Jukola 2000

Joensuulainen Kalevan Rasti vei vuosituhannen ensimmäisen Jukolan pääosin samaan maastoon naapurikuntaansa Liperiin kuin v. 1982. Kilpailukeskuksena oli nyt Pärnävaaran talviurheilukeskus kilometrin verran edellisestä pääpaikasta Ylämyllylle päin. Yleinen mielikuva ennakkoon oli, että maasto on helpohko. Matkatkin olivat edellisvuoden Eurajoen luokkaa. Jotakin tulevasta tehtävästä kertoivat kuitenkin noususummat. Ne olivat Venloissa 2- ja Jusseilla 2,5-kertaiset edellisvuoteen verrattuina, lähellä Jukoloiden huippulukuja.

Tapahtuma oli Venla-juhla, sillä naiset olivat mukana Jukolassa 50:nnettä kertaa. Kaukametsäläiset olivat kutsuneet paikalle kaikki vielä elossa olevat ensimmäiseen Venla-juoksuun osallistuneet sekä kaikki Venlojen juoksujen ja ensimmäisen viestin voittajat. Osalla ensimmäisen kisan osallistujista jo ikä esti Liperiin lähdön, osalla oli muita syitä, mutta paikalla oli kuitenkin ensivoittajan, Venlojen Venlan Irja Niemelän johdolla parikymmentä leidiä, jotka kukitettiin ja joille jaettiin ensikappaleet Venla-mitalia iltajuhlassa. Juhlan kunniaksi mitalin saivat myös kaikki viesteihin osallistuneet.

Juhlan kunniaksi Jussit tietysti sanomassaan tervehtivät heidän kanssaan 50 kertaa kirmanneita Venloja. Sen vastaanottivat ensimmäisen Venlojen juoksun voittaja Irja Niemelä, I Venlojen viestin vuonna 1978 voittaneet Hilkka Karjalainen, Helena Kattelus ja Mirja Puhakka sekä edellisiltana Venlojen viestin voittaneet Katja Peltola, Anniina Paronen, Reeta-Mari Kolkkala ja Kylli Kaljus. Viestin suojelijana oli pohjois-karjalainen europarlamentaarikko, ralliajaja Ari Vatanen, joka kertoi saaneensa uuden, mahtavan liikuntakokemuksen.

Jukola astui uuden vuosituhannen myötä myös sähköiseen kauteen. Emit-leimasimia oli maassa jo runsaasti ja niistä oli usealta vuodelta kokemuksia, joten ne saatettiin ottaa käyttöön. Olipa jo online-rastileimasimiakin, joten väliaikoja saatiin suoraan rastilta reaaliajassa puhelinlinjaa pitkin. Kun vielä keskuksessa oli suuri, linja-auton levyinen, videotaulu, josta näki kuvaa maastosta ja keskuksesta sekä taulun reunassa, mikä joukkue silmänräpäystä aiemmin leimasi online-rastilla, kehitysaskel oli melkoinen. Videotaululta näki tapahtumat jopa niin hyvin, että tuhannet seurasivat loppukiritaisteluita siltä, vaikka kilpailijat juoksivat vain muutaman metrin heidän selkänsä takana. Paikalliset osaajat takasivat, että muutokset uuden vuosituhannen tekniikkaan sujuivat ongelmitta ja muutkin järjestelyt olivat totuttua Jukola-tasoa.

Pienenä erikoisuutena oli n. 60 m leveän salmen ylitys ponttonisiltaa pitkin hiukan ennen vaihtoa. Lähtösuoran jälkeen oli parisataa metriä rullasuksiradan asvalttia ja lopussa saman verran. Jotkut kaipasivat korpi-Jukoloita, mutta allergiset olivat mielissään Eurajoen jälkeen – ei pölynnyt.

Ulkomaiset ja harrastajajoukkueet vierastivat kisapaikan etäisyyttä satamista ja ruuhka-Suomesta, joten Venloissa oli runsaat 50 joukkuetta edellisvuotta vähemmän eli 621 ja Jukolassa 90 vähemmän eli 1132 lähtenyttä joukkuetta.

Koska videotaululle tuotettiin kuvaa koko tapahtuman ajan, sen lähettäminen valtakunnan tv-verkkoon oli luonnollista. Lähetyskanavaksi valikoitui Nelonen, koska se oli ainoana yhteistyöstä kiinnostunut. Venlojen viesti oli jälkilähetyksenä, mutta Jukola näkyi koko ajan. Pian tv-ratkaisun jälkeen Yle ilmoitti, että rahan puutteen vuoksi se ei lähetä enää läpi yön Jukolan viestiä radiossa, vaikka sillä oli ollut runsaasti kuuntelijoita. Menestyneiden ralli- ja formula-ajajien suoritusten seuraaminen ympäri maailmaa kävi kalliiksi. Näin loppui Tammisaaressa 1976 alkanut perinne, jota Yle itse oli kutsunut lippulaivakseen.

Venlojen juhlaviesti

Viestiin osallistui myös yksi täysjoukkue ensimmäiseen Venlojen juoksuun v. 1951 osallistuneita (Ritva Saarikoski, Irja Niemelä, Leena Ikkala, Pirkko Salmenkylä) ja muutamia muita oli yksittäin muissa joukkueissa. Tätä juhlajoukkuetta ei sen nimekkyydestä ja saavutuksista (kymmeniä Suomen mestaruuksia, maaotteluedustuksia jne.) huolimatta pidetty voittajasuosikkina, vaikka sen keski-ikä oli vain noin 70 vuotta! Suosikki sen sijaan oli Ruotsin Domnarvets GoIF, joka Tiomilan Tvåmilassa johti lähes koko ajan, enimmillään 10 minuutilla. Melkoisesti uusiutunut oslolainen Bäkkelagets SK oli ollut toisena ennen IFK Lidingöä ja Liedon Parmaa, jonka vakioankkurin Reeta-Mari Kolkkalan sairastellessa oli korvannut Venlojen aloitusosuuksilla monesti kunnostautunut Kylli Kaljus. Liedolla oli edelleen terveysongelmia. Kolkkala oli tervehtynyt, mutta joukkueeseen valittu Outi Sareila oli sairaana ja hänet korvasi aloittajana Katja Peltola, mutta hänkään ei ollut aivan täyskuntoinen.

Jukola 2000
Venlojen juhlaviesti on alkanut. Kuva: Jämi-Jukolan nettiarkisto
Ensimmäinen 6,5 km:n osuus ei alkanut suosikeille kovin hyvin. Peltola kaatui heti lähtösuoran jälkeisessä mutkassa ja sai kolhuja takaa tulleilta kilpasiskoiltaan, mutta pystyi kuitenkin jatkamaan. Niinpä hän oli vaihdossa 29. vajaa neljä minuuttia ensimmäisenä vaihtaneen Halden SK:n saksalaisen Frauke Schmit Granin jälkeen. Toisena vaihtoi Helsingin Suunnistajien juniori Tiina Kivimäki ja kolmantena ruotsalainen Sävedalens AIK. Fredrikstad SK oli 4., Stora Tuna 5, Turun Suunnistajat 6., Tampereen Pyrintö-nelonen 7. ja Lidingö 8. Domnarvet oli vasta 77. ja Bäkkelaget 79. (+6.35). Ero 1.-20. joukkue oli 3.21 eli alkupää oli harvahkossa jonossa.

Väliaikatuloksia 1. vaihdosta

Toinen osuus oli sata metriä lyhyempi ja siltäkin tuli johdossa Halden. Sveitsiläinen Käthi Widler viiletti vaihtosuoraa kaksi minuuttia Liedon Anniina Parosta ennen. Kolmantena vaihtoi Lidingö ja Domnarvet oli noussut jo neljänneksi tsekki Eva Jurenikovan hurjan juoksun ansiosta. Sitten seurasivat kovasti noussut Nydalens SK, OK Orion, Stora Tuna IK ja Turun Suunnistajat kahdeksantena (+3.03). Bäkkelaget oli 18. (+5.36). Osuuden nopein oli Jurenikova 12 sekuntia Orionin Jenny Wallstenia nopeampana.

Väliaikatuloksia 2. vaihdossa

Henkilökohtaisia tuloksia 2. osuudelta

Kolmas osuus oli dramaattisella tavalla ratkaiseva. Matkaa oli 7,2 km. Liedon Kolkkalalla kulki hyvin ja niin hän pääsi jo parin minuutin johtoon. Eräältä rastilta hän kuitenkin lähti täysin päinvastaiseen suuntaan ja hukkasi 2,5 minuuttia. Niinpä vaihtoon ehätti ensimmäisenä norjalaisen Nydalens SK:n Elisabeth Ingvaldsen. Kolkkala oli toisena 1.21 jäljessä heti perässään Haldenin suomalainen Maria Hoffman. Neljäntenä vaihtoi Hanne Staffin hyvän suunnistuksen jälkeen Bäkkelaget 2.51 kärjestä. Minuutin myöhemmin vaihtoi Sundsvalls OK ja viitisenkymmentä sekuntia myöhemmin Orion sekä seitsemäntenä Domnarvet. Lidingö, TuS ja Liedon kakkonen olivat jääneet 5,5 minuuttia. Osuuden nopein oli nappisuorituksen tehnyt Bäkkelagetin kakkosen Göril Fristad, joka oli Staffiakin ja Ingvaldsenia vikkelämpi toista minuuttia.

Dramatiikka syntyi siitä, että täysin uupunut Haldenin Maria Hoffman otti vaihtotelineestä ankkurilleen Tampereen Pyrinnön kartan (TP:n joukkuenumero oli 1, Haldenin numero 7, kartassa poikkiviivan kanssa). Ankkuri Heather Monro ei tarkastanut saamastaan kartasta joukkuenumeroa ja niin hän lähti väärän kartan kanssa maastoon. Asia huomattiin Pyrinnön saavuttua vaihtoon, kun heidän karttansa puuttui, mutta maastossa jo olevan Haldenin ankkuriosuuden kartta oli jäljellä. Pyrintö sai varakartan ja Halden oli tuleva hylätyksi.

Väliaikatuloksia 3. vaihdossa

Henkilökohtaisia tuloksia 3. osuudelta

Neljännellä osuudella oli pituutta 7,8 km. Johdossa vuorottelivat Liedon Kylli Kaljus, Bäkkelagetin Marika Mikkola ja Monro. Monro oli muutamalla metrillä johdossa, kun runsasta kilometriä ennen maalia ja vähän ennen ponttonisiltaa hänet otettiin hylkäyksen vuoksi sivuun ja pois kilpailusta. Jäljellä oli kahden kovan juoksijan kamppailu. Kaljus oli juossut maratonin 2.37 ja 3000 metriäkin 9.32. Mikkola oli ollut keväällä SM-maastoissa viides. Viimeisessä ylämäessä Mikkola kiri kärkeen ja Kylli ilmeisesti passasi voimia säästellen. Niinpä loppusuoralla Kaljus vastustamattomasti yleisön eläessä voimakkaasti kamppailussa mukana kiristi pari metriä edelle ja voittoon. Naiset sanailivatkin, että maratonia harjoitellessaan Kylli on tottunut asvalttiin ja Marika olisi ollut parempi maastojuoksua harjoiteltuaan epätasaisemmalla pohjalla.

Joka tapauksessa Venlojen juhlaviesti sai arvoisensa huikean lopun. Kolmanneksi nousi Simone Luderin ansiosta Turun Suunnistajat lähes minuutin parivaljakolle jääneenä. Neljäntenä ylitti maaliviivan OK Orion ja sitten seurasivat puolen-parin minuutin eroin Nydalen, Sundsvall, Domnarvet, sveitsiläis-suomalainen yhdistelmä OK77 Kauniaisista, Lidingö ja kymmenentenä Stora Tuna 6 minuuttia Liedon jälkeen. Voittoa puolustanut Tampereen Pyrintö oli 11.

Suomalaisjoukkueita oli 10:n joukossa 3 ja sijatkin 11-19 jäivät ’kotiin’. Erikoista kansainvälisyyttä osoittaa, että voittaneen suomalaisjoukkueen ankkuri oli virolainen, mutta toiseksi tulleen norjalaisjoukkueen ankkuri Suomesta. Haldenin kartanottovirheestä hylätyssä huippujoukkueessa oli saksalainen, sveitsiläinen, suomalainen ja britti. Nopein ankkuri oli Pyrinnön Liisa Anttila, joka oli 42 sekuntia Luderiakin nopeampi. Erot olivat selvät, sillä kolmanneksi nopein hävisi Anttilalle jo 2 minuuttia.

Lopputulokset joukkuejäsenillä

Lopputulokset vaihtokohtaisin sijoituksin

Henkilökohtaisia tuloksia 4. osuudelta

Miten sitten kävi 50-vuotisjuhla-Venlojen? Joukkueen taival oli nousujohteinen sijoin 616-611-600-573. Kun lähteneitä joukkueita oli 621, jäi taakse viitisenkymmentä joukkuetta.

Mediassa sai palstatilaa ja näkyvyyttä melkein enemmän kuin itse viesti Monron kilpailusta poisoton ajoitus. Median mielestä hänen olisi tullut antaa juosta maaliin tai ainakin ponttonisillan toiseen päähän, jossa kamerat odottivat tulijoita, jotta hylkäyksen dramatiikka olisi saatu ikuistetuksi. Kilpailullinen oikeudenmukaisuus taas edellytti hänen sivuun ottoaan mahdollisimman aikaisin, jotta hänen vaikutuksensa kilpailun kulkuun on mahdollisimman pieni. Kun järjestäjät eivät ehtineet varhaisempaan vaiheeseen, sivuun otto tehtiin heti, kun se oli mahdollista eli polulla hiukan ennen ponttonisiltaa, vaikka media menettikin tilaisuuden saada kuviin kyynelehtivä kilpailija, joka itse ei ollut pääsyyllinen koko episodiin.

Parhaat tulokset:

  1. 1. Liedon Parma 1 3.08.20 (Katja Peltola 29-43.46, Anniina Paronen 2-1.25.18, Reeta-Mari Kolkkala 2-2.14.48, Kylli Kaljus)
  2. 2. Bäkkelagets SK 1 NOR 3.08.21 (Anne Marie Bleken 79-46.36, Julie Böbel 18-1.28.50, Hanne Staff 4-2.16.18, Marika Mikkola)
  3. 3. Turun Suunnistajat 1 3.09.13 (Bohdana Terova 6-42.06, Johanna Seppinen 8-1.26.15, Salla Sukki 9-2.19.01, Simone Luder)
  4. 4. OK Orion 1 SWE 3.09.30 (Pia Olsson 85-46.55, Jenny Wallsten 6-1.26.04, Veronica Carlsson 6-2.18.01, Cecilia Nilsson),
  5. 5. Nydalens SK 1 NOR 3.11.21 (Ann-Kristin Högseth 61-45.10, Sandra Held 5-1.25.55, Elisabeth Ingvaldsen 1-2.13.25, Maria Eriksson)
6. Sundsvalls OK 1 SWE 3.12.29, 7. Domnarvets GoIF 1 SWE 3.12.30, 8. OK77 1 3.13.57, 9. IFK Lidingö 1 SWE 3.14.13, 10. Stora Tuna IK 1 SWE 3.14.21, 11. Tampereen Pyrintö 1 3.15.00, 12. Rajamäen Rykmentti 1 3.16.37, 13. Helsingin Suunnistajat 1 3.16.38, 14. Suunta 101 1 3.17.22, 15. Rastikarhut 1 3.17.24.

Jukolan viesti – Haldenko taas?

Joensuun Jukolan viestissä aloitti 7-vuotisen kiertonsa uusi Helsingin Sanomien lahjoittama kiertopalkinto, taiteilija Reijo Paavilaisen tekemä pronssinen Hiiden hirvi.

Norjalainen Halden SK voitti keväällä Tiomilan kolmannen kerran peräkkäin. Se oli usean maan maajoukkuemiehineen eittämätön voittajasuosikki myös Jukolassa. Johdettuaan jo enemmänkin Halden oli lopulta Tiomilassa pari minuuttia nopeampi kuin IFK Lidingö ja Malungs OK, joille Paimion Rasti, tanskalainen Farum-Tisvilde ja Delta hävisivät minuutin. Edellisvuoden Jukola-voittaja Bäkkelagets SK Oslosta ei Tiomilassa onnistunut, mutta oli kuitenkin asiantuntijoiden listoilla edellä mainittujen lisäksi uuden vuosituhannen ensimmäisen Jukolan kärkipäähän.
Viestin ratamestari Börje Vartiainen oli tehnyt reiteille paljon herkullisia reitinvalintoja. Jälkitarkastelu kuitenkin osoitti, että eri reittejä oli käytetty varsin vähän. Kukaan ei uskaltanut erota joukosta ja näin usein suoraan puskien nopeimmat valinnat jäivät käyttämättä. Perinteinen reitinvalintasuunnistus ei ole huudossa.

Avausosuuden matka oli 13,2 km. Siltä tuli ensimmäisenä, kuten edellisvuonna Hiisi-Jukolassakin, ruotsalaisen Strängnäs-Malmbyn tsekki Rudolf Ropek 12 sekuntia ennen Haldenin Leif Erikseniä. Kolmantena tuli yksin Bäkkelagetin viestinviejä ja minuutti hänen jälkeensä alkoi jono, jonka keulilla olivat Delta, Hauhon Sisu, Hämeenlinnan Suunnistajat, Malungs OK, IFK Mora, jälleen Tampereen Pyrinnön nelosjoukkue ja kymmenentenä Nydalens SK:n kakkonen 3 minuuttia johtavasta.

Väliaikatuloksia 1. vaihdosta

Toinenkin osuus oli 13 km. Haldenin toisena lähtenyt Kjetil Björlo oli sillä 1,5 minuuttia nopeampi kuin osuuden toinen, Nydalenin Sigve Vågnes. Kun muut huippujoukkueet vielä olivat lähteneet huonommista asemista, Björlo vaihtoi 4.30 ennen Malungia, josta lähes 1,5 minuutin päässä vaihtoi kolmantena OK77. Siitä alkoi 11 joukkueen ryhmä, johon kuuluivat Wing OK Norjasta, Friskus-Varberg, IFK Hedemora, Bäkkelaget II, Södertälje, Nydalen, Hämeenlinna, Delta ja kahdentenatoista Bäkkelaget I (+6.37). Kaikilla suosikeilla ei viesti lähtenyt parhaalla tavalla liikkeelle, Paimio oli 27., Lidingö 28. (+11.41) ja Farum 55. (+15.41).

Väliaikatuloksia 2. vaihdossa

Henkilökohtaisia tuloksia 2. osuudelta

Kärki meni kolmannen 14,2 km osuuden aluksi hämärässä, lopun jo nousevan auringon valossa. Haldenilla oli usein Jukolassa huippujuoksuja tehnyt Öystein Kristiansen. Nyt hän ei osuuttaan voittanut, mutta teki kuitenkin yhden kärkiajoista. Kun häntä nopeammat olivat lähteneet osuudelle sijoissa hiukan etäämpää, Kristiansenin johto toisena vaihtaneeseen Hedemoran britti Stephen Palmeriin oli jo 5.53. Kolmanneksi nousi 4 sekuntia Hedemoran jälkeen Turun Metsänkävijät, jonka viestiä vei osuuden selvästi nopeimmalla ajalla Harri Romppanen. Bäkkelaget vaihtoi Romppasta askeleen jäljessä ja Nydalen pari enemmän. Kuudentena vaihtoi OK77 jo 8.21 johtavasta ja puoli minuuttia sen jälkeen Friskus. Seuraavan ryhmän muodostivat lähes minuutin lisää jääneinä Vehkalahden Veikot, Delta ja kymmenentenä IF Femman (+9.57). Jono alkoi yhdentenätoista vaihtaneesta Tisarenista (+11.33). Malung putosi 13:nneksi eikä saanut enää juonesta kiinni, vaan tasapaksun suorituksen päätteeksi vaipui hiljalleen maalin 18:nnelle sijalle.

Väliaikatuloksia 3. vaihdossa

Henkilökohtaisia tuloksia 3. osuudelta

Neljäs osuus oli jälleen lyhyehkö, 8,4 km. Haldeninin tanskalaisella Jukolan 1997-98 voittaneella Chris Terkelsenillä ei ollut paras päivänsä. Hän hävisi yli 4 min. osuuden nopeimmalle Lidingön Asgeir Mjösundille, mutta pystyi kuitenkin pitämään Haldenin keulassa. Nydalen vaihtoi toisena 4.21 jäljessä ja TuMe parikymmentä sekuntia myöhemmin. Hedemora tuli yksin kuutisen minuuttia Haldenista. Deltan, Leksandin ja Erik Axelssonin osuuden toiseksi parhaalla ajalla nostama Södertälje tulivat ryhmänä 8,5 minuuttia kärjestä jääneinä ja niitä seurasi kahdeksantena Hämeenlinna puolen minuutin päässä. Noin 11 minuuttia johtavasta tuli seuraava ryhmä; Femman, Malung, Bäkkelaget ja Vehkalahti.

Väliaikatuloksia 4. vaihdossa

Henkilökohtaisia tuloksia 4. osuudelta

Viides osuus oli saman pituinen. Haldenin viestiä vei Jukolan 1997-98 voittajajoukkueissa edukseen esiintynyt Bernt Björnsgaard. Tuloksena oli nytkin osuusvoitto puolisen minuuttia Göteborgin Thomas Aspia nopeampana, jolle TuMen Janis Ozolins hävisi 2 ja Nydalenin Odin Tellesbö 3 sekuntia. Niinpä Haldenin johto Nydaleniin kasvoi vain tuon 35 sekuntia ja oli nyt 4.56. Kolmantena vaihtoi TuMe 10,5 minuuttia kärjestä. Bäkkelaget oli neljäs 1,5 minuuttia myöhemmin ja Södertälje siitä puoli minuuttia. Göteborg, Delta ja Hämeenlinna vaihtoivat lähekkäin 14 minuuttia johtavasta ja kymmenentenä oli Leksand 14.36 Haldenista. Aika johtavaan ja raot joukkueiden välillä kasvoivat siis kaiken aikaa.

Väliaikatuloksia 5. vaihdossa

Henkilökohtaisia tuloksia 5. osuudelta

Haldenilla oli kuudennella 11,8 km:n osuudella edellisenä syksynä Haldenin ’suunnistusakatemiaan’ päässyt Karkki-Rastin ja Deltan kasvatti Jarkko Huovila. Edistyminen suunnistajana olikin ollut huomattavaa. Osuuden viidenneksi paras aika vei Haldenin yli 8 minuutin johtoon Nydalenista. Kolmantena vaihtoi Bäkkelaget jo 13.46 Haldenista. SK Pohjantähden Pasi Ikonen antoi varoituksen tulevasta maailman mestaruudestaan olemalla osuuden paras 56 sekuntia ennen Lidingön Fredrik Löwegreniä ja nostamalla seuransa neljänneksi 14.31 johtavasta. Kun osuuden henkilökohtaisesti kolmas jäi Ikoselle jo yli 2,5 minuuttia ja muut huippunimetkin vielä paljon enemmän, raot kärkipäässä kasvoivat entisestään. Ainoan ryhmän muodostivat sijoilla 5-9 vaihtaneet Södertälje, Delta, Leksand, Lidingö ja TuMe, jotka olivat runsaan 15 minuuttia Haldenista. Göteborg vaihtoi kymmenentenä 17 min. johtavasta.

Väliaikatuloksia 6. vaihdossa

Henkilökohtaisia tuloksia 6. osuudelta

Arveltiin, että vain täydellinen epäonnistuminen saattoi viedä Haldenilta voiton, kun Tore Sandvik lähti 15,9 km:n ankkuriosuudelleen. Alussa hänelle tuli parin minuutin missi, mutta sen jälkeen hän suunnisti varman päälle ja päätyi osuusajoissa sijalle 24 6 minuuttia osuuden nopeinta Farumin Carsten Jörgenseniä hitaampana. Kun Nydalenin Carl Henrik Björsethkään ei yltänyt aivan huippusuoritukseen ja sai Sandvikia kiinni vain 1.45, oli joukkueiden ero maalissa 6,5 min. Norjalaisten kolmoisvoiton varmisti Bäkkelagetin Björnar Valstad jättäen lopussa hänet jo lähes kiinni saaneen ja sitten hapoille joutuneen Deltan Jani Lakasen selvästi taakseen neljänneksi. Viidentenä ylitti maaliviivan SK Pohjantähti yli 12 minuuttia Haldenin jälkeen. Kuudes oli IFK Lidingö, seitsemäs Södertälje Orientering, kahdeksas IFK Hedemora, yhdeksäs Farum- Tisvilde ja kymmenes Leksands OK, joka tuli maaliin 16,5 minuuttia voittajasta. Kolmanneksi paras suomalaisjoukkue oli Turun Metsänkävijät yhdentenätoista.

Lopputulokset joukkuejäsenillä

Lopputulokset vaihtokohtaisin sijoituksin

Henkilökohtaisia tuloksia 7. osuudelta

Vaikka maastoa pidettiin helpohkona, erot olivat selvät ja esim. 20. joukkue (Paimion Rasti) jäi voittajasta 27 minuuttia. Useimmat joukkueet tulivat yksitellen minuutin välein eikä kiritaisteluja nähty kärjessä kuin Hedemoran ja Farumin välillä. Vaikka matka oli sama kuin vuotta aiemmin Eurajoella eikä maaston kulkukelpoisuus ollut heikompaa, voittajalta kului aikaa 41 minuuttia kauemmin kuin edellisvuonna. Korkeuserot tekivät tehtäväänsä.
Haldenin ylivoima oli poikkeuksellista. Avausosuudella toisena 12 sekuntia kärjestä ja sen jälkeen koko ajan johdossa – huippumiesten varmuutta ja tasaisuutta.

Parhaat tulokset:

  1. 1. Halden SK 1 NOR 8.21.11 (Björn Eriksen 2-1.18.32, Kjetil Björlo 1-2.35.09, Öystein Kristiansen 1-3.53.50, Chris Terkelsen 1-4.48.14, Bernt Björnsgaard 1-5.35.47, Jarkko Huovila 1-6.44.47, Tore Sandvik)
  2. 2. Nydalens SK 1 NOR 8.27.40 (Daniel Giger 32-1.23.05, Sigve Vågnäs 9-2.41.14, Aslak Blågestad 5-3.59.52, Pål Skogedal 2-4.52.34, Odin Tellesbö 2-5.40.42, Christoph Plattner 2-6.53.00, Carl Henrik Björseth)
  3. 3. Bäkkelagets SK 1 NOR 8.31.26 (Alain Berger 3-1.19.59, Jonn Are Myhren 12-2.41.46, Johan Ivarsson 4-3.59.47, Jörn Sundby 11-4.59.25, Jörgen Rostrup 5-5.47.53, Holger Hott Johansen 3-6.58.33, Björnar Valstad)
  4. 4. Delta 1 8.32.34 (Petri Forsman 4-1.20.57, Esa Orava 11-2.41.42, Samuli Launiainen 9-4.03.42, Visa Eronen 5-4.56.41, Jonne Lakanen 8-5.49.49, Miika Hernelahti 6-6.59.56, Jani Lakanen),
  5. 5. SK Pohjantähti 1 8.33.28 (Jukka Kokkoniemi 59-1.24.52, Panu Hyvönen 26-2.46.41, Marko Vapa 25-4.09.49, Teuvo Heimonen 15-5.01.24, Keijo Parkkinen 14-5.53.38, Pasi Ikonen 4-6.59.19, Timo Karppinen)
6. IFK Lidingö 1 SWE 8.34.16, 7. Södertälje Orientering 1 SWE 8.35.15, 8. IFK Hedemora 1 SWE 8.36.30, 9. Farum-Tisvilde OK 1 DEN 8.36.32, 10. Leksands OK 1 SWE 8.37.42, 11. Turun Metsänkävijät 1 8.38.37, 12. Hämeenlinnan Suunnistajat 1 8.39.08, 13. IFK Göteborg 1 SWE 8.39.26, 14. MS Parma 1 8.45.39, 15. Ikaalisten Nouseva Voima 1 8.45.56.

Jukolan viestin sanomassa jussit siis tervehtivät heidän kanssaan kilpailleita venloja:

Läpi Pohjois-Karjalan huikeiden hongikkojen olemme me 52. Jukolan viestin suunnistajat kuljettaneet sanomaamme läpi valoisan kesäyön. Tänäpänä kihisee ja irvistelee ilmassa ilon ja riemun henget, sillä Venlat ovat olleet mukanamme yhteisessä juhlahetkessämme jo 50 vuoden ajan.
Tervehdyksemme teille kaikille Venlojen viestin naissuunnistajille kuuluu Aleksis Kiven Juhanin suuhun jo ennen muuttoa Impivaaraan asettamin sanoin:
’Venla tuolla astelee pitkin polkua, ja onpa hänen käymisensä nopsa’.

Liperin Pärnävaarassa 18. kesäkuuta 2000

Jukolan viestin suunnistajat

Logo

Perustiedot

Päivämäärä:
18.06.2000
Paikka:
Liperi
Järjestäjät:
Kalevan Rasti

Päätoimihenkilöt

Kilpailun johtaja:
Pertti Ahtiainen
Ratamestari:
Börje Vartiainen, Pentti Hassinen (V)
Kilpailunvalvoja:
Pekka Nikulainen
Ratavalvoja:
Jarmo Tonder, RuSu

Tulokset

Kartat

Appletti kuva
kaikki. Osuus jpg – kuva

Kuvia

Jukola 2000. Kilpailujohtaja Pertti Ahtiainen ja 9086 kiloa painava hiidenkivi. Kuva Jukka Inkeri.
Jukola 2000. Linja-auton alustalle rakennettu videotaulu. Kuva Jukka Inkeri.
Jukola 2000. Ponttoonisilta Jyrinjärven yli. Kuva Jukka Inkeri.
Jukola 2000. Väliaikoja saatiin maastosta on-line puhelinkaapelin välityksellä. Kuva Jukka Inkeri.
Jukola 2000. Venlat aloittamassa juhlaviestiään. Kuva: Jämi-Jukolan nettiarkisto.