Nuorten Jukola 2009

PYRINTÖ JÄLLEEN PARAS

Kilpailu käytiin Öjbergetin hiihtokeskuksen maastossa vajaa 10 km Vaasan torilta lounaaseen. Keskus oli oiva tämän kokoiselle tapahtumalle ja tapahtuman ylöspanon puitteet erinomaiset. Latupohjat antoivat sopivasti tukea nuorimmille ja nopeita etenemisväyliä vanhemmille. Maasto ei ollut niin kivistä kuin vanhoista kartoista olisi voinut olettaa, vaan paikoin jopa hyväkulkuista. Maastoa pidettiin viime vuosia vaativampana, joten radat olivat nuorimpia lukuun ottamatta ½ – 1 km lyhyempiä kuin viime aikoina.

Hyvätunnelmaista kilpailua suosi myös lämmin loppukesän sää. Moka hienossa kilpailussa oli sen sijaan se, että osa kartoista oli niputettu väärin eivätkä hajonnat toteutuneet osuuksilla 1 – 2 ja 3 – 4 oikein. Matkaero oli 40 – 50 m ja koska osa kumosi toisensa, joukkueitten ratojen aikaero oli luokkaa 20 – 40 sekuntia. Rastien vaikeudessa ei juuri ollut eroa. Kilpailun tuloksiin virhe tuskin oleellisesti vaikutti, mutta selvä rikehän oli kyseessä. Kilpailua ei kuitenkaan – onneksi – mitätöity.

Kilpailuun starttasi 167 nuorten ja kaksi aikuisten joukkuetta. Ulkomailta oli vain 3 joukkuetta; 2 vakiokävijää Venäjältä ja ensikertalainen Ruotsista. Pitkä, aikaa vievä ja kallis maamatka rantautumissatamista oli pääsyynä vieraitten puuttumiseen
Edellisenä vuonna Espoossa osallistui 185 joukkuetta, joista 17 oli 3 ulkomaasta.

Osanottajamäärään nähden huomattava määrä joukkueita tuli hylätyksi, 15%. Hylkäykset jakaantuivat eri rasteille ja muille paitsi 5. osuudelle. Rastitunnuksia ei siten oltu katsottu. Huomattavaa on, että hylkyjä sattui myös edellisvuosien menestyjille [ykkösjoukkueet MSParma, Rajamäen Rykmentti (RR), Turun Suunnistajat (TuS), Espoon Suunta (EsSu), Paimion Rasti jne.] ja useallekin saman seuran joukkueelle. On tainnut unohtua totuus, jonka lausui Kouvolan 1989 NJ:n ratavalvoja Seppo Butt, kun siellä hylkyjä tuli runsaasti: ”Onkohan seurojen koulutuksessa unohtunut korostaa, että rastitunnus on tarkastettava – aina?”

Pesupaikan ennakkoarvioissa eniten kärkisijoja saivat Tampereen Pyrintö (TP), Kangasala SK (KSK) ja Helsingin Suunnistajat (HS). Sikainfluenssa raivosi jo maassa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla, mikä aiheutti muutoksia voimasuhteisiin.

Erot jälleen tyttöjen osuuksilta

Mahtava antiikkitykin pamaus saatteli lähtijät matkaan. HS:n Luukas Valtonen johti alussa. Yleisörastilla laskettelurinteen puolivälissä nähtiin, että kärjen jono oli vielä aivan yhtenäinen. Kärjessä viiletti SK Vuoksen (Vuoksi) Lauri Nenonen, joka oli myös vaihtoleimauksessa ensimmäisenä, Luukas toisena heti kannoilla. Kartoille vaihtui taas järjestys ja HS sai kartan ensimmäisenä. Suunta Jyväskylä 1:n (Jkl) Eeli Viholainen vaihtoi kolmantena 10 sekuntia Luukaksesta. Sitten tulivat harvassa jonossa ½ – 1 minuuttia johtavasta Kuopion Suunnistajat, Asikkalan Raikas, Northern Wind (RUS), EsSu, Valkeakosken Haka, Jkl 2 ja kymmenentenä Tuusulan Voima-Veikot 2 (TVV). 1 minuutissa vaihtoi 12 ja 2 minuutissa 24 joukkuetta. Suosikeista TP vaihtoi sijalla 25 (+2.07) ja KSK sijalla 62 (+4.12). Maalissa kärkeen sijoittuvista Koovee aloitti sijalla 14 (+1.02). Pojat olivat runsaan 3 minuuttia nopeampia kuin mitä ratamestari arvioi.

1. osuuden tulokset.
Rastiväliajat.

HS:n Panu Kangas johti pitkään, mutta 1,5 minuutin koukku rastilla 9 pudotti hänet kärjestä, johon siirtyi osuuden nopein, KSK:n Kristian Kannus. Hän vaihtoikin ensimmäisenä 2 sekuntia ennen Panua. Kolmantena vaihtoi 7 sekuntia Kristianista osuuden toiseksi nopein, Deltan Otto Loukkalahti. Seuraavina vaihtoivat Jkl 1 (+19), Vuoksi (+34) ja Jkl 2 (+35), joitten jälkeen oli selvä rako, sillä seitsemäntenä vaihtoi Keravan Urheilijat (+2.07), sitten Lahden Suunnistajat -37 (LS37, +2.31), TVV 2 (+3.03) ja Lynx (+3.27). Edellisvuoden voittaja MSParma vaihtoi sijalla 21 (+5.35) ja kakkonen, Koovee, sijalla 33 (+6.40).
Kristian ja Otto olivat selvästi osuuden nopeimmat, sillä seuraavat, Jkl 2:n Misa Tuomala ja HS:n Panu, jäivät heille minuutin verran.

2. osuuden väliajat.
Henkilökohtaiset osuustulokset.
Rastiväliajat.

Kolmannella, alle 14-vuotiaitten tyttöjen osuudella, tapahtuu usein melkoisia muutoksia. Niin oli nytkin. Kärjessä vaihtoi osuuden nopein, LS37:n Lotta Kirvesmies, josta KSK:n Anna Kotkanjuuri oli jäänyt 21 sekuntia ja Deltan Josefin Sundman 1.40. Sitten vaihtoivat TP 2 (+1.47), viidentenä HS (+2.08), sitten TP 1 (+2.37), Vehkalahden Veikot (VeVe, +3.36), TuS (+3.45), RR (+3.54), KeU (+4.23) ja 11:ntenä Koovee 3 sekuntia myöhemmin.
Osuuden nopein oli siis LS37:n Lotta, jolle Kooveen Ruut Kanko jäi 17 ja TuS:n Lilja Österman 27 sekuntia.

3. osuuden väliajat.
Henkilökohtaiset osuustulokset.
Rastiväliajat.

Kärjessä lähteneille tuli neljännellä osuudella hakuja, joten TP:n kaksi joukkuetta vaihtoivat ensimmäisinä. Ensin tuli ykkösen Aleksi Niemi, osuuden nopein ja runsasta minuuttia myöhemmin kakkosen Jussi Harju. HS nousi kolmanneksi Veli Kankaan vietyä viestiä (+1.53). Sitten seurasivat Delta (+2.40), Navi (+3.21), KeU (+3.57) ja sitten parinkymmenen sekunnin sisällä N. Wind, RR, VeVe ja Koovee (+4.35).
Osuuden nopein oli TP:n Aleksi, jota seurasivat Navi 2:n Topias Ahola (+49) ja saman seuran ykkösen Arttu Syrjäläinen (+1.12).

4. osuuden väliajat.
Henkilökohtaiset osuustulokset.
Rastiväliajat.

Viidennellä, 16-vuotiaitten tyttöjen osuudella tapahtuu usein suuria muutoksia, vaikka osuus on ilman hajontoja. Erityisesti joukko harveni tällä kertaa. Ensimmäisenä vaihtoi TP 1:n Emmi Mähönen, joka teki 3.39 eron HS:n flunssatoipilas Essi Hietaojaan. Kooveen Henna Skog nosti joukkueensa kolmanneksi (+5.49) ja häntä seurasivat RR (+6.15), TP 2 (+6.22), Kalevan Rasti (KR, +7.16), IF Femman (+7.37), Navi (+9.02), KeU (+9.06) ja kymmenentenä LS37 (+9.09).
Osuuden nopein oli Lynxin Sara Karvonen, jolle Lapuan Virkiän Henna Lehto jäi 4 ja TP:n Emmi 19 sekuntia.

5. osuuden väliajat.
Henkilökohtaiset osuustulokset.
Rastiväliajat.

Kuudennella, vanhimpien tyttöjen osuudella TP 1:n nuorten EM-edustaja Lotta Karhola osoitti palautuneensa 3 viikon pakollisen levon aikana hyvin ja lisäsi eroa muihin koko ajan. Rastiväliaikojen mukaan hän eteni huippujuoksua tekemättä varmasti suuria virheitä vältellen, kuten kärjessä kuuluukin. Hän vaihtoi 5,5 minuuttia ennen kuin Kooveen Miina Kanko ja 8.48 ennen kuin HS:n Milla Mattila. Lynx nousi neljänneksi (+9.33) puolen minuutin sisällä vaihtaneen ryhmän kärjessä. Muut siinä olivat Femman, Nord West (RUS), Lapuan Virkiä, LS37, N. Wind ja kymmenentenä TP 2 (+10.02).
Osuuden nopein oli Keuruun Kisan rankiykkönen ja Nuorten MM-edustaja Sari Anttonen. Kortesjärven Eeva-Liisa Hakala jäi hänelle 1.10 ja rankikakkonen, alle 17-vuotiaiden EM, PIF:n Frida Lönnberg 1.26. Aivan huippujuoksuja ei heillekään tullut, vaan jokaiselle mahtuu mukaan pikkuvirheitä.

6. osuuden väliajat.
Henkilökohtaiset osuustulokset.
Rastiväliajat.

Pyrinnön rankiseiskalla, nuorten EM-edustaja Severi Kymäläisellä, oli siten aika mukava etumatka, kun Kooveen Miika Arvola (ranki 21) ja niin ikään EM-edustaja, HS:n rankiykkönen Einari Heinaro lähtivät ajamaan häntä takaa. Severi eteni varmasti, osin polkuja kierrellenkin häviten kullakin rastivälillä nopeimmille parikymmentä sekuntia. Etumatka riitti hyvin, sillä Miika käytti rastiväleillä hieman enemmän aikaa ja jäi siten koko ajan lisää. Niinpä vielä yleisörastilla hänen jäljessään ollut HS:n Eikka kiri edelle toiseksi viimeisellä rastilla ja toi joukkueensa toiseksi 6.09 Pyrinnön jälkeen. Koovee tuli kolmanneksi (+6.26). Topias Tiainen nosti osuuden nopeimpana KSK:n sijalta 11 neljänneksi (+7.08). Femman piti nimikkosijansa viidentenä (+9.12) ja seuraavina maalin saavuttivat Virkiä (+9.17), Lynx (+9.59), Rasti-Lukko (+11.19), TP 2 (+11.55) ja kymmenentenä Nord West Pietarista (+12.09).
Osuuden selvästi nopein oli siis koko kauden erilaisten vaivojen vuoksi lähes taukoa pitänyt KSK:n Topias Tiainen, joka oli 1.23 vikkelämpi kuin HS:n Einari. Kolmanneksi nopein oli TuS 3:n Lauri Lappalainen (+2.04).

Nuoret etenivät koko ajan ratamestarin arvioita nopeammin. Pyrintö oli maalissa 17 minuuttia arviota ennen,  nopeimpana NJ:n historiassa. Ratojen lyhennykset olisi siten voinut ainakin puolittaa. Vaan vauhtia on ennalta vaikea määritellä erittäinkin, jos seuralla itsellä ei ole hyviä nuoria koejuoksijoiksi. Säälläkin on merkityksensä. Helppoutta kuvannee sekin, että voittajan tullessa maaliin, ankkuriosuudelle oli lähtenyt 59 joukkuetta eli 35%, kun vuotta aiemmin silloin oli vaihtanut 46 joukkuetta eli 25%.

Pyrintö saavutti 5. voittonsa – enemmän kuin kellään muulla. Aleksi Niemi oli osuutensa nopein ja Emmi 3:ntena. Muitten sijat olivat 10 – 20 tienoilla. Tasainen suoritus oli taas voiton tae.
Pirkanmaalaiset olivat muutenkin hyvin esillä.

Ensi vuonna Pyrinnön voittomäärä ei kasva, sillä se on järjestäjänä 25-vuotiskisassa. Rastit etsitään Tampereen sydämessä, Kaupin urheilupuistossa, mikä merkinnee tiettyä kotikenttäetua lähiseuroille. Muut saavat todella hioa kuntonsa menestyäkseen.

Lopputulokset.
Henkilökohtaiset osuustulokset.
Rastiväliajat.

Nuorten Jukola 2009. Tampereen Pyrinto voittajajoukkue
Tampereen Pyrintö, Nuorten Jukola 2009 voittaja. Kuva: Vaasu, NuJu-nettisivut

Näivettääkö liika aluekierto Nuorten Jukolan?

Alueellinen kierto on varsinkin Nuorten Jukolassa paikallaan. Mutta onko siitä tullut järjestäjän valitsijoille pääasia, joka ohittaa tapahtuman tulevaisuuden ja talonpoikaisjärjen? Nuorten kisassakin etäisyys pääkaupunkiseudulta/Turusta yli 300 km pudottaa osanottajamäärää 10% ja 500 km 20%. Vähennys korostuu ulkomaisissa joukkueissa, mikä laskee kisan arvostusta.
Vuonna 2004 NJ oli Lieksassa. Osanottajia oli 152 joukkuetta, joista 6 oli Venäjältä, kun seuraavana vuonna Raumalla oli yhteensä 192 joukkuetta, joista 36 oli ulkomailta 4 eri maasta. Vaasassa oli siis parikymmentä joukkuetta vähemmän kuin edellisvuonna, pääosin ulkomaisia. Vuonna 2011 viestit ovat Kajaanissa. Sinne ei ainoallakaan Vaasassa kilpailleella joukkueella ole alle 2 tunnin ajomatkaa, vaan lähes kaikki joutuvat yöpymään menomatkalla, osa palatessakin. Monikohan ulkomaalaisjoukkue saapuu kisaan? Onko tarkoitus näivettää hieno tapahtuma?

Nuorten Jukolan tulevaisuuden ja arvostuksen kannalta olisi tärkeätä, että tapahtuman  pitopaikat korreloisivat huomattavasti paremmin osanottajien kotipaikkakuntiin. ”Kauempana” voisi käydä suhteessa osallistujiin. Nyt tilanne on lähes päin vastainen. Vuoden 2008 osanottajien Suomessa kuljetuilla matkoilla painotettu maantieteellinen keskipiste oli Toijalan seudulla. Vuosituhannen alussa se oli vähän Tampereelta itäkaakkoon. Vuoden 2011 viestilläkin oli tiettävästi monia hyviä hakijoita paljon ”edullisemmilta” paikkakunnilta.

Väite/toive, että NJ kohottaisi järjestäjäpaikkakunnalla seuran nuorisotoiminnan aktiivisuutta ja toisi osanottajia tuleviin viesteihin, ei valitettavasti pidä lainkaan paikkaansa. Esimerkiksi vuosien 1999, 2002 ja 2004 järjestäjiltä (Rasti-Jyry, Ähtärin Urheilijat, Lieksan Rasti) osallistui ennen kisaansa 0 joukkuetta, kuten myös kisansa jälkeen. Joukkueiden lisäystä järjestelyjä seuraavina vuosina ei ole ollut ainoallakaan NJ:n järjestäjäseuralla. Tämä tekijä voidaan siten valintakriteerinä ohittaa. Toivottavasti kuitenkin Kajaani tuo sen sananlaskun mukaisen vahvistavan poikkeuksen tähän sääntöön.

Teksti: Reimo Uljas, etunimi.sukunimi@jukola.com

Logo

Perustiedot

Päivämäärä:
22.08.2009
Paikka:
Vaasa, Sundom
Järjestäjät:
Vaasan Suunnistajat

Päätoimihenkilöt

Kilpailun johtaja:
Teemu Koho
Ratamestari:
Timo Nieminen
Kilpailunvalvoja:
Ilkka Saarimäki
Ratavalvoja:
Esko Pensas LaihLu
Nuju 2009 sivusto

Tulokset

Reittihärveli

Kuvia

Nuorten Jukola 2009. Tampereen Pyrintö voittajajoukkue. Kuva VaaSu NuJu-sivusto.