Lynx ylivoimaiseen voittoon Nuorten Jukolassa Mikkelissä

Kirkkonummelainen Lynx suunnisti Nuorten Jukolan voittoon peräti seitsemän minuutin erolla seuraavaan. Muut mitalisijat veivät tamperelaiset Pyrintö ja Koovee. Viimevuotinen voittaja, Jämsän Retki-Veikot, oli nyt neljäs. Viesti suunnistettiin Mikkelissä raviradan ympäristössä.

Lynx nousi viestin johtoon jo kolmososuudella eikä luopunut kärkipaikasta yhdessäkään vaihdossa tämän jälkeen. Joukkueessa suunnistivat Veera Turakainen, Anton Packalen, Rasmus Koponen, Saana Viskari, Florian Fritzen, Salla Isoherranen ja Tatu Aaltonen.

Lynxin joukkueessa oli sopivasti sekä menestyksen nälkää että kokemusta, sillä seura oli viime vuonna toinen ja toissa vuonna kolmas.

– Meillä on tässä joukkueessa neljä samaa suunnistajaa kuin viime vuonna, ja kolme samaa suunnistajaa kuin vuonna 2018, laskeskeli kuutososuuden viestinviejä Salla Isoherranen.

– Meillä on myös kova kilpailu ykkösjoukkueen paikoista. Joukkueisiin valinnassa käytetään valintakisaa sekä nelihenkistä valintatiimiä.

Lynxin kakkosjoukkuekin teki vahvan suorituksen ja sijoittui seitsemänneksi.

Ankkuri sai suunnistaa rauhassa

Viestin avausosuudella suunnistivat nyt lähes 30 vuoden tauon jälkeen 16-vuotiaat tytöt. Kärjessä vaihtoon pinkoi Ulvilan Uran Venla Lehtonen. Tässä vaiheessa Lynx oli sijalla 12, kuitenkin vain alle 2 minuuttia nopeimmasta. Toiselta osuudelta ensimmäisenä vaihtoon tulivat MS Parman värit Topias Muukkosen kiidättäminä, kolmisen minuuttia ennen seuraavia eli Ulvilan Uraa ja Lynxiä.

Vain 2,6 kilometrin mittaisella kolmososuudella Lynxin Rasmus Koponen kuroi tuon eron kiinni ja jätti seuraavat vielä kahden minuutin päähän. Myös Koovee ja Pyrintö alkoivat vakiinnuttaa paikkansa kärjen tuntumassa jo tässä vaiheessa.

Ero kasvoi osuus osuudelta, ja Ankkuri Tatu Aaltonen kertoi suunnistaneensa rauhassa, koska tiesi, että aikaa kyllä on. Ainoastaan yhdellä rastilla tehty virhe horjutti hieman tätä tunnetta.

Voittajajoukkueen valmentajille ojennetun palkinnon ottivat vastaan Anna Ojapalo ja Aleksi Leskinen.

Lynx voitti Nuorten Jukolan ensimmäisen kerran tasan 30 vuotta sitten eli vuonna 1990 Porissa. Silloin joukkueessa oli yhden tämänvuotisen voittajan isä ja yhden täti. Vahvoista perinteistä seurassa kertoo sekin, että tässä joukkueessa oli peräti kolme toisen polven Nuorten Jukola -voittajaa.

Nuorimmat yllättivät vauhdillaan

Nuorten Jukolan ratamestari Juhani Sihvonen järjestäjäseura Navista arvioi, että Lynxin ylivoimaisen voiton takana oli hallittu, virheetön suoritus. Ratamestarin näkökulmasta kilpailu sujui hyvin ja palaute Kalevankankaan maastosta on ollut hyvää.
– Neljännen osuuden suunnistajat eli nuorimmat tytöt yllättivät kyllä vauhdillaan, Sihvonen toteaa.

Nuorten Jukolaan osallistui tänä vuonna yhteensä 139 joukkuetta. Koronatilanteen vuoksi kilpailu käytiin kotimaisten seurojen kesken. Nuorten Jukolassa on yhteensä seitsemän osuutta ja osallistujat ovat iältään 11-18-vuotiaita. Ensi vuonna tapahtuma järjestetään Valkeakoskella ja tuolloin osuusmuutoksia testataan siten, että 18-vuotiaat tytöt pääsevät ankkuriosuudelle.

 

Kilpailunjohtaja Niina Liukkonen, p. 040 7044470

Tiedottaja Heli Kauppinen, p. 0445664579

Tulokset: https://online4.tulospalvelu.fi/tulokset/fi/nj2020_nj/

Valokuvia voi pyytää tiedottajalta.

 

Kuva: Lotta Niskanen