Ristomatti Hakola NuJun suojelijaksi

Tämänvuotisen Nuorten Jukolan suojelijaksi on kutsuttu kankaanpääläinen hiihtäjä Ristomatti Hakola. Myös suunnistuspiireissä tuttu Ristomatti otti tehtävän mielellään vastaan ja pystyy tällä tietoa olemaan myös paikalla Nuorten Jukolan kilpailukeskuksessa viestipäivänä.

– Olen itse suunnistanut Nuorten Jukolassa kaksi kertaa, molemmilla kerroilla aloittajana, Ristomatti kertoo. – Jälkimmäisellä kerralla tulin vaihtoon 17 sekuntia kärjen perässä sijalla 12. Löytyi matkalla oikeat letkat!

Isossa Jukolassa Ristomatti on viime vuosina suunnistanut työnantajansa Tykistöprikaatin joukkueessa. Jukolan lisäksi muita suunnistuskilpailuita ei hänen kauteensa yleensä mahdukaan, mutta suunnistus on mieluisa harjoitusmuoto ja kuntosuunnistuskäyntejä kertyy kesän mittaan kymmenkunta.

– Suunnistus on hiihtäjälle hyvä treenimuoto. Se on monipuolista, tarjoaa vauhdinvaihtoa. Kun pääsee luontoon suunnistamaan, ajankulua ei huomaa ollenkaan.

Ristomatilla on juoniorivuosiltaan myös suunnistuksen SM-pronssi H16-sarjan viestistä Kankaanpään Suunnistajien väreissä yhdessä Antti Alpin ja Joni Penttisen kanssa. Aloitusosuudelta hän saapui kärjessä vaihtoon.

Ristomatti muistuttaa, että juniori-ikäisenä monipuolisuus on nuorelle urheilijalle tärkeää. Hiihdon ja suunnistuksen lisäksi hänen omiin juniorivuosiinsa kuuluivat ainakin pesäpallo, tennis, muutkin pallopelit, paini ja yleisurheilun juoksumatkat. Sittemmin ohjelmaan ovat tulleet ampumahiihto, ampumajuoksu ja ampumasuunnistus sekä sotilasviisiottelu.

Ristomatti Hakola on kaikkien aikojen nuorin 50 kilometrin FIS-kisavoittaja, sillä hän voitti kuninkuusmatkan aikuisten sarjan Suomenmestaruuden vuonna 2012 muutamia viikkoja ennen 21-vuotissyntymäpäiväänsä. Tätä ennen SM-mitaleita oli kertynyt nuorten sarjoissa. Ensimmäiset maailmancup-pisteensä Ristomatti otti Salpausselän kisoista tänä keväänä sijoittuessaan sprinttikisassa kymmenenneksi.

ristomatti6 – Kopio
Nuorten Jukolan suojelija Ristomatti Hakola
tulevassa kilpailumaastossa. Onkohan
rasteja lähellä?

Teksti ja kuva: Tuomas Väinä.

« Takaisin

Taustayhteisöt

Pääyhteistyökumppani

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Yhteistyössä

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät

Osuusisännät