Lahti-Jukola 2018

70. Jukolan ja 41. Venlojen viesti suunnistettiin juhlavissa tunnelmissa Hollolan Hälvälässä. Kilpailun järjestelyistä vastasivat Hollolan Urheilijat -46 ja Lahden Suunnistajat -37. Kilpailuun ilmoittautui peräti 1618 Venla- ja 1892 Jukola-joukkuetta. Ilmoittautuneiden kilpailijoiden määrä oli ennätykselliset 19716 suunnistajaa.

Kilpailukeskus oli kolmatta kertaa samassa paikassa ja tiedossa oli kunnon ”suppakuuri” suunnistajille. Hälvälän supikko oli myös vuosina 1951 ja 1987 Jukolan viestin maastona. Kilpailukeskus rakentui niin ikään entisen, nyt jo metsittyneen sotilaslentokentän paikalle. Paahtava helle ja usean viikon kuivuuden aiheuttama pöly toivat oman lisänsä kilpailuun. Venlojen ensimmäisen osuuden loppuvaiheessa karttatelineille iski harvinainen pölypyörre, joka lennätti parisenkymmentä karttaa taivaalle. Osa kartoista leijui vielä 10 minuuttia tapahtuneesta taivaalla. Onneksi järjestäjien varakarttajärjestelmä toimi ja tapahtumasta selvittiin säikähdyksellä.

Selkeä kilpailukartan tekijöinä olivat Arvo Paulin ja Jarmo Pikkarainen. Ratamestareina toimivat Juhani Jaskari (Jukola) ja Ville Kauppi (Venlat).

Jukolan viestin sanoma suunnistettiin 100-vuotiaalle Puolustusvoimille ja sanoman vastaanotti pääesikunnan päällikkö kenraaliluutnantti Timo Kivinen

Kilpailunjohtajana toimi Jorma Aherto, joka johti ansiokkaasti viiden vuoden projektin. Lahti-Hollola Jukola oli juhlakilpailun arvoinen tapahtuma.

Venlojen viesti

1. osuus 6,2 km

Venlat starttasivat helteisessä kelissä. Kuva: Kimmo Hirvonen

Venlojen viesti avausosuudella suunnistajille oli tarjolla 6,2 kilometriä Hälvälän vaihtelevia maastoja. Pitkän alkuviitoituksen jälkeen ensimmäiset rastit olivat suhteellisen lähellä ja samalle laakealle alueelle oli sijoitettu myös kakkosrastit. Odotetusti alun rastit tuottivat muutamalle kovemmalle joukkueelle vaikeuksia. Haldenin Shepherd ja Järlan Klingerberg käyvät tarkistamassa väärän ykköshajonnan. Paljon pahemmin hukassa ovat Rastikarhujen Ylikylä, Pan-Kristiansandin Carlsson ja OK Pan Århusin Gjötterup.


HTML5-canvas not supported

Kolmannella rastilla, joka on ensimmäinen väliaika, johdossa on Sävedalens AIK:n Anastasia Denisova perässään MS Parma ja Tampereen Pyrintö. Käytännössä naisten letka on katkeamaton ja 51. joukkue on minuutin kärjestä.

Tilanne 1,8 km väliaikarastilla

Seuraavat 2 kilometriä eivät tarjoa kuin yhden hajontarastin, eikä suuria muutoksia järjestykseen tule, vaikka muutama rasti vaativassa supikossa onkin. 3,7 kilometrin väliajoissa kärjessä on kolmikko MS Parman Anastasia Rudnaya, Alfta ÖSAn Galina Vinogradova ja Kristiansandin Marianne Andersen. Pienin noin 15 sekunnin eron jälkeen tulee sitten pitkä letka veturinaan Stora Tunan Anna Mårsell. Letka katkeaa 45 sijan jälkeen, jolloin on minuutin ero. Osa taaemman letkan suunnistajista väistelee suppia ja ottaa väliaikarastille varsin kiertävän valinnan.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 3,7 km väliaikarastilla

Väliaikarastin jälkeen kärkikolmikko saa lyhyemmän hajonnan ja repii eron minuuttiin. Taaempana Paimion Rastin Eveliina Hirvonen juoksee väärälle hajonnalle ja lähtee siitä letkan mukana kohti seuraavaa. Virhe maksaa yhdelle ennakkosuosikeista 3,5 minuuttia.


HTML5-canvas not supported

Viimeiselle hajontarastille tekee ison koukun Lidingön Emma Bjessmo.


HTML5-canvas not supported

Vaihtoon ykkösenä kirii kokenut Marianne Andersen, joka pystyy viimeisillä väleillä tiputtamaan seuraavina saapuvat Alftan ja Parman 19 ja 33 sekunnin päähän. Ero seuraaviin kasvaa myös, sillä neljäntenä vaihtanut Pohjantähden Heini Wenman on kärjestä 1.42. Wennmanin jälkeen alkaa tasainen jono, jossa 7. vaihtaa Stura Tuna, 11. OL Norska ja 33. Göteborg Majorna. OK Pan Århus on 64. lähes 5,5 minuuttia Kristiansandista. Paimion Hirvonen sortuu loppumatkalla vielä lisää virheisiin ja on vaihdossa vasta sijalla 194 9.30 kärjestä.

Tilanne 1. vaihdossa

2. osuus 6,2 km

Toinen osuus oli täsmälleen saman pituinen kuin ensimmäinen. Kärkipään joukkueet selvittävät ensimmäiset rastit isoimmitta virheittä ja kärkeen nousee Parman Tiia Istolahti ennen Alftan Josefina Heikkaa. Taaempana tuleekin jo isompia koukkuja, joista parhaaat tarjoavat Kangasalan, Lidingön ja Lillomarkan viestinviejät.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 1,9 km väliaikarastilla

Kuudennen rastin lähestyminen tuottaa sitten vaikeuksia joillekin kärkipään joukkueille. Kärki tiivistyy rastille kun IGTISAn Sandra Pauzaite ottaa johtopaikan, mutta viiden sekunnin sisällä leimaavat Parma, Pohjantähti, Alfta ja Ol Norska. Seuraava nelikko tulee puolen minuutin päästä, mutta siitä on jo yli 1,5 minuuttia Pyrinnön Anni Haanpäähän, joka tekee kiertävän valinnan. Suurempaan virheeseen sortuu KR:n Mari Väänänen ja kaikkein pahiten on pihalla jo nelosrastia koukkaillut IFK Göteborgin Anna Närhi.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 3,6 km väliaikarastilla

Loppuosuus sujuu Istolahden komennossa ja Parma vaihtaa ensimmäisenä. Heikka pysyy aivan kannoilla ja on vaihdossa 5 sekunnin päässä. Seuraavina alle 30 sekunnin päässä tulevat IGTISA, Järla ja Koovee. Norska tekee loppumatkalla virheen ja tippuu minuutin päähän, myös Pohjantähti joutuu hieman antautumaan ja on vaihdossa 1.16 perässä. Seuraavana vaihtaa Stora Tuna 1.39 kärjestä.

Tiina Istolahti suorittaa vaihtoleimauksen ensimmäisenä. Kuva: Petja Pöyhönen

Tilanne 2. vaihdossa

3. osuus 5,4 km

Kolmas osuus on viestin lyhin ja sillä on mittaa 5,4 kilometriä. Jälleen kärkipään suunnistajat naulaavat omat ensimmäiset rastit varmasti ja kunnon kiemuroita nähdään vasta hieman myöhemmmin. Tällä kertaa Rastikarhujen, OK Kåren ja Pan Kristiansandin toimesta. Ensimmäiseen väliaikaan saavutaan edelleen MS Parman johdolla, mutta Ol Norskan Simone Niggli ja Pohjantähden Marika Teini ovat saavuttaneet Maija Sianojaa puoli minuuttia.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 1,9 km väliaikarastilla

Seuraavilla väleillä kaikkien aikojen menestyksekkäin naissuunnistaja Simone Niggli ottaa paikkansa kärjestä, mutta Teini ja Sianoja pystyvät seuraamaan. Vasta 8. rastin hajonta pudottaa Sijanojan kyydistä, kun hän joutuu kääntymään eri hajonnalle. Myös takana tulevien välille syntyy tässä ensimmäistä kertaa suunnistettavassa supikossa eroja ja seuraavaksi kaksikoksi muotoutuu IGTISa ja Järla. Noin minuutin päässä tulee sitten Stora Tunan, Göteborg Majornan, Alftan, Kooveen ja Södertäljen juna.


HTML5-canvas not supported

Loppurata ei hajontarasteja tarjoa ja eroja tulee käytännössä vain juoksussa. Niggli ja Teini viilettävät vaihtoon kahdestaan, mutta Viberg ei antaudu kuin 27 sekuntia. Parmasta on jo kahden minuutin ero IGTISAan, jonka perässä vaihtaa kevään 10mila-voittaja Järla. Tästä kaksikosta puoliminuuttia ja vaihtoleimauksen suorittavat Stora Tuna ja Majorna. Koovee, Södertälje ja Alfta ovat puolestaan puoli minuuttia lisää perässä. Kärkeen eroa on lähes 4 minuuttia.

Tilanne 3. vaihdossa

4. osuus 7,9 km

Ankkuriosuus alkaa Pohjantähden Sofia Haajasen komennossa. Ol Norskan Sabine Hauswirth ei pysy omalla hajonnallaan samanlaiseen vauhtiin ja menettää näköyhteyden ja on väliajoissa 22 sekuntia perässä. Parman Maija Sianoja jää Haajaselle alussa minuutin lisää, mutta leimaa kolmantena 1,5 minuuttia kärjestä. Sianojan jälkeen rastille pyyhältää kova kolmikko. Järlan Karolin Ohlsson, Stura Tunan Tove Alexandersson ja Göteborg Majornan Judith Wyder avaavat Haajastakin kovempaa ja ovat kärjestä enää kaksi minuuttia jäljessä. Sen sijaan IGTISAn Gabija Razaityte tekee virheitä ja tippuu yhdeksänneksi edellään Alfta ja Koovee.


HTML5-canvas not supported

Haajanen koukkaa hieman seuraavaa rastia mutta säilyttää johtopaikan kun Hauswirth ja Sianojakin epäröivät. Sen sijaan toiseksi nousee ylivertaista vauhtia pitänyt Alexandersson, joka on seuraavalla väliaikarastilla enää 26 sekuntia Haajasesta. Wyder ei edes yritä pysy ruotsalaisen mukana ja leimaa viidentenä 16 sekuntia myöhemmin ja vain vähän Norskan ja Parman jälkeen. 10Mila-voittaja Ohlsson lähtee sen sijaan kokeilemaan Alexanderssonin vauhtia, eksyy totaalisesti ja tippuu neljän minuutin päähän.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 2,9 km väliaikarastilla

Alexandersson ottaa väliaikarastin jälkeen nopeasti kärkipaikan kun ankkuriosuuden hajonnaton osuus alkaa. Haajanen pystyy hetken seuraamaan, kunnes hänenkin pitää tunnustaa ruotsalaisen vauhti ylivertaiseksi. Ero kuitenkin takaa tuleviin kasvaa, kunnes rastille yhdeksän Pohjantähden ankkuri hukkaa itsensä täysin. Tuloksena kuuden minuutin virhe ja oululaisten voitonhaaveet katoavat Hälvälän supikkoon. Maija Sianoja suunnistaa sen sijaan vaikeat rastit varmasti ja nostaa Parman toiseksi. Väliaikarastilla eroa Alexanderssoniin on jo 2,5 minuuttia, mutta Majorna ja Norska ovat minuutin päässä.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 4,8 km väliaikarastilla

Seuraavalla hajonnalla joutuu antautumaan Hauswirth, joka ei pysty vastaaman Wyderin vauhtiin. Majorna lähestyy Parmaa, mutta eroa yleisörastilla on vielä reilu puoli minuuttia. Järla ja Alfta ajavat puolestaan Norskan kiinni. Kärjessä jatkaa vakuuttavasti Alexandersson, jolla on jo 3,5 minuutin johto.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 6,1 km väliaikarastilla

Alexandersson selvittää varmasti myös loppulenkin ja näin Stora Tuna pääsee juhlimaan ylivoimaista lähes viiden minuutin voittoa loppusuoralla. Kakkossijasta käydään sen sijaan kova taisto, kun Wyder saavuttaa toiseksi viimeisellä välillä tiheikköön juuttuvan Sianojan. Sveitsiläinen on rastilla jo muutaman sekunnin ennen ja repii maaliin mennessä eron 25 sekuntiin. Näin Göteborg-Majorna toiseksi ja MS Parma hienosti kolmanneksi. Nelossija ratkaistaan sitten loppusuoralla ja tässä taistossa Ohlsson kylvettää Gemberlen ja tuo näin Järlan neljänneksi Alftan ollessa viides. Eroa kärkeen kaksikolla on lopulta reilu 6,5 minuuttia.

Hauswirth ankkuroi sveitsiläisseura Ol Norskan kuudenneksi. Seitsemäs on Koovee ja kahdeksas loppukirikamppailussa IGTISAn lyövä Södertälje. Maija Alm ankkuroi Pan Århusin kymmenenneksi, mutta hänkin jää yli viisi minuuttia ankkureista ylivoimaisesti nopeinta vauhtia pitäneelle Alexanderssonilla. Haajanen jatkaa mustaa päiväänsä ja seikkailee toiseksi viimeisellä välillä siten, että Pohjantähti on lopulta kahdestoista yli 12 minuuttia voittajasta.


HTML5-canvas not supported

Stora Tuna ykkösenä maalissa. Kuva: Petja Pöyhönen

Lopputulokset

Jukolan viesti

1. osuus 11,0 km

Jukolan viestin lähtölaukaus kuultiin totutusti kello 23.00 lauantai-iltana. 1234 matkaan lähteneen joukkueen joukossa isoimmat ennakkosuosikin paineet oli kasattu voittoa puolustaneelle IFK Göteborgille sekä kahdelle Tampereen seuralle KooVeelle ja Pyrinnölle. Myös Paimion Rastilla ja Norjan Il Tyrvingillä nähtiin mahdollisuuksia voittoon.

Jussit ampaisivat liikkeelle pölypilvessä. Kuva: Tuomas Tuisku

11 kilometrin avausosuus tarjosi pitkän ykkösvälin jälkeen vaativat ensimmäiset rastit supikossa. Kovien joukkueiden avaajista pienissä vaikeuksissa ovat Kooveen Joni Hirvikallio, Ravinen, Ikaalinen, Stura Tuna ja NTNUI. Toisnen rasti on jo ensimmäinen väliaikarasti, jolla leimasivat ensimmäisinä Pyrinnön kakkosjoukkueen nuori Mikko Eerola ja Helsingin Suunnistajien kakkosen estejuoksun arvokisamies Topi Raitanen. Kaksikon jälkeen letka on käytännössä katkeamaton. Hirvikallion ero kärkeen on 1.36 ja sijoitus 71.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 3,2 km väliaikarastilla

Kolmannella rastilla tarjotaan taas hajontaa ja Kooveen Hirvikallio on yhä pahemmissa vaikeuksissa. Lähtösuunta on väärä ja Hirvikallio tekee ison kaarroksen rastille. Virhettä tulee 1,5 minuuttia ja sijoitus on jo päälle sata lähes 3 minuuttia kärjestä. Myös toisen tamperelaisseuran Pyrinnön Otto Simosas suuntaa täysin väärälle rastille ja tippuu Hirvikallion seuraksi kauaksi kärjestä. Suoraa eivät mene myöskään Halden, Helsingin Suunnistajat ja Lidingö.


HTML5-canvas not supported

Rastin jälkeen alkaakin peräti kahdeksan rastin putkiosuus, joka ei kiitosta kilpailun jälkeen hirvittävästi saa. Suurimmalle osalle seuraavat kilometrit ovat vain letkan seuraamista, mutta Simosasille reitti muodostuu mustaksi. Kuudetta rastia lähestyessä Ok Orientista Pyrintöön siirtynyt maajoukkuesuunnistaja taittaa nilkkansa eikä pysty enää tämän jälkeen juoksemaan kunnolla.

Putkiosuuden päättävälle 11:nnelle rastille tullaan IFK Göteborgin komennossa, mutta Pyrintöä ja Lidingöä lukuun ottamatta kaikki kärkijoukkueet ovat mukana pitkässä letkassa.

Tilanne 7,0 km väliaikarastilla

Seuraavana on vuorossa lyhyt väli hajontarasteille ja pidempi väli seuraaville. Letka hajoaa, mutta harva joukkue menettää kovin paljoa aikaa. Alussa koukeroita tekevät Ikaalinen, HS, Parma ja Malungs. Pitkän välin jälkeen Halden, Paimion Rasti, Parma ja Tyrving. Pahiten on kuitenkin sekaisin Fredrikstadin Andereas Höye. Kärkipaikan ottaa Nydalensin Halvard Haga, jota Raitanen seuraa muutaman sekunnin päässä.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 8,7 km väliaikarastilla

Viimeinen hajontarasti tiputtaa jälleen muutamia joukkueita kauemmaksi. Helsingin Suunnistajien Tuomas Heikkilä pyöräyttää kahden minuutin virheen, samoin käy Terän Riccardo Rancanille, myös Ikaalisten Mikko Knuuttilalla ja TuMe on taas vaikeuksia. Myös Topi Raitanen joutuu heittämään hyvästit haaveille osuusvoitosta tehdessään 1,5 minuuttia virhettä. Yleisörastille tullaan Ok Orionin johdolla, erot ovat alkaneet kasvaa ja 30 sekunnin sisään leimaa vain 9 joukkuetta.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 9,9 km väliaikarastilla

Viimeinen reilu kilometri kiritäänkin vaihtoa kohti todella kovaa. Viimeisellä rastilla leimaavat yhtä aikaa kaksi brittiä, Lillomarkan Kris Jones ja Södertäljen Ralph Street. 14 minuuttia 5000 metrillä alittanut Jones on loppusuoralla hieman vahvempi ja kirjaa Jukolan avausosuuden nimiinsä. Street vaihtaa samalla ajalla kakkosena. Osuudella reilusti vetotöitä tehnyt Göteborgin Max Peter Bejmer on kolmas. Kooveen Hirvikallio tulee loppuosuuden hyvin ja on vaihdossa lopulta 15. 50 sekuntia kärjestä. Paimion Rastin Daniel Stenlund jää 1,5 minuuttia enemmän ja vaihtaa 50:nnentä. Otto Simosas linkuttaa vaihtoon 14 minuuttia kärjen jälkeen ja Pyrintö joutuu aloittamaan takaa-ajon sijalta 263.

Tilanne 1. vaihdossa

2. osuus 11,9 km

Toisen osuuden ensimmäinen rasti tuottaa hankaluuksia monelle seuralle. OK Orion ottaa jälleen kärkipaikan Göteborgin ja Södertäljen seuratessa hieman perässä. Paimion Rastin Jesse Laukkarisen lamppu hyytyy jo k-viitoituksella ja Laukkarinen joutuu turvautumaan varalamppuun. Tämän jälkeen ykkösrasti ei paimiolaisella löydy vaan virhettä tulee yli kolme minuuttia ja kärki karkaa yli kuuden minuutin päähän. Myös Hiidenkiertäjät, Ärla IF, Vehkalahden Veikot, Ikaalinen, Parma ja kärjessä lähtenyt Lillomark tekevät isoja kiemuroita.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 3,2 km väliaikarastilla

Seuraavalla rastilla Göteborgin edellisvuoden Jukola-sankari Johan Högstrand vie Södertäljen ja Stora Tunan väärälle hajonnalle ja karkaa OK Orionin kanssa. Myös Frol ja Pan Århus koukkaavat rastejaan. Pitkän putkiosuuden alkaessa Högstrand ja Orionin Erik Andersson ovat yli 40 sekuntia Göteborgin kakkosjoukkuetta edellä. Kuudentena leimaava Haldenin kokemut Emil Wingstedt on jo kaksi minuuttia kärjestä.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 5,4 km väliaikarastilla

Högstrand napsii putkiosuuden rasteja timanttisella varmuudella Anderssonin roikkuessa mukana. Stora Tunan nuori Joakim Svensk ajaa ahnaasti kärkeä kiinni, mutta tekee lopulta ison virheen rastille yhdeksän. Myös Pan Århus kartoittaa samaa seutua. Taaempana kuudes rasti tuottaa vaikeuksia Hiidenkiertäjille, Lillomarkalle, Vevelle ja Ikaaliselle.


HTML5-canvas not supported

Putkiosuuden päättävälle väliaikarastille tullessa kärkikaksikko on jo lähes 2 minuuttia edellä Helsingin Suunnistajien Topi Syrjäläisen vetämää 10 joukkueen letkaa.

Tilanne 8,0 km väliaikarastilla

Viestiä vietiin tunnelmallisessa pimeydessä. Kuva: Kimmo Hirvonen

Anderssonin onni päättyy väliaikarastin jälkeen, kun hajonta ei enää täsmääkään Högstrandin kanssa. Näin Göteborg jatkaa kärjessä yksin Orionin tippuessa virheiden seurauksena seuraavaan letkaan. Lopulta Högstrandillekin sattuu pieni koukkaus viimeiselle hajontarastille ja takaa-ajat saavat hieman kiinni. Yleisörastilla ero on 1.13 Andressoniin, jonka mukana ovat Söedrtäljen Kent Ohlsson ja Kooveen kakkosjoukkueen Jani Lakanen. Ykkösjoukkueen Anjala koukkaa myös hieman rastia jää hiukan seurakaveristaan.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 10,9 km väliaikarastilla

Vaihtoon Högstrand saapuu 1,5 minuuttia ennen Södertäljeä, Koovee kakkosta ja Orionia. 20 sekuntia myöhemmin vaihtoleiman tekee hienosti juossut HS:n Syrjäläinen perässään Koovee, Kalevan Rasti, Halden, NTNUI, Järla ja Bäkkelagets. Osuuden nopein on Pyrinnön Elias Kuukka, joka nappaa kärkeä kiinni 4 minuuttia ja ohittaa 213 suunnistajaa. Pyrinnön ero kärkeen on kuitenkin vielä 10 minuuttia ja sijoitus 50. Laukkarinen on lopulta vaihdossa 71. 11 minuuttia Göteborgista. Samalla myös Paimion haaveet Jukolan voitosta voidaan haudata.

Tilanne 2. vaihdossa

3. osuus 12,7 km

Tällä kertaa kolmas osuus on viestin pisin yöosuus ja sillä on mittaa 12,7 kilometriä. IFK Göteborgin Vetle Ruud Bråten nappaa oman ykkösensä varmasti ja kun takaa-ajajat Södertäljen Håkon Jarvis Westergårdia lukuun ottamat vähän koukkivat, on ero toisella rastilla jo 2.11 Södertäljeen ja yli 2,5 minuuttia muihin. Isoimmat koukut esittää Kooveen Lauri Sild ja Orionin Anton Johansson, jotka jäävät jo yli 4 minuutin päähän kärjestä.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 3,2 km väliaikarastilla

Kolmas rasti aiheuttaa puolestaan Kalevan Rastin Lauri Nenoselle hankaluuksia. KR:n mies ajautuu väärälle hajonnalle ja korjaamiseen menee sen verran aikaa, että KR tippuu samaan letkaan Kooveen kanssa. Ruud Bråten etenee kärjessä vakuuttavasti ja kun Westergård tekee pientä virhettä ja ajetaan takaa tulijoiden toimesta kiinni on Göteborgin johto on jo yli 3,5 minuuttia toisella väliaikarastilla.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 5,1 km väliaikarastilla

10. rastia Ruud Bråten koukkaa hieman ja ottaa seuraavalla pitkällä välillä kiertävän valinnan takaa-ajajien 9 joukkueen letkan lähtiessä suoraan. Suora valinta on hieman nopeampi ja takaa-ajajat lähestyvät eron ollessa rastilla 2.37. Vielä ahnaammin kärkeä ajaa kiinni seuraavana saapuva Ravinenin Gustav Bergman, joka on välillä peräti 1,5 minuuttia Ruud Bråtenia nopeampi leimaten rastilla 4.18 kärjestä. Lauri Sild ei aivan pysy ruotsalaisen kannassa vaan leimaa 47 sekuntia myöhemmin.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 8,7 km väliaikarastilla

Loppumatkalla Ruud Bråten ei vääriä valintoja enää tee. Sen sijaan takana tuleva letka hajoaa ja KR:n Nenonen ja Nydalen pelaavat itsensä siitä ulos viimeisellä hajonnalla. Helsingin Suunnistajien, Södertäljen ja NTNUIn tiputtua jo aiemmin. Taaempana Bergman hyytyy ja Sild nousee 11:nneksi.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 10,4 km väliaikarastilla

Viimeisillä kilometreillä Ruud Bråten ei anna takaa-ajajien lähestyä vaan päinvastoin tekee lisää eroa. Vaihdossa sitä on toisena saapuvaan Orionin Johanssoniin 2.40. Kolmantena 7 sekuntia myöhemmin vaihtaa Linnen Rassmus Andersson. Nydalenin, Haldenin, KR:n ja Tyrvingin nelikko on jäänyt ruotsalaiskaksikosta 40 sekuntia. Sildin meno ei ole aivan terävää ja Bergman ottaa virolaisen kiinni. Parivaljakko on vaihdossa 5.45 Göteborgia perässä. Paimion Rastin Fredric Portin nostaa 51 sijaa mutta jää reilu 2 minuuttia lisää vaihtaen 20:nnentenä 13 minuuttia kärjestä. Osuuden nopein on Bergman.

Tilanne 3. vaihdossa

4. osuus 8,8 km

Neljäs osuus oli mitaltaan 8,8 kilometriä. Kun kolme ensimmäistä osuutta olivat olleet hajontaa keskenään, oli neljännen osuuden juoksijoille tarjolla paljon koskematonta metsää. Kärjessä Göteborgin kokenut Jonas Pilblad poimii oman ykkösrastinsa hyvin, mutta taaempana varsinkin Södertälje on vaikeuksissa.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 2,1 km väliaikarastilla

Nelosrasti ei sitten enää kärjestä etenevältä Pilbladilta löydykään suoraan vaan ruotsalainen joutuu paikallistamaan itsensä polulta. Myös Linnen Jan Troengilla on vaikeuksia. Sen sijaan Kooveen Oleksandr Kratov etenee kovaa ja tarkasti ja ottaa kärkeä kiinni koko ajan. Väliaikarastilla Göteborgin johto on enää 1.22 Tyrvingiin, Nydaleniin ja Orioniin, mutta Koovee on noussut jo kuudenneksi vain 2.21 kärjestä.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 3,5 km väliaikarastilla

Seitsemännen rastin jälkeen suunnistajille tarjoillaan tiukka hajonta vihreällä alueella. Pilblad sortuu kummallakin rastilla pieniin virheisiin ja kun takana tulevan letkan kiinni ajanut Kratov napsii omansa kovassa vauhdissa suoraan, on Koovee tavoittanut 5,2 kilometrin aikana Göteborgin 5,5 minuutin etumatkan kokonaan. Muista takaa-ajajista ei ole Kratovin vauhtiin vaan Nydalens ja Orion tulevat seuraavina vajaan minuutin kärkikaksikkoa perässä. Linnen Troeng tippuu kauaksi ja samoin käy Kalevan Rastin Philippe Adamskille, joka loukkaa polvensa eikä pysty täysi painoiseen juoksuun.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 5,1 km väliaikarastilla

Seuraavilla putkiväleillä Pilblad liimautuu Kratovin peesiin ja takana tulevat alkavat jäädä. Neljänneksi viimeisen rastin hajonta on Kooveen kannalta joukkueilla onneksi eri. Pilblad ei pysty korjaamaan omalleen riittävän aikaisin ja näin Kratov saa lähes minuutin eron. Seuraava neljän joukkueen letka on jo 4,5 minuutin päässä.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 7,8 km väliaikarastilla

Kooveen Oleksandr Kratov teki huippujuoksun ja oli nostanut seuransa yleisörastilla kärkeen. Kuva: Kimmo Hirvonen

Viimeinen kilometri ei oletetusti muutoksia aiheuta ja osuuden ylivoimainen kuningas Oleksandr Kratov repii vielä hieman eroa Göteborgiin. Vaihtoleimauksessa sitä on 1.18. Kolmantena saapuu Nydalens perässään Tyrving ja vähän myöhemmin Halden ja Orion. Eroa nelikolla on Kooveehen yli 4.40. Kratov on osuudellaan täysin suvereeni , sillä toiseksi nopein Hiidenkiertäjien Oskari Liukkonen jää peräti kolme minuuttia ja kärkipään joukkueiden juoksijat vähintään seitsemän minuuttia. Paimion Vili Niemi on osuuden kuudenneksi nopein ja vaihtaa 13:nnentenä 13 minuuttia Kratovista.

Tilanne 4. vaihdossa

5. osuus 8,7 km

Viides osuus oli 100 metriä nelosta lyhyempi ja näin mitallaan 8,7 kilometriä viestin lyhyin. Kisan aikaiseen seurantaan oman jännityksensä osuudella toi Göteborgin Jens Wängdahlin epämääräisesti toiminut emit, josta ei saatu todellisia väliaikatietoja. Toki GPS-paikannus toimi ja leimat ruotsalaisen kortista löytyivät, mutta ennen vaihtoa ei tarkkaa eroa joukkueiden välillä tiennyt.

Kooveen virolainen Kenny Kivikas ja Wängdahl aloittavat vahvasti ja kun takana tulijat koukkaavat hieman ensimmäistä väliaikarastia ero suurenee. Nydalenin Eirik Langedal Breivik pyörähtää jo ennen omaa ykköstään.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 2,1 km väliaikarastilla

Kun seuraavaksi Wängdahlilla on hieman Kivikasta nopeampi hajonta, saavuttaa Göteborg Kooveen. Kivikas on kuitenkin paremmassa fyysisessä vireessä ja saa pienen eron ennen seuraavaa vaativaa hajontarastirypästä. Joukkueilla on sama hajonta, mutta Kivikas pääsee karkuun ja ero väliaikarastilla on noin 40 sekuntia. Seuraavassa ryhmässä Tyrvingin Karl Fremstad sekoaa vaikealla alueella täysin ja tekee yhteensä lähes 10 minuuttia virhettä. Näin yhden norjalaissuosikin haaveet hyvästä sijasta katoavat hetkessä. Myös Orionin Ola Anderssonilla on vaikeuksia. Parhaiten selviytyy Nydalenin Breivik, mutta hänenkin ero kärkeen on jo kuusi minuuttia. Seuraavaksi tuleva Helsingin Suunnistajat on lähes kaksi minuuttia perässä.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 5,2 km väliaikarastilla

>Tilanne 5,2 km väliaikarastilla

Hälvälän supikossa sijaitseva kymmenesrasti osoittautuu Jukolan voittokamppailun osalta varsin ratkaisevaksi. Kivikas ottaa rastille suoran valinnan ison supan kiiveten. Virolainen onnistuu toteutuksessaan täydellisesti. Hieman perässä oleva Wängdahl lähtee kiertämään suppaa ja hukkaa sijaintinsa juuri ennen rastia. Ajanhukkaa tulee reilu minuutti ja Koovee karkaa kahden minuutin johtoon. Väli osoittautuu vaativaksi myös muille sillä sekä Nydalens ja Helsingin Suunnistajat kiemurtelevat ja Orion tekee näyttävät kiemurat ja tulee Hiidenkiertäjien ja NTNUI:n kiinni ajamaksi. Myös Paimion Rasti lähestyy vauhdilla.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 6,4 km väliaikarastilla

Kivikas pystyy lisäämään vielä eroa Göteborgiin hieman nopeammalla viimeisellä hajonnalla. Taaempana Halden koukkaa hieman rastia, mutta säilyttää neljännen sijansa. Södertälje tekee isomman virheen kuten Hiidenkiertäjät ja Orion, jotka joutuvat päästämään Linnen, Kalevan Rastin ja Paimion ohitseen.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 7,7 km väliaikarastilla

Vaihtoon mennessä Kivikas repii eron jo yli kolmeen minuuttiin. Breivik pitää Nydalensin kolmantena ennen Haldenia. Kärkeen eroa on joukkueilla 7.17 ja 8.24. Reilu 10 minuuttia perässä on Helsingin Suunnistajat ja Södertälje. Bartosz Pawlak nostaa Paimion seitsemänneksi mutt aero kasvaa hieman ollen 13.20. 40 sekuntia myöhemmin vaihtaa Linnen Albin Ridefelt joka on osuuden nopein kolme minuuttia Kivikasta nopeampana.

Tilanne 5. vaihdossa

6. osuus 10,5 km

Kuudes 10,5 kilometrin osuus alkaa kärkijoukkueiden osalta hyvin, eikä kukaan tee pahempia virheitä kahdella ensimmäisellä rastilla. Seuraavat rastit menevät Kooveen Timo Sildilta ja Göteborgin Fredrik Bakkmanilta myös suhteellisen hyvin, Bakkmanin ollessa hieman nopeampi. 3,5 kilometrin kohdalla kaksikon ero on 2.16. Taaempana ei suju ihan yhtä hyvin sillä Nydalensin Elias Jonsson koukkaa nelosta, mutta säilyttää kolmannen sijansa. Pahemmin sekoilee Haldenin italialainen Riccardo Scalet, joka joutuu pästämään Södertäljen ohitseen. Myös Helsingin Suunnistajien Veli Kankaalla on vaikeuksia ja Paimio sekä Linne pääsevät ohitse.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 3,5 km väliaikarastilla

Seuraavat kilometrit eivät tuo merkittäviä muutoksia kärkeen, mutta välillä 10-11 Sild ottaa hieman yllättäen erittäin kiertävän polkuvalinnan. Suoraan etenevä Bakkman on minuutin nopeampi ja ero pienenee alle 1,5 minuuttiin.


HTML5-canvas not supported

Sild tekee pienen koukun seuraavalle ja on hitaampi myös väliaikarastille, jossa ero on enää minuutti. Taaempana Nydalensin Jonsson lähtee polkua väärään suuntaan ja Södertälje sekä hurjaa vauhtia etenevä Paimion Frédéric Tranchand saavuttavat norjalaisen.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 7,4 km väliaikarastilla

Viimeisillä kilometreillä Bakkman saa supistettua eroa vielä hieman ja vaihdossa kaksikon ero on 50 sekuntia. Tranchand tiputtaa Södertäljen ja Nydalensin kyydistään ja Paimio vaihtaa jo kolmantena. Eroa kärkeen on 9.35. Osuuden nopein on kuitenkin Stora Tunan Emil Svensk, joka nostaa joukkueensa kuudenneksi. Helsingin Suunnistajien Veli Kanges tiputtaa puolestaan 9 sijaa 14:nneksi ja jää 6,5 minuuttia lisää.

Tilanne 6. vaihdossa

7. osuus 15,1 km

15,1 kilometrin ankkuriosuudelle säntäsivät viime vuotuiseen tapaan selvittämään Jukolan voittoa Kooveen Daniel Hubmann ja IFK Göteborgin Eskil Kinneberg. Enon Jukolassa Kinnebergillä oli reilun minuutin etumatka ja ruotsalaisseura olikin maalissa ensin. Nyt puolestaan Hubmann pääsi pienen eron turvin yksin metsään.

Edellisten osuuksien tapaan aankkuriosuuden neljästä ensimmäisestä rastista kolme on hajontaa. Sekä Hubmann ja Kinneberg poimivat omansa virheettä ja 3,5 kilometrin väliajassa ero on tasan minuutti eli sitä on tullut 10 sekuntia lisää. Myös seuraavat ankkurit eivät pahemmin alussa koukkaile. Paimion Olav Lundaness tulee reilun 9 minuutin päässä kolmantena ja hänestä reilu 2 minuutin päässä kisan yllättäjä Nydalensin Jon Aukrust Osmoen ja Södertäljen Jonas Leandersson.

Tilanne 3,5 km väliaikarastilla

Seuraavat kuusi yhteistä rastia sujuu kärkikaksikolta edelleen virheettä ja 5,9 kilometrin väliajassa ero on 1.15. Lundaness on perässä 8.40 Hubmannia. Tämän jälkeen tulee kolme kaksikkoa noin minuutin välein. Ensin Södertälje – Nydalens, sitten Halden – Stora Tuna ja viimeisenä Kalevan Rasti – Linne.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 5,9 km väliaikarastilla

Yleisörastia lähestyttäessä ero on edelleen hieman kasvanut vaikkei Kinneberg suoranaisiin virheisiin sorru. Hubmann lähtee viimeiselle 5 kilometrille 2.17 etumatkalla. Lundaness on kolmantena 10 minuuttia Kooveeta myöhemmin. Leandersson pääsee jo kertaalleen Osmoenista eroon, mutta Nydalensin ankkuri ajaa paremman reitinvalinnan turvin uudelleen kiinni. Samalla Haldenin Magne Dähli nousee henkittämään kaksikon niskaan. Linnen Willian Lind kuittaa puolestaan yleisörastia edeltävää rastia koukkivat Linnen Milos Nyhodymin ja Kalevan Rastin Miika Kirmulan.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 10,3 km väliaikarastilla

Jukolan viestin viimeiset hajontarastit tuottavat hieman päänvaivaa Hubmannille ja hyvin etenevä Kinneberg nostaa Göteborgin toiveet eloon. Ero 2,8 km ja 4 rastia ennen maalia on Kooveen hyväksi 1.32. Taaempana Nydalens tekee virheen ja Södertälje ja Halden karkaavat. Linne puolestaan joutuu antautumaan Malungsin ja KR:n matkasta.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 12,3 km väliaikarastilla

Pitkällä seuraavalla välillä Kooveen ja Göteborgin valinnat eroavat lopussa Kinnebergin lähtiessä kiertämään polkua. Hubmannin suoravalinta on hieman nopeampi ja kun sveitsiläinen naulaa kaksi seuraavaakin rastia suoraan pääsevät Kooveen suunnistajat aloittamaan Jukolan viestin voiton juhlinnan. Kinnebergin suoritus päättyy karusti, kun norjalainen pyöräyttää kolmanneksi viimeiselle kolmen minuutin virheen. Göteborgilaisten onneksi Paimio on riittävän kaukana ja toinen sija ei ole uhattuna. Lundanes tuo Paimion kolmanneksi, joka on loistava sijoitus kahden ensimmäisen osuuden vaikeuksien jälkeen. Norjalainen on myös osuuden nopein.

Neljännestä sijasta nähdään taistelu Haldenin ja Södertäljen välillä. Pitkän välin eri valintojen jälkeen Leandersson on pääsee hieman edelle, mutta Dähli ajaa ruotsalaisen auttamatta kiinni ja ehkä hieman yllättäen on lopulta selvästi sprinttimenestyjää vahvempi. Näin Halden neljänneksi ja Södertälje viidenneksi. Kuudes sija on tarjolla peräti neljälle joukkueelle. Ensin Nydalensin etumatka ajetaan kiinni KR:n ja Stora Tunan toimesta. Toiseksi viimeisellä kolmikko kuitenkin painaltaa rankasti rastin ohi. Hieman taaempana tuleva Malungsin Lind ei ole kuitenkaan sen paremmin hereillä vaan käy toistamassa edellä menevien koukerot. Lopulta Kalevan Rastin Kirmula on vahvin ja tuo joensuulaisille kuudennen sijan. Nydalens on hienosti seitsemäs ja Stora Tuna kahdeksas. Eroa kärkeen on yli 16 minuuttia. Lind ankkuroi Malungins yhdeksänneksi ja kymmenenneksi saapuu Hiidenkiertäjät Valentin Novikovin voimin.


HTML5-canvas not supported

Kooveella oli aikaa juhlia loppusuoralla rauhassa. Kuva: Harri Hytönen

Lopputulokset