Nuorten Jukola 1996

Mynämäen Suunnistajat -52 vei nuoret Jukolan rastien hakijat kuntakeskuksen tuntumassa olevaan urheilukeskukseen ja sen lähimaastoon. Kaunis sää, hyvä keskus ja sopiva maasto kera hyvien järjestelyjen ja ruotsinkielisen TV:n Sportmagasinet-ohjelman koosteen loivat hyvän kisan ja tunnelman. Myös YLE:n Urheiluruutu antoi Nuorten Jukolalle Pekka Oksalan raportin muodossa tavanomaista enemmän minuutteja..

Edellisvuonna Nuorten Jukolan 10-vuotisjuhlassa oli vielä ollut 201 joukkuetta, mutta nyt määrä putosi rajusti eli 177:een, joista ulkomaisia oli vielä 11. Syynä ei voinut olla pitkä matkakaan, sillä 2-3 tunnin automatkan päästä tuli sentään yli puolet osanottajista. Missä syy? Jukolan johtoryhmä kysyi joukkueiden huoltajilta ja analysoi tilanteen. Lyhyesti; pääsyyksi osoittautui tyttöjen puute. Pohdintaa aiheesta on lisää toisaalla otsikon ”Mihin menet Nuorten Jukola?” alla kohdassa osanottajamäärät. Ajankohdallakin saattoi olla vähän vaikutusta erityisesti eteläsuomen seuroille. Perinteisesti Nuorten Jukola oli ollut elokuun toisena lauantaina. Koulut eivät vielä olleet silloin alkaneet, joten lomalaisten poissaoloja oli jonkin verran. Se ei tietenkään vaikuttanut vertailuun aiempaan, mutta ajankohdan muutos viikolla tai kahdella myöhemmäksi voisi parantaa tilannetta jatkossa. Kalenterin sallittua tämä muutos johtoryhmän toivomuksesta myös tehtiin.

Osuusjaottelu oli sama kuin edellisenä vuonna ja matkat eri osuuksilla olivat 3,6+3,6+2,7+2,7+3,5+4,3+6,0 km. Kartta oli 1:10.000 2,5 metrin käyrävälein. Järjestäjä oli panostanut ruotsalaisten joukkueiden saamiseksi mukaan. Hyvistä kulkuyhteyksistä huolimatta sieltä tuli vain 7 joukkuetta 4 seurasta. Selitys oli: ”Seuroilla ei ole tarvittavaa määrää näin eri-ikäisiä nuoria” (!?).Virosta oli 3 joukkuetta ja Venäjältä 1.

Avausosuuden ensimmäiselle yhteiselle rastille (3.) tuli ensimmäisenä pisimmän hajonnan juossut Someron Teemu Väre minuutin ennen muita yksinään. Parikymmentä joukkuetta tuli sitten harvakseltaan parin minuutin sisällä ja sitten jysähti 40 hengen ns. kärkiletka, joka oli kiertänyt kolmen minuutin täydellisen ympyrän kolmosvälillä.

Ensimmäisen osuuden loppukiritaistossa vahvin oli pietarilaisen Sestroretsin urheilukoulun Sasha Gorbatko, joka ajallaan 24.40 löi sekunnilla tulevan v. 2001 maailman mestarin Otanmäen Sinkki-Seppojen (SiSe) Pasi Ikosen. Tuleva Jukoloiden avausosuuden voittaja Valkeakosken Hakan (VaHa) Timo Saarinen näytti jo nuorena avausosaamistaan ja tuli kolmantena 5 sekuntia johtavasta kannoillaan Someron Esan Teemu Väre. Monet Nuorten Jukolan osuuksien parhaat ovat aikojen kuluessa hävinneet rastiradoilta, mutta em. kolme suomalaista löytyy hyvin menestyneinä vielä 2000-luvullakin. OK77 Kauniaisista vaihtoi viidentenä 1,5 minuuttia kärjestä kannassaan Hämeenlinnan Suunnistajat (HlS), Angelniemen Ankkuri (AngA) II, Pihkaniskat ja Savon Rasti Pieksämäeltä. Helsingin Suunnistajien (HS) kakkosjoukkue runsaat 3 minuuttia kärjestä aloitti pääletkan. Lopullisen voittajan Angelniemen ykkösen Antti Vigelius aloitti sijalla 23 Gorbatkosta 2.11 jääneenä. Maalissa toinen, edellisvuoden voittaja, Vehkalahden Veikot (VeVe) aloitti sijalta 49 viisi minuuttia johtavasta ja kolmas eli Delta sijalta 82 kahdeksan minuuttia kärjestä. Muidenkin maalissa kymmenen joukkoon sijoittuneiden viesti alkoi ”vaatimattomasti”, sillä paras oli sijalla 15 ja heikoin sijalla 64, vaikkei sillä eroa keulaan ollutkaan kuin 5.49.

Väliaikatulokset 1. vaihdostaHenkilökohtaiset ajat 1. osuudella

Vesitornin mäen rinteessä olleella viimeisellä rastilla leimasi toiselta osuudelta ensimmäisenä Angelniemen kakkosen Tommi Sjöholm ja hän oli vaihdossa, kun kello näytti 52.25. Kului lähes kaksi minuuttia ennen kuin saman seuran ykkösen Sami Nurmi teki saman. Hänestä oli tasan minuutti Hyvinkään Rastin (HyRa) Jukka Uusitaloon, jota runsaan minuutin päässä seurasivat Sibbo-Vargarnan (SV) Markus Ståhl, Paimion Rastin (PR) Markus Lindeqvist ja kuudentena Sinkki-Seppojen Teemu Sipilä tasan 4 minuuttia kärjestä. Lohjalainen Delta vaihtoi seitsemäntenä 5 minuuttia johtavasta kannoillaan Hyvinkään kolmosjoukkue, Sestrorets ja kymmenentenä Vehkalahden Veikot (VeVe), josta alkoi yhtenäinen jono sijalle 27 saakka, jonka jälkeen se pienen välin jälkeen hieman harvenneena alkoi uudelleen. Kolme lopullista parasta olivat siis hankkiutuneet jo 10 parhaan joukkoon. Deltan Visa Eronen nosti 75 sijaa ja oli osuuden nopein (24.41), kuten hän oli ollut edellisvuonna Lohjan I osuudellakin, 56 sekuntia Sami Nurmea ennen. Lindeqvist, Sjöholm ja Närpes OK:n Peter Hertsbacka jäivät seuraavina 1.08-1.39 Erosesta.

Tilanne toisessa vaihdossa:

 1. AngA II 52.25,
 2. AngA I +1.43,
 3. HyRa I +2.41,
 4. SV +3.52,
 5. PR +3.55,
 6. SiSe +4.01,
 7. Delta +5.00,
 8. HyRa III Antti Juntunen +5.17,
 9. Sestrorets Valeri Malishev +5.17,
 10. VeVe Simo-Pekka Fincke +5.18.

Väliaikatulokset 2. vaihdossa

Henkilökohtaiset ajat 2. osuudella

Kolmas ja neljäs ovat 11-14-vuotiaitten osuuksina monesti yllätyksellisiä. Vähäinen kokemus erittäinkään viesteistä ja jännitys voivat teettää tepposia, joita lyhytkestoinen kilpailu ei anna anteeksi. Ratamestarin kokeilumielessä maastoon sijoittamille ”turvahenkilöillekin” riitti asiakkaita jälkipään joukkueista.

Mynämäellä kolmannelta osuudelta tuli ensimmäisenä vaihtoon Sibbon Lena Jauhiainen. Hän vaihtoi peräti kolmisen minuuttia ennen Tampereen Pyrinnön Maria Pietilää, joka johti 7 sekunnilla 9 tytön letkaa, jossa muutaman sekunnin välein tulivat Pargas IF:n (PIF) Linnea Biström, Tuusulan Voima-Veikkojen (TVV) Sanna Huuki, Angelniemen Kaisa Soikkeli, Eurajoen Veikkojen (EuVe) Lenita Lempainen, Juvan Urheilijoiden (JuvU) Silja Tarvonen, Pyrinnön kakkosen Jenni Laine, Hyvinkään Eeva-Leena Niinimäki, Rasti-Nokian Laura Suominen ja Paimion Pia-Maria Sillanpää. Tyttöjen kärki oli hakenut, sillä ajat olivat 5-6 minuuttia heikompia kuin seuraavan osuuden pojilla, kun normaaliero on 2-3 minuuttia. Maastotarkkailijat kertoivatkin, että taidoissa on vielä parantamisen varaa. Kärki lähtikin heti ykköseltä ensin päinvastaiseen suuntaan. Esimerkiksi kun eräällä rastivälillä piti mennä polkua pitkin suuren sähkölinjan ali pian sen eteläpuolella olevalle rastille, suuret laumat etsivät ko. rastia pitkiä aikoja linjan pohjoispuolelta. Nopeimmin radan kiersi ruotsalaisen Ärla IF:n Emma Andersson, 22.52, joka oli puolisen minuuttia Siilin Rastin Terhi Mykkästä vikkelämpi. Hän oli puolestaan kolmatta, Lena Jauhiaista saman verran nopeampi. Ratamestarin aika-arvio oli omien tyttöjunnujen koejuoksun perusteella 21 minuuttia, joten Emmakin jäi siitä pari minuuttia. Radan pystyi polkuja pitkin kiertämään myös 7-vuotias VeVe II:n tyttö kohtuuajassa. ” Oli mulla kompassi, mutta ei sitä tarvinnut, kun kiersin polkuja pitkin”. Vaikeustaso oli kohdallaan, mutta se kiire!

Tilanne kolmannen osuuden jälkeen:

1. SV 1.20.15, 2. TP I +2.55, 3. PIF +3.02, 4. TVV +3.04, 5. AngA +3.08, 6. EuVe +3.11, 7. JuvU 3.20, 8. TP II 3.25, 9. HyRa +3.28, 10. RaN +3.39.

Väliaikatulokset 3. vaihdossa

Henkilökohtaiset ajat 3. osuudella

Sipoo vaihtoi kärjessä neljänneltäkin osuudelta. Viestiä vei hermonsa hyvin halliten Jörgen Wickholm, joka oli vaihdossa 3.21 ennen kuin Eurajoen Juha Asikainen. Puolen minuutin sisällä hänen jälkeensä vaihtoivat ensin kovaa kiriä käyden Juvan Matti Vuorinen, Pyrinnön Tuomas Takaluoma ja sitten Angelniemen Jarkko Pyy. Kuudentena viiletti vaihtosuoraa Sestrorets ja vähän sen jälkeen Pyrinnön kakkonen 6,5 minuuttia kärjestä. Kahdeksantena vaihtoi Delta kannoillaan Lynx ja Paimio oli kymmenes kahdeksan minuuttia Sipoosta. Pojilla ei siis tapahtunut niin suuria muutoksia kuin tytöillä. Vehkalahti kuitenkin putosi sijalle 24 yli 10 minuuttia johtavasta.

Tilanne neljännessä vaihdossa:

1. SV 1.41.19, 2. EuVe +3.21, 3. JuvU +3.33, 4. TP I +3.34, 5. AngA +3.54, 6. Sestrorets Sergei Smirnov +6.18, 7. TR II Pyry Kumpuvaara +6.34, 8. Delta Olli Moisander +7.13, 9. Lynx Aleksi Leskinen +7.18, 10. PR Pasi Nurmi +8.03.

Osuuden selvästi nopein oli Kankaanpään Suunnistajien Vesa Taanila (17.53, josta Deltan Olli Moisander jäi 1.17. Keravan Urheilijoiden Jyri Erkkilä jäi tälle tasan minuutin ja Helsingin Suunnistajien (HS) Tapio Haarlaa sekä Kangasala SK:n Lauri Viitanen hiukan enemmän.

Väliaikatulokset 4. vaihdossa

Henkilökohtaiset ajat 4. osuudella

Angelniemen rankikärki Karoliina Heiskanen tuli ensimmäisenä viidenneltä osuudelta. Hän otti kiinni 4 minuuttia Sipoon Marianna Nybergiä ja osuuden nopeimpana teki häneen vielä lähes 2,5 minuutin etumatkan. Pyrinnön Tuija Laine tuli kolmantena minuutin Nybergin jälkeen. Putkiosuudelle tyypillisesti joukko oli kasaantunut ja vähän yli 8 minuuttia Heiskasesta vaihtoon tuli kymmenkunnan joukkueen ryhmä, jonka kärjessä olivat Delta, Kerava, kovan nousun tehnyt Jämsän Retki-Veikot (JRV), Tuusula, Paimio, Lappeen Riento ja Pyrinnön kakkonen. Vehkalahti nousi takaisin kärkikastiin ja oli vaihdossa 12. kärjestä 8.52. Sestrorets putosi sijaluvulle 25. +16.19 kärjestä. Osuuden nopein oli siis joukkueensa johtoon vienyt Karoliina (24.53), joka oli 1.21 nopeampi kuin Jämsän Merja Rantanen, joka vuorostaan oli 2 sekuntia IF Brahen Erica Holmströmiä nopeampi. Liedon Parman Henna Mäkelä jäi neljäntenä heistä parikymmentä sekuntia.

Tilanne viidennen osuuden jälkeen:

1. AngA I 2.13.00, 2. SV +2.23, 3. TP I +3.25, 4. Delta Päivi Partanen +8.13, 5. KeU Päivi Surakka +8.32, 6. JRV Merja Rantanen +8.33, 7. TVV Jonna Peltola +8.36, 8. PR Suvi Tuomola +8.42, 9. LappRi Maria Moshnikova +8.44, 10. TP II Laura Koivisto +8.47.

Väliaikatulokset 5. vaihdossa

Henkilökohtaiset ajat 5. osuudella

Kuudennella osuudella Riina Kuuselo nosti Pyrinnön keulaan huolimatta isosta pummistaan vihreällä alueella ennen varoitusrastia,, kun hänen edellään lähteneet kokivat pikkuvaikeuksia. Samat kiemurat tehnyt Angelniemen Elina Kivioja ehätti kuitenkin vaihtoon toisena vajaan minuutin jääneenä. Kolmanneksi nousi rakettijuoksun tehnyt Rastikarhujen Nuorten Jukolan 1994 voittaja ja tuleva aikuistenkin maaottelumenestyjä, Heli Jukkola. Hän nosti joukkueensa sijalta 20 kolmanneksi osuusajalla, joka oli kaikkia muita selvästi nopeampi. Eroa keulaan jäi kuitenkin vielä neljä minuuttia. Helin tuntumassa olivat Deltan Maria Meriläinen, Vehkalahden Mirkka Pakkala ja Keravan Sini Turunen. Sitten oli yli 2 minuutin rako Sipooseen, josta oli 3 minuuttia Lynxin kakkosjoukkueeseen, josta taas oli lähes 3 minuuttia venäläistyttöjä käyttäneeseen Lappeen Rientoon, jota lähituntumalla seurasivat Paimio kymmenentenä ja HS.

Tilanne ennen ankkureita:

1. TP 2.55.41, 2. AngA +0.56, 3. RasKa +4.06, 4. Delta +4.11, 5. VeVe +4.16, 6. KeU +4.23, 7. SV Charlotta Pihlflyckt +6.41, 8. Lynx II Johanna Packalen +9.45, 9. LappRi Ekaterina Sharapova +12.35, 10. PR Camilla Hellström +12.38.

Osuuden ylivoimaisesti nopein oli siis Jukkola (33.58), joka oli tasan 4 minuuttia nopeampi kuin Lahden Suunnistajien Annika Kiuru, jolle kolmas, Vehkalahden Pakkala hävisi muutaman sekunnin.

Väliaikatulokset 6. vaihdossa

Henkilökohtaiset ajat 6. osuudella

Vehkalahden Antti Harju (Jukola voittaja 2004-2005) sai muutamaa sekuntia edellään lähteneen Deltan Jonne Lakasen kiinni heti alussa ja niin pojat yhdessä sekunti sekunnilta ottivat kiinni runsaan 3 minuuttia ennen heitä lähteneen Angelniemen Sami Hämälistön etumatkaa. Matka kuitenkin loppui kesken ja niin Hämälistö vei seuransa ensimmäiseen Nuorten Jukolan voittoon.

Jännitys tiivistyi toiseksi viimeisen rastin ottoon pururatojen välin taimikossa, mikä näkyi hyvin myös Sportmagasinetin vesitornin katolta kuvatussa pätkässä. Hämälistö löi jarrua päälle 30 metriä ennen rastia ja teki muutaman hätäisen piruetin sijaintiaan paikantaen, kun Harju-Lakanen-juna lähestyi pururadan ylityksessä 50 metrin päässä. Hämälistön ratkaisu oli kuitenkin oikea ja eroa maalissa oli Harjuun vain 8 ja Lakaseen 11 sekuntia. Tampereen Pyrinnön Jarkko Kerkola, joka joutui luopumaan kärkipaikastaan puolimatkan jälkeen, tuli maaliin yksin neljäntenä 2,5 minuuttia voittajan jälkeen.

Yksin tuli Keravan Mikko Heinonenkin, kun 6 minuuttia oli kulunut Hämälistön tulosta. Sibbo-Vargarnan Jari Sillman tuli kuudentena, kun kellot näyttivät tappiota kärkeen 7.33. Hyvinkään Rastin Janne Salomäki ja Paimion Rastin Juuso Lindeqvist kävivät maalisuoralla rajun kamppailun seitsemännestä tilasta ja Salomäki vei sen yhden sekunnin erolla, kun liki 13 minuuttia oli kulunut voittajan maaliin tulosta. Lappeen Riennon Antti Kyckling oli parivaljakkoa lähes 100 metriä jäljessä ja Helsingin Suunnistajien Eero Ruhanen hänestä viitisenkymmentä metriä 13,5 minuuttia voittajan jälkeen.

Vakiomenestyjä Lynx joutui tyytymään sijoihin 11 ja 12 kakkosjoukkue ykköstä parempana. Osuuden nopein oli Vehkalahden Antti Harju (37.54), joka oli 7 sekuntia Deltan Jonnea nopeampi. Suunta 101 2-joukkueen Mikko Myllykoski oli yllättäen kolmas 1.24 Harjusta ja Lynxin Launiainen neljäs (+2.07). Neljäs ja viides olivat Hämeenlinnan Suunnistajien Timo Savonen ja Rasti-Kurikan Juha-Matti Laakso vähän alle 3 minuuttia Harjua hitaampina.

 


Angelniemen Ankkurien voittaja-ankkuri Samuli Hämälistö ilmassa. Kuva: Jukka Liikari.

Viestin tavoiteajasta, joka perustui MS-52:n oman vahvan junioriryhmän koejuoksuihin, voittaja jäi 23 minuuttia. Osuuksien nopeimmista kasattava ”Dream Team” olisi juossut ajan 3.16.24.

Kilpailu kaikkiaan oli erinomaisen jännittävä ja johtopaikka vaihteli moneen otteeseen.

Lopputulokset joukkuejäsenillä

Henkilökohtaiset ajat 7. osuudella

Lopputulokset vaihtokohtaisin sijoituksin

Lopputulokset:

 1. Angelniemen Ankkuri I 3.37.44 (Antti Vigelius, Sami Nurmi, Kaisa Soikkeli, Jarkko Pyy, Karoliina Heiskanen, Elina Kivioja, Sami Hämälistö)
 2. Vehkalahden Veikot I 3.37.52 (Tero Föhr, Simo-Pekka Fincke, Riikka Timperi, Timo Föhr, Sanna Pakkala, Mirkka Pakkala, Antti Harju)
 3. Delta I 3.37.55 (Riku Eronen, Visa Eronen, Anu Kangasaho, Olli Moisander, Päivi Partanen, Maria Meriläinen, Jonne Lakanen)
 4. Tampereen Pyrintö I 3.40.21 (Eero Pietilä, Janne Nurminen, Maria Pietilä, Tuomas Takaluoma, Tuija Laine, Riina Kuuselo, Jarkko Kerkola)
 5. Keravan Urheilijat I 3.43.45 (Jyrki Muukkonen, Pauli Juutilainen, Siru Parviainen, Jyri Erkkilä, Päivi Surakka, Sini Turunen, Mikko Heinonen)
 6. IF Sibbo-Vargarna I 3.45.18 (Mathias Backman, Markus Ståhl, Lena Jauhiainen, Jörgen Wickholm, Marianna Nyberg, Charlotta Pihlflyckt, Jari Sillman)
 7. Hyvinkään Rasti I 3.50.40 (Kimmo Niemi, Jukka Uusitalo, Eeva-Leena Niinimäki, Anssi Juntunen, Hanna-Riikka Partanen, Aino Sillanpää, Janne Salomäki)
 8. Paimion Rasti 3.50.41 (Toni Tuominen, Markus Lindeqvist, Pia-Maria Sillanpää, Pasi Nurmi, Suvi Tuomola, Camilla Hellström, Juuso Lindeqvist)
 9. Lappeen Riento I 3.50.58 (Jukka-Pekka Nakari, Matti Maajärvi, Laura Häsä, Matti Lahdenperä, Maria Moshnikova, Ekaterina Sharapova, Antti Kyckling)
 10. Helsingin Suunnistajat I 3.51.10 (Mikko Savelainen, Markku Sane, Ilona Haarlaa, Tapio Haarlaa, Tiina Kivimäki, Katri Salo, Eero Ruhanen)
 11. Lynx II 3.51.28 (Tuomo Ylitalo, Jan Tolkkinen, Katja Kolehmainen, Pentti Iso-Markku, Anne Rontu, Johanna Packalen, Juha-Pekka Vierinen)
 12. Lynx I (Tuomas Saramäki, Mårten Boström, Eeva Karvonen, Aleksi Leskinen, Anna Monten, Anna Leskinen, Samuli Launiainen)
 13. Pargas IF I 3.55.48 (John Biström, Henrik Lindberg, Linnea Biström, Elina Lietzen, Henna Alexandersson, Dina Alexandersson, Mats Dahlen)
 14. Eurajoen Veikot I 3.56.44 (Timo Mikkola, Jussi Uusitalo, Lenita Lempainen, Juha Asikainen, Sanna Aaltonen, Marika Siivonen, Lasse Lempainen)
 15. Hämeenlinnan Suunnistajat I 3.57.42 (Jouni Heinonen, Jani Ternola, Terhi Vuorinen, Markus Kuvaja, Heli Savonen, Salla Sukki, Timo Savonen)
16. Lahden Suunnistajat –37 I 4.01.18, 17. Rastikarhut I 4.01.47, 18. Sestroretsin urheilukoulu I RUS 4.02.06, 19. Espoon Suunta I 4.02.22, 20. Hirvensalon Heitto I 4.02.25.
Logo

Perustiedot

Päivämäärä:
10.08.1996
Paikka:
Mynämäki
Järjestäjät:
Mynämäen Suunnistajat-52

Päätoimihenkilöt

Kilpailun johtaja:
Matti Laavainen
Ratamestari:
Jarmo Jokila
Kilpailunvalvoja:
Mikko Laaksonen LaJy

Tulokset

Kartat

Nuorten Jukola
Appletti kuva
jpg – kuva

Kuvia

Nuorten Jukola 1996. Kilpailukeskus: Jukka Liikari.
Nuorten Jukola 1996. Lähtö on tapahtunut. Kuva: Jukka Liikari.
Nuorten Jukola 1996. Angelniemen Ankkurien voittaja-ankkuri Samuli Hämälistö ilmassa. Kuva: Jukka Liikari.
Nuorten Jukola 1996. Ratamestari Jarmo Jokila. Kuva: Jukka Liikari.