Lukkari-Jukola 2022

Lukkari-Jukola suunnistettiin Mynämäessä ja Nousiaisissa 18.-19.6.2022. Kilpailukeskus sijaitsi Mynämäen urheilukeskuksessa Mynämäen keskustan läheisyydessä. Edeltävin päivien sade oli vähentänyt pelättyä pölyongelmaa ja maasto odotti kilpailijoita kesäisen raikkaana. Vaikka kilpailupaikkana oli maalaisidyllin tyyssija Mynämäki, järjesti VR kilpailun vuoksi henkilöjunavuoron Turusta Mynämäkeen, joten julkisillakin pääsi harvoin henkilöliikennöidylle (ja haaveillulle) ”urpo” -rataosuudelle.

Edelliset kaksi vuotta elettiin erikoista poikkeusaikaa koronaviruksen vuoksi ja ajanjakson jääminen historiaan vapautti riemun suunnistajien keskuuteen. Vihdoin palattiin normaaliin, ainakin toistaiseksi. Järjestäjät Mynämäen Suunnistajat ja Liedon Parma olivat optimistisesti ja kieli poskella ottaneet tavoitteeksi järjestää kaikkien aikojen toiseksi parhaan Jukolan, ihan vain siksi että tulevilla järjestäjillä olisi haastetta järjestää vielä parempi.

Kilpailunjohtajana toimi Petri Paukkunen, pääsihteerinä Mirkka Maisila, ratamestareina Maippi Antikainen ja Heikki Andersson.

Lukkarin oppiin saatiin suojelijaksi Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolisonsa rouva Jenni Haukion kanssa. Jukolan Viestin sanoma osoitettiin tänä vuonna 100-vuotiaalle Suomen Pesäpalloliitolle.

Suojelija ja kilpailunjohtaja. Kuva Kimmo Hirvonen

Kilpailukeskus oli tiivis ja kilpailun seuranta oli katsojaystävällistä, eikä taivaalta ripsinyt sade muuttanut kilpailukeskusta mutavelliksi, ainakaan pahasti.
Venlojen viestiin ilmoittautui 1432 joukkuetta ja Jukolan viestiin 1592 joukkuetta, tosin tulevan Kotka -Jukolan kilpailunumero oli omalla tavoitetasollaan luonnolisesti ennakkomarkkinointia mukailen 2026.

 

Venlojen Viesti 18.6.2022 klo 14.00

Lähtö sateisessa säässä ei jättänyt ketään kylmäksi. Kuva Jarmo Jokila

1. osuus 7,5 km

Lyhyt lähtökiihdytys, pieni töppäre ja metsään. Alkuosa radasta oli sähäkkä, vaikka kahden hajonnalla näytti tulevan eroa ensimmäiseen väliaikaan 1,8 km kohdalle, tultiin sinne isolla porukalla. Kärjessä tanskalaisvärit ja OK Pan Århus, kannassaan SK Pohjantähti Sari Anttosen voimin. Sama kaksikko toimi tuulenhalkojana seuraavallakin väliaikapisteellä 2,9 km kohdalla. Kärjessä ei isoja virheitä, pientä pörräämistä 4. rastille tekivät mm. TP ja Halden.

Kärjessä kirmattiin tasapäisesti, neljän kilometrin väliajassa Stora Tuna OK :n Tilda Östberg ja NTNUI Ingrid Lundanes, Pohjantähden Anttosen antaessa taustatukea kolmannella sijallaan. Kärkikaksikko viiletti piikissä myös 5,1 km aikaleiman kohdalla, tosin sijat olivat toisinpäin. Kärkiletkassa 7 naista 10 sekunnin sisällä.

Seurasi hajontaosuus ja se toimi. hajontakaavio 3-2-3 sekoitti pakkaa ja kilpailuohjeissa erikseen mainittu soranottoalue oli juuri niin haastava, kun luvattiin. 6,7 km väliaikaan kärjessä yksin NTNUI ja Ingrid Lundanes ja reilun puolen minuutin perässä 5 naisen letka. Perässäsuunnistejat etenivät kuitenkin radan loppuosan sisuuntuneena nopeammin ja vaihtoon tultiin tasaisena kolmikkona NTNUI, Falköpings AIK OK ja Painion Rastin Ina Westerlundin tahdissa.

1.osuus NTNUI Ingrid Lundanes. Kuva Kimmo Hirvonen

 

PR Ina Westerlund. Kuva Kimmo Hirvonen

 

2. Osuus 8,0 km
Toisen osuuden alku noudatti avauksen ratakaaviota. Ensimmäiselle väliajalle 1,8 kilometriin IFK Göteborgin Sanna Fasth, joka olikin ”tosi Fast”, kakkoseksi noussut LS-37 Minna Kauppikin oli nopea, mutta 41 sekuntia hitaampi kun myöhemmin startannut kärkinainen. Mukana myös NTNUI…vielä.

2,9 km väliajoissa LS-37 keulassa ja IFK Göteborg perässä ja neljässä kilometrissä taas päinvastoin. Toista minuuttia karussa eteni NTNUI. Rastille 12 karkuri ajettin kiinni. 5,6 km kohdalla kärki IFK Göteborg, toisena IFK Lidingö SOK ja kolmantena LS-37 Kauppi. Radan lopun hajonnat sekoittivat erityisesti kärkikahinoissa olleen NTNUI:n Ane Dyrkornin. Leimaus väärältä rastilta lopetti kilvanjuoksun norjalaisseuran ykkösjoukkueelta tässä viestissä. Vaihdossa kärjen järjestys oli IFK Göteborg, IFK Lidingö ja LS-37. Vaihdossa kärjessä ollut Sanna Fasth oli muille ”too fast” myös osuusajoissa.

2.osuus vaihto IFK GÖTEBORG Sanna Fasth. Kuva Kimmo Hirvonen

 

IFK Lidingö SOK Emma Bjessmo päästää Adela Finstrlovan jahtaamaan kärkeä toisena. Kuva Kimmo Hirvonen

3.Osuus 6,1 km
Kolmas osuus muutti viestin luonnetta, ykkösväli oli hyvin lyhyt ja kakkosrastit olivat ajoitusosuuden ykkösen kulmilla. Tietämättä NTNUI kohtalosta IFK Göteborgin Elin Månsson juoksi kuin viimeistä päivää ja kasvatti eroaan muihin. NTNUI juoksi vielä kärjen mukana. Virallisesti ensimmäisessä väliajassa LS-37 Anna Närhi toisena ennen kolmantena viilettävää IFK Lidingöä.

3. rastilta 7. rastille oli putkipätkää ennen tuttua hajontasäksätystä. Kärki pisteli menemään ja LS-37 yhdessä IFK Lidingön kanssa vaihtelivat sijoja 2. ja 3., kuitenkin tasaisesti kärjestä jääden. Samalla takaa tulevat imivät pikku hiljaa kaksikkoa kiinni.

Hajontaosuuden jälkeen oli selvää, että kärjessä pysyy IFK Göteborg. Hajonnat niputtivat takaa-ajajien patalijoonaa ja sen jälkeen hajoittivat uudelleen. Vaihdossa kärki oli reilun kolmen minuutin karkumatkalla. IFK Göteborgin jälkeen viiden kärki IFK Lidingö (+3:02), LS.37 (+3:36), Kalevan Rasti (+4:00) ja OK Kåre (+5:13). Osuuspohjat jälleen IFK Göteborgille Elin Månssonin juoksulla.

3. Osuus vaihtoon kärjessä selvällä erolla IFK Göteborg Elin Månsson. Kuva Kimmo Hirvonen

 

4.osuus 9,0 km
Alku kolmososuuden tavoin lyhyellä ykkösvälillä ja samalla hajonnalla kun edeltänyt osuus. Tutun väliaikarastin 1,9 kilometrissä saavutti odotetusti ensimmäisenä IFK Göteborg Sara Hagström. Toisena kolmen minuuttia perässä IFK Lidingön Veronika Kalinina ennen alkuradan rasteja lievästi hapuilleita LS-37 Elisa Mattilaa sekä KR:n Marika Teiniä.

Sitten siirryttiin kahden ensimmäisen osuuden kanssa yhteiselle hajontaparille. 3,1 km väliaikarastilla alkoin näyttää siltä, että kärjessä etenevän Hagströmin vauhtiin pystyy vastaamaan vain IFK Lidingön Kalinina. Kärkinelikko sijoituksellisesti sama, mutta viidentenä juossut OK Kåren Lisa Risby oli saavuttanut edellä juosseet LS-37:n ja KR:n.

Takaa-ajajien vauhti kasvoi Kåren liittyessä porukkaan vauhdinpitäjäksi. Se sumensi siltä osin LS-37 Mattilan suunnistusajattelun, että kartta suuntautui 90 kulmassa väärin suhteessa maastoon ja omalaatuinen kierros oli tosiasia. Niinpä 4,2 km väliajassa IFK Göteborgin johto oli 3:37 ennen IFK Lidingöä. OK Kåren Risby piti ohjia juoksuttaen KR:n Teiniä mukanaan. Ero 5:07 ja 5:09 kärkeen, mutta kutistumassa suhteessa Lidingöön. LS-37 Mattila jäi mynämäkeläiseen talousmetsään tehdyn ekskursion jälkeen oli jäänyt kaksikosta noin puolitoista minuuttia.

IFK Göteborg Sara Hagström vakuuttavassa iskussa. Kuva Eija Koskivaara

 

Takaa-ajossa IFK Lidingö SOK Veronika Kalinina. Kuva Eija Koskivaara

 

sekä Kalevan Rastin Marika Teini päättäväisenä. Kuva Eija Koskivaara

 

900m myöhemmin IFK Göteborg oli lisännyt johtoaan, Lidingö piti hajurakoa perässä tulevaan jahtikaksikkoon ja LS-37 Mattila ajautui taas liiaksi oikealle optimireitistä sillä seurauksella että Nydalens SK:n Tone Bergerud Lye kuroi eron kiinni.

Saavuttiin osuuden loppuputkelle. Nyt otetaan naisista mittaa, mittana ollessa raaka fysiikka, toki suunnistustaidollakin saattaisi olla käyttöä. 6,3 km:ssä IFK Göteborg yli neljän minuutin karkumatkalla. Lidingö toisena, siitä vajaa minuutti ja KR yhdessä OK Kåren kanssa kimpassa.

Maaliin ensikertalainen Venlavoittaja IFK Göteborg sai juosta rauhassa. Fysiikka sekä suunnitustaito siivitti IFK Lidingön toiselle sijalle. Myös OK Kåre tulkitsi kartan oikein, sen sijaan Marika Teini teki pienen pienen virheen ennen toisiksi viimeistä rastia ja himoittu loppukiritaistelu jäi kolmossijasta hamaan tulevaisuuteen.

Maalissa ruotsalaisluhlat ensi kertaa Venlat voittavan IFK Göteborgin nelikolla.

 

Kalevan Rasti oli lopulta neljäs.

44. Venlojen viestin suunnisti hyväksytysti maaliin 1197 joukkuetta.

 

Jukolan viesti 18.6.2022 klo 23:00

Ilta alkaa painua mailleen, Jukolan telttakylä ei nuku. Innostus ja odotus on käsin kosketeltavaa. Alkava kesäyö, suunnistajan joulu on käsillä. Kaikki on entisellään, vain kilpailijoiden kunto sekä päivän vire ovat arvoitus. Kaikki on valmiina jälleen kerran.

H-hetken lähestyessä katsojat ovat paikoillaan, kilpailijan ovat paikoillaan vain aika mataa. Kilpailukeskuksen viereiseen vesitorniin on komennettu puolijoukkueellinen merivoimien varusmiehiä, kellon lyödessä 23:00 kajahtaa yhteislaukaus lähdön merkiksi ja se on kuuluva. Puolustusvoimain ylipäällikkö seuraa tarunomaista kiiltomatoa aitiopaikalta. Tanner tömisee, aitoja ei kaadu. Minuuteissa lähtösuora on tyhjä, kilpailu on siirtynyt Kallavuoren salomaille.

Vain hetki lähtömerkistä ja valomeri siirtyy metsään. Kuva Kimmo Hirvonen

 

Avausosuuden tunnelmaa. Kuva Juuso Kivimäki

1. osuus 13,9 km pimeä (ei mitään verrattuna viime vuoteen)

Ensimmäimen väliaika 2,2 km lähdöstä, kärjessä HS 2 Otto Kaario, minuutin sisällä leimasi 76 joukkuetta. Ensimmäinen hajonta oli tasainen eikä eroja syntynyt. kärjen vauhti oli alle 5 min/km. Seuraavana vuorossa kolmen hajonta. Toiseen väliaikaan tultaessa ”rutinoitunut” Stora Tuna OK Jesper Svenskin muodossa oli ottanut kapelimestarin tahtipuikon duona OK Kolmårdenin Emil Ljungemyrin kanssa. Orkesteri seurasi kuitenkin tiiviinä letkana kintereillä, minuutin sisällä 52 joukkuetta, eli edellinen hajonta tosiaan karsi porukkaa kärjestä.

6,1 kilometriin kärkeen kiihdytti kantatie 66:sta joukkue numero 66 OK Pan Århus, seuraavina Stora Tuna, Kolmården ja Bäkkelagets SK. Minuutin eron porukka oli edelleen 51 urhoa. Seuraavana häämötti selkeä erinopea sisä-ulkohajontapari. Stora Tuna sai ulkohajonnan ja putosi seuraavaan väliaikaan sijalle 12, kuten kaikki muutkin ulkokaarteen kiertäjät.

Pitkä väli jakoi putkisektorista porukkaan eri letkoihin, sillä seurauksella että vaihteeksi 10,1 km mittauspisteellä kärjessä leimasi Valkeakosken Hakan Aaro Aho perässään Kooveen Joni Hirvikallio. 40 joukkuetta kuitenkin minuutin sisällä. Porukka eteni vauhdikkaasti kohti muutaman rastin päässä olevaan sorakuoppahajontaa. Kahdeksan pientä suunnistajapoloa jäi katsomaan monttua tarkemmin, 32 joukkuetta minuutin sisällä reilu puoli kiometriä ennen maalia.

Vaihtoon ja avausosuuden kuninkaana saa seuraavan vuoden patsastella Oskar Andrén Byåsen IL. Seuraavina Kooveen Joni Hirvikallio +4 ja IK Hakarpspojkarnan Jakub Chaloupsky +5 sekuntia. Lukkari Jukolan minuutin junaan ennen määräaikaa ehti 30 joukkuetta.

Kooveen Joni Hirvikallio ensimmäiseen vaihtoon toisena. Kuva Jarmo Jokila
Sade teki maastosta pimeän. Kuva Juuso Kivimäki
Kuva Juuso Kivimäki

2.osuus 11,7 km pimeä tai sinnepäin
Lähtökiihdytyksen jälkeen toisella osuudella mentiin kiltisti rivissä kun köyhän talon porsaat. Perusmatkavauhti ei sopinut IFK Mora OK:n Vojtech Kralille vaan hän valloitti kärkipaikan 2,2 väliajassa. Jako kolmeen – hajonta hajoitti ja kärkiletkan 15 joukkuetta olivat 33 sekunnin sisällä.

4,6 kilometriin suuntasivat kärjessä IFK Göteborg, IFK Mora ja OK Linne, Kooveen Lauri Sild neljäs. Putkisektori jatkuu ja 6,3 väliajassa vetojuhtana on vuorostaan Sild, muiden seuratessa sekä katsella että jalalla. Niillä samoilla kintuilla kärkipaikkaa vaihdelleen edetään myös ripeästi. Ok Linne kellottaa kärjen 7,8 km ja minuutin kerhossa enää 12 joukkuetta.

10,9 km väliaikaan saavuttiin sorakuoppa hajonnan jälkeen. Pahamainen silppuri narutti taas viisi joukkuetta hakoteille. Minuutti klubissa enää 7 jäsentä. IFK:t Göteborg ja Mora olivat sinut sorakuopan kanssa.

Vaihtoon tultiin ruotsalaiskomennossa, IFK Göteborg, IFK Mora OK +5 sekuntia. IL Tyrving, SNO, Halden SKja OK Linne suunnistivat vaihtoon seuraavina noin 45 sekuntia kärjestä. Stora Tuna OK 1:04 ja Koovee 1:09 kärkeä perässä.

Tilannekuva Kooveen Lauri Sild ja Ok Linne Milos Nykodym. Kuva Ilkka Metsälä

3.osuus 14,9 km Pimeähkö alkuun ja sateessa loppuun saakka
Totuttu alkuhajonta. Jonossa viittä vaille ykköselle ja sitten poimitaan omat pois. Yksinkertaista, eikö totta? Ihan kaikilta se ei onnistunut. 2,2km väliajassa järjestys IFK Mora, SNO, IFK Göteborg, hajurako jonka jälkeen Linne ja Stora Tuna. Hajonta kokosi kärjen kimppaan. 4,6 kilometrin kohdalla viisikko toimii yhtenä ryhmänä järjestyksessä IFK Mora, OK Linne, Stora Tuna, IFK Göteborg ja SNO. Sama tahti oli askelten myös 6,4 km pisteellä, keskinäisten sijojen hieman eläessä. Jäljempänä ajetaan vääjäämättömästi kiinni Kooveen Kratovia.

Vuorossa taas avauksesta tuttu erinopea sisä-ulkohajonta. Jako ei mennyt aivan tasan, vain SNO kiersi ulkohajonnan ja jäi yhdessä IFK Moran kanssa yli 30 sekuntia hajonnan jälkeiselle kummallisesti nimetylle ”Pauke” nimellä kulkeneelle väliaikarastille 7,7km kohdalla. Minuutin myöhemmin seurasi Kooveen vetämä neljän joukkueen iskuryhmä. Kärkikolmikko Linne-Stora Tuna-IFK Göteborg oli irti.

Tossu oli kärjessä syönnillään, sillä 9,1 km kohdalla samainen kolmikko oli yhdessä ja ero oli jo voimansa yhdistäneeseen sekstettiin 2:19. Ja taas edessä avauksesta tuttu pitkä väli kohti rahtiliikenteen valtimoa Vt kasia. Seuraava väliaika 11,3 kilometrissä tuki ajatusta, että kärjessä on kiire kipailukeskuksen saunaan. Eroa syntyi lisää sekä kärkikolmikon perässä juokseviin, että aavistuksen jo kärjen keskenkin. Stora Tunan Joakim Svensk oli muutaman sekunnin irti muista.

IFK Göteborg ja Ok Linne ajoivat takaa kolmannella osuudella kärkeä Stora Tunaa. Kuva Juha Jokila

Kolmen kärki ei sorakuopan pauloihin joutunut, pientä seisoskelua porukalla oli, mutta se johtui siitä, että nykyisin eivät yö rastit noudata liikenneturvan suositusta eivätkä ne enää erotu välkkyinä heijastimen kera. Kakkosletkakin selvisi syheröistä kunnialla.

Vaihdossa Stora Tuna OK jo rutiininomaisesti keulassa. IFK Göteborg ja OK Linne 7 ja 8 sekuntia perässä. Kakkosletka saapui neljän minuutin molemmin puolin kärjestä järjestyksessä OK Ravinen, Södertälje Nykvarn Orient, Koovee, Sävedalens AIK ja Halden.

Osuuden pohjat kellotti hallitusti Joakim Svensk.

4.osuus 8,7 km hämärää hommaa
Uusi osuus ja uudet kujeet. Edellisiä osuuksista tuttu lähtösuunta pysyi samana. Jalalla koreasti ja ”nupit sekä suunta kaakkoon”. Ennen ensimmäistä väliaikaa 2,6 kilometrissa alkoi kärjessä tapahtua. IFK Göteborg hapuili yksin omalle hajonnalleen, kun Stora Tuna ja Ok Linne taivalsivat yhtä jalkaa omalleen. Kun kolmosrastin hajonta oli IFK Göteborilla eri ja sekin tuotti hiukan hankaluutta tuli eroa kärjessä meneviin väliaikaan saavuttaessa jo 1:31.

Väliaikarastilta lähdettäessä OK Linnen Jakob Andersson ei kuvia kumartanut vaan teki paremman lähdön kohti 5. rastia. Parin kymmenen sekunnin etumatka hupeni kuitenkin nopeasti ja väliajassa 4,4 km kohdalla Stora Tunan Anton Sjökvist oli edellä 14 sekuntia OK Linneä. IFK Göteborg näytti saanneen pelikirjansa oikealle sivulle eikä ero enää kärkeen juurikaan kasvanut. Myös seuraava ruotsalaiskolmikko oli aloittanut rivakasti ja saavuttanut kärkeä enemmän tai vähemmän. Erot kutistuivat myös 5,3 km väliaikaan tullessa, aivan kuten 900 m aiemmin.

Kärkikaksikko hyötyi toisistaan myös lopun sorakuoppa-alueella, koska heille sattui kokonaan samat hajonnat. Kolmantena juokseva IFK Göteborg sen sijaan kävi kaikilla hajonnoilla yksin. 7,9 km kohdalla keulilla OK Linne ja Stora Tuna, 1;20 perässä IFK Göteborg. Takaa-ajajilla oli hieman haastetta sorakuopan alueella ja ero kärkeen kasvoi.

Toiseksi viimeistä rastia kaikki kolme kärkijoukkuetta haparoivat, niinpä vaihtoon tultaessa kärjessä juoksi OK Linne Jakob Andersson, toisena Stora Tuna Anton Sjökvist +11 sek ja kolmantena yksinäinen susi Jens Wängdahl IFK Göteborg +26 sekuntia. Takaa-ajajat saavuttivat kärkeä ja neljäntenä Kooveen Vojtech Sykora +2:43. Viidentenä vaihtoon tullut LS-37 Aki Saari +3:27 johdatti enemmän tai vähemmän yhtenäistä 10 joukkueen ryhmää vaihtoon. Osuuden kärkiaika meni IL Tyrvingin Torgeir Tiltnes Nörbechille, LS-37 Saari toisena.

Kalevan Rastin Graham Gristwood teki vahvan juoksun neljännellä osuudella. Kuva Teppo Salmia

5.osuus 9,3 km valoisa
”Nupit kaakkoon” -teema jatkui viidennellä osuudella. Eniten nuppeja käänsi Stora Tuna OK:n Henrik Johannesson. Hän avasi osuuden puolitoista minuuttia rivakammin kun muut kärjessä lähteneet joukkueet. 2,6 km kohdalla toisena oli OK Linne ja kolmanneksi vielä sukkelammin avannut Kooveen Tim Robertson.

Ok Linne haparoi 5. rastilla hajontaansa ja Kooveen Tim Robertson nousi jo toiseksi. Edessä oli viidennen osuuden ”ketunlenkki” joka selitti matkallisen eron edelliseen osuuteen. 5,0 km väliajoissa Stora Tuna vilisti ylhäisessä yksinäisyydessään, mutta takana tapahtui ja ennen kaikkea tasoittui. Koovee toisena +2:16 ja Ok Linne kolmantena +2:41. Seuraavana reilu minuutin kärkeä kiinni ottanut Tampereen Pyrinnön Aleksi Niemi +2:50 .

5,9 km kohdalla Stora Tuna jatkoi kärjessä, mutta Koovee, TP ja Turun Metsänkävijöiden Samu Heiska olivat kimpassa sijoilla 2.-4.
Sorakuoppa ei valoisassa enää isoja murheita kärjelle aiheuttanut. Kärki tuli ja leimasi ja tiimalasi noteerasi seuraavaksi vahvan osuuden juosseet TP:n Niemen ja Tumen Heiskan reilun kahden ja puolen minuutin kuluttua.

Vaihtoon tultiin samassa järjestyksessä Stora Tuna, TP +2:27 ja Tume +2:29. NTNUI Jörgen Baklid +2:49 ja lopussa jäänyt Kooveen Tim Robertson sijalla 5. 3:20 kärjen jälkeen. Osuuden pohjat latoi Tumen Samu Heiska sekunnin nopeampana kuin TP:n Aleksi Niemi.

Stora Tunan Henrik Johannesson nosti joukkueensa takaisin kärkeen viidellä oduudella. Kuva Teppo Salmia

 

Turun metsänkävijöiden Samu Heiskaa riemastutti hyvin sujunut osuus ja osuuden nopein aika. Kuva Ilkka Metsälä

6.osuus 14,4 km valoisa
Kuudennen osuuden alku meni heti metsään, joten totuttu tiukka juoksupätkä puuttui. Stora Tunan Emil Svensk laittoi kaasun pohjaan heti vaihtopuomilta ja ensimmäisessä väliajassa ero jahtaajiin oli kasvanut jo 3:20:een. Jahtiretkellä mukana Tume, TP, NTNUI, Koovee ja Kalevan Rasti. Varsinaista jahtiletkaa ei enää ollut.
Seuraavalle väliajalle taustalla tapahtui, kärkijuna jatkoi raiteillaan virheittä. NTNUI ja TP ohittivat Tumen ja taaempana Tyrving haksahti hajonnoissa. Putkipätkän jäkeen perinteinen erinopea sisä-ulkohajonta. Tällä pätkällä ei kärjessä kirrailtu ja matka jatkui ”Pauke” rastilta pohjoiseen. Tilanne: Stora Tuna, NTNUI, (TP), Tume, Koovee ja KR. Enää ei vedetä letkajenkkaa.

Seuraavalle väliaikapisteelle tilanne on muuttumaton, vaikka Stora Tuna ”hetken haisteli suopursuja” rastilla 17. Ennen 10,9 km väliaikaa Stora Tuna hapuili jälleen hajonnalla ja NTNUI, joka jätti TP kyydistään jo edelliselle hajonnalle, oli saavuttanut kärkeä. Ero oli kuitenkin edelleen 3:57. Perässä kärkikahinoihin paluumuuton tehnyt IFK Göteborg ja Fredrik Bakkman veti Turun Metsänkävijöitä ja OK Linneä peesissään.

Loppuosan hajonnat tekivät jonkinlaista isojakoa sijoituksissa ja soramonttu oli armollinen kärkimenijöille. Vaihtoon juostiin järjestyksessä Stora Tuna, NTNUI (+4:27), IFK Göteborg ja OK Linne yhdessä (+5:54). Puolitoista minuuttia myöhemmin Kalevan Rasti ja Turun Metsänkävijät. Vain yksi oli joukosta poissa, Tampereen Pyrinnön Pascal Buchsia ei listalla näy ja itkumuurille matka nyt käy. Ei auta itku Mynämäen markkinoilla, rastilta 18. puuttui leima. Hyvä mitalitaistelu päättyi TP osalta hylkäykseen.

Stora Tunan Emil Svensk lisäsi kahdella minuutilla joukkueensa etumatkaa. Kuva Teppo Salmia

7.Osuus 16,8 km kesäinen aamu
Ankkuriosuus, kärjessä ”Peto on irti” ja jahtiporukka lähtee nälkäisenä perään. Ilmassa on kihelmöivä jännitys. Radan alussa ei yllätyksiä, Stora Tuna keulassa, NTNUI lähes viisi minuutti perässä, sitten ruotsalaiskolmikko IFK Göteborg, OK Linne ja OK Ravinen, eikä kyse ole letkasta.

Ennen rastia 8. saa NTNUI näköyhteyden Stora Tunaan, mutta vain hetkeksi, sillä radan tehdessä lisälenkkinä ristiin menon kohtaamisesta tuli hyvin lyhyt. 5,3 km väliajaoissa on nähtävissä, että Stora Tunan Viktor Svenskillä on juna raiteillaan ja se kulkee kovaa. Eroa on tullut lisää perässä juokseviin. IFK Göteborg haparoi rastia 5. ja putosi sijoituksissa kuudenneksi viidentenä olevan Kalevan Rastin perään. Letkoja ei ole.

7,2 km ero kasvaa ja takana tulevat OK Ravinen, NTNUI ja OK Linne perustavat ”kärki kiinni” yhdistyksen vauhdin kasvattamiseksi. IFK Göteborg ja Kalevan Rasti tekevät samoin hieman myöhemmin.

Hajonta ennen 8,6 km väliaikaa aiheuttaa kärjen jahtaajiin pientä eroa, KR ja IFK Göteborg vetävät yhtäköyttä edelleen. 12,6 kilometriin pikku hiljaa pesäeroa toisiinsa tekevä kolmikko on saavuttanut Stora Tunaa, Kalevan Rastin Tomas Krivda kuittasi rastin 23 hajonnalla IFK Göteborgin, jolle oma hajonta tarjosi haastetta. Kooveen Timo Sild taivaltaa nyt IFK Göteborin kavaljeerina.

Kolme kilometriä maaliin. Kärki on ja pysyy. Suorituksessa alkaa korostua huolellisuus, ehkä juuri siksi vauhti alkaa tasaantua. OK Ravinen, NTNUI ja OK Linne saavuttavat, mutta ero silti noin 4 minuuttia. Jahtiporukan juoksussa on viinitermein poreilevuutta, pirskahtelevaisuutta ja sähäkkyyttä. Viipyilevyydestä ei ole tietoakaan. KR viidentenä, Kooveen Sild lukee karttaa ja IFK Göteborg nauttii matkaseurasta kuudentena ja seitsemäntenä. Heillä eroa keulaan on jo yli 10 ja puoli minuuttia.
Viktor Svensk selvittää varmistellen sorakuopan koukerot. Saman tekee OK Ravinenin Gustav Bergman, sen sijaan pientä tenkkapoota aiheutuu putkiosuudesta huolimatta NTNUIn Elias Jonssonille ja OK Linnen Albin Ridefeltille. He nauttivat sorakuopasta 35 sekuntia Ravinenia pidempään.

Stora Tunalle kolmaskin kerta toden sanoi. Maalissa ero osuuden ylinopeutta ja osuuspohjat latoneeseen OK Ravinenin Gustav Bergmaniin oli 3:25. Totuuden nimissä kolme perättäistä Jukolan Viestin voittoa saattaisivat edellyttää Stora Tunan suomenkielen kurssille, jotta mahdolliset tulevat Jukolan viesin sanomat olisi kuultavissa isäntämaan kielellä.

Stora Tuna nauttii ruutuajasta. Kuva Teppo Salmia

 

Ja saapuu maaliin voittajana. Kuva Teppo Salmia

Lopputuloksissa järjestys oli maalissa Stora Tuna OK, OK Ravinen, NTNUI, OK Linne, Kalevan Rasti ja Koovee.
Ankkuriosuuden ehkä dramaattisin hetki koettiin 900 m ennen maalia. Silloin punaisella lipulla keskeytettiin Tampereen Pyrinnön suoritus edelliseltä osuudelta tulleen hylkäyksen vuoksi. Elias Kuukka oli juossut ankkuriosuuden hyvin taistelleen tietämättä tulevasta kohtalostaan.

Lukkari-Jukolasta hyväksytyn suorituksen sai 1270 joukkuetta.