Napapiiri Jukola 2021

Siirtyy, ei siirry, siirtyy ja siirtyy uudelleen. Pienen pieni syy, sai aikaan sen että kaikki peruttiin, siirrettiin tai vain lakkasi olemasta. Kun haaveissa Jukolan hakuprosessin alussa oli yötön yö ja vauhdin hurmaa Jukolassa 2020, saatiinkin Napapiirin sankareille jotain aivan muuta. Yötön yö muuttui olosuhteiden pakosta pitkäksi ja pimeäksi ”hela natteniksi”.

Jukola järjestettiin lopulta 21.-22.8 2021, yli vuosi ja kaksi kuukautta suunnitellusta aikataulusta myöhässä. Covid pandemian viedessä kaiken mahdollisen huomion mediassa, tehtiin Rovaniemellä rutkasti töitä kilpailun eteen. Vaikka suuria yleisötapahtumia ei viranomaismääräysten vuoksi saanut järjestää ilman tiukkoja vaatimuksia tartuntojen estämiseksi, pidettiin Jukola Rovaniemellä. Se pidettiin niin, että yhtään jäljitettyä tartuntaa ei Jukolasta kotiin tuomisiksi tullut. Osallistujamääriin vallitseva maailmantilanne vaikutti. Venlojen viestiin ilmoittautui 1014 joukkuetta ja Jukolan viestiin 1252 joukkuetta. osallistujamäärät laskivat Kangasala Jukolasta, jossa Venloihin ilmoittautui 1723 ja Jukolaan 1975 joukkuetta. Joka tapauksessa 12820 kilpaiijaa tekivät tapahtuman, erilaisen mitä alunperin kaavailtiin, mutta tapahtuman josta Joulupukille kilpailun suojelijana jää taatusti kerrottavaa tonttulaumalleen omien kiireidensä laannuttua.

Kilpailunjohtajana toimi Martti Anttila, pääsihteerinä Sami Leinonen, ratamestareina Mikko Rapakko, Harri Mäki, Kimmo Määttä ja Jyrki Itkonen. Jukolan Viestin sanoma osoitettiin Lapin Yliopiston Arktisen keskuksen toiminnalle.

Suojelija. Kuva Tapio Nykänen

Venlojen viesti 21.8.2021 klo 13:45

Lähtö. Kuva Jari Toivonen

Osuus 1: 7,3km
Alkukiihdytyksen jälkeen oli selvää, ettei vuoden 2019 voittaja patsastele podiumilla. Fredrikstad SK ei startannut. K-paikan jälkeen osa joukkueista, ratamestarin hämmästykseksi valitsi kierron oikealta, viemättä kuitenkaan valintaansa huolella loppuun. 2,1 km väliajoissa oli suomalaiskomento, letkaa veti Lahden Suunnistajat-37. Sähäkän aloituksen seuraava väliaika 1,3 km myöhemmin osoitti letkan olevan kasassa ja ruotsalaiskomennossa IFK Moras OK:n toimiessa tuulenhalkojana.

Ruotsalaiskomennossa edettiin myös seuraavalle väliajlle putkipätkällä. 5,4km väliajassa OK Kåre asetti emitinsä piikkipaikalla rastipukille 2 sekuntia ennen IFK Göteborgia, suomalaisittain 8 sekuntia myöhemmin oli Hiidenkiertäjien vuoro leimata rastilla 9.

6 km väliaikaan tultaessa kärki muuttui taas. Rastin 10. hajonnat sekoittivat pakkaan ja minuutin virhe oli monelle kärkijoukkueelle tosiasia. IFK Göteborg keulassa ja naapuriseuran Göteborg Majorna OK kakkosjoukkue tuntumassa.

Lopun hajonta ja kiihtyvä vauhti repi tiivistä letkaa hieman erilleen ja maaliin saavuttin järjestyksessä IKF Göteborg, Alfta ÖSA OK sekä liettualaisseura IGTISA. Hiidenkiertäjät sijalla 4. 20 sekuntia jäljessä.

Järlä Orienteringin Anastasia Denisova vaihtoi sijalla 8. Kuva Juuso Kivimäki

Osuus 2. 5,4km
Osuuden alku noudatti totutusti avausosuuden hajontaa. Ensimmäiseen väliaikaan 2,1 km kärkeen siirtyi Alfta ÖSA OK pienellä hajuraolla toiseksi nousseesen Hiidenkiertäjiin. Ennen väliaikarastia oleva hajonta sekoitti monen kärjessä olleen joukkueen suunnistussuoritusta. Pienet korkeuserot ja soistuva maasto ajoivat minuuttien virheisiin, sisänsä selvillä hajonnoilla.

Toiseen väliaikaan 3,5 km osat vaihtuivat, Hiidenkiertäjien Roosa Hämäläinen siirtyi piikkipaikalle ja Alfta Ösa OK:n Josefine Heikka seurasi 8 sekuntia perässä. Avausosuudelta tuttu hajonta ei saanut samanlaista sutinaa hajonnoilla kun osuutta aiemmin. Hiidenkiertäjät selvittivät hajonnan vauhdikkaasti ja Roosa Hämäläinen kasvatti eroaan 4,0 km väliaikaan tultaessa 47 sekuntiin, johtuen Heikan haparoinnista hajontarastilaan hetkeä aiemmin. Eroja alkoi syntyä ja kolmentena leimasikin vahvaa juoksua tehnyt Tampereen Pyrinnön Lotta Karhola 1.23 kärjen jälkeen.

Vaihtoon saavuttiin Hiidenkiertäjien komennossa. Sekä Alfta Ösa OK että Tampereen Pyrinnön Lotta Karhola sortuivat pieniin virheisin viimeisellä hajonnalla. Niinpä Lahden Suunnistajat nousivat sijalle kolme. Kärjen tilanne Hiidenkiertäjät, Alfta Ösa OK +1.06, LS-37 +1,40 ja Tampereen Pyrintö +2.09. Viidenneksi nousi MS Parman Tuulia Viberg +2.12.

Osuuden pohjat juoksi OK Pan Århusin Cecilie Klysner ennen Pyrinnön Karholaa.

Toiseen vaihtoon kärjessä Hiidenkiertäjät Roosa Hämäläinen.

 

Tampereen Pyrinnön Lotta Karhola luovuttaa kartan Venla Harjulle. Kuva Kimmo Hirvonen

 

Osuus 3. 9,1km
Kolmas osuus ampaisi eri suuntaan K-paikalta, kun kaksi aikaisempaa. Se tiesi uratonta alkua osuudelle. Ensimmäiseen väliaikaan tullessa, Hiidenkiertäjien etumatka oli puolittunut vaihdosta. Toisena leiman nappasi Alfta Ösa OK. Reilu puoli minuuttia myöhemmin seurasivat IFK Göteborg ja Tampereen Pyrinnön Venla Harju.

Kärjen ollessa alkutaipaleella, Rastikarhut 3:n Laura Jakobsson odotti innokkaana pääsyä osuudelleen. Kuva Kimmo Hirvonen

Ennen toista väliaikaa, Alfta Ösa OK teki kaksi pientä koukkua, mutta kärjessä viiletti edelleen Hiidenkiertäjien Jenny Patana. IFK Göteborg taivalsi aivan Alfta Ösan kannoilla kolmantena. Hajonnat rastilta 7. seuraavaan väliaikaan rastille 12. aiheuttivat päänvaivaa koko kärkijoukolle, mutta edelleen kisa eteni Hiidenkiertäjien komennossa.

Neljännelle väliaikarastille oli edelliseltä vain 600 m, mutta sinänsä selkeä hajonta sekoitti pakkaa. Loivaa rinnesuota alas mentäessä nähtiin useita kiemuroita. Sitten siirryttiin suolle ja reitinvalinnat erottuivat. Kierto pohjoisesta tien kautta olikin oiva ratkaisu, sen sijaan että olisi edennyt suota tarpomalla. Alfta Ösa OK kärjessä 7,1 km väliaikaan. Ero seuraaviin oli kasvanut lähes puoleentoista minuuttiin. Venla Harju (TP) ja Maja Alm (Ok Pan Århus) leimasivat seuraavina juuri ennen Hiidenkiertäjien Patanaa. Löyhässä letkassa myös 4 muuta suunnistajaa. Edellisiltä osuuksilta tuttu hajonta hämmensi Alfta Ösan Jana Knapovan keskittymisen. Pieni ajautuminen vasemmalle näkyi 7,7 km väliajassa, ero takaa-ajajiin oli enää vain 17 sekuntia. Sitten oli aika laittaa tossu syönnille. Knapova sen tekikin ja saapui vaihtoon tuplaten eron muihin, vaihtaen 34 sekuntia ennen Ok Pan Århusia,Tampereen Pyrinnön Harjua ja Hiidenkiertäjien Patanaa.

Osuuden nopein oli Merja Rantanen JRV.

Maja Alm OK Pan Århus nosti joukkueensa kärkitaistoon kolmannella osuudella. Kuva Kimmo Hirvonen

4. Osuus 8,5 km
Tuttu ja turvallinen alku osuudelle. Sama hajonta kahden ensimmäisen osuuden kanssa, tai sitten ei. Heti alussa reitinvainnat eri hajonnoille hajoittivat porukkaa, kuten aiemmillakin osuuksilla. Kärkipaikka ensimmäisessä väliajassa siirtyi Tampereen Pyrinnölle, koska Alfta Ösan Natalie Gemperle hapuili hajontansa kanssa. Ero oli kuitenkin vain 6 sekuntia. Väliajan jälkeen ei hajontaa ennen seuraavaa väliaikaa ollutkaan. Se ei estänyt takaa-ajajien pieniä koukkuja. Myös Tampereen Pyrinnön Simona Aebersold ajoi pitkäksi rastin 5. ja Alfta Ösa palasi keulaan 14 sekunnin erolla Pyrintöön.

Väliaika osuuden puolivälissä 4,2km kohdalla piti sijoitukset kärjessä ennallaan. Pyrintö juoksi eri hajonnan Alfta Ösan kanssa ja leimasi 25 sekuntia kärjen jälkeen. Sitten alkoi tapahtua. Hajontojen erilaisuus jatkui rastilla 11. Maalin lähestyessä hermostuneisuus nousi pintaan ja Alfta Ösan Gemperle ajatui Pyrinnön Aebersoldin hajonnalle, jolloin Pyrintö nousi kärkeen. Mutta vain hetkeksi, sillä rovaniemeläinen rinnesuo ”imaisi” Pyrinnön rastin pohjoispuolelle ”hilloja etsimään”. Virheestä harmistuneena Pyrintö hapuili heti seuraavaa hajontarastia. 600 m aikana kilpailun kärki muuttui kahdesti virheiden myötä. 4,8 km väliajassa Alfta Ösa kärjessä ja virheitä tehnyt Pyrinnön Aebersold 59 sekuntia perässä neljäntenä, sillä Sara Hagströn (IFK Göteborg) ja Annika Rihma (Hiidenkiertäjät) olivat ohittaneet Pyrinnön.

Alfta Ösa OK:n Natalia Gemperle pisti kisan paikoin jännittäväksi. Kuva Juuso Kivimäki

 

Osuuden pisin väli tarjoili reitinvalintaa ja tarjoiliusta nautittiin ilomielin. Nyt oltiin lopun putkipätkällä. Alfta Ösa hyödynsi osin tiekiertoa, mutta kasteli tossunsa yhtälailla, kun IKF Göteborin Hagström joka tarpoi välin suosta nauttien. 7 km väliaikaan Alfta Ösan Gemperle oli tehnyt selväksi tahtotilan viestin voittoon. Ero IFK Göteborgiin 1:36. Kuin varkain kolmantena leimaavan Tampereen Pyrinnön letkaan oli noussut OK Kåre Lisa Risby ja Järla orienteringin Karolin Ohlsson. Hiidenkiertäjien Annika Rihma valitsi pidemmän tiekierron ja jäi selvästi kärjestä leimaten kuudentena kolme ja puoli minuuttia myöhemmin.

Rasti 17. ei aiheuttanut Alfta Ösalle ongelmaa kärjessä, mutta sen sijaan takaa-ajajat saivat kokea lapin taikaa. Rastiympyrän reunalta koko porukka samaisti itsensä jo ympyrään ja korjasi voimakkaasti rastin oikealle puolelle. Reilun minuutin itsetutkiskelun jälkeen rasti löytyi. Voiton suhteen peli oli selvä. Tämä ryhmä kamppailee muista sijoista nainen naista vastaan.

Voittajajoukkue Alfta Ösa sai lopulta tuulettaa voittoaan rauhassa. Sen sijaan himmeimmistä mitaleista käytiin armoton kirikamppailu ja toiseksi pinkoi vakuuttavasti IFK Göteborgin Sara Hagström ennen Järla Orienteringin Karolin Olhsonia. Tampereen Pyrinnön Aebersold oli ruotsalaiskolmikon jälkeen parhaana suomalaisena neljäs, ennen OK Kåren Lisa Risbyä ja kuudenneksi yltänyttä Hiidenkiertäjien Annika Rihmaa.

Maaliin Alfta Ösan loikalla voittajina. Kuva Kimmo Hirvonen

 

Tampereen Pyrintö oli maaliviivalla neljäntenä. Kuva Kimmo Hirvonen

Osuuspohjat juoksi viestin voittajana maaliin saapunut Alfta Ösan Natalia Gemperle. Hyväksytysti maaliin pääsi 692 joukkuetta.

Jukolan viesti 21.8.2021 klo 23:00

Kaikki oli kuten aikaisempina vuosina, kuulutus ohjaa kilpailijoita sisäänkirjautumiseen, musiikki soi, jännitys nousee ja yleisö alkaa kerääntymää lähtöviitoituksen varteen. Paitsi, että on pimeä. Pimeämpi kuin koskaan Jukolan yössä. Joskus 1990 alussa viestin esikuvaa, nykyistä pikkuveljeä Tiomilaa juostiin keväisen yön sijaan elokuisessa pimeydessä viranomaismääräyksestä. Niin nytkin Rovaniemellä, jossa jokainen joukkue myöhästyi lähdöstä vuoden ja rapiat kaksi kuukautta päälle. Ajanotto käynnistettiin kuitenkin lähtöpaukusta. Ennakkospekulaatiossa tämän ajateltiin satavan yösuunnnitukseen panostavien ruotsalaisjoukkueiden laariin.

Pimeän lähdön valomato. Kuva Kimmo Hirvonen

 

1. osuus 13,1 km pimeä
Yle Urheilun kuvista pimeyden huomasi jokainen kilpailua seuraava katsoja. Tuttua oli ainoastaan ”kiiltomato” joka otsalampuista syntyy sonnilauman sännätessä taipaleelleen. Tässä viestissä eivät aloittajat kyselleet ”lähdetkö pikkulapulla matkaan” vaan ennemminkin kyse oli ”millaisella lumenemäärällä pimeyteen lähdet”.

Ratamestari vei viestin suoraan uudelle alueelle, Venlojen viestin kierrellessä alempana suovoittoisella alueella lähti Jukola K-paikalta pohjoisen suuntaan. Pitkän ykkösvälin ja merkittävän suuren hajontaparin selvitessä kilpailijoille oli selvää, että helpolla ei radalla pääsisi. 3,7 km lähdöstä, ensimmäisessä väliajassa NTNUI 2 Ulrik Astrup Arnesen ja Rehns BK Jerker Lysell pitivät piikkipaikkaa hallussa, letkan totutusti seuratessa perässä. Edellisen vuoden Jukolan voittanutta Stora Tuna OK:n aloittajaa Anton Sjökvistiä saatiin odotella vielä peräti 6:23 minuuttia.

Juna jatkoi öistä taivaltaan, kärjessä hieman hapuiltiin. Perinteisiä heijastimia ei rasteilla enää ollut ja se näkyi rastinotossa. NTNUI 2 jatkoi veturina 5,2km väliaikaan. Minuutin sisällä oli 39 joukkuetta.

7,3 km väliajassa Växjö OK:n kipparoimana, edelleen tiiviinä 39 joukkueen letkassa. Stora Tuna OK seurasi 6 minuuttia myöhemmin sijalla 114.
Rasti 12. hajoitti porukkaa hajonnallaan. Osa juoksi letkassa ohi ja joutui palaamaan kiinni saatuaan omalle hajonnalleen. 10 km väliajassa kärkiletka oli typistynyt 8 joukkueen kilvoitteluksi avausosuuden piikkipaikasta. Reilu kilometriä myöhemmin letka oli harventunut seitsemään. Osuuden lopun hajonta harvensi kärkijoukkueita. Vaihtoon ”himoittuun osuusvoittoon” kiisi NTNUI2 Ulrik Astrup Arnesen ja sehän tiesi NTNUI perinteen velvoittamaa takapuolen vilautusta ennen vaihtoleimaa. Rituaalia seurasi lähimpänä OK Denseln Mathiue Perrin ja kolmantena ikiliikkuja IKNV Juho Ylinen. Stora Tuna OK aloittaja Anton Sjökvist oli jäljessä 11:18.

Ekan vaihdon tunnelmaa. Kuva Juri Laurila

 

Kuva Netta Karjalainen

 

2. Osuus 13,0 km pimeämpi
Avausosuuden hajontapari, mutta nyt ei enää kärjessä massalähdöllä. Ykkösen väärälle hajonnalle ajautuneita joukkueita ei Linne OK ja Tumen lisäksi kärjessä ollut. IKNV Teemu Oksanen teki tarkkaa työtä ja leimasi ensimmäisessä väliajassa yksin keulassa. Seuraavina 1:26 ja 1:46 jolkottivat NTNUI 2 ja 1. joukkue. 5,2 km väliajassa Oksanen yhä keulassa, mutta takana alkoi muodostua isompaa letkaa.

7,3 km väliajoissa kärki vaihtui, kun Oksanen ajoi ohi rastin 11. Kuuden joukkueen kärkiletkaa veti OK Ravinen. Vaikka seuraavalle väliajalle 8,9 km kohdalla IKNV oli taas keulassa, oli havaittavissa että letkoissa kyyti on reippaampaa. Moni joukkue oli ollut minuutin kaksi ripeämpi kun kärjessä oleva joukkue. Hajonnat tasoittivat tilannetta ja 9,9km pisteellä koossa oli 18 joukkuetta 21 sekunnin sisällä. reilu kilometriä myöhemmin sama letka taivalsi yhdessä, mutta erot hieman kasvoivat.

Lopun hajonta teki tehtävänsä ja vaihtoon tultiin suomalaiskomennossa, kun Kalevan Rastin Rudolfs Zernis oli vaihdossa ensimmäisenä ennen Tampereen Pyrinnon Anton Kuukkaa sekä NTNUI Hans Petter Mathiseniä. Minuutin sisällä vaihtoi 12 joukkuetta. Osuuden pohjat kirmasi Stora Tuna OK:n Henrik Johannesson. Hallitsevan voittajan jahti oli alkanut.

2. osuuden kärki KR Rudolfs Zernis. Kuva Kimmo Hirvonen

 

3. osuus 16,4km tosipimeä
Kolmannen osuuden ratasuunnittelu oli laadittu ajatuksella, että viesti juostaan yöttömässä yössä. Niinpä hajontapariksi valikoitui ankkuriosuus. Pitkän yön ykkösrasti tarjosi haasteita lähes kaikille kärkipään joukkueille. Gps kertoi korutonta viestiä isoistakin virheistä. Kuin varkain Helsingin Suunnistajien Topi Syrjäläinen leimasi vajaan puolen minuutin keulassa ensimmäisellä väliaikarastilla noin kaksi minuuttia nopeammalla aloituksella kun perässä taivaltavat joukkueet.

5,2 km kohdalla johtajan valtikkaa heilutti Bäkkelagets SK Forseth Indgaard Jo, tosin vain hetken, koska riemu kostautui pian virheenä. 6,5 kilometrissä IFK Göteborg Fredrik Bakkmanin vuokraemit löysi ensimmäisenä tiensä leimasimelle.

Rata jatkui kohti kartan pohjoisosassa olevaa napapiiriä, maastonosaan jossa edeltävät osuudet eivät olleet käyneet. Edessä oli siis pitkä putkiosuus. Seuraava hajonta olisi vasta edellisten osuuksien tehosekoitin aivan radan lopussa. Tokihan kärkijuokkueet sen osasivat aavistaa.
Napapiirille mentiin suomalaiskomennossa. Sankarin viittaa sovittelivat Tampereen Pyrinnön Elias Kuukka ja seuraavana jonossa olevat HS Topi Syrjäläinen ja IKNV Eetu Savolainen. Matka kohti etelää alkoi. Maaliin oli tosin 7,5 km ja rasteja vain 5.

Rastiväli 15-16 oli pitkä 5,14 km, juuri pidempää suunnistettavaa väliä ei kartalle olisi mahtunutkaan, joten kartta piti avata kuin joulurauhan julistuksessa kokonaan esille. Matkaa taivallettiin kärjessä ja sen tuntumassa kolmessa porukassa. Enemmän oikealta, vähemmän oikealta ja suhteellisen suoraan. Kärki taivalsi yhtä matkaa, kunnes ainoastaan HS:n Topi Syrjälälinen äkkäsi rastin ja leimasi, loppuletka piti minuutin stop and go hetken ja leimasi sen jälkeen.

Lopun hajonta toimi jälleen. Vaihtoon saapui keulassa Helsingin Suunnistajat Topi Syrjäläisen hahmossa. Minuutin perässä IFK Göteborg ja siitä reilun kymmenen sekunnin välein Tampereen Pyrintö, OK Ravinen, Ikaalisten Nouseva-Voima ja Järla Orientering. Osuuden ”johtajatonttu” Olle Kalered nosti huippuvedolla Stora Tunan kahden minuutin päähän kärjestä sijalle 8.

3.osuus 4. vaihdossa Ruslan Glebov OK Ravinen. Kuva kimmo Hirvonen

 

4.osuus 8,8 km pimeä
Neljäs osuus alkoi lyhyellä ykkösvälillä, jonka jälkeen heti suuri hajonta ristiin. HS ajettiin kiinni heti alkumatkasta. 2,9 km kohdalla Tampereen Pyrinnön Severi Kymäläinen leimasi ensin, kolme sekuntia myöhemmin HS:n Miika Suominen. Kolmantena IKNV Aleksi Karppinen. Stora Tuna OK sijalla seitsemän 1:18 kärkeä jäljessä.

4,4 km kohdalla sama komento jatkui. TP keulassa, HS kaksosena. ja sitten tulivat hajonnat. Kilometri myöhemmin kärjessä ensi kertaa viestin aikana Stora Tuna OK ja Jesper Svensk. Ms Parman Eero Heinonen ja IKNV Karppinen seurasivat puoen minuutin päässä. TP puolentoista minuutin ja HS 1:35 perässä.

Selkeät hajonnat lopussa eivät kärjen tilannetta enää muuttaneet. Vaihtoon juostiin järjestyksessä Stora Tuna OK , OK Ravinen,SNO, Ms Parma ja Ikaalisten Nouseva-Voima. Osuuden pohjat jälleen Stora Tunalle ja Jesper Svenskille.

4. Osuus Tampereen Pyrintö Severi Kymäläinen vaihdossa sijalla kuusi. Kuva Kimmo Hirvonen

 

5.osuus 8,9 km pimeä
Alku sujui kärjen osalta hyvin. Vain MS Parma teki kakkosella isompaa koukkua. Kärjen osalta hajonta B oli vallitseva, mutta hajonta A ei juurikaan ollut puhtaasti juostuna hitaampi. 2,9 km kohdalla Stora Tuna OK 1:10 edellä A hajonnan Södertälje Nykvarnia. TP, HS ja Ravinen puolisentoista minuuttia perässä.

Seuraavalle väliajalle 4,5 kilometriin tapahtui. Joakim Svensk jatkoi kärjessä, TP Mikko Eerola ja HS Tuomas Heikkilä kutistivat eroa hieman sen ollen 1:25 ja 1:28. SNO ja Ravinen sortuivat virheisiin rastille 4. ja jäivät selvästi. Kilometriä myöhemmin Stora Tuna jatkaa kärjessä, TP:n Mikko Eerola kuittaa yhteisellä hajonnalla HS:n Tuomas Heikkilän. Erot 0:52 ja 1:17 kärkeen.

Lopun hajonnat jakoivat HS:n ja Stora Tuna Ok:n samalle hajonnalle, TP Mikko Eerola suoritti omansa vauhdikkaaasti ja toi Tampereen Pyrinnön keulassa vaihtoon. Ilman toiseksi viimeisen suunnistusrastin haparointia ero olisi ollut isompi kun 2-3 sekuntia. Kärki TP, HS ja Stora Tuna. Osuuden pohjat Oleksandr Kratov Koovee, reilu kolmen minuutin erolla Heikkilään ja Eerolaan. Viiden ensimmäisen osuuden jälkeen ollaan tavoiteajasta vain alle 3 minuuttia jäljessä. Se on hyvä saavutus, kun suhteuttaa siihen, että tavoiteaika oli laadittu valoisassa kesäyössä juostuksi.

5.osuudelta keulassa juoksi vaihtoon Tampereen Pyrinnön Mikko Eerola. Kuva Kimmo Hirvonen

 

6.osuus 11 km vihdoin hämärää ja valon pilkahduksia
Putkea alkuun, sitten hajontaa ankkuriosuuden kanssa ja lopuksi hajontaa 4.-5. osuuksien kanssa. siitä on kuuden osuus tehty. Viesti kun tulee tiettyyn ikään, eihän sitten auta mikään, lauloi ratamestari ja suuntasi radat matkalle pohjoiseen.

Vaikka alku on putkiosuutta, juoksee HS:n Einari Heinaro omalla reitinvalinnallaan eroa yhdessä taivaltaneisiin TP:n Aleksi Niemeen ja Stora Tunan Viktor Svenskiin, jotka ajautuivat hieman vasemmalle ja poimivat muutaman tiheikön HS:ää enemmän ykköselle. 3,4 km väliajoissa järjestys HS, Stora Tuna, TP. Neljäntenä kiiruhtava IFK Göteborg on jäänyt Niemestä yli kolme minuuttia.

Pidemmällä rastivälillä 3-4 kärkeä ei voi syyttää perässä juoksemisesta, kaikilla on omat valilntansa, vaikka HS ja Stora Tuna ovatkin samalla hajonnalla. Myös TP naulaa oman hajontansa ja nippu on koossa rastilla 5. Hajontarastilla 6 Stora Tuna alkaa repimään eroa. Ensin putoaa TP kun käy omalla hajonnallaan, sitten putoaa HS rastille 8 joutuessaan eri hajonnalle. IFK Göteborg on taustalla saavuttamassa Tampereen Pyrintöä.

Radan loppu noudattaa 4.-5. osuuksien hajontaa, kukaan kärkinelkosta ei tee radikaaleja virheitä, mutta kukaan ei voi mitään sille, että Stora Tuna OK Viktor Svensk lisää etumatkaansa kaiken aikaa. Vaihdossa Stora Tuna johtaa 2:04 toiseksi nousseeseen IFK Göteborgin Max-Peter Beijmeriin, joka juoksee osuuden toiseksi nopeimman osuusajan. TP Aleksi Niemi taipuu sekunnin enemmän ja neljäntenä vaihdossa HS:n Einari Heinaro 2:59 perässä. Osuuden pohjat juoksi Tomas Krivda, Kalevan rasti.

6. osuudella Viktor Svensk Stora Tuna karkasi keulassa. Kuva Kimmo Hirvonen

 

7. osuus 16,7 km Lapin syyskesän valoisa
Stora Tuna OK Emil Svensk kärjessä osuudelle. Takaa-ajajat parin minuutin päässä edessä hajonta pitkän yön osuuden kanssa. Jokaisella kärkijoukkueella sama hajonta ykköselle. 3,7 km väliaikaan sijoitukset pysyneet samoina. IFK Göteborg ottanut kiinni Stora Tunaa, TP jäänyt lisää ja HS tavoittelee Pyrintöä. Seuraavassa våliajassa tilanne muuttumaton, IKF Göteborg tavoittaa kärjessä juoksevaa Stora Tunaa ja TP yhdessä HS:n kanssa jää lisää.

Tilanne muuttuu parin kilometrin matkalla ratkaisevan tuntuisesti, kun Stora Tunan Emil Svensk etenee ilman suuria virheitä, mutta IFK Göteborgin Kasper Fosser tekee hyvän alkumatkan jälkeen virheen rastille 11. Samaa rastia haparoi TP:n Florian Howald ja tekee oman, muista kärkimenijöistä poiketen reitinvalintansa rastille 12. isommalla kierrolla pohjoisesta. 12. rasti tuottaa pulmia edelleen IFK Göteborgille ja 9 km väliajoissa Stora Tuna onkin tehnyt pesäeroa takana tulevaan Fosseriin jo 3:46. HS:n Olli Ojanaho on IFK Göteborgista 45 sekunnin päässä. Neljäntenä jatkaa menoaan TP:n Howald 6:04 kärjestä.

Stora Tuna tekee rastille 14. pienen lapinlisän ja menettää toista minuuttia ja marginaali perässä tuleviin kaventuu samassa suhteessa. 11,6 km väliajassa Stora Tuna on 2:22 edellä IFK Göteborgia, HS 3:37 ja TP 5:38. Seuraava kolmikko Ravinenin johdolla on jäljessä jo yli 12 ja puoli minuttia. Nyt ollaan loppuputkella.

Kärkijoukkueet eivät hetkahda suoaluetta vaan menevät suoraan yli että heilahtaa. 1,5 km ennen maalia IFK Göteborg on kaventanut eron 2:02 takamatkaksi johtavaan Stora Tunaan. HS:n Ojanaho ja TP:n Howald jäävät vääjäämättömästi lisää. Emil Svensk laittaa pelin vielä jännäksi haparoidessaan rastia 22. jonka puoestaan IFK Göteborgin Fosser naulaa ongelmitta.

IFK Göteborgin kiri ei aivan riitä, Stora Tuna OK ottaa vyölleen toisen perättäisen Jukolan Viestin voiton. Tällä kerralla ei aivan valtavia yhteisjuhlia maalisuoralla voinut pitää, sillä eroksi jäi lopulta 58 sekuntia, se oli kuitenkin aivan riittävä ero todistamaan Stora Tuna OK joukkueen taidon ja sitkeyden aloitusosuuden epäonnistumisen jälkeen. Helsingin Suunnistajien Olli Ojanaho suunnisti lopunkin hyvin ja toi joukkueensa kolmanneksi ennen Tampereen Pyrinnön Florian Howaldia. HS oli maalissa 4:31 ja TP 7:16 kärjen jälkeen. Ankkuriosuuden kiistaton valtias osuusaikojen perusteella on Kalevan Rastin Miika Kirmula.

Toinen perättäinen voitto Stora Tunalle, ankkurinaan Emil Svensk.

Maaliin hyväksytysti saapui 750 joukkuetta, viimeisimpänä Vesiperä joukkueen Ari Jousimäki alun yhdeksättätoista tuntia kärjelle jääneenä. Maskit naamalle ja kohti tulevia koitoksia, etelämpänä – paljon etelämpänä.