on monen harvinaisten eläin- ja kasvilajien koti. Moninaiset luontoarvot ovat kannustaneet huomioimaan luonnon erityisen tarkkaan ratasuunnittelussa. Luontoselvitykset ja yhteistyö asianomaisten ympäristöviranomaisten kanssa antavat erinomaiset edellytykset järjestää Jukola niin, ettei alueen herkälle luonnolle aiheudu tarpeetonta rasitusta. Kilpailuradat onkin suunniteltu niin, että arimmat alueet on rajattu kokonaan kilpailun ulkopuolelle ja herkimmät luontoalueet kierretään.

Vaikka Jukolan kokoista suunnistustapahtumaa ei voi järjestää niin että jälkiä ei maastoon jäisi, järjestäjät lähtevät luottavaisin mielin toteuttamaan suurviestiä. Sipoonkorvessa vuonna 1995 järjestetyn Sipoo-Jukolan jälkeen tehtiin ympäristöselvitys, joka osoittaa, että tapahtuma ei häirinnyt lintujen pesintää ja juoksijoiden aiheuttama maaperän kuluminen korjaantui itsestään muutamassa vuodessa. Järjestäjät uskovat, että Valio-Jukola jättää vain vähäisen jäljen Sipoonkorven herkkään luontoon.

Suosikaa julkista liikennettä

Yleisötapahtuman ympäristövaikutuksia ajateltaessa kilpailupaikalle matkustaminen on selvästi pahin päästöjen lähde. Valio-Jukolan kilpailukeskus sijaitsee Hakunilan Urheilupuistossa Vantaalla ja se tarjoaa yhdet parhaista julkisen liikenteen yhteyksistä Jukolan viestin historiassa. Valio-Jukolan järjestäjät toivovatkin kaikkien paikalle saapuvien suosivan julkista liikennettä, jota vahvistetaan runsailla lisävuoroilla sekä uusilla, ainoastaan kilpailua palvelevilla yhteyslinjoilla. Vaikka tarjolla on hyvät julkisen liikenteen yhteydet, varsinaiset päästövähennykset riippuvat kuitenkin jokaisen paikalle tulijan henkilökohtaisesta kulkutapavalinnasta.

Liikennepäästöjen lisäksi palvelut ovat yksi suurimmista ympäristövaikutusten synnyttäjistä. Palveluiden ympäristövaikutukset syntyvät erilaisten materiaalien kulutuksesta, ravintola- ja myymäläpalveluista sekä sähkön ja veden käytöstä. Vaikutuksia pyritään vähentämään kannustamalla niin järjestäjiä kuin osallistujia ensisijaisesti välttämään jätteen syntymistä. Syntyvä jäte taas pyritään kierrättämään tehokkaasti. Suurten kulutusmäärien vuoksi esimerkiksi kestoastioiden käyttö ei ole ravintoloissa mahdollista, mutta jätemääriä voidaan tällöinkin vähentää järkevillä materiaalivalinnoilla ja suosimalla suuria pakkauskokoja, jotta pakkausmateriaalia syntyisi mahdollisimman vähän. Kilpailukeskuksen rakentamiseen, opasteisiin ja muihin materiaalihankintoihin käytetään ensisijaisesti Jukolan viestien kiertävää ja muuta uudestaan käytettävää materiaalia.

Alustavien arvioiden mukaan Valio-Jukolaan saapuu yli 15 000 kilpailijaa ja yli 50 000 kilpailuvierasta. On selvää, että tämän kokoluokan tapahtumalla on merkittäviä ympäristövaikutuksia. Tavoitteena on kuitenkin pitää vaikutukset mahdollisimman pieninä. Tähän tavoitteeseen pääsemiseen tarvitaan kaikkien osanottajien panostusta.

« Takaisin