RATAMESTARIN LAUSUNTO

Ratamestarin lausunto

 

Tätä kirjoitettaessa ratamestarityön mielenkiintoisin vaihe on auttamatta ohi. Ratasuunnitelmat ovat valmiit, rastiprikat on viety maastoon, valvojat ovat kiertäneet rastit ja hyväksyneet suunnitelmat. Jäljellä on enää raakaa työtä, jossa ei saisi tehdä yhtään virhettä. Heinäkuun aikana rakennetaan rastipukit ja tehdään koejuoksut sekä viimeiset maastotarkistukset. Sitten on edessä ocad-ratatiedoston viimeistely eli jokaisen erilaisen radan merkintöjen tarkastus sekä rastiympyröiden ja -väliviivojen katkonta. Se on pikkutarkkaa puuhaa, jossa hiiri naksuu ja ranne väsyy.

 

Elokuun alussa painetaan kartat ja radat kirjapainossa, palautuskappaleineen noin 3000 kartan painotyö kestää kaksi päivää. Suurin yhteinen talkooponnistus on valmiiden karttojen pussitus, mihin tarvitaan noin 20 vapaaehtoista, jotta työ saadaan sujumaan jouhevasti. Rastikaluston vienti metsään on enää jäävuoren huippu, yhden illan homma juuri ennen kilpailua. Kilpailuaamuna kaikki vielä tarkastetaan. Jos kaikki menee hyvin, kilpailun aikana ratamestari on työtön.

 

Rasteja on maastossa runsaasti, yhteensä niitä on noin 50. Rasteja on myös hyvin lähekkäin, joten muistutan jokaista kilpailijaa tarkistamaan koodin leimatessa. Hajontoja on riittävästi, joten pelkästään lähintä selkää seuraamalla ei luultavasti hyväksyttyä suoritusta tule. Poikkeuksena on viides osuus, jolla ei ole hajontaa. Koska maastossa on paljon kulku-uria latupohjista frisbeegolfradan väyliin, on syytä olla tarkkana oikeaa reittiä valitessa. Kartta rullalla urku auki ei ole tässäkään mielessä viisas taktiikka. Viisas jakaa voimansa oikein, sillä jo kilpailukeskuksesta metsään lähdettäessä on edessä heti raju nousu. Kusiaismäen huippu on noin 80 metriä kilpailukeskuksen yläpuolella.

 

Maasto on pääosin nopeakulkuista, hyväpohjaista ja näkyvyys on hyvä. Suunnistuksellisesti suurin haaste lienee vauhdin säätely ja suorituksen rytmitys. Parhaimmillaan vauhti tulee olemaan alle 6 min/km ja uskoisin, että kärjen osalta kilpailusta tulee hyvin tasainen ja jännittävä. Nopein ja taitavin joukkue voittaa varmasti. Toivotan kaikille Nuorten Jukolan 2018 suunnistajille antoisaa kilpailua ja onnistumisen hetkiä.

 

Eero Vartiainen