Salpa-Jukola 2011

Yleistä

Tapahtuma oli saanut nimensä vuosina 1940-41 rakennetusta puolustuslinjasta, Salpalinjasta, joka ulottuu Suomenlahdelta Savukoskelle saakka. Se kulkeekeskusalueen poikki. Rakennelmia näkyi majoituspellon takana.

Kilpailumaasto oli pääosin sama kuin vuonna 1992, mutta keskus oli silloisestanoin 3 kilometriä etelään saman tien varrella, Harjun oppimiskeskuksessa,runsaat 20 km Haminasta itään. Idyllinen kartanomiljöö tarjosi paljon valmiita rakennelmia ja muuta infraa ja oli muutenkin erinomainen. Säätkin olivat otolliset. Pienen tihkusade kasteli maan päivällä eikä edellisen Ravijoen Jukolan kaltaisia tomupilviä nähty.

Salpa-Jukola 2012. Telttakylä aamun koitteessa

Tapahtumaan ilmoittautui Jukolan historian toiseksi suurin osanottajajoukko eli 1501 Jukolan ja 1083 Venlojen joukkuetta, yhteensä 14835 kilpailijaa. Hiukan syrjäinen sijainti verotti ulkomaisia osanottajia, joita oli 30 Jukola- ja 12 Venla-joukkuetta vähemmän kuin Kytäjällä. Joukkueita oli 19 maasta. Kotimaisia ei-seurajoukkueita oli kummassakin sarjassa saman verran kuin edellisenä vuonna Kytäjällä eli noin 400 Jukolan ja 200 Venla-joukkuetta.  Venlojen ei-seurajoukkueiden kasvun tyrehtyminen hiukan ihmetytti, koska suunnistuskursseilla ja Jukola-kouluissa oli ollut runsaasti naisia. Ehkä he

tähtäävät ensi vuoteen?

Kilpailijat onnittelivat sanomassaan 50-vuotiasta Kansainvälistä Suunnistusliittoa, IOF:ää. Sanoman ottivat vastaa järjestön puheenjohtaja Åke Jacobsson ja pääsihteeri Barbro Rönnberg.

Yle radioi ja televisioi edelleen sekä Venlojen että Jukolan viestit suorina lähetyksinä. Internetin kautta ne olivat nähtävissä ympäri maailmaa. Ylen Areenalla tapahtumia saattoi seurata myös jälkikäteen.

Arvo Kantola päätti 10-vuotisen kilpailun valvojauransa Kytäjä-Jukolaan, joten tehtävää hoiti nyt uusi mies, Heikki Peltola.

 Spekulointia

Kevään Tiomilaa pidetään yleisesti suunnannäyttäjänä Jukolan arvioinneissa. Tosin siellä on naisissa 1 ja miehissä 3 osuutta enemmän kuin Jukolassa, joten heikoimpien poisjättäminen voi muuttaa paljon voimasuhteita. Näin ei kuitenkaan juuri ole suurseurojen kohdalla, joitten materiaali on tasaisempaa kuin pienillä.

Tampereen Pyrintö oli naisten Tvåmilan valtias. Se löi IFK Lidingön (SWE) ankkurinsa Anni-Maija Fincken ansiosta 3 minuutilla. Kolmas, Domnarvets SK (SWE), jäi Lidingölle minuutin. Siinä olivat varmaankin ennalta arvioiden vahvimmat Venlojen viestiinkin.

Pyrinnön Tvåmila-joukkueen viides jäsen, Heidi Haapasalo, suunnisti tällä kertaa edellisen saman maaston kisan voittajan Kalevan Rastin Voittajaleidit 1992-joukkueessa yhdessä silloisten kilpasisariensa Elina Raijaksen, Hennariikka Longan ja Tarja Silvennoisen kanssa.

Kalevan Rasti oli kukkulan kuningas Tiomilan miehissä. Se löi Halden SK:n (NOR) runsaalla 3 minuutilla. Södertälje-Nykvarn Orientering (SNO, SWE) oli kolmas neljä minuuttia joensuulaisille hävinneenä. Seuraavat jäivät jo varttitunnin luokkaa. Tiomilan perusteella valikoituivat siten em. kolme suosikkia.

Vaajakosken Terä jäi sijalle 14, mutta sillä oli rasitteena kolme ei-kovin-hyvin mennyttä suoritusta, jotka saattavat muuttaa tilannetta Jukolassa paljon. Viime vuosien pitkien yöosuuksien tähti, Anders Nordberg, oli siirtynyt Terään ja hänen merkitystään arvioitiin suureksi.

Mielenkiintoa herätti etukäteen, olisiko KR:n ykkösjoukkueessa yhtään suomalaista. Kun nimet oli ilmoitettu, selvisi, että heitä oli peräti kaksi. Kärkijoukkueiden ennakkoarviot  koskivat siten kovin suppeata joukkoa, mikä kertoo huippujen keskittymisestä  yhä harvempiin seuroihin.

Venlat

Naiset selvisivät hyvin heti lähdön jälkeen olleesta melko jyrkästä mäestä ja pian seuranneesta jyrkästä mutkasta siirtyen yleisön näkyvistä Hiisirastin, Lillomarkin  (NOR) ja Suunta-Seppojen naisten johdolla.

OK Tyrin (SWE) Linnea Martinsson oli keulassa kilometrin jälkeen, mutta sitten pari puolen minuutin kiertoa pudottivat muutaman sijan. Niitten jälkeen hän palasi toiseksi, kun kärjessä viiletti Domnarvetin Emma Johansson. Linnea oli kuitenkin loppukirissä vahvempi ja vaihtoi ensimmäisenä, aika 43.57, Emma vaihtoi toisena (+4). Haldenin venäläinen Galina Vinogradova  aloitti varovasti tarkkaillen, mutta kiristi loppua kohden ja vaihtoi kolmantena (+7).

Hiisirastin venäläinen Anastasia Tikhonova aloitti myös  vähän takellellen, mutta loppu oli vahva ja vaihtosija 4. (+36). Aivan samoin oli OK Kolmårdenin(SWE) Malin Lejon-Lindin tilanne ja hän vaihtoi sekunnin Anastasian jälkeen.

Kärkiryhmään kuului vielä siinä koko ajan ollut KR:n Mari Väänänen (+39), jonka jälkeen oli yli 50 sekunnin rako seuraaviin. Niinä vaihtoivat Kongsberg OL (NOR), Kangasniemen Kalske, jonka taas aloituksen kymmenen joukkoon mestaroi Silja Tarvonen (olisikohan aika palata täyspainoisesti suunnistukseen?), Bäkkelagets SK (NOR) ja IK Hakarpspojkarna (SWE, + 1.32 – 1.34). Pyrinnön Venla Niemen taival oli vastakohta Haldenin, Hiisin ja Kolmårdenin naisille. Hän jopa johti rastilla 6, mutta loppu meni huonommin ja tuloksena oli 36. sija, tosin vain +2.18. GPS:n mukaan hän putosi selvästi vauhdissa ja muutama kierto/haku veivät ylimääräistä aikaa. Lidingön sveitsiläinen Ines

Brodmannkin johti, rastilla 7, mutta 2,5 minuutin  pummi lopussa pudotti hänet ensin sijalle 54, josta hän kiristi vaihtoon sijalle 20 (+1.54). Suosikit olivat siten hyvin kisassa mukana.

Tilanne 1. vaihdossa

Rastiväliajat

Reittihärveli

GPS-seuranta

Tyrin viestinviejä teki lähes 10 minuutin pummin rastille 2 ja sijoitus putosi 200:n tienoille. Kun matkaan tuli muitakin isoja virheitä, joukkueen kohtalo hyvien sijoitusten suhteen oli sinetöity.

Domnarvetin Karolina Höjsgaard piti piikkipaikan koko osuuden ajan. Pari puolen minuutin koukkua eivät paljon etumatkaa supistaneet, koska toisillekin sattui virheitä. Vaihtoaika oli 1.24.07.

Kolmårdenin Kristin Löfgren oli yli 2/3 osuudesta toisena, mutta runsaan 2 minuutin haku rastilla 12 pudotti hänet 11:nneksi, mikä oli myös hänen vaihtosijansa. Bäkkelagetin Tone Wigemyr eteni koko ajan kärkiryhmässä, ensin sijoilla 6 – 7, mutta sitten hän kiristi itsensä takaa-ajavan ryhmän kärkeen. Koko lähes 10 naisen ryhmä tuli viimeisen rastin ohi sähkölinjalle, rastin pohjoispuolelle menettäen aikaa puolisen minuuttia. Wigemyr huomasi rastin ensin ja oli niin kirikykyinen, että säilytti toisen sijansa (+58). Paimion Rastin Katri Lindeqvist eteni kuin ennen mammalomaansa maaotteluaikoinaan ollen 7 rastivälillä nopein. Hän lähti sijalla 87 (+3.35), oli runsaan 2 km:n jälkeen 24. ja pari km ennen vaihtoa 6. Hän hyötyi ryhmän hännillä vähän viimeisen rastin ohijuoksusta leimaten neljäntenä ja ohitti viitoituksella vielä yhden vaihtaen kolmantena (+59).

Pyrinnön Saila Kinni eteni varmasti muutamien sekuntien tappioin rastivälien nopeimmalle. Tiliä rasitti vain viimeisen rastin ohitus ja parinkymmenen sekunnin menetys. Vajaan 4 km:n kohdalla hän oli noussut jo 7:nneksi, josta pian nousi vielä pari sijaa lisää ja loppuviitoituksella vielä yhden päätyen vaihtoon neljäntenä (+1.00). Kolmården II:n Linn Bränneby lähti sijalla 17 (+1.49), Parin km:n jälkeen hän nousi 9:nneksi ja vähän myöhemmin 4:nneksi. Hän menetti viimeisellä rastilla letkan vetäjänä eniten aikaa pudoten 6:nneksi, mutta kiri viitoituksella yhden ohi vaihtaen viidentenä (+1.01).

NNUI:n (NOR) suomalainen Bodil Holmström lähti sijalla 14 ja eteni tapansa mukaan tasaisen varmasti häviten rastivälien nopeimmille 3 – 20 sekuntia ennen viimeistä rastia, jossa tärveltyi yli ½ minuuttia. Loppukiri ei enää irronnut ja hän sai päästää 3 naista ohitseen viitoituksella vaihtaen sijalla 6 (+1.03).

Seuraavina vaihtoivat 1.09 – 1.20 Domnarvetin jälkeen SNO, OK Linne (SWE), Sävedalens OK (SWE) ja Kalevan Rasti. Halden oli pitkään toisena, joskin NTNUI ja Bäkkelaget imivät pikku hiljaa raon kiinni. Iso pummi puolessa välissä pudotti sen kuitenkin sijalle 72, josta se parani vaihtoon parikymmentä sijaa (+6.41).

Kinni toi siten TP:n lähemmäs voittotaistelua otettuaan Domnarvetia kiinni toista minuuttia. Siinä häntä ehkä auttoi muitten ryhmä, kun taas Höjsgaard joutui taivaltamaan ja etsimään rastit yksin koko matkan.

Osuuden nopeimmat olivat Lindeqvist PR 37.34, Kangasala SK:n sveitsiläisapu Isabelle Feer (+54), Kinni TP (+1.17), Bränneby Kolmården II (+1.47), Frida Hellstadius SNO (+1.49).

Tilanne 2. vaihdossa.

Henkilökohtaiset osuustulokset.

Rastiväliajat

GPS-seuranta

Kolmannella osuudella TP:n Riina Kuuselo sekoili puolen minuutin verran polkujen kanssa ykköselle, mutta liikkui muuten selvästi Domnarvetin tsekki Eva Jurenikovaa nopeammin. Kakkosrastilla kilometrin kohdalla ero oli vielä sama kuin lähdössä. Seuraavalla pitkällä välillä Riinan parempi reitinvalinta toi hänet jo aivan Evan kannoille. Kun Riina selvisi seuraavan hajonnan rastista kilpasiskoaan rivakammin, hän leimasi ensimmäisenä rastilla 5. Hän oli niillä tienoilla myös parin rastivälin nopein. Siitä matka jatkui pääosin Riinan vetämänä eivätkä hajonnat vaikuttaneet tilanteeseen. Niiden jälkeen oltiin taas pian yhdessä.

Loppukirissä Eva kiristi Riinan rinnalle, mutta eroa jäi vielä hiuskarvan verran, vaihtoaika molemmille 1.55.09.

Bäkkelagetin kolmantena lähtenyt suunnistajatar viipyi useilla rastiväleillä parikymmentä sekuntia nopeinta kauemmin ja mahtuupa joukkoon pari minuutin pummiakin. Niinpä hän pikkuhiljaa putosi kärjestä. Samoin kävi Paimiolle ja Kolmårdenin kakkosjoukkueelle.

Seuraavaksi lähteneistä muodostui ensin kaksi paria, joilla oli hyvin samanlaiset hajonnat: Kolmårdenin ykkönen pääsi pian näkötuntumalle NTNUI:hin ja toinen pari oli neljän sekunnin välein lähteneet Lidingö (lähtösija 20, +3.11) ja Stora Tuna (sija 22, +3.15). Kolmårdenin Anna Forsberg pääsi jo vähän eroon NTNUI:n Line Hagmanista kolmosrastilla, mutta kun hän juoksi nelosen ohi, NTNUI pääsi karkuun. Stora Tunan (SWE) Tove Alexanderssonilla ja Lidingön tanskalaisella Signe Soesillä oli yhtä rastia lukuun ottamatta sama hajonta. Vuorovedolla he tavoittivat viitosrastilla virheen tehneen Annan. Jatkossa he etenivät yhdessä ja saavuttivat 1,5 km ennen vaihtoa Linen, jolla oli eri, hiukan pitempi hajonta. Viimeisellä välillä ja viitoituksella he ratkaisivat keskinäiset sijansa .

Lopussa oli vahvin Stora Tunan 19-vuotias Alexandersson (mm. moninkertainen nuorten suunnistuksen ja hiihtosuunnistuksen sekä hisun aikuistenkin MM, +1.49), sitten Lidingö (+1.53), Kolmården (+2.08) ja NTNUI (+2.11). Seuraavan ryhmän muodostivat SK Pohjantähti (+3.07), KR (+3.19), SNO (+3.20) ja kymmenentenä Bäkkelaget (+3.27).

Osuuden nopein oli Alexandersson Stora Tuna 29.35 ja seuraavina Soes Lidingö (+8), Kuuselo TP (+25), Marianne Andersson Konnerud IL (NOR), +37), Celine Dodin Halden (+59) ja Jurenikova Domnarvet (+1.27).

Taisto voitosta jatkui kärkiparin osalta kovana ja tasaisena. Tosin eivät muutkaan olleet täysin mahdollisuuksiaan menettäneet. Ja kilpa ainakin pronssitilasta oli tässä vaiheessa tasainen.

Tilanne 3. vaihdossa.

Henkilökohtaiset osuustulokset.

Rastiväliajat.

GPS-seuranta

Pyrinnön ankkuri oli MM-viestin kultamitalisti Anni-Maija Fincke. Domnarvetilla oli lähes samaa tasoa oleva Lena Eliasson, falunilainen 30-vuotias hiihdon ja suunnistuksen opettaja, jonka parhaat MM-meriitit ovat sprintistä.

Heidän taipaleensa erosivat jo K-pisteellä, koska heillä oli eri ykköset. Lena kuitenkin etsi kakkosta väärästä kohtaa rinnettä ja Anni-Maija pääsi lähes puolen minuutin etumatkalle. Kolmoselle Lena teki huonomman reitinvalinnan ja ero kasvoi runsaalla minuutilla. Lidingön Anne Billstam (pitkän matkan MM 2011) ja Stora Tunan Emma Claesson (ent. Engstrand), Ruotsin parin vuoden takainen m-o-nainen hänkin, olivat saaneet alussa saman hajonnan ja kulkivat yhdessä. He tekivät kolmosrastille muista poikkeavan reitinvalinnan kiertäen tietä pitkin oikealta. Se oli paras reitti ja heidän rastivälin aikansa nopein. He ohittivat Eliassonin yli puolella minuutilla ja tavoittivat Finckeäkin lähes minuutilla, sillä ero supistui alle minuuttiin.

Kuutosella Anni-Maija teki pikkukoukun ensin väärälle kumpareelle. Välillä 5 – 6 toteutui yksi suunnistuksen perusasioista ”joukossa tyhmyys tiivistyy”. Yhdessä kulkeneet Lidingö ja Tuna ajautuivat satoja metrejä oikealta reitiltä sivuun ja Domnarvet meni ohi, vaikka sillekin tuli Fincken tavoin samanlainen koukku ensin väärälle kumpareelle kuutosrastille tullessa. Matka jatkui seuraavan 1,5 km näiden kolmen näkötuntumalla toisiinsa ja ero Anni-Maijaan taas hiukan kutistui, mutta trion pikkukoukku rastilla 8 lisäsi Anni-Maijan johdon taas 1.40:een. Naiset olivat tuskin varautuneet seuraavalla rastivälillä neljän rastin hajontaan ja niin etsiskelyä ja säntäilyä tuli kosolti. Domnarvet selvisi parhaiten ja sai lähes minuutin eron Lidingöön, joka sitten haki vielä kymppirastia. Hetkessä oli Domnarvetin ja Lidingön väli pari minuuttia. Stora Tunaan vielä enemmän.

Viidentenä lähti Kolmårdenin viestiä viemään Anna Segersson – lähes ainoa kärkipäässä, jolla ei ollut m-o-edustuksia. Se näkyi hiukan vauhdissa. Ensin NTNUI ohitti hänet ja rastin 6 pieni koukku pudotti hänet sijalle 10, minkä jälkeen hän seuraili hänet juuri ohittaneiden selkiä.

Kuudentena lähti NTNUIn Mari Fasting. Hän nousi Kolmårdenin ohi kolmosrastille, mutta parin minuutin ylimääräinen zigzag välillä 5 – 6 pudotti hänet yhdeksänneksi, kun Pohjantähti, SNO, KR ja Bäkkelaget menivät ohi. Matka jatkui em. kanssa ryhmässä. Fastingkin meni ensin 9:nnen rastin hajonnalla väärälle rastille, mutta menetti aikaa vain minuutin. Kun toiset etsiskelivät enemmän, sija nousi 7:nneksi. Pohjantähti lähti sijalla 7 ja nousi jo sijan, mutta 4 minuutin seikkailu rastilla 9 pudotti sijaksi 17, josta se maaliin parani enää yhdellä. KR:n ranskalainen Amelie Chataing ja Bäkkelagetin Heidi Östlid Bagstevold lähtivät kahdeksan sekunnin erolla kahdeksantena ja kymmenentenä. Kolmosrastille he kulkivat eri reittejä, mutta nelosen jälkeen eroa ei tainnut olla ennen loppuviitoitusta askeltakaan, kun vaikea rastin 9 hajontakin oli heillä sama.

Yhdeksäntenä lähti SNO:n liettualainen juniori Ausrine Kutkaite. Hän pysyi hyvin muiden mukana ryhmässä ja leimasi 7:ntenä rastilla 8. Seuraava hajontarasti ja sitä seuraavakin tuottivat hänelle runsaan parin minuutin verran tuskaa ja kymmenkunta joukkuetta ehätti edelle. Kun vielä toiseksi viimeisellä rastilla tuli miinusta saman verran, sija maalissa oli 17.

Angelniemen Ankkurin (AngA) venäläinen Natalia Vinogradova ja Deltan maannainen Julia Novikova lähtivät peräkkäin sijoilla 17 – 18 lähes 6,5 minuuttia Pyrinnön jälkeen. Heillä oli sama reitti rastille 8 saakka. Ja he hyödynsivät sen hyvin. Vuorovedolla asema parani ensimmäisen 3 km:n aikana 6 sijaa. Heillä oli eri hajonta rastilla 9, mutta ilman sähläilyjä kumpikin otti rastinsa puhtaasti tavatakseen taas rastilla kymmenen jo sijoilla 8 ja 9.

Tilanne tällöin 5,7 km:n kohdalla oli kärjessä Pyrintöön nähden siten seuraava: Domnarvet +1.30, Lidingö +3.22, Stora Tuna +3.47, KR ja Bäkkelaget +4.04, NTNUI +5.24, Delta ja Angelniemen Ankkuri +6.16 sekä Kolmården +6.23.

Lena saavutti jatkossakin Anni-Maijaa vähän lähes joka välillä, mutta menetti etunsa rastien oton pikkukoukkuihin, joten matka jatkui Anni-Maijan noin 1,5 minuutin etumatkalla rasteilla. Matkalla rastille 14 Lena ajautui aivan liian pohjoiseen menettäen aikaa lähes minuutin. Niinpä Anni-Maijalla oli 1.24 etumatkaa lähdettäessä kohti lähes kilometrin päässä olevaa toiseksi viimeistä rastia.

Silloin runsasta kilometriä ennen maalia, tilanne oli suhteessa Pyrintöön: Domnarvet siis +1.24, Lidingö +2.46, Tuna menetettyään aikaa sekä 14:nnellä että 15:nnellä +4.20, NTNUI, joka meni puhtaasti 13-14-15 +4.23, KR ja Bäkkelaget, jotka jo olivat saavuttamassa Stora Tunan, mutta hakivat yhdessä rastia 13, jolloin NTNUI meni ohi, +4.26, koko ajan puhtaasti etenevä AngA +4.53. Deltan Julian askel alkoi painaa ja hän jäi Natalian vauhdista, +5.25,. Sitten tällä 7,2 km:n väliaikarastilla leimasivat Sävedalens SK (SWE) +6.06, Kolmården +6.08, OK Tisaren (SWE) +6.09 ja Halden SK +6.11. Niiden kesken oli jäljellä vielä kova kisa kymmenen joukkoon pääsystä.

Anni-Maija lähti kiertämään toiseksi viimeisellä rastivälillä pientä kosteikkoa ja löysi edellisten osuuksien tekemän uran. Lena tuli suoremmin kosteikon läpi ja sai eron supistetuksi minuuttiin. Anni-Maija kertoi jälkeen päin olettaneensa uran vievän rastille. Niin se tekikin. Ei kuitenkaan hänen rastilleen, vaan jo muiden osuuksien viimeiselle ja hän joutui satakunta metriä rastin ohi. Lena tuli pienessä notkossa olleelle tarkalle rastille kuin telkkä pönttöön. Naisten reitit kohtasivat rastin itäpuolella: Lena oli jo matkalla viimeiselle, kun Anni-Maija kääntyi takaisin edelliselle. Viimeinen ei tuottanut Lenalle vaikeuksia ja niin hän toi Domnarvetin voittoon 3 vuoden jälkeen. Voittoaika oli 2.48.54.

Salpa-Jukola 2011. Venlojen viesti. Domnarvetin Lena Eliasson loikkaa voittajana riemuissaan maaliviivan yli. (c) Salpa-Jukola 2011, Hiironen

Kun voitto oli mennyt, Anni-Maija tuli vähemmällä kiireellä lopun ja toi Pyrinnön toiseksi 35 sekuntia voittajan jälkeen.

Anni-Maija Fincke toi Tampereen Pyrinnön toisena maaliin (c) Salpa-Jukola, Hiironen

Lidingön Billstamilla oli siis toiseksi viimeistä rastia lähestyttäessä 1,5 minuutin johto seuraaviin. Hän lähestyi jo rastia epävarmasti ja meni selvästi ohi. NTNUI, Stora, Bäkkelaget ja KR tulivat 20 metriä rastin pohjoispuolelle, mutta eivät huomanneet sitä, ennen kuin Billstam pääsi sitä lähellekään.

Billstam löysi kuitenkin rastin heistä ensimmäisenä ja piti toiset takanaan maaliin saakka (+3.07). NTNUIn Fasting löysi haetun rastin neljäntenä ja se oli myös maalisija (+3.10). Chataing ohitti viitoituksella Bäkkelagetin ja toi KR:n viidenneksi (+3.11), Bäkkelaget oli kuudes (+3.14), Stora Tuna seitsemäs (+3.23) ja yksin edenneenä hitaammin toiseksi viimeistä väliä kulkenut, mutta rastin suoraan löytänyt Angelniemi kahdeksas (+3.37). Yhdeksäntenä maaliviivan ylitti Delta (+4.29) ja kymmenentenä loppuviitoituksella yhden sijan kiristänyt Kolmården (+5.03). Sävedalen jäi sille 3 ja kahdestoista, Halden, 20 sekuntia.

Kilpailu oli sekä mielenkiintoinen että jännittävä, jossa tilanteet vaihtelivat. Tilanteen kääntyminen yht’äkkiä voitoksi yllätti Domnarvetin joukkueen, sillä vain yksi joukkuetoveri ehti saattamaan ankkuriaan maaliin.

Osuuden nopeimmat olivat Vinogradova AngA (MM-keskimatkan 5. 2011) 50.55, Linnea Gustafsson OK Hällen (sprintin MM elokuussa 2011, SWE) +12 ja Merja Rantanen Koovee (viestin MM 2011) +36, jotka tekivät lähes puhtaat suoritukset, Novikova Delta +50, Inga Dambe Paimion Rasti +1.16 ja Emma Andersson Sävedalen +.1.42.

Domnarvet GoIF (Ruotsi) voittajajoukkueen juoksujärjestys: Emma Johansson, Karolina Höjsgaard, Eva Jurenikova, Lena Eliasson (c) Salpa-Jukola 2011, Hiironen

Oliko v. 1992 voittajien vauhti hidastunut 29 vuodessa?  Ei kovin paljon. Eikä ihmekään, sillä he kaikki kilpailevat edelleen. Joukkue sijoittui

sijalle 111, 35 minuuttia voittajia jäljessä.

Lopputulokset.

Henkilökohtaiset 4. osuuden tulokset.

Rastiväliajat.

GPS-seuranta

Reittihärveli

Jukolan viesti

Perinteisen Finlandian soidessa ryntäsi 1479 joukkuetta ylös mäkeä ja kohti pian pimenevää maastoa. Mukana oli myös yksi oikea veljessarja, Jukolan historian seitsemäs, Koposen veljekset etelä-Suomesta. Todellista perhejoukkuetta kuvaa se, että huoltajana oli poikien sisko.

Salpa-Jukola 2011 lähtölaukaus on ammuttu (c) Salpa-Jukola 2011, Hiironen

Kaksi ensimmäistä rastia oli hajontaa ja reitit kohtasivat kolmosella. KR:n tsekki Jan Prohazka vei joukkoa, joka luonnollisesti oli vielä hyvin tiivis. Hän etsi kuitenkin toista minuuttia rastia 5, jolloin hän putosi noin sijalle 30. Pari huonoa väliä pudotti häntä vielä kymmenkunta sijaa lisää (+1,5 min).

Kärjenkin jono oli jatkuva ja rasteilla ensimmäisenä leimanneet vaihtelivat. Prohazkan pudottua 4,8 km:ssa leimasi ensin Södertälje Nykvarn (SNO), toisena oli Söders-Tyresö (SWE) ja kolmantena Malungs OK:n (SWE) kakkosjoukkue. Ero kärjestä kymmenenteen oli 15 sekuntia.

Sitten oli Delta johdossa parilla rastilla ja se oli ensimmäisenä myös 7,2 km:n väliajoissa. Majorna Skogsmårdarnan (SWE) kakkosjoukkue oli toisena ja Halden kolmantena. Erot olivat sekunteja.

Halden menetti aiemmin rastilla 6 (noin 3,5 km) minuutin ja kärkiryhmän sija putosi 27:nneksi, mutta kaksi hyvää väliä nostivat takaisin 10:nneksi kilometriä myöhemmin ja pian taas aivan kärkeen. Malung 2 oli neljäntenä ja Terä viidentenä (+12).

Seuraavalla väliaikarastilla 8,9 km:n kohdalla (rasti 18) leimasi vaisuhkon alun jälkeen ensimmäisenä MSParma (MSP). Delta leimasi silmänräpäystä myöhemmin, kolmantena Ikaalisten Nouseva Voima, joka oli jo käynyt johdossakin 5 km:n vaiheilla. Sitten seurasivat OK Linne (SWE), SNO ja Halden. 40 sekunnin sisällä leimannut parinkymmenen miehen ryhmä oli saanut kahdenkymmenen sekunnin raon seuraaviin.

Vielä oli yksi väliaikarasti kilometriä ennen vaihtoa. Sillä kävi ensimmäisenä Halden heti perässään Ikaalinen, loppua kohti kovasti kiristänyt Pan Kristianstad (Pan K, SWE), Majorna 2, Linne ja MSP.

Loppukirissä oli vahvin Göteborg Majorna OK Skogsmårdarnan 2:n norjalainen Vegard Brun Saga, aika 1.09.44. Hän oli todellinen yllättäjä, jonka aiemmat Jukolan aloitukset ovat tuoneet sijat 88 ja 222. Kuudennelta osuudelta on sentään Kytäjältä sijoitus 31. Hän oli rastilta 5 lähtien kärkiryhmässä parantaen loppua kohti.

Toisena vaihtoi Haldenin tanskalainen m-o.mies Sören Bobach (+3) ja kolmantena Pan Kristianstad OK:n unkarilainen Adam Kovacs (+3). Neljäntenä leimasi vaihdossa jo puolessa välissä kärjessä käynyt, mutta sitten kymmenennen tienoilla liikkunut, lopussa kiristänyt Ikaalisten Nousevan Voiman Vesa Taanila (+8). OK Linnen Josef Nordlund vaihtoi viidentenä (+11) ja seuraavina matkalla parhaat voimansa käyttänyt MSParman eestiläinen Peeder Pihl (+18). Kuusi nopeinta oli siten kaikki eri maista! Seitsemäntenä vaihtoi SNO (+33) ja sitten Terä (+35), Söders SOL-Tyresö (+43), Angelniemen Ankkuri (AngA, +46) ja kymmenentenä Kangasala SK (KSK, +46). Kärkiryhmään tuli siten lopussa muutoksia ja niiden mukana aikaeroja.

KR:n Prohazkan sijat paranivat pikkuhiljaa loppua kohden, vaikka yhtään huippusuoritusta ei tullutkaan. Vaihtosija oli 21 (+1.16). Välillä johtaneen Deltan vaihtosija oli 16 (+54).

1. osuuden väliajat.

Rastiväliajat.

Reittihärveli

GPS-seuranta

Toisella osuudella Haldenin ilman suuria kv. meriittejä oleva Jon Pedersen piti vaivatta johdon runsaat 4 km, mutta puoli kilometriä myöhemmin minuutin koukku rastilla 6 maksoi kymmenen sijaa, kun takaa-ajava ryhmä meni ohi. Pari kilometriä myöhemmin joukkue oli taas keulassa jopa puolen minuutin eron turvin.

4,7 km:n kohdalla (rasti 8) tilanne oli: Halden, IKNV (+5), hyvin osuuden aloittanut KR;n Hannu Airila (+36), Tampereen Pyrintö (TP) , Pan K, Delta, Terä, SNO ja Linne (+42 – 49).

Halden leimasi ensin myös 7,1 km:n väliajoissa, mutta toiset olivat imeneet raon kiinni. KR leimasi vain 1 sek. myöhemmin. Sitten tulivat parinkymmenen sekunnin sisällä Turun Metsänkävijät (TuMe), Terä, AngA, Delta, Linne, KSK ja KR 2. Useat minuutin, parin virheet pudottivat TP:n kärkiryhmästä, johon taas KR:n kakkosjoukkue hivuttautui.

Halden oli kärjessä myös 1,8 km myöhemmin, mutta muiden järjestys oli hiukan vaihtunut. Kärkiryhmässä leimasi 17 sekunnissa 10 muuta joukkuetta: Linne, Terä, Pan K, KR 2, Delta, KR 1, AngA, IFK Mora (SWE) ja TuMe. Sitten oli pieni rako seuraavaan 6 joukkueen ryhmään.

KR:n Airilalle tuli minuutin virhe 7,5 km:n tienoilla ja kun hän teki pahan virheen rastilla 20 (n. 4 minuuttia), hän putosi sijan 30 huonommalle puolelle. Jo vähän ennen Airilan pummia kärkiryhmään tunkeutui saman seuran kakkosjoukkue, joka jo Airilan ensimmäisen koukun aikana ohitti hänet.

Angelniemen Pekka Hyvönen teki aluksi tasaista työtä tarkkaillen kärkiryhmän tekemisiä. 7 km:n tienoilla hän käväisi siis jo viidentenä, mutta minuutin koukku hajontarastilla 16 pudotti muutamia sijoja.

Kärkiryhmän sai vähän ennen väliaikarastia kiinni IFK Moran (SWE) Martin Johansson – sprintin MM-mitalisti 2007, mutta sittemmin monista pahoista suunnistusvammoista kärsinyt, nykyään hiihtoon satsaava vahva juoksija. Hän lähti sijalla 55 (+3.27), nousi tasaisella suorituksella muutaman kilometrin jälkeen 20:nneksi ja 3 km ennen vaihtoa jo kärkiryhmään.

AngA:n matka jatkui hyvin ja kilometri ennen vaihtoa joukkue oli kärjessä. Johansson oli edelleen vauhdissa ja leimasi heti perään.

Halden sen sijaan eteni hiukan tahmeasti rastille 21 ja vähän pitempi hajonta pudotti sen kärkiryhmästä yksin kulkevaksi.

Tilanne 10,6 km:n kohdalla (rasti 22) oli: AngA, Mora (+1), Terä (+3), SNO (+5), Linne (+6), KR 2 (+8) ja Tyrving (+9). Halden tuli yksin kahdeksantena ja oli jäänyt Tyrvingistä 20 sekuntia ja siitä oli seuraavaan 7 joukkueen ryhmän kärkeen 40 sekuntia.

Jäljellä oli vielä kaksi rastia. Ne eivät tuoneet suuria muutoksia. Lopussa vahvin oli AngA:n Hyvönen, joukkueen vaihtoaika 2.22.13. IFK Mora vaihtoi toisena (+3), Linnen Jan Troeng kolmantena (+11), sitten SNO:n Pål Skogtjärn (+12), jolla kului 4 – 5 km:n vaiheilla nelisen minuuttia ylimääräistä, mutta loppu meni vahvasti ja Tyrvingin Jostein Nörbech, joka lähti osuudelle sijalla 55 (+3.55) ja välin toisensa tasaisesti ottaen saavutti kärkiryhmän pari kilometriä ennen vaihtoa. Seitsemäntenä vaihtoi Terä (+15) ja sitten KR 2 (+17), Halden 1 (+21), Halden 2 (+1.28) ja norjalainen Raumar OL (+1.30).

Delta vaihtoi sijalla 14 (+1.41). KR 1 oli seuran joukkueista vasta 3:ntena, sillä 3.-joukkuekin ehti ennen sitä. Ykkösen sija oli 22 (+4.22). TP:n sija oli 30 (+4.32).

3 minuutissa vaihtoi 15 ja 5 minuutissa 32 sekä 10 minuutissa 54 joukkuetta. Koposten veljesten joukkue oli sijalla 1332 (+2.48.13). Hitain joukkue oli tässä vaiheessa käyttänyt aikaa yli 10,5 tuntia eli voittaja oli ollut maalissa jo kolmisen tuntia.

“Jukolan viesti -maailman pisin kiiltomato.” Aki Sarasen sanoin (c) Salpa-Jukola 2011, Hiironen

2. osuuden väliajat.

Henkilökohtaiset osuustulokset.

Rastiväliajat.

GPS-seuranta

KR oli laittanut kolmannelle, pitkälle yöosuudelle, maailman parhaan suunnistajan, ranskalaisen Thierry Gueorgioun. Tarkoituksena oli, että hän kärkiryhmässä lähtemään pääsevänä olisi karannut muilta, kuten silloin Haldenia edustanut Anders Nordberg teki kahtena edellisenä vuonna. Alkuosa suunnitelmasta ei aivan toteutunut, sillä hänellä oli ensin kiinniotettavaa yli neljä minuuttia.

Niinpä kisa jatkui Angelniemen merkeissä. Joukkueen Vesa Mäkinen johti 2,7 km:n kohdalla parilla sekunnilla Terää, josta Tyrving oli jäänyt muutaman sekunnin. Seuraavassa ryhmässä oli 22 – 36 sekuntia kärjestä KR 2, Linne, Mora ja SNO. Seuraaviin oli rakoa yli ½ minuuttia. KR 1 oli 19. ja saanut kärkeä kiinni jo 40 sekuntia.

Deltan venäläinen Leonid Novikov eteni aluksi kärjen vauhtia, mutta alkoi sitten saavuttaa sitä. Kymmenen joukkoon hän pääsi 3 km:n tienoilla.

Haldenin Erik Axelsson viipyi alussa muutamalla rastivälillä puolisen minuuttia yliaikaa ja putosi sijalle 9.

Tänä vuonna Terän Nordberg ei äitynyt edellisvuosien kaltaiseen lentoon, vaan tyytyi kärkiryhmän vauhtiin, kun toiset ajoivat hänen alun pienen etumatkansa kiinni.

Vuoden 2006 Jukola-voittaja, nyt KR 2:n Simo-Pekka Fincke suunnisti tasaisesti 0 – 30 sekunnin tappioin rastivälien nopeimmille ja johti 5,5 km:n väliajoissa ollen edellä AngA:ta 2, Haldenia 4, Terää 5 ja SNO:a 7 sekuntia. Samaan ryhmään kuuluivat myös Pan K (+10) ja Delta (+11), joista oli parikymmentä sekuntia seuraavaan, pikkuvirheitä tehneeseen ryhmään, jossa olivat Tyrving, Mora ja Linne. KR 1 oli jatkanut nousuaan, 11. (+2.03).

Kärkiryhmä oli 7,8 km:n kohdalla vain 3 miestä. Terä johti silloin Deltaa 2 ja KR 2:a 4 sekuntia. Gueorgiou oli jo ohittanut muut ja oli 4. (+41). Viiden miehen ryhmä oli hänestä vajaan ½ minuuttia.

9,6 km:n kohdalla sama kärkiryhmä ja sen kiinni saanut KR 1 leimasivat 6 sekunnin sisällä järjestyksessä Terä, KR 2, Delta ja KR 1. Neljä joukkuetta, Halden, Tyrving, SNO ja Linne leimasivat yli minuuttia myöhemmin. Heillä oli ½ minuutin johto yksin juoksevaan, koko ajan sijoitustaan nostavaan IKNV:n Topi Anjalaan.

Gueorgiou veti henkeä pari seuraavaa kilometriä ja tyytyi toisten vauhtiin, mutta sitten hän vähitellen juoksemalla erosi muista. 12,7 km:n kohdalla, vajaa kilometri ennen vaihtoa hän johti Finckeä 31 sekuntia ja tästä oli muutamia sekunteja Novikoviin ja Nordbergiin. Tyrving ja Halden seuraavina olivat jääneet kärjestä 2.55.

Pari viimeistä väliä eivät tuoneet oleellista muutosta. KR 1 vain lisäsi vähän etumatkaansa. Vaihtoaika oli 3.42.51. Fincke vaihtoi KR 2:n toisena (+49) ja sitten Terä (+53) ja Delta (+58). Halden vaihtoi viidentenä (+3.25) ja sitten Tyrving (+3.28), Ikaalinen (+3.30), SNO (+3.31), Linne (+3.32). Kymmenentenä vaihtoi jo selvästi jäänyt Mora (+7.02) heti perässään Hiisirasti, Angelniemi ja Kangasala.

Gueorgiou oli ylivoimaisesti osuuden nopein, 1.16.16. Deltan Novikov jäi hänelle 3.39, IKNV:n Anjala 4.33, KR 2:n Fincke 4.54, Terän Nordberg 5.00 ja Järla IF:n (SWE) Olle Boström 5.08.

3. osuuden väliajat.

Henkilökohtaiset osuustulokset.

Rastiväliajat.

GPS-seuranta

Neljännellä lyhimmällä osuudella Deltan nuori virolainen Lauri Sild oli nopein kahdella ensimmäisellä rastivälillä ja tavoitti KR 1:n Simo Martomaan, joka putosi toiseksi ja pysyi sillä sijalla loppusuoralle saakka, vaikka teki kaksi 1 – 1,5 minuutin virhettäkin loppuosalla rataa.

2,3 km:n kohdalla järjestys oli Delta, KR 1 (+4), KR 2 (+9) ja Terä (+12). Halden, SNO ja Linne olivat 3 minuuttia kärjestä.

Sild oli puolella rastiväleistä nopein ja enimmillään tappio välin nopeimmalle oli 11 sekuntia! Hän yksinkertaisesti juoksi eroon muista. 5,9 km:n kohdalla KR 1 oli jäänyt Deltalle 1.03, KR 2:n Antti Nurmonen oli tehnyt pari minuutin koukkua ja oli kolmantena jäänyt 2.31. Terä oli neljäs (+2.55) ja sitten leimasivat Linne, SNO sekä Halden 4,5 minuuttia jääneinä.

Vajaata kilometriä ennen vaihtoa tilanne oli: Delta, KR1 (+2.22), Terä (+3.29), KR2 (+3.31), SNO (5.05), Lidingö (+5.08), Halden (+5.24) ja Tyrving (+5.49), josta oli 5 minuuttia seuraavaan.

Tähän oli tultu KR 1:n, Terän, KR 2:n ja Haldenin pikkuvirheiden myötä.

Toiseksi viimeistä, siis em. väliaikarastia, lähestyi Delta runsaan 2,5 minuutin kaulalla, KR 1 yksin minuutin etumatkalla yhdessä kulkeviin Terään ja KR 2:een, joista Linne ja SNO olivat jääneet runsaan minuutin. Halden ja Tyr tulivat yksin puolisen minuuttia edellisistä. Toiseksi viimeinen, viimeinen maastorasti, muovasi järjestystä paljon.

Delta löysi suoraan, KR 1 teki jo lähestyessä koukun, kääntyi liian aikaisin takaisin, mutta tapasi onnekseen Terän ja KR 2:n ja pääsi sen imussa rastille. Terä ei huomannut rastia ja sillä leimanneita joensuulaisia, vaan hänkin kääntyi aivan rastin vierestä takaisin. Uudelleen käännyttyäänkin hän oli liian pohjoisessa ja vasta SNO:n ja Linnen tulo paljasti rastin. Aikaa tärveltyi pari minuuttia. Eri reitinvalinnan tehnyt Tyrving tuli samoihin aikoihin rastille kuin telkkä pönttöön. Vasta em. ryhmän rastilla käynti paljasti sen ohi ajautuneelle Haldenille.

Deltan Sild toi siten joukkueensa kärjessä neljänteen vaihtoon, aika 4.27.29. Kului yli 4 minuuttia ennen kuin maalisuoraa viilettivät KR:n molemmat joukkueet, kakkosen Antti Nurmonen hiuskarvan verran edellä (+4.11). SNO:n Jonas Leandersson oli seuraavan ryhmän vahvin lopussa ja vaihtoi neljäntenä (+5.34), sitten Linnen Rassmus Andersson, joka jäi viitoituksella Jonakselle (+5.40). Terän Juha Sorvisto vaihtoi kuudentena (+5.41) ja Tyrving seitsemäntenä (+5.50). Halden taipui sijalle 8 (+6.13). Siitä oli 4 minuuttia Järlaan (+10.05) ja kymmenentenä vaihtoi Hiisirasti (+10.50).

Osuuden nopeimmat olivat: Sild Delta 43.38, Erik Folkesson-Blom OK Orion SWE (+2.02!), Jo Forseth Indgaard Frol IL (NOR) (+2.27), Martin Viste Järla IF (+2.41). Juha Peltola MSP (+2.46) ja Leandersson SNO (+3.01). Kärkipään tekemät virheet näkyvät selvästi näissä ajoissa. Haldenin, KR:n ja Terän viestinviejät jäivät Sildille 4 – 6 minuuttia.

4. osuuden väliajat.

Henkilökohtaiset osuustulokset.

Rastiväliajat.

GPS-seuranta

Viides, noin saman pituinen osuus meni Deltan Matti Kivelän merkeissä viimeiselle rastille saakka. Hyvä etumatka kesti pari runsaan minuutin koukkua, muttei enää muutaman kymmenen metrin kierrosta viimeisellä, jolloin KR 1 pääsi niukasti edelle.

Vaikka KR 2:n tsekki Adam Chromylla ja ykkösen bulgaari Kiril Nikolovilla oli 6 hajonnalla eri rastit, suurin osa matkaa sujui GPS:n mukaan yhdessä, jopa useimmat eroavat rastit yhdessä etsien. Ei siinä mitään, sillä yhteistyöhän on nykysääntöjen mukaan sallittua ja näin on mahdollista tehdä, kun hajontarastien erot ”sivusuunnassa” ovat pieniä.. Deltan etumatka supistui kaiken aikaa, sillä pari ei juuri virheitä tehnyt. Väliaikojen mukaan Nikolov meni edellä, Chromy perässä.

2,4 km:n kohdalla kaksikon ero Kivelään oli 3.26, 5 km:ssä 2.13, kilometriä myöhemmin enää 1.20, kilomeri ennen maalia 15 sekuntia ja toiseksi viimeisellä rastilla vielä 7 sekuntia.

Maaliin tämä ryhmä tuli Nikolovin johdolla, aika 5.17.49. Kivelä jäi hänelle 1 sekunnin ja Chromy 8.

Haldenin suomalainen Mats Haldin eteni varmasti – vain kaksi välin nopeinta aikaa, mutta rastivälitappiota nopeimmalle kaksi kertaa 20 sekuntia, muulloin vähemmän. Rastille 2 hän oli ohittanut Tyrvingin ja 5 km:iin mennessä myös Terän ja SNOn siirtyen viidenneksi. ½ km myöhemmin taakse jäi myös Linne ja sijalla 4 hän myös tuli vaihtoon (+36). Haldin nosti siten Haldenin taas vahvasti mukaan taistelemaan voitosta.

Seuraava hajanainen ryhmä vaihteli hiukan keskinäisiä sijoituksiaan. Linne pääsi hiukan karkuun, kun Terä ja SNO harhailivat puolessa välissä. Se piti eron niihin loppuun saakka ja vaihtoi viidentenä (+1.10). Terä vaihtoi kuudentena (+2.00) heti perässään SNO. Tyrving oli koko matkan kahdeksantena. Se sai jo jo Terän, Linnen ja SNOn ryhmän kiinni, mutta parin minuutin haku rastilla 6 pudotti sen niiden kyydistä yksin kulkevaksi. Vauhti ei ollut yksin samaa luokkaa ja niin ero keulaan oli maalissa +5.01. Yhdentenätoista osuudelle startannut AngA nousi kaksi sijaa (+9.27) ja yhdeksäntenä lähtenyt Järla IF putosi sijan (+9.28). Hiisirasti jäi sille sekunnin. Kristiansand OK (NOR) oli heikohkon avausosuuden (sija 63, +4.22) jälkeen pikkuhiljaa noussut sijoissa ja vaihtoi 12:ntena (+9.55).

Haldin oli osuuden nopein, 44.14. TuMen latvialainen Kalvis Mihailovs jäi hänelle vain 1 sekunnin. Sitten olivat Daniel Attås Tisaren SWE (+32), Tue Larsen Bäkkelagets SK (NOR), +55), Jesse Laukkarinen Rajamäen Rykmentti (+58) ja Oskar Sjöberg Linne (+1.05).

5. osuuden väliajat.

Henkilökohtaiset osuustulokset.

Rastiväliajat.

GPS-seuranta

Aurinko nousi jo Salpalinjan takaa puiden yli ja pysäköintialueen päällä leijunut ohut sumu hälveni, kun kuudennen osuuden kärki lähti matkaan noin kello 4.15. Kärki oli edellisellä osuudella tiivistynyt, kun karussa ollut Delta oli ajettu kiinni. Seitsemän joukkuetta oli hyvissä asemissa eikä kahdeksaskaan ollut toivottoman kaukana.

Suurta dramatiikkaa ei osuus tuonut.

KR 1:n osuutta lähti viemään ranskalainen Philippe Adamski. Deltalla virolainen Olle Kärner, KR 2:lla ihan aito joensuulainen Aaro Asikainen, Haldenilla ruotsalainen Emil Wingstedt, Terällä Jani Lakanen ja SNO:lla britti Scott Fraser.

Olav Lundanesin kehitys ankkuriksi mahdollisti Wingstedtin siirtymisen jo Kytäjällä 6. osuudelle, minkä hän Mikkelin pettymyksen jälkeen varmaan teki mielellään. 6. osuus hänellä siis oli tälläkin kertaa.

Ykköstä lähestyivät yhdessä saman hajonnan Delta ja KR 2, toista reittiä kulkivat toiselle rastille ½ minuutin erolla KR 1 ja Halden. Asikainen ei huomannut Kärnerin leimausta, vaan joutui etsimään 1,5 minuuttia rinteessä. ja jäi paristaan. Wingstedt sai kakkosella kiinni Adamskin, mutta Kärner oli jäänyt heistä puolisen minuuttia. KR 1 ja Halden etenivät lähes tasajalkaa, mutta yksin kulkenut Delta ajautui rastille 3 mennessä vähän sivuun reitiltä ja KR 2 sai hänet taas kiinni.

Samoihin aikoihin lähteneet Terä ja SNO tapasivat eri ykkösrastien jälkeen kakkoselle mennessä. Matka jatkui parina. He saivat KR 2:n näköetäisyydelle ja Deltan virheen jälkeen rastilla 3 oli koossa neljän kopla. He jopa saavuttivat kärkiparia puolisen minuuttia.

Viidentenä lähtenyt Linne teki reittivirheen sekä kakkoselle että kolmoselle menettäen yli 3 minuuttia ja putosi yksin kulkevana sijalle 7.

4 km:n kohdalla (rasti 5) tilanne oli: KR 1, Halden +1, Delta +1.27, Terä +1.29, KR 2 +1.30, SNO +1.31, Linne +4.42, Tyrving +6.40.

Kärkiparin matka jatkui yhdessä virheittä. Olipa heillä paha rastin 8 hajontakin sama. Adamski leimasi aina ensin, Wingstedt toisena, vaikka matka eteni vuorovedolla.

Takaa-ajoryhmällä sen sijaan ei kaikilla ollut sama hajonta rastilla 8. Terällä ja Deltalla oli – ei vaikeuksia. SNO ja KR 2 lähestyivät yhdessä toista rastia. SNO:n se oli, muttei KR 2:n, vaan tämä joutui etsimään ja menetti pari minuuttia. Terä ja Delta jatkoivat yhdessä. SNO imi rastille 11 niiden saaman etumatkan kiinni. KR 2 tuli yksin pari minuuttia heistä. Takaa-ajajilla tärveltyi hajonnoilla sen verran, että kärkiparin johto heihin oli jälleen vaihdon pari minuuttia, joka sitten alkoi kasvaa lisää.

Deltalla oli eri rasti kuin toisilla seuraavalla hajonnalla ja rastin löytäminen tuotti isot koukut. Se jäi ryhmästä sijalle viisi.

8,1 km:n kohdalla (rasti 17) tilanne oli siten: KR 1, Halden +2, Terä +2.25, SNO +2.29, Delta +3.19, KR 2 +5.13, Linne +6.43, Kristiansand OK +8.36, AngA +9.48, Hiisi +10.38 ja virheitä tehnyt Tyrving +11.31.

Heti väliaikarastilta lähdettyä KR ajautui pois Haldenin käyttämältä optimireitiltä ja jäi lähes ½ minuuttia. Tiellä väli pysyi samana, ensin metsässä supistui, mutta alkoi sitten kasvaa. Miesten reitit kohtasivat vielä, kun Halden oli menossa hajontaratiltaan (rasti 18) jo kohti seuraavaa ja KR 1 vasta menossa omalleen. Kilometriä ennen vaihtoa miesten ero oli 24 sekuntia. Kun Wingstedtillä ei ollut vaikeuksia loppurastien kanssa, mutta Adamskin hiukan kiertävämpi reitti ja tossun alkaminen painaa kasvattivat eron vaihdossa 44 sekuntiin.

Seuraavassa parissa Terä painoi edellä, SNO muutaman askeleen perässä. Kun SNO joutui rastin 18 hajonnalla jatkamaan matkaa Terän rastilta 50 metriä omalleen, Terä pääsi hiukan karkuun. Toiseksi viimeistä ne lähestyivät hiukan eri reittejä, mutta ero pysyi ja sitä oli vaihdossa 5 sekuntia (+2.54 ja +2.59). Delta tuli yksin viidentenä (+3.53) ja pääosan lenkistä yksin hyvin kulkenut KR 2 kuudentena +6.14).

Pudottuaan alussa toisten kyydistä Linnekin joutui kulkemaan yksin. Suuremmitta ongelmitta se piti em. kuprujen jälkeen koko ajan sijan 7 (+8.15). Kristiansand saavutti sitä koko ajan, mutta vaihdossa oli eroa vielä puolisen minuuttia (+8.48). Angelniemi vaihtoi yhdeksäntenä (+11.25) ja Hiisi kymmenentenä (+11.26).

Osuustuloksissa nopein oli Baptiste Rollier Kristiansand 52.45, jolle Wingstedt jäi ½ minuuttia. Sitten olivat David Andersson Malung +1.44, Adamski KR1 +1.51, Lakanen Terä +2.00 ja Fraser SNO +2.02.

6. osuuden väliajat.

Henkilökohtaiset osuustulokset.

Rastiväliajat.

GPS-seuranta

KR 1:n sveitsiläisellä Fabian Hertnerillä (sprintin MM-hopeamitalisti 2010) ei siten ollut näkötuntumaa  Haldeniin ankkuriosuuden viestinviejään Olav

Lundanesiin, joka oli pitkän matkan maailmanmestari 2010.  Terältä lähti takaa-ajoon Pasi Ikonen, joka pari kuukautta Jukolan jälkeen MM-kisoissa oli

pitkänmatkan hopealla ja SNO:lla Hertnerin edestä 2010 MM-sprintin kullan vienyt myös sveitsiläinen Matthias Muller. Deltalla lähti matkaan Valentin Novikov, kaksinkertainen viestin MM muutaman vuoden takaa, Jukolan ratkaisija-ankkuri 2008. Oli joukossa sentään lisää kotimaistakin väriä, sillä KR 2:n viestiä lähti viemään Jere Pajunen, mies ilman m-o-edustuksiakaan. Linnellä Mattias Millinger- m-o-edustaja – ja Kristiansandilla sveitsiläinen Daniel Hubmann, maailman suunnistusvaltias 2008 ja 2009, joka kuitenkin on kärsinyt loukkaantumisista 2010 ja 2011 ja voinut osallistua varsin vähän rastien hakuun. Angelniemen viestiä lähti viemään venäläinen Aleksei Bortnik – m-o-mies tottakai ja Hiisirastilla muutamien vuosien takaisissa MM-kisoissa sprintin ja pitkän matkan sekä 2 viestiä voittanut venäläinen Andrei Hramov.

Koossa oli ankkurikymmenikkö, jossa armoa ei annettu eikä pyydetty. Tosin on kai myönnettävä, että kyseessä todennäköisesti olisi kahden kauppa ja vain näiden törttöilyt antaisivat Terälle, Deltalle ja SNOlle tilaisuuden nousta lukemaan Jukolan sanomaa. Sijoista kolmesta eteen päin oli paha sanoa mitään. Ne olivat kaikkien em. saavutettavissa.

GPS:kin osoittaa, että Lundanesin suunnistus oli hallittua, suoraviivaista ja päämäärätietoista. Tällaista suunnistajaa – kun hän vielä on vauhdiltaan edellinen MM – on paha tavoittaa. Ainoa pikkuhäiriö oli eksyminen tiheikköön välillä 10 – 11 ja sillä välillä osuuden nopeimmalle menetetty minuutti. Itse hän oli rastivälin nopein 8 kertaa, vaikka tuskin se oli tavoitteena, vaan varman suunnistuksen tuoma voitto.

Kun Lundanes aloitti todella vauhdilla (2x välin nopein, 2 seuraavalla välillä yht. 3 sek. tappio välin nopeimmalle), ero Hertneriin oli kakkosella jo minuutin, vaikkei tämäkään huonosti mennyt.  Vaikealla kuutosella heillä oli sama hajonta eikä se tuottanut vaivaa kummallekaan. Seiskan mäeltä lasku sujui Lundanesilta paremmin ja eroa kasvoi 1,5 minuuttiin. Tahti jatkui samana.

Rastien 10 – 11 tiheikön Hertner otti paremmin ja supisti välin alle minuuttiin, mutta virhe heti sen jälkeen palautti eron. Kierto liikaa pohjoisesta vielä

rastille 11 kasvatti eron 2 minuuttiin. Kun seuraavalle rastille tuli aivan samanlainen kierto, Lundanes johti 2,5 minuuttia. Väli pysyi samana, kunnes

rastille 19 mennessä Hertner kierteli taas liikaa eikä ollut löytää puron ylittävää siltaa. Niinpä ero häneen kasvoi 3,5 minuuttiin. Rastilla 22 Hertner meni ohi ja menetti minuutin, jolloin ero oli jo 4,5 minuuttia. Näiden seurauksena hän putosi 4:nneksi, mutta hyvä loppu palautti sijoituksen..

Aivan lopussa Lundanes rauhoitti tilannetta hiljentäen varmistellen hiukan vauhtia, sillä hänen täytyi tietää hyvän juoksun jälkeen, että hän on kärjessä

ja saattoipa hän jo viimeisen kilometrin mäkeen kuulla tilanteen kuulutuksestakin. Kun kummatkin menivät lopun puhtaasti, Halden voitti Salpa-Jukolan ja Kalevan Rasti ylitti maaliviivan toisena 4.04 myöhemmin. Haldenin joukkueen jäsenet olivat Venloja paremmin hereillä ja kaikki kirmasivat iloisina ankkurinsa kanssa maalisuoraa. Kolmelle – Bobachille, Pedesenille ja Bjuganille – Jukolan voitto oli ensimmäinen.

Halden SK Olav Lundanes ankkuri voittajana maaliin (c) Salpa-Jukola 2011, Hiironen
Kalevan Rasti toisena maaliin. (c) Salpa-Jukola, Hiironen

Deltan Novikov  nousi kolmanneksi, kun vajaa puolet osuudesta oli takana. Ryhmässä oli kolme, Delta, Terä ja SNO. Tampereen ankkuriosuuden kaltaista ylivoimaa ei häneltä nyt nähty, mutta hyvä viestisuoritus kylläkin. Pari muita hitaampaa väliä pudotti sijan, mutta Hertnerin koukut toivat Deltan jo toiseksi. Hertner oli kuitenkin lopussa vahvempi ja Novikov joutui taipumaan kolmanneksi 11 sekuntia KR:n jälkeen (+4.15).

Deltan Novikov tuo seuransa kolmantena maaliin (c) Salpa-Jukola 2011, Hiironen

Lähes minuutin virhe ennen puoliväliä pudotti Terän Ikosen viidenneksi, mutta Hertnerin virheitten vuoksi hänkin käväisi toisena yhdellä rastilla. Paukut

eivät kuitenkaan riittäneet loppuun asti , joten tuloksena oli neljäs sija (+5.11). SNOn sija vaihteli pitkään 3:ntena ja 4:ntenä. Useat 20 – 30 sekunnin

viipymät väleillä pudottivat sen Mullerin Deltan ja Terän kyydistä ja yli puolen minuutin zigzag viimeiselle rastille sinetöi lopullisesti sijaksi 5 (+6.06).

Hiisirastin Hramovin sijoitus vaihteli pitkään 9:n ja 11:n välillä. Kun hänelle ei ollut kuin yksi yli puolen minuutin rastivälitappio, sija parani loppua kohti

toisten kompastellessa. Niinpä oltuaan ensin 7:ntena, hän kiristi maaliin vielä yhden ohi ja toi joukkueensa kuudentena (+10.47). KOK:n Hubmanin vauhti ei ollut vielä loukkaantumisten jälkeen entisellään. Toki hän sai 3 rastivälin nopeinta aikaa. Toisten vauhdin hiipuminen lopussa nosti hänet maalissa sijalle 7 (+11.05). Omituinen kierto viimeiselle rastille pudotti Linnen KOK:n taakse (+11.07). Sitten tulivat maaliin AngA (+11.15) ja kymmenentenä KR 2 (+13.12).

Sen Pajunen teki oivan suunnistuksen, mutta neljä maailman huippua meni ohi 5 – 7 minuuttia nopeammilla osuusajoilla. Tyrving hävisi KR 2:lle puolisen minuuttia, mutta seuraavaa saikin odotella jo seitsemän minuuttia.

Osuuden nopein oli liettualainen Jonas Vytautas Gvildys 1.25.04, jolle Hiisin Hramov jäi 2 ja  AngA:n Bortnik 31 sekuntia. Haldenin Lundanes oli seuraavaksi nopein (+41). Seuraavaksi nopeimmat olivat samalla ajalla (+1.01) sveitsiläiset Matthiakset Kyburz OK Tisaren ja Merz Rajamäen Rykmentti. Deltan Novikov jäi heille 3 sekuntia.

Koposen veljesten kisa alkoi sijalla 1332. Kolmannen osuuden 62 sijan pudotusta lukuun ottamatta matka sujui nousuvoittoisesti. Maalissa sija oli 1280. Taaksejäi 18 maaliin päässyttä ja 181, joitten matka syystä tai toisesta jäi kesken. Heidän aikansa oli 20.25.15 (+12.47.48). Kokemus oli sellainen, että joukkue saatetaan nähdä uudelleenkin Jukolan rasteja hakemassa.

Lopputulokset

Henkilökohtaiset osuusajat

Rastiväliajat

Reittihärveli

GPS-seuranta

Jukolan viestin sanoma 2011 osoitettiin 50-vuotiaalle Kansainväliselle suunnnistusliitolle

Lopuksi

Yleisvaikutelmaltaan erinomaisissa kisoissa ja hyvissä radoissa oli kuitenkin pari pikkuasiaa ja yksi iso, jotka heikensivät yleiskuvaa. Pikkuasiat olivat: monella rastilla leimauspukit olivat väärin suunnatut eivätkä ottaneet huomioon tulo- ja lähtösuuntia. Se johtaa leimasinten tehottomaan

käyttöön ja jonoihin rasteilla. Toinen virhe oli, että Venlojen lopun yhteisellä rastilla oli vain 2 leimasinta. Siitä muodostui jono ja taistelua, mikä vielä

hidasti joustavaa toimintaa. Joku saattoi kärsiä jopa puolisen minuuttia.

Paha asia sen sijaan oli hajontavirhe Jukolan viestissä.  Kolmisenkymmentä joukkuetta kiersi saman hajonnan kahdesti eikä eri hajontaa toisella kertaa. Onni oli, että tuloksista laskien hajontojen ero oli vain noin 5 sekuntia. Lopputuloksiin virheellä ei siten ollut merkitystä. Vain yhdellä palkinnoille päässeistä joukkueista oli ko. virhe, mikä vielä vähensi sen vaikutusta. Kyse oli selvästi kaikissa ongelmatapauksissa riittämättömästä valvonnasta eivätkä moiset virheet kuulu Jukolaan.

Reimo Uljas

etunimi.sukunimi@jukola.com

Salpa-Jukola 2014 logo

Perustiedot

Päivämäärä:
19.-20.6.2011

Paikka:
Virolahti, Ravijoki

Järjestäjät:
Vehkalahden Veikot

Päätoimihenkilöt

Kilpailun johtaja:
Markku Seppä

Ratamestari:
Janne Weckman (J)
Jarkko Liuha (V)

Kilpailunvalvoja:
Arvo Kantola

Ratavalvoja:
Heikki Peltola (KR)

Kilpailun suojelija:

Ari Puheloinen

Salpa-Jukola 2011 sivusto

Tulokset

Reittihärveli

Kuvia

Salpa-Jukolan kuvagalleria