Joensuu-Jukola 2017

Joensuu-Jukola oli 69. Jukolan ja 40. Venlojen viesti, jonka järjesti Kalevan Rasti 17.-18.6.2017 Joensuun Enossa. Venlojen viesti oli samalla Suomi 100 vuotta juhlaviesti. Kilpailuun ilmoittautui 1310 Venla- ja 1590 Jukola-joukkuetta. Ilmoittautuneiden kilpailijoiden määrä oli 16370 suunnistajaa.
Kilpailukeskus rakentui Enon kirkonkylän keskustaan koulukeskuksen kentälle. Enolaiset ottivat Jukolan ilolla vastaan ja yhteistyö järjestäjien kanssa sujui erinomaisesti. Maasto oli Harpatinvaaran rinne- ja korpialuetta, joka muuttui nopeaksi mäntykankaaksi etelässä. Kartta ja radat saivat varauksetonta kehua, sillä olivathan asialla maamme kärkikartoittaja Jussi Silvennoinen ja ratamestareina Kalevan Rastin mestarisuunnistajat Simo Martomaa ja Petri Vainio.

Jukolan viestin voitti 25 vuoden tauon jälkeen ruotsalainen joukkue IFK Göteborg. Myös Venlojen viestin voitto meni Ruotsiin Alfta ÖSA OK:lle.

Jukolan viestin sanoma suunnistettiin 100 vuotta juhlivalle itsenäiselle Suomelle ja sanomaa oli vastaanottamassa Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Presidentin puoliso rouva Jenni Haukio toimi ansiokkaasti kilpailun suojelijana. Hyväntuulinen presidenttipari viihtyikin kilpailukeskuksessa ja nautti suunnistusjuhlantunnelmasta erinomaisessa säässä. Paikalla oli lauantaina arvioilta 38 000 ihmistä.
Kilpailunjohtajana toimi ensimmäistä kertaa Jukolan historiassa nainen Arja Makkonen, jonka johdolla järjestettiin Enossa erinomainen Jukola.

Venlojen viesti

Venlojen viestissä ennakkosuosikkeja olivat voittoa puolustanut norjalainen Halden SK, 10Milan dramaattisten vaiheiden jälkeen vienyt Stora Tuna, Alfta ÖSA ja suomalaisista Tampereen Pyrintö sekä Pohjantähti. Tuore voittajakanditaatti oli sveitsiläinen Ol Norska, jonka riveissä viestiä vei monta nykyistä ja entistä Sveitsin maajoukkuesuunnistajaa esimeriksi kaikkien aikojen menestynein naissuunnistaja Simone Niggli.

1. osuus 6,7 km

Venlojen viestin lähtö juuri tapahtunut. Kuva: Ilkka Metsälä

Lauantaina kello 14.00 kesäkuun 17. päivä Enon kirkon kello kumahti merkiksi, että vuoden 2017 Venlojen viesti on alkanut. 1315 joukkueen aloittajat säntäsivät metsään 6,7 kilometrin avausosuudelle. Kuten odottaa saattoi vaativa pohjoiskarjalainen maasto aiheutti vaikeuksia heti ensimmäisellä välillä myös kärkijoukkueille. Pahiten ykkösrasti oli ennakkosuosikeista hukassa Tampereen Pyrinnön Lotta Karholalla, Kooveen Johanna Hulkkosella ja IFK Göteborgin Ingjerd Myhrellä.


HTML5-canvas not supported

Seuraavaksi kisan ratamestarit Simo Martomaa ja Petri Vainio tarjoilevat aloittajille erittäin
vaativan neljän hajonnan peitteisessä takarinteessä. Nopeinten rastit selvittää Pargas IF:n kokenut Yvonne
Gunell, joka leimaa ensimmäisellä väliaikarastilla ensimmäisenä. Gunellin jälkeen rastille tulee naisia tasaisena nauhana, toisena ja kolmantena leimaavat
Alfta ÖSA OK Galina Vinogradova sekä Ok Tisarenin Lilian Forsgren.

Sveitsiläisen huippujoukkueen Ol Norskan Sarina Jenzer leipoo pienet koukut, Stora Tunan Anna MÅrsell minuutin isommat ja on jäänyt jo kaksi minuuttia kärjestä.
Halden ja Pohjantähti ovat puolestaan jo kolme minuuttia Gunellista, mutta vielä heikommin menee Karholalla, joka saapuu väliaikaan 4.31 jääneenä. GPS-seurattavista isoimmat kiemurat esittää Lidingön kakkosjoukkueen Matleena Boström.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 2,9 km väliaikarastilla

Seuraavaksi aloittajalle tarjoillaan pitkää reitinvalintaväliä ja vielä yhtiä takarinnerasteja ennen seuraavaa väliaikaa. Kärkeen muodostuu viiden joukkueen juna, jonka veturina toimii Vinogradova. Mukana pysyvät Keuruun Kisailijoiden Sari Anttonen, Paimion rastin Nina Temjakova, Pan-Kristianstadin Nicole Ljungdahl sekä Gunell. Väliaikarastilla seuraavat ovat jo 40 sekunnin päässä viisikosta.
Välillä vaikeuksiin joutuvat mm. Haldenin, Lidingön, Lynxin ja Göteborg-majornan aloittajat. Lotta Karholan mustapäivä jatkuu. Vaikkei Karhola tee mitään isompia virheitä on Pyrinnön ero kärkeen jo lähes seitsemän minuuttia.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 4,8 km väliaikarastilla

Väliaikarastin jälkeen oli vuorossa vielä kolmen rastin rinnehajonta, joka hajotti kärkiviisikon. Nopeinten rastit selvitti Alftan Vinogradova,
mutta Anttonen jäi venäläisestä omalla hajonnallaan vain muutamia sekunteja. Loppu matka olikin jo helpompaa suunnistusta ja Vinogradova sai revittyä
lopulta 26 sekunnin eron Anttoseen. Sen sijaan Gunell, Lujngdahl ja varsinkin Temjakova sortuivat virheisiin.
Paimio oli vaihdossa peräti 4.22 Alftaa myöhemmin. Kolmantena vaihtoon saapui
Tisarenin Lilian Forsgren vajaan minuutin Anttosesta. Taaempana pahiten vaikeuksia oli Pohjantähden Anna Haatajalla ja vaihdossa ero kärkeen oli 6.44. Myös OK Orionin hyvä aloitus meni pilalle loppurasteilla. Pyrinnön Karhola saapui lopulta vaihtoon 87:nnentenä 9.21 Vinogradovaa myöhemmin. Näin suomalaisten suurin voittajasuosikki oli pelattu ulos ensimmäisen 6,7 kilometrin aikana.


HTML5-canvas not supported

Alfta ÖSA OK:n Galina Vinogradova antaa kartan ensimmäisenä Josefina Heikalle Kuva: Kaisa Lappalainen-Metsälä

Tilanne 1. vaihdossa

2. osuus 6,7 km

Toisen osuuden ensimmäinen rasti ei tuota vaikeuksia kärjessä yksin matkaavalle Alfta ÖSA OK:n Josefine Heikalle. Ol Norskan Silje Ekroll Jahren sekä Hiidenkiertäjien Jenny Patana ja OK Tisarenin Ellinor Eriksson avaavat myös vashvasti.
Sen sijaan Järlan Josefin Perssonin, Stora Tunan Magdalena Perssonin ja Lynxin Sanni Norrbackan suoritus ei lähde kovin hyvin käyntiin.


HTML5-canvas not supported

Heikka jatkaa varmaa menoaan ja selvittää seuraavatkin rastit virheettä. Näin Alfta on karannut ensimmäisellä väliaikarastilla jo yli kolmen minuutin johtoon. Toisena leimaa Ol Norska ja kolmantena Keuruun Kisailijoiden Sonja Mörsky juuri ennen Patanaa. Heini Wennman on ensimmäisillä kilometreillä minuutin Heikkaa nopeampi ja Pohjantähti on väliaikarastilla 16. vajaat kuusi minuuttia kärjestä. Vaikeuksia hajonnalla on OK Linnellä ja Järlalla.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 2,9 km väliaikarastilla

Seuraavat kilometrit eivät tuo muutosta tilanteeseen. Josefina Heikka jatkaa vakuuttavaa menoaan ja kasvattaa eroa edelleen muihin. Seuraavalla väliaikarastilla sitä on jo 3.40 toiseksi nousseeseen Hiidenkiertäjiin. Patanan mukana leimaavat Norska, Tisaren ja Paimio. Pohjantähden hyvä takaa-ajo kokee kolauksen, kun Wennman tekee väliaikarastille reilun minuutin virheen ja ero kasvaa taas hieman.


HTML5-canvas not supported

Paimion Rastin Emma Silvennoinen suunnisti toisen osuuden hienosti ja oli osuuden nopein. Kuva: Ilkka Metsälä

Tilanne 4,7 km väliaikarastilla

Viimeisetkään vaikeammat rastit eivät tuota Heikalle vaikeuksia ja näin Alfta ÖSA OK johtaa toisessa vaihdossa Venlojen viestiä peräti neljällä minuutilla. Toisena vaihtaa Ol Norska kahdeksan sekuntia ennen hienosti suunnistanutta Paimion rastin Emma Silvennoista, joka on nostanut joukkuettaan 19 sijaa. Viisi minuuttia kärjen jälkeen vaihtaa Ok Tisaren. 5.41 Heikan jälkeen vaihtoleimauksen suorittaa Patana, jolle viimeinen hajonta aiheuttaa hieman ajanhukkaa. Hiidenkiertäjien kintereillä vaihtaa upeasti Rastikarhut, ruotsalainen OK KÅre ja Kangasala SK. Wennman tekee myös väliaikarastin jälkeen virheen ja on vaihdossa 7.30 kärjestä sijalla 16.
IFK Göteborgin Anna Närhi sählää puolestaan joukkueelleen hylkäyksen kymmenenneltä rastilta. Osuuden nopein on Silvennoinen sekunnin erolla Kangasalan Outi Hytöseen. Heikka on kolmanneksi nopein kahdeksan sekuntia Silvennoista hitaampana.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 2. vaihdossa

3. osuus 5,8 km

Kolmannen osuuden ensimmäisillä rasteilla eivät aikaisemmat osuudet ole käyneet, mutta Alfta ÖSA OK:n Sara Eskilsson ei tästä hämäänny vaan poimii omansa virheettä.
Sen sijaan Pohjantähden Sofia Haajanen ja OK Tisarenin Ellinor Tjernlund eivät ykkösiään suoraan löydä.


HTML5-canvas not supported

Seuraavaksi suunnistajilla on edessään aikaisemmilta osuuksilta tuttu rinnehajonta. Eskilsson ei tee virheitä, mutta takana kaikkien aikojen menestynein naissuunnistaja tällä kertaa Ol Norskan paidassa suunnistava Simone Niggli tulee täysin eri vauhtia ja on ottanut väliaikarastille Alftaa kiinni peräti kolme minuuttia.
Muut eivät ole pystyneet vastaamaan Nigglin vauhtiin sillä kolmantena leimaava Tampereen Pyrinnön kakkosjoukkueen Sonja Kyrölä on jäänyt sveitsiläisestä kolme ja puoli minuuttia. 8 sekuntia myöhemmin leimaa Paimion Saara Norrgrann josta Stora Tunan Julia Gross on jäänyt 14 sekuntia.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 2,8 km väliaikarastilla

Kolmannen osuuden suunnistajat siirtyvät pitkällä välillä väliaikarastilta väliaikarastille. Kärkikaksikon valinnat eroavat lopussa ja Niggli imee taas hieman eroa kiinni. Seuraavalla rastilla sitä on enää 31 sekuntia. Stora Tuna nousee kolmanneksi ja Paimio neljänneksi. OK KÅre, Göteborg majorna ja Pohjantähti menettävät aikaa ajautuessaan sivuun. Hienoimmat koukerot rastivälillä esittää Lidingön Helena Karlsson.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 3,9 km väliaikarastilla

Väliaikarastin jälkeen kärkipaikka vaihtuu kun Eskilsson tekee pienen koukun ja Niggli suunnistaa omalleen suoraan. tämän jälkeen Niggli ei enää kärkipaikasta luovu, joten historiallisesti sveitsiläisseura johtaa Venlojen viestiä viimeisessä vaihdossa. Eskilsson tulee lopun aivan hyvin, mutta joutuu antautumaan reilun minuutin. Kolmantena vaihtaa Sora Tuna, jonka Julia Gross on osuudella vain 58 sekuntia Niggliä hitaampi. Näin Tove Aleksandersson pääsee vajaan neljän minuutin takamatkalta maastoon. Pyrintö kakkosen Kyrölä suunnistaa lopun hienosti ja vaihtaa parhaana suomalaisena neljäntenä vajaat viisi minuuttia kärjestä. Heti perässä on IFK Moras. Paimoolle, MS Parmalle ja Hiidenkiertäjille viimeiset rinnerastit tuottavat vaikeuksia ja joukkueet tippuvat sijoille 6., 7. ja 9.
Osuuden nopein on Niggli ennen Haldenin Hollie Orria. Kolmas on Gross. Muut jäävätkin yli kaksi minuuttia.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 3. vaihdossa

4. osuus 8,0 km

Ankkuriosuuden alkaessa tilanne oli kutkuttava. Ol Norskan Sabine Hauswirth sai peräänsä 10Milassa johtoasemansa toiseksi viimeisen rastin isoon virheeseen
hukanneen Alftan Natalie Gemberlen sekä samassa viestissä peräti seitsemän minuutin takamatkalta voittoon nousseen Stora Tunan Tove Alexanderssonin.
Ensimmäinen rasti ei tuota kärkikolmikolle ongelmia, mutta kuudentena metsään päässyt Paimion Rastin Ida Marie Näss Björgul tempaisee rastille kolmen minuutin virheen.


HTML5-canvas not supported

Sen sijaan tutun rinnehajonnan jälkimmäinen rasti aiheuttaa Hauswirth ajanhukkaa ja Gemberle nappaa sveitsiläisen kiinni ja leimaa hieman ennen väliaikarastilla. Alexandersson puolestaan koukkaa hieman kolmosrastiaan ja jää Gemberlelle 49 sekuntia lisää. Väliaikarastilla eroa on 3.39. Neljäntenä viisi minuuttia kärjestä leimaa kisan suurin yllättäjä Tampereen Pyrinnön kakkosjoukkue, jonka viesti vie vielä nuorten sarjassa suunnistava Simona Aebersold.
Seuraavina tulevat Parma ja Moras ennen hyvin aloittanutta Pohjantähden Marika Teiniä. Sen sijaan Hiidenkiertäjien Yulia Novikovalla ja Göteborg Majornan Lina Starndilla on vaikeuksia.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 2,8 km väliaikarastilla

Seuraavalla välillä kärkikaksikko kulkee yhdessä kunnes Gemberle poimii oman hajontansa Hauswirthin jatkaessa vielä omalleen. Kun sveitsiläinen koukkaa vielä seuraavalle rastille väärän hajonnan kautta on kaksikon ero jo lähes puoliminuuttia. Alexandersson takoo omalla hajonnallaan rastivälipohjia, mutta saavuttaa Gemberleä ainoastaan 8 sekuntia, nyt eroa on siis 3.31. Aebersold pitää Pyrinnön kakkosen neljäntenä ja Maija Sianoja Parman viidentenä. Näss Björgul saa suunnistuksen sujumaan ja nostaa paimiolaiset seitsemänneksi ja samassa letkassa leimaavat Halden, Pohjantähti ja Majorna. Taaempana Novikova tekee jälleen isot virheet.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 4,7 km väliaikarastilla

Seuraavat hajontarastit kärkiankkurit poimivat ilman virheitä eikä erot merkittävästi muutu. Aebersold meinaa puolestaan lähteä kympiltä edellisten osuuksien juoksijoiden mukaan ja tekee lopulta kunnon S-reitinvalinnan 11:lle. Nelospaikka ei kuitenkaan ole uhattuna, sillä takana Sianoja koukkaa omaa hajontaansa. Myös Strandilla on pieniä vaikeuksia.


HTML5-canvas not supported

Viimeisellä pitkällä välillä puolestaan Gemberle päätyy S-reitinvalintaan. Hauswirth ja varsinkin Alexandersson etenevät suoraan nopeammin, mutta venäläisen ero viimeisten välien alkaessa on kuitenkin lähes kaksi minuuttia sveitsiläiseen. Alexandersson on puolestaan jo puolen minuutin päässä Hasuwirthista. Taaempana Aebersold on selvällä erolla neljäntenä, mutta viidenneksi Näss Björgul nostaa Paimion jo viidenneksi ennen Haldenia, Ok KÅrea, Morasta ja Parmaa, jonka ankkuri Maija Sianoja menettää pitkällä välillä useamman sijoituksen. Myös Teini toteuttaa suoran valinnan huonosti ja tippuu pois viidennen sijan taistelusta.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 7,0 km väliaikarastilla

Viimeiset välit eivät kärkikymmenikön ankkureille vaikeuksia tuota ja näin Alfta ÖSA OK pääsee juhlimaan rauhassa voittoa loppusuoralla. Gemberle kuittaa kevään epäonnistumisen ja tuo ruotsalaisseuran 1.22 erolla ykkösenä maaliin. Hauswirth pitää Norskan toisena vaikka Alexandersson on maalissa enää 26 sekunnin päässä.
Aebersold tuo Pyrinnön nuoren kakkosjoukkueen sensaatiomaisesti neljäntenä maaliin ollen näin myös paras suomalaisjoukkue. Näss Björgul ankkuroi heikon alun jälkeen Paimion Rastin upeasti viidenneksi. Halden on kuudes, Ok KÅre seitsemäs ja IFK Moras kahdeksas. Sianoja ankkuroi Parman yhdeksänneksi ennen Pohjantähteä. Koovee on yhdestoista ja Tampereen Pyrinnön ykkösjoukkue nousee 12:nneksi katastrofaalisen ensimmäisen osuuden jälkeen.

Alfta ÖSA OK juhlii Venlojen viestin 2017 voittoa. Kuva: Ilkka Metsälä

Lopputulokset

Jukolan viesti

Jukolan viestissä 2000-luvun kestomenestyjän Kalevan Rastin keskittyessä järjestelytehtäviin voittotaistelussa oli tilaa uusille joukkueille. Edellisvuoden mestari Koovee oli jälleen kovalla miehistöllä viivalla sen sijaan edellisvuoden kakkonen Lidingö menetti ankkurinsa Fredrik Bakkmanin IFK Göteborgiin, joka olikin vienyt kevään 10Milan kotimaastoissaan näytöstyyliin ja näin ollen oli noussut ruotsalaisten ykkössuosikiksi. Norjalaisista joukkueista katseet kohdistuivat Haldeniin, josta Olav Lundanes oli kuitenkin siirtynyt Paimioon. Myös Tyrvingin panosta odotettiin mielenkiinnolla, olihan joukkue saanut värvättyä Matthias Kyburzin riveihinsä. Paimion menestyshaaveet kokivat kolauksen kisaviikolla kun Fredrik Portin joutui jäämään kisasta pois sairastumisen takia. Suomalaisista ennakkoon esiin nostettiin Tampereen Pyrintö, joka oli vahvistunut kokeneella Jarkko Huovilalla sekä ruotsalaisella maajoukkuesuunnistajalla Johan Runessonilla.

1. osuus 12,8 km

Jukolan aloittajat vauhdissa. Kuva: Antti Pitkäjärvi

Jukolan viestin aloittajat saivat lähtömerkin tutusti 23.00 lauantai-iltana. 1590 joukkueen viestinviejillä oli heti edessään useamman kilometrin yökkösväli, jossa ei kuitenkaan reitinvalintavariaatioita kärkijoukkueiden osalta nähty. Angelniemen Ankkurin Miika Kirmula heilutteli tahtipuikkoa alusta alkaen ja poimi omat ensimmäiset rastinsa varmasti ja leimasi ensimmäisellä väliajalla keulassa. Kirmulan selässä kiinni oli Helsingin Suunnistajien juoksukisoissakin mainetta niittänyt Topi Raitanen, mutta myös moni muu aloittaja oli pysynyt alkuvauhdissa mukana. Ensimmäiset 20 joukkuetta leimasivat 30 sekunnin sisään, mutta tämän jälkeen jono hieman harveni, sillä 32. leimannut Tampereen Pyrinnön Anssi Huostila oli jäänyt jo minuutin.
Huostilan jälkeen alkoikin katkeamaton letka, sillä seuraavat 69 joukkuetta olivat minuutin sisällä. Paimion Rastin Jesse Laukkarinen poimi ykkösrastinsa ensimmäisenä, mutta pummasi kakkosta lähes puolitoista minuuttia leimaten väliajassa sijalle 79. 1.38 kärjestä. GPS-seurannan joukkueista eniten joutui antautumaan hieman koukkinut Malungs OK SkogsmÅrdarna, joka leimasi sijalla 146. 2.41 Angelniemestä, Turun metsänkävijöiden espanjalaisella Antonio Martinez Perez oli hieman vaikeuksia.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 3,9 km väliaikarastilla

Seuraavat viisi kilometriä mennään edelleen Kirmulan tahdissa, eivät pätkän kaksi hajontarastia tuota hirvittävän suurta ajanhukkaa kellekään. 12:lle onkin tarjolla todella pitkä väli, jonka puolessa välissä kärkiporukan tiet eroavat. Kirmulan johdolla pääosa suuntaa vasemmalle, mutta Lillomarkin itävaltalainen Robert Merl suuntaa oikealle kierrolle ja saa mukaansa mm IFK Göteborgin. Valinnat ovat yhtä nopeita ja letkat yhtyvät rastilla. 13:lla Kirmula on edelleen kärjessä ja Raitanen toisena. Kovassa vauhdissa Kirmulan letka kuitenkin repeää ja kärkiporukassa leimaa 31. joukkuetta, jotka ovat 46 sekunnin sisällä. Sen jälkeen seuraakin lähes minuutin tauko.
Repeämällä on merkittävä vaikutus, sillä osa taaemman porukan joukkueista vetää hiuksen hienosti 12. rastin ohi ja tekee peitteisessä rinteessä isoja virheitä. Mukana koukkimassa ovat mm. Paimio, Lidingö, Södertälje,
Frol, Ikaalisten Nouseva-Voima, Järla ja Rajamäen Rykmentti. Väliajoissa Paimio on 3.35 perässä, Lidingö peräti 4.58 ja muut joukkueet vieläkin enemmän.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 10,0 km väliaikarastilla

Seuraavalla hajonnalla Kirmula pääsee hieman irti muista ja kasvattaa eroa seuraavalla välillä. Nuori Suomen maajoukkuesuunnistaja leimaa 16:lla 7 sekuntia ennen Rasti-Kurikan Sergey Dobrynin, mutta muut ovat jo yli 40 sekunnin päässä. Seuraava hajontarasti koituu kuitenkin Kirmulan kohtaloksi, hän harhautuu Dobrynin mukana väärälle hajonnalle ja tekee lopulta yli kahden minuutin virheen ja tippuu sijalle 23. Rasti-Kurikan venäläisvahvistus kiittää ja säntää yksin viimeisille väleille. Kilometri ennen vaihtoa eroa seuraavaan on 22 sekuntia.
Pääjoukossa Kirmulan kohtalon kokevat Raitanen, Lynxin Antti-Pekka Leskinen ja Stora Tunan Ivan Sirakov.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 11,7 km väliaikarastilla

Viimeisillä väleillä Dobrynin tulee minkä pystyy ja leimaa viimeisellä rastilla 15 sekuntia ennen TuMen Antonio Martinez Perez. Espanjalainen tulee loppusuoran huikealla loikalla ja saa kuin saakin venäläisen vaihtoleimaukseen kiinni. Näin Jukolan tavoiteltu avausosuuden ykkössija jaetaan kahden suomalaisseuran kesken. Hiisirastin Dmitry Nakonechnyi on vaihdossa kolmas ja Göteborgin Max Peter Bejmer neljäs. Kokenut Emil Wingstedt vaihtaa Haldenin seitsemäntenä.
Voittoa puolustava Koovee on Topi Anjalan viemänä 12. samalla ajalla Tampereen Pyrinnön kanssa. Eroa kaksikolla on kärkeen 38 sekuntia. Edellisvuoden kakkonen Lidingö on 70. kuusi minuuttia TuMesta ja Rasti-Kurikasta ja vajaan minuutin myöhemmin vaihtaa Södertälje. Kolmatta sijaa puolustavan Malungsin viesti alkaa vielä huonommin kun Rickard Börjesson jää peräti 12.29 ja vaihtaa 176:nnentenä.

Tilanne 1. vaihdossa

2. osuus 14,3 km

Vuoden 2017 Jukolan viestissä toinen osuus oli suunniteltu pisimmäksi yöosuudeksi, jolle moni joukkue asettelikin kovimmat yökyöpelit. Pitkällä ykkösvälillä vauhtia pitää IFK Göteborgin Johan Högstrand, joka toimi kärkiletkan veturin myös kevään 10Milan pitkällä yöllä. Väliaikarastille saapuu kuitenkin ensimmäisenä Pyrinnön Elias Kuukka, joka napsii ensimmäiset rastinsa vakuuttavasti. Kuukan mukana seuraavat Parman Arto Talvinen sekä Hiidenkiertäjien kakkosjoukkueen Vilho Loukkalahti. Högstrand kiertää eri hajonnan ja on 54 sekuntia Kuukasta. Merkittävää on kuitenkin se, ettei Kooveen Olexander Kratov saa supistettua eroa Göteborgiin vaan jää pienen koukun takia 48 sekuntia lisää ja on 12. Pyrintöön eroa on 2.12. Turun Metsänkävijöiden Douglas Tullie ja Hiidenkiertäjien Leonid Novikov jäävät myös pari minuuttia alussa.
Kunnon kiemurat esittävät Ravinenin Kalle Bergman ja Linnen Milos Nykodym.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 3,9 km väliaikarastilla

Seuraavalla välillä Högstrand nappaa kärjen kiinni. Seitsemännen rastin hajonta tiputtaa joukosta Talvisen, joka ajautuu muiden perässä väärälle hajonnalle ja tippuu seuraavaan letkaan. Seuraavalla hajonnalla Kuukka pääsee hieman irti ruotsalaisesta ja leimaa toisessa väliajassa 46 sekunnin keulassa. Högstrand on toisena ja HiKin kakkosjoukkue kolmas 59 sekuntia kärjestä. Talvisen eroa Kuukaan on jo kaksi minuuttia ja seuraavat 9 joukkuetta ovat 40 sekunnin sisällä.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 6,2 km väliaikarastilla

Seuraavilla väleillä kärkipaikka vaihtuu. Pyrintö ja Göteborg juoksevat eri hajontaa ja kun Kuukka pummaa omaansa pääsee Högstrand edelle. Virhe on kuitenkin sen verran pieni, että Kuukka saa näköyhteyden sinivalkoiseen paitaan. Kakkosletka menee hajonnoista hajalle, isoimman virheen tekee Stora Tunan Joakim Svensk.


HTML5-canvas not supported

Osuuden ratkaisu nähdään 19:nnelle, joka on kärkikaksikon osalta hajontaa. Kuukka ottaa omalleen vasemman kaarron ja jää minuutin verran Göteborgista. Talvinen ja Novikov tulevat hyvin ja saavat melkein Kuukan kiinni. Pitkällä välillä 21:nnelle Högstrand ja Kuukka ottavat saman valinnan mutta Talvinen ja Novikov kiertävät vasemmalta. Högstrand pitää välillä kovinta vauhtia, mutta Kuukka joutuu antautumaan eri reittiä etenevälle kaksikolle. Rastilla Göteborgin johto on reilu puolitoista minuuttia Hiidenkiertäjiin ja Parmaan. Pyrintö on jo kaksi minuuttia perässä. Kratov leimaa viidentenä Denselin ja IGTISAn kanssa, eron ollessa kolme ja puoli minuuttia kärkeen.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 11,4 km väliaikarastilla

Loppumatkalla Högstrand pitää kovaa vauhtia eikä sorru virheisiin. Kun Novikov ja Talvinen koukkaavat ensin 23. rastia ja tekevät hieman huonon valinnan seuraavalle pääsee Kuukka jälleen nousemaan toiseksi vaikka koukkaa hieman 24. rastia. Samalla Kratov ja Ok Denselin Olle Kalerad saavuttavat Parman ja Hiidenkiertäjät. Kuukka ei kuitenkaan jaksa keskittyä loppuun asti vaan suuntaa rastilta ensimmäisen osuuden uria pitkin väärään suuntaan ja tekee yli minuutin harharetken. Näin Denseln nappaa kakkospaikan eikä sitä enää ennen vaihtoa luovuta. Vaihdossa osuuden kuningas IFK Göteborgin Johan Högstrand on lopulta 4.11 ennen Kaleradia. Parma on kolmas ennen Kooveeta, Pyrintöä ja Hiidenkiertäjiä. Eroa nelikolla kärkeen on neljä ja puoliminuuttia. Seitsemäntenä vaihtaa IGTISA viisi minuuttia kärjestä ja kahdeksas IL Tyrving on jo peräti seitsemän minuutin takamatkalla.


HTML5-canvas not supported

IFK Göteborgin Johan Högstrand antaa kartan Vetle Ruud Bråtenille yli neljä minuuttia ennen muita. Kuva: Ilkka Metsälä

Tilanne 2. vaihdossa

3. osuus 12,3 km

Kolmas osuus alkaa tutulla pitkällä ykkösvälillä, jossa IFK Göteborgin Vetle Ruud BrÅten ottaa aiemmilta osuuksilta tutun valinnan eikä tee virheitä rasteillekaan. Sen sijaan kakkosletka valitsee toisin ja kokeneet Kooveen Jani Lakanen ja Pyrinnön Jarkko Huovila jäävät reilun minuutin lisää ensimmäiselle väliaikarastille, jossa Göteborgin johto on jo 5.49.
Parman Akseli Ruohola ja Hiidenkiertäjien Tomi Närvä eivät pysty virheettömään suunnistukseen konkareiden vauhdissa ja leipovat omille ykkösilleen virheet. Ruohola reilun minuutin ja Närvä lähes kolme. Väliaikarastilla Parma on viides ja HiKi seitsemäs. Neljäntenä leimaa IGTISA ja kuudentena Denseln.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 3,9 km väliaikarastilla

Ruud BrÅten jatkaa vakaata etenemistään kärjessä ja vaikkeivät Tampereen seurojen viestinviejät virheitä tee eroa tulee kokoajan hieman lisää. Entiset maajoukkueratsut eroavat toisistaan yhdeksännen rastin hajonnalla, jossa Lakanen pääsee hieman Huovilan edelle. Kun Huovila koukkaa vielä hieman 12:nnetta on Koovee jo reilun minuutin edellä ja IGTISA, Parma ovat enää puolen minuutin päässä Pyrinnöstä. Taaempana Metsänkävijöiden Antti Parjanne ja Paimion Mikko Huhtinen koukkivat omia rastejaan. 8,8 km väliaikarastilla Göteborgin johto on tasan seitsemän minuuttia.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 8,8 km väliaikarastilla

Ruud BrÅten suunnistaa osuuden loppuun asti vakuuttavasti. Huovila saa viimeisillä kilometreillä hyvän vauhdin päälle ja ajaa Lakasen lähes kiinni. Vaihdossa nämä entiset seurakaverit Deltasta ovat 6.51 ja 7.24 Göteborgista. Neljäntenä vaihtaa norjalaisen Frol IL:n Paul Sirum, joka pitää osuudella hurjaa vauhtia – hän on lähes viisi minuuttia Ruud BrÅtenia nopeampi ja nostaa seuraansa peräti 33 sijaa vaihtaen vain 20 sekuntia Huovilasta. Sirumin perässä tulee myös hienosti juossut Vehkalahden Samu Heiska ennen Ärlaa ja Nydalenin Anders Nordbergia. Kokenut Nordberg tulee osuuden lähes Sirumin vauhtia, mutta harhautuu viimeisellä hajonnalla tämän perässä väärälle rastille. Samalla hajonnalla myöhemmin koukeroita esittävät mm. Haldenin, Norskan, Trianin, Koovee kakkosen ja Lynxin suunnistajat.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 3. vaihdossa

4. osuus 7,7 km

Neljännellä osuudella suunnistajat pääsevät luomaan maastoon uusia uria, kun kolmen ensimmäisen osuuden hajonta on saatu suunnistettua. Lyhyet ensimmäiset välit tuottavat kärkijoukkueista ongelmia ainoastaan Kooveen Lauri Sildille.


HTML5-canvas not supported

Ennen väliaikarastia suunnistajilla on vielä haasteena muutama peitteinen rasti, mutta nämäkään eivät aiheuta ongelmia Göteborgin kokeneelle Jonas Pilbladille. Sen sijaan Sild koukkaa jälleen hieman yhtä rasteista. Sildin vauhti on kuitenkin sen verran reipasta ettei ero kasva kuin 9 sekunnilla ja on tasan seitsemän minuuttia. Kolmanneksi nousee Vehkalahden Janne Weckamn perässään Nydalens, Denseln ja Ärla. Pyrinnön Severi Kymäläinen sen sijaan tekee hieman virhettä ja tippuu seitsemänneksi lähes yhdeksän minuuttia Göteborgista. Saman verran on jäänyt Frol IL.


HTML5-canvas not supported

Lauri Sild aloitti Göteborgin saavuttamisen. Kuva: Ilkka Metsälä

Tilanne 2,9 km väliaikarastilla

Osuuden toinen puolisko juostaan Harpatin länsirinteessä. Pilblad menettää hieman aikaa kahdeksannelle rastille, mutta suunnistaa muuten tarkasti eivätkä takaa-ajajat juurikaan eroa pysty pienentämään. Vaikka hajontaa on runsaasti, eivät kärkijoukkueiden suunnistajat juuri virheisiin sorru vaan osaavat poimia omat rastinsa rinteestä.


HTML5-canvas not supported

Vaihtoon Pilblad säntää odotusten mukaisesti selvässä johdossa. Viimeisillä kilometreillä Sild saa kuitenkin supistettua eron alle kuuteen minuuttiin. Vaihtoleimauksessa sitä on tarkalleen 5.52. Ärla IF Emil Andersson vaihtaa kolmantena kahdeksan minuuttia kärjestä. Norjalaiset Nydalen ja Frol vaihtavat reilun minuutin myöhemmin. Pyrinnön Kymäläinen jää kärkeen kolme minuuttia lisää ja Pyrintö on vaihdossa kuudes vähän ennen Vaajakosken Terää, jonka Toni Saari on osuuden nopein.

Tilanne 4. vaihdossa

5. osuus 7,8 km

Viidennen osuuden alkumatka mennään tutussa komennossa ilman suuria muutoksia tilanteeseen. IFK Göteborgin Fredrik Edn etenee varmasti ja ero takana oleviin pysyy ennallaan. Ensimmäinen ajanhukka tulee vasta rastilla 13. jossa ruotsalainen jää aivan rastin viereen hetkeksi ihmettelemään. Kooveen Kenny Kivikas kiittää ja nappaa saman tien eroa minuutilla pienemmäksi. Rastilla Göteborgin ja Kooveen välillä on 4 minuuttia 16 sekuntia. Kolmanneksi on noussut hienosti juossut Pyrinnön Aleksi Niemi, jonka ero kärkeen on kahdeksan minuuttia.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 5,9 km väliaikarastilla

Tampereen Pyrinnön Aleksi Niemi oli hyvässä vireessä ja osuuden toiseksi nopein. Kuva: Ilkka Metsälä

Loput rastit kärkikaksikko tulee samaa vauhtia ja vaihdossa ero on 4.18. Niemi puolestaan sekoaa viimeisellä vaikeammalla välillä ja tekee reilun minuutin virheen. Sijoitus ei kuitenkaan tipu kuin yhdellä, sillä ainoastaan Frol Il:n Martin Vister on vaihdossa 13 sekuntia edellä. Niemen perässä vaihtavat heti osuuden nopein Södertäljen Raplh Street ja Nydalens. Nelikolla on Göteborgiin eroa yhdeksän minuuttia. Jonne Lakanen pitää Terän seitsemäntenä kymmenen minuuttia kärjestä.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 5. vaihdossa

6. osuus 11,1 km

Kuudes osuus alkaa jälleen tuoreilla ykkösrasteilla aikaisempien osuuksien urien sokkelossa. IFK Göteborgin 10Mila-voittoankkuri Fredrik Bakkman ei tilannetta hätkähdä vaan nappaa ykkösen ja kakkosen varmasti. Mutta kolmas rasti tuottaakin Lidingöstä Göteborgiin siirtyneelle Bakkmanille vaikeuksia ja ruotsalainen tekee rastille minuutin virheen. Kooveen Timo Sild ei virheisiin puolestaan sorru ja kutistaa eron heti alkumatkasta 3.11:sta. Seuraavassa letkassa parhaiten alun tulee Pyrinnön sveitsiläinen Florian Howald, mutta Södertälje, Frol IL ja Nydalens seuraavat lähellä, vaikka joukkueiden reitit välillä erkanevatkin. Nelikon ero Göteborgiin on noin kahdeksan minuuttia. Taaempana MS Parman Henrik Väisänen koukkaa ykköstä eikä lähtö kolmannelta rastiltakaan suju kovin hyvin.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 1,8 km väliaikarastilla

Osuuden perälenkin kärkikaksikko etenee virheettä. Sild saavuttaa kuitenkin ruotsalaista hieman osittain nopeamman hajonnan takia. 13 rastilla eroa on enää 2.26. Seuraavassa porukassa nähdään sen sijaan virheitä. Sekä Södertäljen Eric Börjeskog, Frolin Yngve Skogstad ja Nydalensin Anders Vister koukkaavat
viidettä rastia ja Howald pääsee karkuun. Väliaikarastilla Pyrinnön ero kärkeen on yhä 8 minuuttia, mutta Frol on jäänyt minuutin enemmän ja Södertälje peräti 2,5 minuuttia. Samalla hyvin suunnistaneet Ärla, Halden ja Terä ovat saaneet Södertäljen kiinni.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 6,6 km väliaikarastilla

Seuraavaksi tarjolla on pidempi väli, jossa Sild ottaa reilun kierron. Ajallisesti valinnat eivät eroa kaksikon välillä juuri yhtään. Myös Helsingin Suunnistajien nuori Tuomas Heikkilä valitsee polku-tiekierron. Hiidenkiertäjien Matti Kivelä puolestaan jää harhailemaan välille ja menettää otteensa kymmenen joukkoon.


HTML5-canvas not supported

Bakkman selvittää viimeisetkin hajonnat puhtaasti, mutta Viimeisetkin tekee ässät matkalla 19:nnelle. Sildille ei ylimääräistä ajanhukkaa synny ja näin vaihdossa Koovee on enää 1.40 päässä kärkisijasta. Voittotaistelu on kahden kauppa, sillä Pyrintö on vaihdossa 8.49 Göteborgista. Seuraavista sijoista tarraavat kovimmin kiinni Södertälje ja Halden; Frolin ja Ärlan suunnistajat pummaamat viimeisillä hajonnoilla pahasti.
Frolin Skogstadille tuottaa myös rasti 17 vaikeuksia. Ärlan Rudolfs Zernis koukkaa puolestaan vielä 19:nnettä ja tippuu HS:n Nydalenin ja Frolin junasta. Osuuden nopein on Sild ennen OK Ravinenin Gustav Glebovia. Howald ja Bakkman ovat seuraavilla sijoilla.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 6. vaihdossa

7. osuus 13,8 km

IFK Göteborgin norjalaisankkuri Eskil Kinneberg ei kestä kärkipaikan paineita vaan painelee heti kakkosrastia pitkäksi. Näin Göteborg menettää toisen osuuden puolivälissä nappaamansa kärkipaikan Kooveelle, jonka viestiä vie sveitsiläinen Daniel Hubbmann. Kakkosrasti osoittautuu vaikeaksi myös Helsingin Suunnistajien vielä nuorten sarjassa suunnistavalle Olli Ojanaholle.


HTML5-canvas not supported

Tamperelaiset eivät kuitenkaan saa iloita johtopaikastaan kauaa, sillä Hubbman tekee pienen koukun vitoselle ja takana vaaniva Bakkman pääsee jälleen johtoon. Ero joukkueiden välillä on kuitenkin alle 20 sekuntia. Pyrinnön ruotsalaisankkuri Johan Runesson etenee varmasti kolmantena ja Södertäljen Jonas Leandersson ja Haldenin Magne Dähli yhdessä seuraavina. Sen sijaan Ärlan Karl Walheimilla ja Ojansivulla on vaikeuksia väliaikarastista seuraavalla seitsemännellä rastilla. Nydalensin HÅvard Haga tekee samalla rastille peräti seitsemän minuutin virheen ja tiputtaa joukkuettaan kahdeksan sijaa.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 3,7 km väliaikarastilla

Hubbman pyrkii tekemään omaa suunnistusta ja kärkikaksikon reitit eroavat. Norjalainen on hieman nopeampi ja kun edellisvuoden voittoankkuri Hubbman koukkaa hieman 11:nnettä ja Göteborgilla on puolestaan jälkimmäinen hajonta tällä kertaa hieman nopeampi, on väliaikarastilla eroa jälleen yli minuutti, tarkalleen 1.26 Göteborgin hyväksi. Runesson koukkaa puolestaan 16 rastia ja Dähli on jo minuutin päässä. Leandersson on puolestaan minuutin norjalaisesta. Olli Ohjanaho on saanut alun virheiden jälkeen suunnistuksen sujumaan eikä Ärlan Walheim pysty seuraamaan vaan tekee virheen. Vielä pahemmin pummaa Terän yllättäen ankkuriksi joutunut Ilari Sulkula. Sen sijaan Paimion Olav Lundaness ja Hiidenkiertäjien Valentin Novikov tulevat takaa vauhdilla.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 8,7 km väliaikarastilla

Jukolan viestin viimeinen hajonta ei muuta kärkikaksikon asetelmia, vaikka Hubbman hieman pystyykin eroa supistamaan. Sen sijaan Runessonin edellisellä välillä kiinni ajanut Dähli tekee reilun kahden minuutin virheen ja Runesson karkaa sekä Leandersson kuittaa ohitse. Seuraavassa porukassa vauhti Lundanesin ja Ojanahon vauhti on puolestaan liian kovaa Frolin Ulf Forseth Indgaard, joka tekee pienen virheen ja tippuu porukasta.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 11,1 km väliaikarastilla

Seuraavalle rastille Kineberg ja Hubbman etenevät hieman eri reittejä. Norjalainen tukeutuu lopussa polkuun ja löytää rastin. Kun seuraavakaan ei tuota Kinnebergille vaikeuksia, on jäljellä enää suunnistuksellisesti helpompia rasteja eikä ajanhukkaa enää tule. Näin IFK Göteborg pääsee juhlimaan Jukolan viestin voittoa ensimmäisenä ruotsalaisjoukkueena 25 vuoteen. Edellisen kerran Jukola-voitto meni länsinaapuriimme vuonna 1992 IK Hakarpspojkarnan oltua ykkönen Vehkalahdella. Daniel Hubbman tuo voittoa puolustaneen Kooveen maaliin 1.06 juhlivia göteborgilaisia myöhemmin. Runesson pitää päänsä kylmänä loppuun asti ja näin Tampereelle matkaa myös kolmossija. Pyrinnön ero kärkeen on lopulta 9.46. Neljänneksi saapuu Södertälje, jonka paremmin sprinttisuunnistajana tunnettu Jonas Leandersson onnistuu jälleen hyvin Jukolan ankkuriosuudella. Dähli koukkaa vielä 21:nnettä, mutta säilyttää viidennen sijan selvästi.
Ensimmäinen loppukiritaistelu nähdään kuudennesta sijasta. Olli Ojanaho karkaa vastustamattomasti Paimion Olav Lundanesilta ja näin Helsingin Suunnistajien erittäin nuorelle joukkueelle upea kuudes sija. Ilamn Fredrik Portinia suunnistanut Paimio on seitsemäs ja Lundanes ankkureiden nopein. Valentin Novikov ankkuroi Hiidenkiertäjät kahdeksanneksi ennen lopussa vielä virheen tehnyttä Frolin ankkuri Forseth Indgaardia. Ankkureiden toiseksi nopein OK Ravinenin Gustav Bergman nostaa joukkuettaan kahdeksan sijaa kymmenenneksi.


HTML5-canvas not supported

IFK Göteborg pääsi juhlimaan sekä 10Milan että Jukolan voittoa samana vuonna. Kuva: Ilkka Metsälä

Lopputulokset