Säännöt

Yhdistyksen säännöt merkittiin yhdistysrekisteriin v. 1949. Ne olivat niin hyvät, että 1970-luvun puolessa välissä tehdyn pikku täydennysten lisäksi muutoksiin ryhdyttiin vasta uudella vuosituhannella. Eikä silloinkaan olisi ollut pakko. Sääntöjä kuitenkin hiukan nykyaikaistettiin, mutta niin paljon kuin mahdollista jätettiin ennalleen perinnettä kunnioittaen. Sääntömuutos merkittiin rekisteriin v. 2003. Merkittävin jäsenistöön päin näkyvä muutos on puheenjohtajuuden muuttuminen 2-vuotiseksi. Jäsenten kausi on kuitenkin edelleen alkuperäinen yksi vuosi.

Tulkoon tässä kerrotuksi myös eräs nimeen liittyvä tapahtuma. Kun yhdistyksen päätoimihenkilöt ovat olleet varsin pysyviä, ei yhdistysrekisterin kanssa asiointiin ole ollut usein tarvetta. Kun Matti J. Koski tuli sihteeriksi, puheenjohtaja yritti tehdä sähköpostitse muutosilmoitusta. Eipä löytynyt koko yhdistystä. Soitto Yhdistysrekisterin virkailijalle toi saman tuloksen. Hän epäili ensin yhdistyksen tulleen poistetuksi kirjoista toimimattomana. Sitä kun oli hiljan paljon tehty. Mutta ei löytynyt poistetuistakaan. Virkailija epäili sitten, ettei sellaista yhdistystä koskaan ole ollutkaan. ’Olette toimineet siinä luulossa, että yhdistys on olemassa. Sellaista on paljon’, hän sanoi.

Ensin kävi mielessä, että tästähän vasta melkoinen rumba syntyy – perustamiskokoukset, uudet säännöt jne. Yhdistyksen oma arkisto oli kuitenkin siltä osin kunnossa ja pj. muisti nähneensä alkuperäisen rekisteröinti-ilmoituksen. Muutaman päivän päästä, samalla hetkellä kun tuo ilmoitus löytyi, rekisterin virkailija soitti ja sanoi löytäneensä tiedot. Kun 1990-luvun loppupuolella rekisteri siirsi kortistojaan tietokoneelle, oli tapahtunut virhe. Oli näppäilty Kaukometsäläiset. Ei taidettu enää tallentajan koulussa lukea Seitsemää veljestä! Helpotus oli molemminpuolinen, kun asia selvisi ja rekisteri korjasi oma-aloitteisesti virheensä.

Vuoden 2019 vuosikokouksessa tehtiin ensimmäinen virallinen sääntömuutos, kun Kaukametsäläisten jäsenyys hyväksyttiin koskemaan kaikkia Suomen kansalaisia. Säännöistä poistettiin suomenkielisyys. Muiltakin osin hallitus korjasi sääntöjä Patentti- ja rekisterihallituksen ohjeiden mukaisesti.