Rataryhmä tietoa siirtämässä

Jukolan viesti ei ole sattumalta Suomen suven hienoin ja tunnelmallisin tapahtuma. Yhtenä osana kilpailun laadun vaalimista järjestetään vuosittain tiedonsiirtokokous, jossa menneen kesän Jukolan järjestäjät jakavat omia kokemuksiaan tuleville järjestäjille. Tänä syksynä se järjestettiin vuoden 2025 Jukolan järjestäjien toimesta Mikkelissä. Niin myös me Kotka-Jukolan järjestäjät olimme taas paikalla, rataryhmästä minä, Ari Heinola ja Janne Niskanen. Aiempina vuosina oma järjestelyvuoro on ollut verrattain kaukana, mutta nyt Kotka-Jukolaan on aikaa noin 600 päivää, ja intensiivisempi työ voi alkaa.

”Jukola on vuoden lainassa – palauttakaa se hyvässä kunnossa”

Kokouksessa käytiin jälleen läpi perusteellisesti järjestelyjen koko kaari suunnitteluvaiheesta tapahtuman purkuun asti. Mitä ratamestariryhmän työ sitten sisältää? Lyhyesti sanottuna kilpailusuoritus K-pisteeltä viimeiselle rastille on ratamestarien valtakuntaa. Ratasuunnittelu on luonnollisesti keskiössä, mutta se ei ole koko totuus. TV-rastit, juomapisteet, rastirakenteet, herkkien luontokohteiden ja metsätalouden huomiointi, kartoitus, karttojen pussitus ja numerointi, rastivalvonta: kokonaisuus on rataryhmän suunniteltava ja organisoitava.
Lista on pitkä, mutta kuitenkin TV-tuotantoa lukuun ottamatta tuttua kauraa kaikissa kisoissa. Kun Jukolan viestissä on liki 20 000 osallistujaa, muuttuu monen osa-alueen työ kuitenkin aika tavalla. Karttoja tilataan painosta kuorma-autollinen, jolloin karttojen lajittelun, pussituksen ja tarkistuksen prosessien on syytä vastata teollista toimintaa. Juomapaikoille tilataan liki 100 000 mukia sekä monta kuutiota vettä ja urheilujuomaa, logistiikan ja resurssoinnin lisäksi on myös pidettävä huolta siitä, ettei roskaa päädy maastoon. Suuret osallistujamäärät myös vaativat hajontojen, maaston urautumisen ja rastien kuormituksen tarkempaa suunnittelua. Monta asiaa, jotka voi pienemmissä kisoissa hoitaa viime tingassa, on syytä suunnitella huolella hyvissä ajoin.
Jukolan viestin korkea arvostus on myös asia, joka on ratamestarityössä paljon esillä. Kyseessä on maailmanmestaruuskisojen ohella suunnistuksen kirkkain näyteikkuna, joka asettaa erityisen vastuun ratamestareille. A-luokan kartta sekä hyvät ja vaativat radat niin huipuille kuin kuntoilijoillekin ovat lähtökohta, mutta eivät vielä riitä. Televisioinnin tarpeisiin on kiinnitettävä erityistä huomiota, jotta upeasta suunnistuskilpailusta on mahdollista tehdä kiinnostava TV-lähetys. Eikä klassista ”puskakuiskuttelua” radioon tai kilpailusta kuvia ottavia median edustajiakaan ole varaa unohtaa.

”Ratamestarointi on itse ratasuunnittelun lisäksi myös suuressa määrin yhteistyötä ja organisointia.”

Suunnistajat ovat aina vieraina muiden omistamassa metsässä, joten myös maanomistajien arvostus tapahtumaa kohtaan on tärkeää. Kotka-Jukolaankin on jo tehty luontokartoitus herkkien luontoarvojen huomioimiseksi. Kisa järjestetään siten, että luonnolle, metsän- ja riistanhoidolle tai virkistysarvoille ei haittaa koidu. Myöskin jokaiselta maanomistajalta kysytään lupa maaston käyttöön kilpailussa, ja maanomistajat kutsutaan itse tapahtumaan kunniavieraiksi. Metsäpalstoja kilpailualueella on satoja, toivottavasti näemme maanomistajat sankoin joukoin paikan päällä seuraamassa kilpailua kesäkuussa 2026.
Usein kuulee ajatuksen, että ratamestarityö varsinkin isoissa kisoissa on kompromissien tekemistä. Nähdäkseni kyse kuitenkin on eri tarpeiden sovittamisesta yhteen. On ratamestarin ammattitaitoa suunnitella kilpailu siten, että eri osapuolet kokevat kilpailun olleen tehty juuri heitä ajatellen. Kun näin tapahtuu, on ratamestari onnistunut työssään. Salaa ratamestari on toki myös tyytyväinen, kun ratojen vaativuus pakottaa huippujoukkueidenkin GPS-palluroita eri reitinvalinnoille ja näyttäviin kiemuroihin rasteja haettaessa.
Onhan tuossa rataryhmällä urakkaa kerrakseen vielä edessä, se meille kirkastui taas tiedonsiirtokokouksessa. Työ on onneksi jo käynnissä, ja tahti tästä tiivistyy tapahtuman lähestyessä. Tarkoitus on ajoittain tällä blogilla kirjoitella kuulumisia työn etenemisestä. Alun ohje on kirkkaana mielessämme: meidän jäljiltämme Jukola palautuu hyvässä kunnossa seuraaville järjestäjille!
Kotka-Jukola ratamestari,
Tuomas Mattila