President Niinistö och fru Jenni Haukio med i Joensuu-Jukola

Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio besöker Kajanaland och Norra Karelen den 17.-18. juni 2017. Besöket är en del av president Niinistös landskapsresor, som presidenten gör till ära av Finlands 100-årsjubileum.

President Niinistö och fru Haukio deltog i Joensuu-Jukola

På lördagen den 17.6. orienterades Venla-kavlen till ära av Finland 100 år. Jenni Haukio, som är händelsens beskyddare, presenterade i samband med Venla-kavlens prisutdelning välkomstorden och delade ut prisen tillsammans med president Niinistö. President Niinistö kommer att ta emot Jukola budskapet, som tillägnas det 100-åriga Finland. Presidentparet bekantade sig också med tävlingsområdet och träffade medborgare.

President Niinistö berättade att det här är tredje eller fjärde gång för honom som åskådare i Jukola. Han tycker att Jenni Haukio är bättre med kartan. Han kommer ihåg att under sina armé-tider brukade han för det mesta gå i vilse.

Under Joensuu-Jukola deltog president Niinistö och fru Haukio också i planteringen av träd. Joensuu-Jukola och ENO-onlineskola (Environment Online) planterade hundra trädplantor för den finska naturen.

Under planteringen berättade Sauli Niinistö att de hade sett otroligt vackra och fina vyer under deras resa från Hossa till Eno. President Niinistö betonade vikten av Joensuu som centrum till skogsvetande.

-När vi nu firar det 100-åriga Finland, är det viktigt att komma ihåg hur svag början var, men viljan var stark. Samma starka viljan behöver vi nu.

När president Niinistö frågades var hunden Lennu var, berättade han att Lennu hade fått gå och meta med Jennis föräldrar. Lennu lär orka sitta på bryggan i flera timmar och titta på vattenytan och metspön.

Efter planteringen fick president Niinistö och fru Haukio en skylt och en jubileumsbok. På hösten kommer de att få en gran att plantera var de vill men under sommaren får den ännu växa i Joensuu.

President Niinistö tror granen ska en dag bli en julgran, en gran för framtiden.

Läs hälsningen av Joensuu-Jukolas beskyddare.

Kuva: Kaisa Lappalainen-Metsälä

Kuva: Kaisa Lappalainen-Metsälä