Kytäjä-Jukola 2010

Yleistä

Viisi kertaa Jukolan viestin voittaneen (v. 1993, 1997-98, 2000 ja 2003) Halden SK:n bloggaaja kirjoitti kilpailupäivän aamuna: ”Sana Jukola saa selkäpiin värisemään (myönteisessä mielessä). Se tuo mieleen suomalaisen kulttuurin (!), saunan, yösuunnistuksen, vaativan suunnistuksen, pummaamisetkin, hyvät järjestelyt eikä vähiten: parhaitten suunnistajien (suunnistustekniikan hallitsevien) joukkue voittaa.”

Todellista värinää olikin tarjolla, sillä 62. Jukolan ja 33. Venlojen viesti käytiin vaativaksi tunnetussa Kytäjän maastossa Hyvinkäällä. Kilpailukeskus oli Kytäjän kartanon pelloilla ja suuri osa kilpailumaastoa oli sen metsää. Kilpailukeskuksen vieressä oli tälläkin kertaa luonnonsuojelualue, joten siitä johtuen K-pisteelle sai taas juosta viitoitusta satoja metrejä.

Vaikea maasto, jossa notkot olivat tiheitä, mutta mäillä oli parempi näkyvyys, sisälsi myös jyrkkiä, joskaan ei valtavan suuria mäkiä, joilta irtomaarinteissäkin saattoi joutua laskemaan peffamäkeä alas päästäkseen. Muutamia niistä oli jopa viitoitettu siksakiksi. Maastopohja oli kuitenkin hyvää juosta.

Vaikea maasto ei osanottajia pelottanut, vaan uudet ennätykset saavutettiin niin Venlojen kuin Jukolan viesteissäkin ja siten myös osallistujien yhteismäärässä. Tapahtumaan ilmoittautui 1106 Venla- ja 1555 Jukola-joukkuetta eli yhteensä ensi kerran yli 15000 kilpailijaa (15.309). Ulkomaisia osanottajia oli vähän edellisvuotta enemmän. Britit olivat todella innostuneet ja sieltä oli 8V+11J-joukkuetta (v. 2009 1+2 ).

Pääasiallinen kasvu tuli kuitenkin ei-seurajoukkueista. Niitä oli Venloissa runsaat 200 ja Jukolassa yli 400. Muutamilla paikkakunnilla oli uusille kiinnostuneille järjestetty osanottoon valmistavia Jukola-kouluja ja Kaukametsäläiset oli tehnyt erityisen Ensikertalaisen Jukola-oppaan helpottamaan uusien harrastajien mukaan tuloa. Seurajoukkueittenkin määrä pysyi Mikkelin tasolla, sillä kuulu Kytäjän maasto houkutteli. Moni ikääntynyt halusi lopettaa Jukola-uransa kuulussa Kytäjän korvessa.

Eikä maasto odotuksia pettänytkään. Se oli vaativa, radat hyvät ja kilpailun järjestelyt muutenkin erinomaiset. Ratojen noususummat olivat suurempia kuin viime vuosina, mutta eivät suinkaan ennätykselliset.
Ensikertalaisetkin pitivät haasteista eivätkä pitäneet kisaa tai ratoja lainkaan liian vaikeina, vaan ”ensi vuonna uudelleen” oli yleinen lausuma.

Järjestäjät sen sijaan jännittivät viimeiseen saakka mahdollista sadesäätä, koska keskus-, majoitus- ja paikoitusalueet olivat alavahkoilla pelloilla. Muistissa oli hyvin viereisessä maastossa ja 5 km:n päässä olleen kilpailukeskuksen olosuhteet vuoden 1981 kura-Jukolassa. Lauantain alkuillasta alkoikin tihkusade, mutta se lietti keskuspeltoa pinnasta vain pari senttiä loppuen vähän puolen yön jälkeen eikä aiheuttanut suurempaa ongelmaa eikä varajärjestelyihin tarvinnut turvautua (ks. kuvaa).

Jukolan sanoma osoitettiin 100-vuotista toimintaansa juhlivalle Suomen Partioliikkeelle.

Molemmat Kytäjä-Jukolan viestit televisioitiin suorina ensi kertaa YLEssä ja lähetykset olivat kuukauden nähtävinä internetissä Ylen Areenassa. Niinpä nekin, jotka itse olivat Kytäjällä, saattoivat kotioloissa rauhassa seurata, mitä maastossa ja kilpailupaikalla todella tapahtui. Mainio asia. Radiokin valvoi koko Jukolan yön. Ja nettilähetyksiä seurattiin kymmenissä maissa ympäri maailmaa. Kiitosterveisiä tuli mm. Indonesiasta, Tongalta ja Sierra Leonesta tavanomaisten suunnistusmaitten lisäksi.

Jälkipeliin ja kotona seuraamiseen on nykyään monia mahdollisuuksia. Parillakymmenellä kärkijoukkueella, tai sellaiseksi povatulla, on GPS-lähettimet jokaisella osuudella. Kilpailijain reittejä voi seurata internetistä osin reaaliaikaisesti ja täysin jälkikäteen. Niistä ilmenee monia mielenkiintoisia asioita. Kaikki kilpailijat voivat piirtää reittinsä netissä reittihärveliin ja nämä piirrokset ovat kaikkien katseltavissa. Tänä vuonna ratamestarit lisäksi piirsivät netissä nähtäviksi kullekin osuudelle koejuoksuilla testatun ihannereitin ja hiukan hitaamman varman reitin. On mielenkiintoista todeta, ettei ainakaan kärkijoukkueista juuri kukaan vähänkään pidemmillä rastiväleillä keksinyt käyttää nopeinta vaihtoehtoa, ei tosin kulkenut sitä vähän hitaampaakaan. Tämän teettää kai lähinnä kilpailutilanne. GPS-seuranta osoittaa myös selvästi, että yksin kulkeneilla kärkijoukkueilla oli varsin erilaisia reitinvalintoja. Nuorille suunnistajille näihin reitteihin tutustuminen on mainio opinlähde.

YouTubessa on useita amatöörien ottamia videoita. Sinne on taltioitu niin huippuhetkiä kuin GPS-seurannasta otettuja joittenkin tekemiä suuria virheitäkin. GPS on joskus armoton. Videoita on YouTubessa aiemmilta vuosiltakin.

Suunnistuksen merkittävin nettisivusto World of Orienteering ( https://www.worldofo.com/ ) järjesti äänestyksen vuoden parhaista radoista. Niiksi valittiin Ari Kattaisen Jukola-radat. Ne saivat yli kaksi kertaa niin paljon ääniä kuin seuraava.

Venlat

Tiomilassa IFK Lidingö (SWE) voitti minuutilla Ulricehamn OK:n (SWE). Halden SK (NOR) ja Domnarvets GoIF (SWE) seuraavina jäivät viisi minuuttia. Paras suomalaisjoukkue oli Lynx 8:ntena 10 minuuttia voittajasta. SK Pohjantähti oli 9. Tampereen Pyrintö oli vasta 11., mutta se satsasikin täysillä Venloihin käymällä usein Kytäjän harjoittelumaastoissa ja kotiseutunsa niitä muistuttavissa.
Edellä mainitut olivat eittämättä suosikit myös Kytäjän Venloissa menestyjiksi.

1083 joukkuetta starttasi pienen lähtömerkin antoon liittyneen sekoilun jälkeen ilman kuitenkin sen suurempia ongelmia.
Pietarilaisen Northern Windin Olga Glebova yhdessä NTNUI:n (NOR) aloittajan kanssa spurttasi vauhdikkaimmin ja johti ensimmäisellä väliaikarastilla 2 km:n kohdalla 40 sekunnilla pääjoukkoa. Parin minuutin pummi heti seuraavalla rastilla pudotti hänet kuitenkin johdosta. Tavan mukaan johdossa olija vaihteli. Osuuden lopussa muodostui 21 kilpailijan kärkiryhmä, josta oli runsas minuutti pääjoukkoon. Ihan lopussa kärkiryhmäkin venyi lähes minuutin pituiseksi. Ensimmäisenä vaihtoi IFK Moran (SWE) sveitsiläinen Judith Wyder – aika 40.54 (täysin ratamestarin arvion mukaan) – heti perässään Domnarvetin Emma Johansson (+3 sek.) ja Kangasniemen Kalskeen usein hyvin aloittanut, nuorten hiihtosuunnistuksen MM, mutta nykyään hiihtoon panostava Silja Tarvonen (+6), Sävedalens SK (SWE) ja Northern Wind (+9) sekä Rastivarsojen kolmantena vuonna peräkkäin 10:n parhaan joukkoon aloittanut venäläinen Irina Mihalko (+11). LS37:n Tytti Kirvesmies oli paras suomalainen 8:ntena (+17).
Suosikeista Lidingö oli 15. (+31), Pohjantähti 20. (+56), TP 22. (+1.29), Lynx 33. (+2.58), UOK 35. (+3.28) ja Halden 41. (+3.59). 5 minuutissa vaihtoi 69, 15 minuutissa 263 ja ½ tunnissa 746 joukkuetta. Erot olivat siten merkittäviä, mutta se ei maaston huomioon ottaen ole ihme.

Tilanne 1. vaihdossa
Rastiväliajat
Reittihärveli
GPS-seuranta

Toinen osuus oli tällä kertaa lyhin, vain 4,5 km, mutta arvioaika kuitenkin 36 minuuttia.
Ensimmäiselle väliaikarastille (2,2 km) ehätti ensimmäisenä OK Linnen (SWE) Sara Bengtsson, joka lähti matkaan sijalta 18 (+50). Toisena leimasi Mora, sitten Domnarvet ja Tullinge SK (SWE) sekä Pohjantähti (+4).
Kun kärki etsi seuraavaa rastia, toisen väliajan kellotti ensin MSParman Outi Sareila perässään TP:n Saila Kinni (+1), Linne (+3) ja Pohjantähti (+3), josta oli yli ½ minuutin ero Tullingeen. Sareilan pari heikompaa rastiväliä nostivat kärkeen Kinnin. Tämän vauhti alkoi kuitenkin lopussa hidastua ja ykkösellä yli 3 minuuttia haparoinut Lidingön Malin Sand saavutti häntä niin paljon, että ero oli vaihdossa vain 14 sekuntia. Domnarvetin Eva Jurenikova vaihtoi kolmantena (+19), Sävedalen seuraavana (+23) ennen Bäkkelagets SK:ia (NOR, +23). Pohjantähti oli 9. (+52) ja siitä oli 37 sek. seuraavaan, Linneen. UOK oli 13. (+1.40), Halden 16. (+2.15) ja Lynx 18. (+4.34). 5 minuutissa vaihtoi 21 ja 15 minuutissa 100 joukkuetta. 200. joukkue oli kärjestä 24 minuuttia ja 1000. lähes 2 tuntia.
Useimmat suosikit olivat siten ottaneet paikkansa voiton kärkkyjinä.
Osuuden nopein oli Kristiansand OK:n (NOR) ruotsalainen Lina Persson, 32.42, jolle Rastikarhujen Anne Heikkonen jäi 1.09 ja Bäkkelagetin Marte Balchen 1.20. Kinni oli osuusajoissa toiseksi parhaana suomalaisena 7. (+1.42).

Tilanne 2. vaihdossa.
Henkilökohtaiset osuustulokset.
Rastiväliajat
GPS-seuranta

TP:n viestiä vei kolmannella osuudella joukon kokenein (voittaja v. 1999), maaotteluedustaja Riina Kuuselo. Lidingöllä oli tanskalainen maaottelunainen Signe Soes, Domnarvetilla tsekki Dana Brozkova (MM v. 2009, Venla-voittaja 2008) jne. Reitinvalinnat ykköselle poikkesivat paljon, mutta oleellista aikaeroa niillä ei ollut. Kuuselo kulki alussa tuulen halkaisijana, kunnes pari pientä haparointia nosti Domnarvetin Brozkovan kärkeen. Pitkällä välillä rastilta 6 rastille 7 Kuuselo teki yksin eteläisen reitinvalinnan. Se oli runsaan minuutin hitaampi kuin useita eri vaihtoehtoja pohjoisempaa kulkeneilla. Brozkovan johto oli yli minuutin. Sen hän kuitenkin liki menetti rastin 8 lähes 2 minuutin etsimiseen. Brozkovan pikkuvirheet rasteilla 11 ja 12 nostivat Kuuselon kärkeen rastilla 12. Seuraavalla Brozkova kuitenkin oli taas piikkipaikalla. Sen paikan hän piti vaivatta vaihtoon saakka Kuuselon vauhdin alkaessa hidastua. Domnarvet vaihtoi 59 sekuntia ennen Pyrintöä.
Viidentenä lähtenyt NTNUIn suomalainen Bodil Holmström nosti joukkueensa sijalle 3 rastille 5 eikä hän sijastaan luopunut, vaikka matkaan tuli neljä yli puolen minuutin virhettä (+2.26). Niitä kun tuli muillekin.
UOK:n tanskalainen Ida Bobach (useita junioreiden MM:iä 2009) meni varmasti. 3 rastivälinopeinta aikaa, 6 alle 5 sekunnin tappiota nopeimmalle ja miinuspuolelle vain kaksi noin 40 sekunnin tappioaikaa nostivat hänet jo alussa sijalta 11 sijalle 6 ja puolessa välissä sijalle 4, mikä se oli myös vaihdossa (+3.27).
Toisena lähteneelle Lidingön Soesille tuli 2 minuutin moka rastilla 3, rastilla 7 kolme minuuttia lisää, mutta kolme rastivälin nopeinta aikaa nostivat välillä sijalle 9 pudonneen joukkueen lopussa 5:nneksi (+4.21). Linne nousi hyvän alun ansiosta vaihdon sijalta 10 jo sijalle 4, mutta sitten seuran tsekkivahvistukselle tuli pari minuutin virhettä ja sija vaihtui 7:nneksi, minkä parempi loppu paransi yhdellä. Linne oli siis vaihdossa kuudes (+5.10). Sävedalen putosi parin virheen myötä edellisestä vaihdosta kolme sijaa 7:nneksi (6.13), Pohjantähti nousi sijan 8:nneksi (+6.22). Halden nousi sijalta 16 yhdeksänneksi (+8.55) ja Turun Suunnistajat sijalta 14 sijalle 10 (+8.55). Moneen parannukseen auttoi viidentenä lähteneen Bäkkelagetin suunnistajan paha virhe: hän lähti kiertämään ristiradan lenkkiä väärin päin ja putosi sijalle 15.
Osuuden nopeimmat olivat kärkijoukkueista; Dana Brozkova 49.34, Kuuselo +1.18 sekä Bobach ja Holmström (+2.07).

Tilanne 3. vaihdossa.
Henkilökohtais et osuustulokset.
Rastiväliajat.
GPS-seuranta

Domnarvetin viestiä lähti viemään Ruotsin maajoukkueeseen kuuluva (mm. EM-pronssi keskimatkalla ja -viestivoitto 2010) Lena Eliasson. Pyrinnöllä oli maaottelusuunnistaja Anni-Maija Fincke, NTNUIlla 2-kertainen nuorten MM 2005 Mari Fasting, UOK:lla maailman paras naissuunnistaja, sveitsiläinen Simone Niggli, Lidingöllä niin ikään maaottelumenijä Annika Billstam kuten myös Sävedalenilla, Emma Andersson. Linnen ankkuri oli Liettuan maaottelunainen Inga Kazlauskaite (MM-sijat v. 2010 noin 20) ja Pohjantähden nuorten MM-menestyjä 2003-2006 Heini Wennman.
Monet olivat sitä mieltä, että Niggli tulee voittoon, sillä 3,5 minuutin saavuttaminen ei olisi hänelle ylivoimaista. Muitakin näkemyksiä toki oli.
Domnarvetin Eliassonilla oli todella huono päivä. Hän etsi kakkosta aivan väärältä mäeltä ja 4,5 minuutin pummi pudotti hänet jo sijalle 4. Kun myöhemmin matkalla tulivat vielä yksi 5, kaksi 3 ja yksi 2 minuutin pummi, johtosija muuttui sijaksi 18, jolta parempi loppu nosti hänet maalissa sijalle 15.
Yhden epäonni on toisen onni. Johtoon siirtyi kakkosrastilla TP:n Fincke. Yksin hän nakutti rastiväli toisensa jälkeen hyviä suorituksia. Rasitteena olivat vain yksi vajaan minuutin tappio välin nopeimmalle. 17 välillä tappiota tuli alle 20 sekuntia ja 2 välillä Anni-Maija oli nopein. Laadukas suoritus.
Niggli ei tainnut oikein päästä sinuiksi maaston ja kartan kanssa. Hänellä oli pientä mutkaa monessa kohtaa sekä reiteillä että rastiympyröissä. Kakkosrastilla hän nousi kolmanneksi ja kuutosella toiseksi. Juoksuvoimansa hän osoitti 3 nopeimmalla rastivälillä, mutta mutkat söivät kaksi kertaa noin minuutin ja kuusi kertaa runsaan ½ minuuttia. Niinpä hän jäi Finckelle lisää yli kaksi minuuttia.
Kun muista takaa-ajajista ei ollut uhkaajiksi, Fincke toi Tampereen Pyrinnön neljännen kerran (edelliset 1994, 1999 ja 2003) Venlojen voittajaksi ajalla 3.07.12. UOK jäi 4.46.
NTNUI nousi kakkosrastilla toiseksi, Nigglin ohituksen jälkeen sija oli kolmas ja muutama 1-2 minuutin virhe pudotti sen vielä Haldenin taakse neljänneksi (+8.00).
Haldenin Hauskenilla oli hyvä päivä. 5 rastivälin nopeinta aikaa ja vain neljä 30-50 sekunnin tappioväliä. Kun runsas ½ osuudesta oli suunnistettu, hän nousi sijalle 5, josta hyvä loppu nosti vielä kaksi sijaa kolmanneksi (+7.39).
Lidingön Billstam nousi jo kolmanneksi, mutta sitten 3 minuutin pummi rastille 16 pudotti hänet kaksi sijaa ja viidentenä hän myös tuli maaliin (+8.26). Sävedalenin Anderssonille tuli muutama pikkukoukku, mutta osuuden puolivälissä sijaksi vakiintui kuusi, mikä se oli myös maalissa, sillä kilpailijoiden erot olivat selvät (+10.29). Linnen Kazlauskaite putosi pikkuvirheensä vuoksi rastilla 7 sijalle 7, mikä se oli myös maalissa (+13.18). Pohjantähden Wennmanille tuli kuusi minuutin tappioväliä ja niiden mukaan sija vaihteli 7:n ja 8:n välillä. Maaliviivan hän ylitti kahdeksantena (+13.29).
Kahdeksantenatoista lähtenyt Konnerud IL:n (NOR) maaotteluedustaja (useita MM-mitaleita) Marianne Andersson nosti viidellä nopeimmalla rastiväliajalla ja muutenkin tasaisella etenemisellä joukkueensa yhdeksänneksi (+14.24). Kymmenenneksi nousi Bäkkelaget (+14.44).
Ankkuriosuuden nopeimmat olivat Hausken 59.14, Fincke (+17) ja Andersson (+21).

Domnarvetia ja Lynxiä lukuun ottamatta suosikit olivat kymmenen parhaan joukossa. Lynx aloitti sijalla 33. Nousujohteinen taival päätyi sijalle 12 (+17.48).

Venla-voittajat 2010
Kytäjä-Jukola 2010. Voitto maistuu Pyrinnön naisille, vas. Riina Kuuselo, Anni-Maija Fincke, Saila Kinni ja Venla Niemi.
Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto

Lopputulokset.
Henkilökohtais et 4. osuuden tulokset.
Rastiväliajat.
GPS-seuranta
Reittihärveli

Jukolan viesti

Jukolan viestin voittajaspekuloinneille antaa tietysti parhaan pohjan kevään Tiomila, vaikka siellä osuuksia on 10 ja todellisia pimeätaipaleita on useita. Tänä vuonna siellä ei nähty järjestäjien joskus erilaisin kikoinkin suunnittelemaa loppukiritaistelua, vaan entistä paremmat hajonnat veivät Kalevan Rastin (KR) lähes 6,5 minuutin voittoon. Norjalaiset Kristiansand OK ja Halden SK tulivat silloin 10 sekunnin välein. Tampereen Pyrintö (TP) oli neljäs jo yli 13 minuuttia joensuulaisista. OK Linne (SWE) ja Bäkkelagets SK (NOR) olivat sen kanssa samaan aikaan loppusuoralla. Mahdolliset Jukolan suosikit Vaajakosken Terä (Terä, sija 15 /+33 min.) ja Vehkalahden Veikot (VeVe, 24/+50 min.) eivät siellä täysin onnistuneet.
Olisi suuri yllätys, jos Jukolan kärkisijoilla olisi joku muu kuin edellä mainitut.

Tyypillisesti johto vaihteli ensimmäisellä osuudella useaan otteeseen. Nyt alku oli tavanomainen ja ykkösrasteille, joita oli neljä, matkaa oli vain runsas kilometri. Alku meni Halden II:n tanskalaisen Sören Bobachin merkeissä, mutta sitten väliaikarasteilla leimasivat ensimmäisinä IF Brahe ja Linne.
Vaihtoon kiristi kuitenkin ensimmäisenä Terän Antti Anttonen, jota muutaman kymmenen metrin päässä seurasi v. 2008 useiden nuorten MM:ien mies, mutta sitten sairastellut OK Tisarenin (SWE) Johan Runesson. Kolmantena vaihtoi 12 sekuntia Anttosesta Turun Metsänkävijöiden ukrainalainen Vyacheslav Mukhidinov. Seuraavina tulivat puolen minuutin sisällä Linne, Halden II, OK Denseln (SWE), Vihtavuoren Pamauksen Heikki Kettunen, Ylistaron Kilpa-Veljien Mikko Kivelä ja Hiisirastin Henrik Väisänen sekä Täby SK:n (SWE) v. 2007 Nuorten Jukolan ratkaisija-ankkuri Oscar Sjöberg. Kymmenen ensimmäisen joukossa oli siten tavallista enemmän suomalaisia. Minuutissa vaihtoi 14 joukkuetta ja 5 minuutissa 55.
Edellisvuoden voittajan Kristiansand OK:n (NOR) taival katkesi kuudennelle rastille parikymmentä minuuttia lähdöstä. Sen kilpailija kulki kyllä jonossa rastiympyrän kautta, mutta ei leimannut, koska hän viitosrastilta lähtiessään oli katsonut rastin 7 seuraavakseen ( oma selostus nettiblogissa) Hän ei huomannut virhettään ennen kuin leimojen tarkastuksessa. Vahva voittajaehdokas oli siten pois pelistä. Myös edellisvuoden yhdeksäs, Pan-Kristianstad (SWE), koki hylkäyksen, kun sen kilpailija leimasi väärällä kuutosrastilla..
TP vaihtoi sijalla 14 (+57), KR sijalla 18 (+2.59), Halden I sijalla 21 (+3.44), Bäkkelaget sijalla 24 (+3.50), ja VeVe sijalla 53 (+4.55). Kukaan muu suosikki ei siten ehdottomasti menettänyt peliään ainakaan kymmenen joukkoon pääsyyn.

1. osuuden väliajat.
Rastiväliajat.
Reittihärveli
GPS-seuranta

Toisen osuuden väliaikarasteilla kärjessä kävivät pilvisen yön pimeydessä, jossa otsalamppuja tarvittiin kulkemiseenkin, Ulricehamns OK, Täby, Hiisirasti ja Terä II. Vaihtoon ehti ensimmäisenä lopun vauhdikkaasti edennyt Halden I:n ruotsalainen Erik Axelsson. Viisi sekuntia myöhemmin vaihtoi saman seuran kakkosjoukkueen ranskalainen Vincent Coupat,, joka lopussa korvasi hienosti alun lähes viiden minuutin mokansa ja putoamisensa sijalle 18. NTNUI II:n (NOR) Espen Jacobsen vaihtoi kolmantena (+9) ja sitten seurasivat 17 sekunnin sisällä yhtä aikaa loppusuoralla olleet IFK Göteborg (SWE), Terä II (Aapo Summanen), Terä I (Jouni Kahelin), IFK Mora (SWE), Hiisirastin Juha Toppila, TP:n Timo Saarinen ja VeVen Matti Töyrylä (+26).
Nyt suosikeista em. ulkopuolella olivat Bäkkelaget (17/+4.08) ja KR, jonka kokeneelle Tommi Tölkölle tuli useita isoja virheitä yli 10 minuutin edestä (sija 28/+5.42).
Osuuden nopein oli NTNUI II:n Jacobsen 1.17.37, jolle Göteborg Majornan Patrik Martner jäi 10 ja Angelniemen Ankkurin (AngA) Lasse Kautto 18 sekuntia.

2. osuuden väliajat.
Henkilökohtais et osuustulokset.
Rastiväliajat.
GPS-seuranta

Kolmas osuuskin oli taivaan ollessa pilvessä, vaikka sade lakkasi, todellinen pitkä yö. Haldenin Anders Nordberg ei yltänyt ihan Mikkelin kaltaiseen lentoon. Matkaan tuli yksi lähes 3 minuutin ja pari minuutin virhettä. Hän oli kuitenkin tälläkin kertaa osuuden nopein, tosin nyt samalla ajalla kuin KR:n Hannu Airila. Ei liene ihan perusteetonta, kun Haldenin nettipalstalla lukee, että Nordberg on maailman paras pitkien matkojen yömies. Jo ensimmäisellä väliaikarastilla 2,5 km:n kohdalla Nordberg johti yli 5 minuutilla TPn Janne Heikkaa, joka pysyi sitkeästi toisena. Pienimmillään ero Nordbergiin oli alle 4 minuuttia, enimmillään lähes 7 minuuttia ja vaihdossa 5.04. Kolmantena vaihtoi joukkuettaan kovasti nostanut KR:n Airila (+5.42). IK Hakarpspojkarnan (IKHP, SWE) Mattias Karlsson (+5.43) vaihtoi kolmantena ennen AngA:n Vesa Mäkistä (5.45), Lidingöä (+5.49), Lynxiä (+5.50), IFK Göteborgia (+6.01) ja Terän Pasi Ikosta (+6.26), joka käväisi jo toisena, mutta pikkuvirhe ja lopun vauhdin hiipuminen pudottivat muutaman sijan. Kymmenentenä vaihtoi NTNUI II (+6.44), jonka jälkeen oli 2,5 minuutin rako. Nordbergin jälkeen oli siten kerääntynyt tiuhahko usean miehen ryhmä.
Bäkkelaget vaihtoi sijalla 13 (+10.55), Linne sijalla 15 (+11.05) ja VeVe sijalla 17 (+11.24). Ellei ihmeitä tapahtuisi, niillä tuskin oli enää asiaa voittokamppailuun.
Nopeimmin osuuden kiersivät siis Nordberg ja Airila 1.25.54. IKHP:n Karlsson ja Lynxin Antti Parjanne jäivät heille 18 sekuntia.

3. osuuden väliajat.
Henkilökohtais et osuustulokset.
Rastiväliajat.
GPS-seuranta

Neljäs, lyhin osuus, toi tähän astisen kisan suurimmat muutokset ja erot kasvoivat huomattavasti. Haldenin ruotsalainen Mattias Karlsson (siis edellisen osuuden IKHP:n suunnistajan täyskaima) eteni varmasti virheitä välttäen, pysyi keulassa ja lisäsi johtoa muihin. Toisena vaihtoi Lidingön Emil Lauri (+8.41) ennen Terän Timo Joensuuta (+8.45). Ville Keskisaari nosti Lynxin neljänneksi (+10.39). Sitten tulivat 11 sijaa noussut Turun Metsänkävijät (TuMe, +11.23), AngA:n Tuomas Kari (+11.48) ja seitsemäntenä KR:n Simo Martomaa (+12.10). Vaikka Martomaalla oli 12 hyvää rastiväliä, kolme minuutin ja yksi kolmen minuutin tappioväli pudottivat sijoissa ja ajassa yli kuusi minuuttia. Kahdeksantena vaihtoi 9 sijaa noussut, mutta ajassa pari minuuttia lisää jäänyt VeVen Janne Weckman (+13.32) ennen Linneä (14.15) ja IKHP:a (+16.17). Kymmenennen joukkueen ero johtavaan kasvoi siten lähes 10 minuutilla. Seitsemän joukkueen ryhmä oli myös osaksi hajonnut.
Bäkkelaget vaihtoi sijalla 11 (+17.02). TP:n sveitsiläisjuniori koki kovia ja joukkue putosi mm. kahden yli kolmen minuutin virheen myötä 14:nneksi (+17.30).
Osuustuloksissa nopein oli Mattias Karlsson 53.16 (6,9 km), mikä kertoo paljon Kytäjän maastosta. Martins Sirmais TuMe hävisi hänelle 12 ja Malungs OK:n (SWE) Thomas Carlsson 46 sekuntia. Nopein suomalainen oli Paimion Rastin (PR) Mats Dahlen (+1.54). Ratamestarin arvioaika ylittyi aamuhämärässä 5 minuutilla.

4. osuuden väliajat.
Henkilökohtais et osuustulokset.
Rastiväliajat.
GPS-seuranta

Viides osuus oli saman pituinen kuin edellinenkin. Aamun valjetessa Haldenin suomalainen Mats Haldin teki yhden runsaan minuutin virheen, mutta kun toisena hänen peräänsä lähteneen Lidingön kilpailijalle sattui virheitä lähes kymmenen minuuttia, tämän kohtalona oli pudota sijalle 8. Kun Terän Juha Sorvistokin käytti aikaa puolisen minuuttia Haldinia enemmän, oli Haldenin etumatka toisena vaihtaneeseen Terään vaihdossa 11.12. Kolmanneksi nousi Philippe Adamskin hyvän juoksun ansiosta KR (+12.37). Lynxin Aapo Leskinen piti lähtösijansa (+12.46). VeVen Tuomas Mattila nosti joukkueensa viidenneksi (+15.58) ja Elmeri Vähänen TP:n kuudenneksi (+16.44). Sitten vaihtoivat AngA (+16.55), Lidingö (+18.14), Linne (19.14) ja kymmenentenä Halden II (+20.32).
Tämä osuus ei siis tuonut ihan samanlaisia muutoksia kuin edellinen, vaikka erot kasvoivatkin selvästi. Huomattavaa oli, että harvalla oli edes näkötuntuma edellään kulkevaan. Kytäjän tiheässä metsässä ei tarvittu monin paikoin kymmentäkään sekuntia, kun edellisen selkä jo katosi.
Osuuden kiersi nopeimmin Vähänen 48.32. Hänelle jäi Haldin 45 sekuntia ja Adamski 1.12.

5. osuuden väliajat.
Henkilökohtais et osuustulokset.
Rastiväliajat.
GPS-seuranta

Kuudes osuus vahvisti edelleen Haldenin asemia kärjessä. Sen viestiä vei Mikkelissä ankkurina toisten kovempaa vauhtia seuraamaan joutunut ja johtoasemansa menettänyt ruotsalainen maaottelumies Emil Wingstedt. Nyt oli toinen meno. Hän eteni varmasti, kuten johtoasemassa kuuluukin, hyvin mutta ilman loistokkuutta. ”Vain 15 sekuntia tein virhettä, tv-rastilla” hän tilitti. KR:n sveitsiläinen maaottelumies Fabian Hertner (mm. MM-hopeat 2009 ja 2010) ohitti Terän parin kilometrin kohdalla ja kulki tasaisesti vaihtaen toisena (+13.34). Lynxin Märten Boströmkin nakutti tasaisesti rastivälin toisensa jälkeen ja hän ohitti Terän, kun matkaa vaihtoon oli pari kilometriä. Hän vaihtoi kolmantena 13.45 Haldenin jälkeen. Terän Jonne Lakasella ei ollut ihan paras päivänsä. Mm. minuutin virhe alkupuolella ja kaksi loppupuolella pudottivat häntä kaksi sijaa neljänneksi (+16.18). VeVe vaihtoi viidentenä (+21.53), AngA:n Tuomo Mäkelä kuudentena (+22.23), Halden II seitsemäntenä (+22.59), Linne kahdeksantena (+23.43), jonka jälkeen tulivat PR:n Markus Lindeqvist (+25.38) ja TP (+25.41).
Osuuden nopein oli OK Hällenin (SWE) maaottelumies Peter Öberg 1.03.52, jonka jälkeen seuraavina olivat Wingstedt +1.49 ja ranskalainen maaottelumies, edellisvuoden Jukola-voittaja, Kristiansan OK II:n Damien Renard (+2.22).

6. osuuden väliajat.
Henkilökohtais et osuustulokset.
Rastiväliajat.
GPS-seuranta

Tavan mukaan ankkuriosuutta veivät kärkijoukkueissa maailman huiput. Tosi onkin, että ilman sellaista Jukolan voittaminen on vaikeaa. Haldenin ankkurina oli junioritähtenä 2005 – 2007 loistanut, nyt 22-vuotias Olav Lundanes, KR:llä edelleen Thierry Gueorgiou, Lynxillä vähempimeriittinen venäläinen Roman Ryapolov, Terällä Jani Lakanen, VeVellä Tero Föhr jne.

Lundanesilla oli siten lähes turvallinen etumatka, mutta kun katsoo takaa-ajajien nimiä, selviää, että isoihin mokiin ei ollut varaa. Hän eteni koko ajan ikään kuin pikkujarru päällä. Varmaankin kuin huolehtien, että varmoja reittejä käyttäen koko ajan on täysin tietoinen sijainnistaan. Kuten johtoasemassa tulee. Ainoatakaan rastia hän ei etsinyt, mutta muutamalla rastivälillä reitinvalinta ei ollut ainakaan nopein mahdollinen. Niinpä Gueorgiou otti kiinni kaiken aikaa. 2 km:n väliaikarastilla ero oli supistunut minuutilla, 5 km:ssä kahdella, 9 km;ssä kolmella ja kilometriä ennen maalia yli neljällä eli eroa oli vielä yli 8 minuuttia. Kun jäljellä oli enää yksi varsinainen rasti ja sekin kilpailukeskuksen tuntumassa haldenilaiset saattoivat aloittaa juhlinnan jo hiukan etuajassa. Koska kumpikaan kärkiparista ei keksinyt nopeinta reittiä toiseksi viimeiselle, vaan he tulivat Jaanankallion mäen yli, kun kierto olisi ollut pari minuuttia nopeampi, ero supistui viimeisellä kilometrillä vain sekunteja. Voittajajuhlinta maalisuoralla vei sen verran aikaa, että ero voittajasta Haldenin Olav Lundanesista KR:n Thierry Gueorgiouhun oli maalissa 7.07. Lundanes ehtikin juuri ja juuri lukea sinä aikana Jukolan sanoman eli ratamestari onnistui tehtävässään 100%. KR:n viestinviejä saalisti voittoa tosissaan, sillä hänellä oli 5 rastivälin nopeinta aikaa ja 15 alle ½ minuutin tappioväliä ja vain kahdella välillä eroa oli nopeimpaan yli ½ minuuttia. Ne johtuivat reitinvalinnoista.
Voitto oli Lundanesille ensimmäinen suurviesteissä. ”Uskomatonta” hän sanoi ja antoi tunnustusta aiempien osuuksien joukkuekavereilleen, jotka olivat petanneet hänelle mukavan etumatkan.
Kolmatta saatiinkin sitten odotella yli 10 minuuttia. Jani Lakanen oli ohittanyt Lynxin ja toi silloin Terän pronssille (+17.42). Hänellä oli pari minuutin tappioväliä ja Jaanankalliolta laskussa ei tahtonut löytyä jyrkänteetöntä kohtaa, joten aikaa paloi sillä välillä pari minuuttia ylimääräistä.
Kun Lakanen oli ohittanut jo alkumatkasta Ryapolovin, ei tälle ollut ihan heti uhkaajia takaa tulemassa. Niinpä hän toi Lynxin maaliin neljäntenä (+22,57), vaikka hänelle tuli useita 1-2 minuutin tappiovälejä. Syynä olivat lähinnä reitinvalinnat, mutta mahtuu mukaan pari pikku hakuakin. Paimion Rasti aloitti viestin sijalla 34 (+4.23). Sen jälkeen osuudet sujuivat nousujohteisesti: – 30 – 27 – 15 (Mats Dahlen) – 12 – 9. Joukkueen Kim Fagerudd aloitti hyvin ja nousi neljän kilometrin tienoilla 7:nneksi ja vähän myöhemmin Tero Föhrin virheitten myötä kuudenneksi. Kun Tyrvingin viestinviejä oli Jaanankallion ylityksessä hitaampi, vaikka hänellä olikin muista poikkeava reitinvalinta (ei ”uskaltanut” kuitenkaan jatkaa kiertäen pellon kautta, joka olisi ollut nopeampi kuin kiivetä tieltä mäelle), PR nousi viidenneksi ja se sija sillä oli myös maalissa (+24.13). Melkoinen parannus Mikkelin sijalta 67. Toisen polven suunnistaja Tyrvingin Audun Weltzien (isä monen muistama Eystein mm. MM-viestikultaa 1978, äiti Wenchekin Norjan mo-edustaja) jatkoi joukkueensa nousua. Se alkoi ensimmäisen osuuden sijalta 63 (+5.10) ja nousi tasaisesti niin, että ennen ankkuriosuutta sija oli 11. Usean rastivälin nopeimman ajan ansiosta Weltzien nousi ensin 7:nneksi, hyvän menon jatkuessa hän nousi puolessa välissä jo viidenneksi. Pari virhettä antoi Fageruddille kuitenkin mahdollisuuden ohitukseen lopussa ja niin Tyrving tuli parhaimpaan Jukola-sijoitukseensa kuudenneksi (+24.37).
VeVen Föhrillä kului monella rastivälillä enemmän aikaa kuin kanssakilpailijoillaan. Kolme virhettä ennen puolta väliä pudottivat hänet vaihdosta kaksi sijaa seitsemänneksi ja kun tappiovälejä tuli lopussakin, se oli sija myös maalissa (+25.48). Deltan Valentin Novikovin menossa oli taas sähäkkyyttä vaikkei sentään Tampere-Jukolan kaltaista lentoa, ja niin lähtösija 12 muuttui osuuden puolessa välissä sijaksi 8, minä se pysyi maaliin saakka (+26.39). Kahdeksantena lähtenyt Linnen Henrik Löfås putosi alun virheiden vuoksi jo sijalle 12. Parempi loppu nosti hänet yhdeksänneksi (+26.38). Angelniemen venäläisankkuri Aleksei Bortnikille tuli virheitä heti kolmella ensimmäisellä rastivälillä. Sija muuttuikin kuudennesta kahdenneksitoista. Keskiväli meni paremmin ja sija nousi kahdeksanneksi. Lopun pikkuvirheitten jälkeen maaliviiva ylittyi kymmenentenä (+26.42).
Tiomilassa hyvän tuloksen tehneen TP:n loppusija oli 11 (+27.38).
Halden II oli maalissa 12. (+27.44) voittaen norjalaisjättien kakkosjoukkueiden kaksinkamppailun, sillä Kristiansand OK:n kakkonen oli 14. (+34.28). Niiden välissä oli Bäkkelaget (+33.36). Voi vain arvailla, kuinka kova taistelu kärjessä olisi ollut, jos ei Kristiansandin aloittajalta olisi jäänyt rasti leimaamatta. Sen Mikkelin voittajajoukkueesta 2 miestä oli joutunut kakkoseen, missä he tekivät oivat juoksut.
Ankkurien nopein oli Tero Kettunen eli KR:n Thierry Gueorgiou 1.32.17. Ikaalisten Nouseva Voiman Topi Annala jäi hänelle 30 sekuntia ja Deltan Novikov 1.59.

Jukola-voittajat 2010
Kytäjä-Jukola 2010. Halden SK, Kytäjä-Jukolan voittajajoukkue poseeraa. Alarivi vas. Anders Nordberg, Erik Axelsson, Kiril Nikolov, huoltaja Kenneth Buch. Ylärivi vas. Olav Lundanes, Emil Wingstedt, Mats Haldin ja Mattias Karlsson.
Kuva: Halden SK

Lopputulokset.
Henkilökohtais et osuusajat.
Rastiväliajat.
GPS-seuranta

Reittihärveli

997 Venla-joukkuetta tuli hyväksytyn suorituksen jälkeen maaliin. 10.39.56 oli eniten aikaa käyttäneen tulos. 1232 joukkuetta saavutti Jukolan viestissä maalin. Jukolan pituusennätys on nyt 27.52.58. Se on yli 13 minuuttia enemmän kuin aiempi ennätysviipyminen.
Venlojen arvioaika ylittyi 7 minuutilla, mikä on ihan normaalin rajoissa. Jukolan arvio sen sijaan ylittyi 50 minuutilla. Pääselitys on märkyys ja todella pimeä yö, mitkä hidastivat vauhtia olennaisesti.
Venlojen vauhti oli 8.00 min./km. Sitä hitaammin on menty vain 1988 Pudasjärvellä ja edellisessä Kytäjän kura-Jukolassa 1981. Jukolan voittaja käytti aikaa 7.34 min./km. Hitaampi vauhti löytyy viimeiseltä 30 vuodelta vain edellisestä Kytäjän Jukolasta 1981.
Maaston vaativuudesta kertoo jotakin myös se, että Venloissa 273 ja Jukolassa 82 joukkuetta oli lähtenyt ankkuriosuudelle, kun voittaja tuli maaliin. Mikkelissä vastaavat luvut olivat 305 ja 148. Dramaattista eroa ei siten kuitenkaan ole. Hyvät ovat hyviä joka maastossa. Eroja alkaa tulla vasta myöhemmillä sijoilla.

Lopuksi

Tv haastatteli Kytäjän kartanon omistajaa Yrjö Laakkosta ja kysyi mm. sitä, kuinka hän oli uskaltanut antaa peltonsa ja metsänsä Jukolan suunnistajien temmellyskentäksi. Hän sanoi mm: ” Ei pelota ollenkaan. Kaikki on tehty niin kuin on sovittu. Mukavia miehiä. Ja jäljet katoavat metsästä parissa vuodessa. Ei niistä ole mitään haittaa.” Toisessa yhteydessä hän vielä vastasi maastoon syntyvistä poluista: ”Aina metsissä on polkuja ollut. Ennen ihmiset kulkivat polkuja, kun ei teitä ollut, sitten niitä teki karja. Nyt niitä tekevät enemmälti hirvieläimet. Ei sillä ole eroa, onko polku eläinten vai ihmisten tekemä. Luontoon kuuluvat kummatkin – ja polut myös.”

Jos järjestäjät lukisivat brittien tai muiden vieraiden maiden kävijöiden keskustelupalstoja netissä, he halkeaisivat ylistyksistä. Kun vertaa kotimaisten palstojen nimettömiä kirjoittajia, jotka valittavat kaikesta epäoleellisestakin, ja joiden teksti on harvoin rakentavaa ja kehittävää, vaan lähtökohtaisesti pahantahtoista, ero on valtava. Miksi? Ainakin meidät on Jukolassa opetettu aivan liian hyvälle. Toki virheitäkin on joka vuosi ja niistä yritetään ottaa oppia. Kun Jukolassa on tuhansia asioita, joku aina unohtuu tai epäonnistuu. Toisaalta voi kysyä esimerkiksi, kun pitäisi olla selvää, että kaikilla 30.000:lla ei voi olla sama musiikkimaku, miksi valittaa musiikkivalinnoista. Tai pitäisikö Jukola järjestää niin pienillä maksuilla, että järjestäjälle jäisi 100.000 työtunnin lisäksi tapahtumasta tappiota, jotta kaikki olisivat tyytyväisiä? Ihmiset Jukolaakin järjestävät.

Jukola vaatii noin 150 hehtaaria keskusalueekseen. Usein se on kokonaan/suurelta osalta peltoa, joka pitää omistajilta vuokrata selvällä rahalla. Kun Jukolan ohjeena on, että kukin erityispalvelun käyttäjä maksaa itse tarvitsemansa, pysäköinti- ja teltta-alueista peritään maksu. Teltta-aluemaksu oli Kytäjällä ensimmäistä kertaa. Valitus ja uhittelu villistä teltan pystytyksestä oli valtava. Uusi tietysti herättää vastusta. Kun Jukolan telttapaikka maksoi 10 euroa aarilta (murto-osan kuin mitä esim. Tiomilassa), siitä syntyi tuloa noin 800 euroa/ha, kun siitä järjestäjä joutuu maksamaan 2000 € ja tekemään sen lisäksi monenlaista työtä. Kyseessä lienee siten pikemminkin kohtuus kuin väitetty järjestäjien pohjaton rahanhimo. Puuttuvaa summaa joutuvat vieläkin paikkaa tarvitsemattomatkin kustantamaan jossakin muussa kohtaa. Muutenkin Jukolan maksut kestävät hyvin vertailun muitten, minkä lajin tahansa, tapahtumien kanssa.

Keskus on lähes aina kilpailumaaston reunalla, joten muut toiminnot on suunniteltava 2 km:n halkaisijaltaan olevan ympyrän toiselle puoliskolle. Yleensä vain isoilla lentokentillä on mahdollista sijoittaa toiminnot yhteen lohkoon ja pysäköidä vielä linja-autotkin lähelle. Niillä taas harvoin on vieressä kunnon maastoa tai lentokenttää voi sulkea pariksi viikoksi. Suuret määrät ja maantieteelliset seikat aiheuttavat, että eräille P- ja telttapaikoille tulee siten väkisin Jukolassakin matkaa. Paljon lisääntyneet suojelualueet tuovat soppaan oman mausteensa, samoin kaiken aikaa kiristyvät viranomaismääräykset. Monet asiat, jotka tehtiin tietyllä yksinkertaisella tapaa 10 vuotta sitten, eivät onnistu enää samoin. Eräät kilpailijat osoittavat myös hämmästyttävää piittaamattomuutta rikkomalla julkisesti järjestäjien antamia, viranomaisten vaatimia, talonpoikaisjärjelläkin selviä ja hyväksyttäviä ohjeita. Tällainen vaikeuttaa tulevien järjestäjien työtä suuresti eikä ole muutenkaan tapahtumalle kunniaksi.
Valtaosasta tapahtuman arvioijien lausumia kuitenkin ilmenee, että he ovat valmiita vaikka vähän kävelemään teltoiltaan, jos tarjolla on hyvä maasto ja kilpailu. Nehän ne kuitenkin ovat suunnistuksen perusasiat.

Pahimmille valittajille olisi hyvin avartavaa edes joskus olla järjestämässä Jukolaa vieläpä vastuullisessa tehtävässä. Monesta tulevasta Jukolasta puuttuu se epäkiitollisin, ravintolan vastaava. Sen ei tarvitse olla nainen (eikä ole aina ollutkaan). Tervetuloa töihin.

Lainaan tähän loppuun muutaman brittien reilusti netissä omilla nimillään esittämän kommentin ”Vaativaa, muttei liian vaikeaa, paikoin tiheää, mutta maastopohja hyvä, superhyvä kartta, rastit aina tasapuolisia, ehdottomasti loistavaa, jokaisen suunnistajan tulisi käydä ainakin kerran eläissään, jos et ollut, menetit paljon, mikään muu ei pääse lähellekään, olisinpa ollut – alan heti kerätä joukkuetta ja rahaa, ensi vuonna tavataan.”

Reimo Uljas
etunimi.sukunimi@jukola.com

Logo

Perustiedot

Päivämäärä:
19.-20.6.2010
Paikka:
Kytäjä, Hyvinkää
Järjestäjät:
Hyvinkään Rasti ja Rajamäen Rykmentti

Päätoimihenkilöt

Kilpailun johtaja:
Risto Pirinen
Ratamestari:
Tapani Partanen (V), Ari Kattainen (J)
Kilpailunvalvoja:
Arvo Kantola
Ratavalvoja:
Juha Liukkonen Delta
Kytäjä-Jukola 2010 sivusto

Tulokset

Reittihärveli

Kuvia

Kytäjä-Jukola 2010. Voittajajoukkue poseeraa. Alarivi vas. Anders Nordberg, Erik Axelsson, Kiril Nikolov, huoltaja Kenneth Buch. Ylärivi vas. Olav Lundanes, Emil Wingstedt, Mats Haldin ja Mattias Karlsson. Kuva Halden SK
Kytäjä-Jukola 2010.Vaajakosken Terän Antti Anttonen sai muutaman kymmenen metrin eron takana tuleviin lamppumiehiin I osuudella. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010.Kilpailukeskuksen taustaa hallitsi Jaanankallion mäki. II osuus kävi sillä niin, että keskusalueelta näki valojen vilkkuvan mäen päällä. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010. Voittajajoukkue. Anders Nordberg, Erik Axelsson, Kiril Nikolov, Olav Lundanes, Emil Wingstedt, Mats Haldin ja Mattias Karlsson. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010.Riina Kuuselo tulee vauhdikkaasti loppusuoraa. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010.Mestariveistäjät olivat tehneet tavallisuudesta poikkeavat viimeiset rastit. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010.Lapuan Virkiän Maarit Korpi (105) johdatti ennätyssuuren Venla-joukon maastoon. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010.Ne näkyy jo tuolla. Valomeri lähestyy. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010.Voitto maistuu Pyrinnön naisille, vas. Riina Kuuselo, Anni-Maija Fincke, Saila Kinni ja Venla Niemi. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010.Mestariveistäjät olivat tehneet keskukseen opastoteeemin. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010. Olav Lundanes tuo ensi kerran suurviestin ankkurina Haldenin voittoon. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010.Haldenin naiset ovat pronssiin tyytyväisiä. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010.Kilpailukeskuksen taustaa hallitsi Jaanankallion mäki. II osuus kävi sillä niin, että keskusalueelta näki valojen vilkkuvan mäen päällä. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010.II vaihdon kärki: Halden ykkösen Erik Axelsson oik. ja kakkosen Vincent Coupat vas. Kuva Halden SK/Jens Erik Mjölneröd
Kytäjä-Jukola 2010.Kytäjän mäet ja kova vauhti puuskuttivat, mutta minuutin päästä radion ja tv:n haastattelu sujui jo hyvin Nordbergiltä. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010.Sävedalenin venlat kohti maalia. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010.Saila Kinni Ylen Nina Vanhatalon tentissä ja tv-kuvassa. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010.Mattias Karlssoniakin Kytäjän korpi pani puuskuttamaan. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010.Ja viides sija ilahduttaa NTNUIn naisia. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010. Haldeniin palannut Mats Haldin tyytyväisenä osuutensa jälkeen. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010.Mäkien laeilla oli aukeaakin, mutta rinteet ja notkot olivat aika tiheitä. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010.III osuuden nopein ja kärkimies Haldenin Anders Nordberg. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010.Hopea ei Ulricemanin naisilta juuri hymyä irrota, vas. Maja Alm, Ida Bobach, Simone Niggli ja Jenny Johansson. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010.Metsäkirkon kävijämäärä jäi sateesta johtuen tavallista pienemmäksi. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010.Ensimmäisen osuuden nopeimmat Judith Wyder (49) IFK Mora, Emma Johansson Domnarvet ja Silja Tarvonen (58) Kangasniemen Kalske. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto
Kytäjä-Jukola 2010.Kilpailukeskus varhain lauantaiaamuna, jolloin oli vielä hiljaista. Ylhäällä keskellä tummempana on jäännös tulvalammesta, jolla vielä perjantaina uiskenteli joutsenpariskunta. Kuva: Kytäjä-Jukola kuva-arkisto