Venlojen viesti 2019

71. Jukolan ja 42. Venlojen viesti ylitti maagisena pidetyn 20 000 osanottajan rajan. Tarkka osanottajamäärä oli 20 632 kilpailijaa eli 1721 Venla-joukkuetta ja 1964 Jukola-joukkuetta. Kilpailun järjestelyistä vastasi Kangasala SK.

Kilpailukeskus rakentui Heponimen kylälle noin 10 kilometrin päähän Kangasalan keskustasta. Järjestäjät paneutuivat huolella pellolle rakennettavan kilpailukeskuksen säänkestävyyteen, sillä mielessä oli vuoden 2016 Lappee-Jukolan karut kokemukset. Onneksi sää suosi tapahtumaa ja järjestelyt etenivät kiitettävästi.

Kilpailukartan tekijänä oli Janne Weckman ja kartan kansainvälisen ohjeistuksen mukainen kuvaustyyli aiheutti hieman keskustelua, koska Suomessa on totuttu karttoihin, joissa pienetkin yksityiskohdat on piirretty karttaan. Kartta oli selkeälukuinen ja tasalaatuinen, joka sai myös kiitosta. Ratamestareina toimivat Petteri Laitinen ja Jarkko Liuha.

Jukolan viestin sanoma suunnistettiin Opetushallitukselle sen työstä suomalaisen koulutustason kehittämisessä ja vaalimisessa. Sanoman vastaanotti Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

Kilpailunjohtajana toimi Harri Virta ja kilpailun varajohtajana Ilari Grönholm. Toisensa jo lapsuudesta tuntenut kaksikko johti erinomaisesti kilpailutapahtuman. He itse totesivat Jukolan viestin johtoryhmälle. Haluamme olla luottamuksen arvoisia ja sen he myös osoittivat.

Ennätysmäärän 1718 ilmoittautuneen Venla-joukkueen joukosta ennakkosuosikeiksi ennen kisaa nostettiin kotimaastoissaan suunnistanut ja kevään 10Milan voittanut Tampereen Pyrintö, voittoa puolustanut Stora Tuna, Marika Teinillä edellisvuodesta vahvistunut Halden SK, IFK Göteborg sekä toissa vuoden voittaja Alfta ÖSA OK.

1. Osuus 5,8 km

Venlojen lähtö

Venlat matkalla kohti k-pistettä KooVeen Evely Kaasikun johdolla. Kuva Kimmo Hirvonen.

Ratamestarit Jarkko Liuha ja Petteri Laitinen tarjoilivat aloittajille pitkän alkukiihdytyksen jälkeen neljän hajonnat, jotka muodostuivatkin heti alkuun viestin voittokamppailun osalta merkittäviksi. Nopeinten omat rastinsa poimi MS Parman Anastasia Rudnaya, joka leimasi ensimmäisellä väliaikarastilla ykkösenä. Pienin eroin seurasivat norjalaiset Byäsen IL sekä Haldenin 1. ja 2. joukkue. Viidentenä leimannut Hiidenkiertäjät oli jo 40 sekuntia perässä, mutta HiKin jälkeen rastille tultiinkin yhtenäisenä letkana. Stora Tunan Tilda Östberg juoksee väärälle ykköselle ja on väliajoissa jo 2.27 perässä sijalla 96. Vielä mustemmin alkaa Pyrinnön viesti, kun Lotta Karholan pasmat menevät täysin sekaisin ja hän tekee ykköselle 3 minuutin virheen ja on väliaikarastilla peräti 4 minuuttia kärjestä sijalla 202. Näin Karhola toistaa vuoden 2017 Venlojen avauksen ensimmäisen rastinvirheensä ja vaikeuttaa merkittävästi Pyrinnön voitonhaaveita.


HTML5-canvas not supported
addgpssbit(”Venlat2019_venla11″,”https://jukola.com/wp-content/uploads/2020/02/Venlat2019_venla11.txt”,”https://jukola.com/wp-content/uploads/2020/02/”);
Tilanne 2,2 km väliaikarastilla

Seuraavaksi aloittajille tarjotaan vaativa rinnehajonta, joka koituu SK Pohjantähden sekä lopullisesti Stora Tunan kohtaloksi. Pohjantähden aloittaja Anna Haataja hukkaa itsensä täysin ja tekee peräti 5,5 minuutin virheen. Östberg pummaa yhtä paljon, mutta kun alla on jo alun virhe, niin hallitseva voittaja on jo lähes 8 minuuttia kärjestä. Kärjessä Halden SK:n Sabine Hauswirth menee vakuuttavasti ja saa pienen eron toisena tulevaan seurakaveriinsa Jo Shepherdiin. Kolmantena väliaikarastilla leimaava Koovee kakkosjoukkue on jo puoliminuuttia Haldenista.


HTML5-canvas not supported
addgpssbit(”Venlat2019_venla12″,”https://jukola.com/wp-content/uploads/2020/02/Venlat2019_venla12.txt”,”https://jukola.com/wp-content/uploads/2020/02/”);

Tilanne 3,5 km väliaikarastilla

Loppuosuus sisältää enää yhden hajontarastin, joka ei joukkueille pahemmin vaikeuksia aiheuta. Kärjessä Hauswirth lisää eroaan muihin ja ottaa ykkösosuuden haltuunsa suvereenisti. Toisena vaihtava Tampereen Pyrinnön kokenut Anni-Maija Fincke on vaihdossa 1.21 myöhemmin. Kolmantena vaihtaa Byåsenin Elde Ingeborg. Tasaisempi letka alkaa neljäntenä vaihtavasta Kalevan Rastin Silja Tarvosesta, joka on jäänyt Haldenista kaksi minuuttia. Karhola tuo Pyrinnön ykkösjoukkueen vaihtoon sijalla 71. 5.51 kärjestä, Haataja Pohjantähden sijalla 114. reilu kaksi minuuttia myöhemmin ja Östberg Stora Tunan sijalla 193 peräti 11 minuuttia Haldenista.

Tilanne 1. vaihdossa

2. Osuus 5,6 km

Toisen osuuden alkuhajonta sujui kärkijoukkueilta suuremmitta ongelmitta ja Haldenin Kine Hallan Steiwer leimasi ensimmäisellä väliaikarastilla yksin johdossa. IFK Göteborgin suomalainen Kirsi Nurmi oli kuitenkin nipistänyt eroa minuutin pienemmäksi ja leimasi 1.08 kärjestä. Göteborgin jälkeen rastilla kävivät pienin eroin Kalevan Rasti, Järla, Nydalens ja Fredrikstad.

Tilanne 2,2 km väliaikarastilla

Jos ensimmäiset rastit sujuivat suhteellisen hyvin, väliaikarastin jälkeisellä rinnehajonnalla tarjottiinkin sitten viikonlopun hienoimmat GPS-kiemurat. Kärjessä Steiwer lähti rastilta väärään suuntaan ja tekee sitten isot ympyrät ennen kuin rasti löytyy. Kärkeen siirtyy Nurmi, joka saa karistettua Fredkrikstadin vetämän 8 joukkueen letkan yli minuutin päähän. GPS-viihdettä tarjoavat varsinkin Nydalens, Sävedalens, Linne ja Hiisirasti. Taaempana Pyrinnön Simona Aebersold napsii sijoja tasaisesti ja toisella väliaikarastilla Pyrintö onkin jo 15. kolme minuuttia kärjestä.


HTML5-canvas not supported
addgpssbit(”Venlat2019_venla21″,”https://jukola.com/wp-content/uploads/2020/02/Venlat2019_venla21.txt”,”https://jukola.com/wp-content/uploads/2020/02/”);

Tilanne 3,5 km väliaikarastilla

Kirsi Nurmi

Göteborgin Kirsi Nurmi karkasi muilta toisella osuudella. Kuva Antti Harkko.

Osuuden loppu sujuu Kirsi Nurmelta virheettä ja näin IFK Göteborg vaihtaa ykkösenä. Viimeinen hajonta hajottaa hieman takaa-ajajien letkaa. Lidingö ja Fredrikstad vaihtavat toisena ja kolmantena 1.40 Götegorgista. Parma ja Paimio ovat vaihdossa seuraavina 20 sekuntia myöhemmin. Kuudentena vaihtopuomille juoksee tykkijuoksun jälkeen Aebersold, joka nostaa Pyrintöä 72 sijaa ja ottaa kärkeä kiinni peräti 3,5 minuuttia. Tampereen toisen seuran Kooveen loppu ei ole yhtä ruusuinen, sillä Johanna Hulkkonen ei löydä omaa hajontaa ja näin Koovee tippuu kärjestä yli 4,5 minuutin päähän sijalle 17. Osuuden nopein on Aebersold ennen Nurmea ja Paimion Inga Dambea.


HTML5-canvas not supported
addgpssbit(”Venlat2019_venla22″,”https://jukola.com/wp-content/uploads/2020/02/Venlat2019_venla22.txt”,”https://jukola.com/wp-content/uploads/2020/02/”);

Tilanne 2. vaihdossa

3. Osuus 7,2 km

Kolmannen osuuden alku sujuu kärkijoukkueilta suuremmitta ongelmitta ja Göteborgin johto ensimmäisellä väliaikarastilla on 1,5 minuuttia. Väliaikarastin jälkeen tarjolla on uusi hajontapari. Göteborgin Elin Månsson selvittää omat rastinsa ja pitää johtopaikkansa. Fredrikstadin kokenut Marianne Andersen etenee Månssonin vauhtia ja on toisena 1,5 minuuttia kärjestä. Lidingön Emma Bjessmo sen sijaan eksyy ja tippuu 10:nneksi yli 6 minuuttia Göteborgista. Pyrinnön Saila Kinni nostaa seuransa jo kolmanneksi, mutta samalla ero kärkeen kasvaa minuutilla. Parman Tiia Istolahti ja Paimion Saara Norrgram eivät pysy aivan Kinnin kannassa ja ovat Göteborgista 4 minuuttia ja 4,5 minuuttia perässä. Isoihin virheisiin sortuvat Järla, Ol Norska ja Tisaren.


HTML5-canvas not supported
addgpssbit(”Venlat2019_venla31″,”https://jukola.com/wp-content/uploads/2020/02/Venlat2019_venla31.txt”,”https://jukola.com/wp-content/uploads/2020/02/”);

Tilanne 3,1 km väliaikarastilla

Seuraavaksi suunnistajille tarjoillaan pidempi väli, jossa kärkinaisten reitit hieman eroavat. Månsson säilyttää johtopaikkansa, mutta Andersen lähestyy ja supistaa eron puoleen minuuttiin. Kinni puolestaan etenee Göteborgin kanssa samaa tahtia, joten ero on edelleen 3,5 minuuttia. Pyrinnön takana erot kasvavat, Alfta ÖSA ja Pargas IF ajavat Paimion ja Parman kiinni, mutta ero kärkeen on jo yli kuusi minuuttia.


HTML5-canvas not supported
addgpssbit(”Venlat2019_venla32″,”https://jukola.com/wp-content/uploads/2020/02/Venlat2019_venla32.txt”,”https://jukola.com/wp-content/uploads/2020/02/”);

Tilanne 4,7 km väliaikarastilla

Månsson säilyttää loppuradalla johtopaikkansa ja tuo Göteborgin kärjessä vaihtoon 39 sekuntia ennen Fredrikstadia. Kinni jää hieman lisää ja viimeisessä vaihdossa Pyrinnön ero kärkeen on neljä minuuttia. Seuraavina saapuvat Alfta sekä Pargas IF reilu 6,5 minuuttia Göteborgista. Paimio tippuu minuutin kauemmas ja saa seurakseen Nydalensin ja Haldenin. Parma vaihtaa myös samassa letkassa. Osuuden nopein on Fredrikstadin Andersen ennen Stora Tunan Julia Jakobia.

Tilanne 3. vaihdossa

4. Osuus 7,8 km

Ankkuriosuuden alku etenee kuten viestin kaksi edellistä osuutta. Göteborg suunnistaa kärjessä ja Fredrikstad pienen eron päässä toisena. Muut jäävät hieman lisää ja ensimmäisellä väliaikarastilla Pyrintö on jo 4,5 minuuttia kärjestä ja voittokamppailu alkaa vaikuttaa kahden kaupalta.

Seuraavalla hajonnalla kärkikaksikko yhyttää toisensa, kun Göteborgin Sara Hagström kiertää jälkimmäisen hajonnan kautta ja Fredrikstadin Kamilla Olaussen nappaa hänet kiinni. Venla Harju pitää Pyrinnön selvänä kolmosena, mutta Alfta ÖSA:n Natalia Gemperle saa hieman eroa takaa-ajajiin ja etenee yksin neljäntenä. Viidentenä on Paimio, jonka perässä 1,5 minuutin sisässä onkin 9 joukkuetta.


HTML5-canvas not supported
addgpssbit(”Venlat2019_venla41″,”https://jukola.com/wp-content/uploads/2020/02/Venlat2019_venla41.txt”,”https://jukola.com/wp-content/uploads/2020/02/”);

Tilanne 3,1 km väliaikarastilla

Venlojen viestin ratkaisu nähdään pitkällä yhdeksännellä välillä. Olaussen koukkaa hieman kahdeksatta rastia ja Hagström pääsee lähtemään välille ensin. Ruotsalainen ottaa vasemman valinnan, mutta lähtee rastilta hieman oikealle ja hukkaa jonkin verran aikaa. Olaussen puolestaan lähtee oikealta ja toteuttaa välin sujuvasti. Valinta muutenkin nopeampi ja Fredrikstadin johto ysirastilla on jo lähes minuutti. Kun Hagström vielä tekee virheen kymppirastille on norjalaisseuralla äkkiä yli kahden minuutin johto. Taaempana Harju tavoittaa Göteborgia ja pääsee jo vajaan minuutin päähän. Gemberle etenee neljäntenä, mutta viidennestä sijasta taistelee monta joukkuetta.


HTML5-canvas not supported
addgpssbit(”Venlat2019_venla42″,”https://jukola.com/wp-content/uploads/2020/02/Venlat2019_venla42.txt”,”https://jukola.com/wp-content/uploads/2020/02/”);

Tilanne 4,4 km väliaikarastilla

Olaussen napsii loputkin rastit varmasti ja näin Fredrikstad pääsee juhlimaan seuran ensimmäistä Venlojen viestin voittoa. Hagström pystyy pitämään Niemen takanaan ja näin Göteborgille toinen sija. Eroa Fredrikstadiin on lopulta 3.40. Harju tuo Pyrinnön maaliin kolmantena vain 20 sekuntia toisesta sijasta. Natalie Gemberle pistää pelin jännäksi neljännestä sijasta tekemällä virheet sekä kolmanneksi että toiseksi viimeiselle. Ero takaa-ajajiin riittää lopulta juuri ja juuri sillä Nydalenin kokenut Anne Margrethe Hausken Nordberg on maalissa ainostaan viisi sekuntia Alfta ÖSA:n jälkeen. Marika Teini ankkuroi Haldenin kuudenneksi 19 sekuntia Nydalenista. Seuraavasta viidestä sijasta käydään kova kamppailu, jossa vahvin on Pohjantähden Sari Anttonen ennen IGTISAa, OK Kårea, Lahden Suunnistajia sekä MS Parmaa. Ankkuriosuuden nopein on Stora Tunan 13:nneksi ankkuroinut Tove Alexandersson ennen Hauskenia ja Teiniä.

HTML5-canvas not supported
addgpssbit(”Venlat2019_venla43″,”https://jukola.com/wp-content/uploads/2020/02/Venlat2019_venla43.txt”,”https://jukola.com/wp-content/uploads/2020/02/”);

Fredrikstadt

Fredrikstad juhlii loppusuoralla Venlojen voittoa. Kuva Marjo Lalli.

Lopputulokset