Nuorten Jukola 1998

Vammalalainen Suunta-Sepot ei ollut taikauskoinen, vaan järjesti vuoden Nuorten Jukolan, Kiikan urheilukentältä. Matkaan lähti 183 nuorten joukkuetta. Määrässä oli 21 yhdistelmäjoukkuetta, joita 2-3 seuraa saattoi yhdessä muodostaa ja joita palkintosijoja ajatellen käsiteltiin kilpailun ulkopuolisina sekä pari Suunnistajapankin joukkuetta, joihin saattoi ilmoittaa, jos seuralla ei ollut riittävästi suunnistajia koko joukkueeksi. Näiden joukkueiden mukana ololla toivottiin osanottajamäärien kääntyvän nousuun ja sallivathan pankin joukkueet kenen tahansa haluavan mukaan pääsyn. Virosta oli 4, Venäjältä 3, Ruotsista 2 joukkuetta ja yksi Latviastakin.

Osuuksien ikäjaot olivat ennallaan ja niiden pituudet olivat: 3,5+3,5+2,3+2,3+3,6+4,6+6,1 km. Kartta oli 1:10.000 2,5 metrin käyrävälein. Järjestelyt olivat edelleen hyvää Nuorten Jukola-tasoa. Nuorten Jukolan harvinainen vieras, sade, vieraili parin kuuron merkeissä.

Hauhon Sisun (HauSi) Jaakko Liukkala oli ensimmäisen osuuden nopein ja sai kunnian johdattaa 54:n kilpailijan yhtämittaisen jonon vaihtoon, kun lähdöstä oli kulunut 23.53. Eroa hänestä tuohon 54:nteen oli 1.20 eli poikien keskimääräinen ero oli 1,5 sekuntia. Siis varsin tasainen alku. Osasyy oli se, että kärki haki rastia lopussa ja joukko kasaantui. Jaakko likisti lopussa itselleen pienen hajuraonkin, sillä toiseksi joutuisin, Seinäjoen Rasti-Jussien Ville Uitto jäi 4 sekuntia. Vaasan seudun IF Femmanin Viktor Forss oli kolmas ja seuraavina joensuulaisen Kalevan Rastin Tuomas Soininen, Oulun Suunnistajien Jaakko Leinonen, porilaisen Rastikarhujen Ville Siven ja seitsemäntenä Sibbo-Vargarnan kakkosjoukkueen Mikael Sundström, joka oli 9 sekuntia Liukkalasta. Tampereen Pyrinnön ykkösjoukkueen Tuomas Takaluoma vaihtoi sijalla 21 30 sekuntia johtavan jälkeen.

Väliaikatulokset 1. vaihdosta

Henkilökohtaiset ajat 1. osuudella

Toinenkin osuus jatkui aika tasaisissa ja vauhdikkaissa merkeissä, mutta ero johtavasta 20:nteen oli sentään jo 2.53. Pyrinnön Lauri Viitanen vei seuransa johtoon väliajallaan 44.13, tosin vain 3 sekunnilla ennen Sibbon ykkösjoukkueen Jörgen Wickholmia, jonka kanssa Hauhon Matti Hakala kävi kovan loppukirin häviten sekunnilla. Neljäntenä tuli kovan nousun tehnyt Savonlinnan-Juvan seudun fuusioseuran Rasti-Saimaan Petri Parkkinen (+0.18), viidentenä lohjalaisen Deltan Olli Moisander sekunnin jääneenä ja kuudentena Lahden Suunnistajien Juha Matilainen ½ minuuttia kärjestä. Sitten olikin lähes minuutin rako seitsemänteen, Helsingin Suunnistajiin(Hannu Saviharju), josta oli puolisen minuuttia Kauhajoen Karhuun (Jani Ojala), jota seurasivat virolainen OK Kobras (Alar Laanjör) ja Kalevan Rasti (Mikko Huikuti, +2.22), joista alkoi pääryhmän jono. Rasti-Saimaan Parkkinen oli osuuden nopein, 20.45, 5 sekuntia Pyrinnön Viitasta ja 6 sekuntia Lahden Matilaista nopeampana.

Väliaikatulokset 2. vaihdossa

Henkilökohtaiset ajat 2. osuudella

Lahden Suunnistajat siirtyi kolmannella osuudella johtoon Miia Karetjoen hyvän juoksun jälkeen. Hän vaihtoi ajallaan 1.01.10 1.37 ennen kuin Pyrinnön Paula Ojanen ja 2.23 ennen Kauhajoen Heini Ojalaa. OK Botnia Keski-Pohjanmaalta vaihtoi neljäntenä (+4.39). Sibbosta (+5.30) alkoi jono, jossa sen lisäksi keulilla olivat Hauho, kirkkonummelainen Lynx, OK Orient Loviisasta, Kymin Suunnistajat sekä kymmenentenä KooVee Tampereelta (+6.22). Osuuden vikkelin oli ajalla 15.42 Mynämäen Suunnistajien Henna-Riitta Tasanen, 18 sekuntia Pyrinnön kolmosjoukkueen Saila Kinniä ja 44 sekuntia Lahden Karetjokea nopeampana.

Väliaikatulokset 3. vaihdossa

Henkilökohtaiset ajat 3. osuudella

Nuorimpien poikien osuudella Pyrinnön Juho Kinni halkoi tuulta. Vaihtoaika oli 1.18.26. Kauhajoen Paavo Väätäinen nousi toiseksi ja eroa oli 2.22. Kymin Suunnistajien Jonne Lehto (moninkertainen tuleva nuorten hiihtosuunnistuksen MM) toi joukkueensa kolmantena 3.15 Pyrinnöstä. Angelniemen Oskari Heiskanen vaihtoi neljäntenä ryhmän keulassa (+4.36) kannoillaan Orient, Rajamäen Rykmentti, Lynx ykkönen ja kakkonen sekä kahdeksantena Botnia (+5.07), josta oli lähes kaksi minuuttia pääryhmän alkuun. Kymin Jonne Lehto oli osuuden nopein, 14.23, sekunnin Kankaanpään Suunnistajien Henri Taanilaa joutuisampana, jolle Rajamäen Aleksi Räsänen jäi 15 sekuntia.

Väliaikatulokset 4. vaihdossa

Henkilökohtaiset ajat 4. osuudella

Tyttöjen viidennellä osuudella Pyrinnön Maria Pietilä lisäsi reilusti etumatkaa. Vaihtoaika oli 1.44.56. Hän oli osuuden toiseksi paras ja ero toiseksi kuudennelta sijalta nousseeseen Botnian Linda Sundqvistiin oli yli 6,5 minuuttia. Orientin Petra Kanerva tuli kolmantena puolisen minuuttia Lindan jälkeen. Lynxin Eeva Karvonen oli neljäntenä kannoillaan Rajamäen Maija Vehmas ja Angelniemen Kaisa Soikkeli reilut 9 minuuttia johtavasta. Sitten seurasivat Deltan kakkonen sekä ryhmänä Lahden Suunnistajat, Hauho, Rasti-Saimaa, Mynämäen Suunnistajat ja 12:ntena Sibbo 10,5 minuuttia Pyrinnön jälkeen. Aivan täydellistä mullistusta ei tuloslista tällä kertaa kokenut. Edellisen osuuden toisen ja kolmannen putoaminen ja Pietilän hyvä juoksu antoivat Pyrinnölle kuitenkin melkoisen edun voittoon. Kovinta vauhtia piti Nivalan Urheilijoiden Marttiina Joensuu, 26.06, jolle Maria Pietilä jäi vajaan puoli minuuttia ja Pyrinnön kakkosen Jenni Laine 10 sekuntia enemmän.

Väliaikatulokset 5. vaihdossa

Henkilökohtaiset ajat 5. osuudella

Kuudennella osuudella Pyrinnön Katri Kerkolan juoksussa oli yhdistelmä varman-päälle-ottoa ja ehkä pientä hermoiluakin, sillä aivan omalle tasolleen hän ei päässyt hävittyään osuuden parhaille 6-7 minuuttia. Kello oli käynyt 2.22.38, kun hän kuitenkin vaihtoi ensimmäisenä. Kun hänen takanaan seuraavina lähteneet taas vaihtuivat, ero oli vaihdossa toiseen, Angelniemen hyvän juoksun tehneeseen Karoliina Heiskaseen lähes 6 kuusi minuuttia. Kymin Salla Lehto kulki vielä Karoliinaakin nopeammin ja tuli kolmantena runsaan minuutin tämän jälkeen. Rasti-Saimaan Elina Huttunen vaihtoi neljäntenä (+7.48) ja parina tulleet Sibbon Lena Jauhiainen ja Lynxin Katja Kolehmainen (+8.53) seuraavina. Rajamäki oli jäänyt kärjestä 10 ja KooVee kahdeksantena 12 minuuttia. Parisenkymmentä sekuntia siitä alkoi jono, jonka keulilla vaihtoivat Kalevan Rasti, Mynämäen Suunnistajat ja Pyrinnön kolmonen. Keravan Urheilijoiden joukkueessa juossut virolainen Anu Annus oli osuuden nopein, 30.38. Hän oli 23 sekuntia Rastikettujen Maria Rantalaa nopeampi. Kouvolan Rastin Kirsi Vanhalakka ja Rajamäen Tiina Komssi olivat seuraavina lähes kaksi minuuttia Annusta hitaampina. Salla Lehto ja Jämsän Retki-Veikkojen Merja Rantanen olivat seuraavina lähes 3 minuuttia Annusta pitempään viipyneinä.

Väliaikatulokset 6. vaihdossa

Henkilökohtaiset ajat 6. osuudella

Tilastojen mukaan Pyrinnön ankkurilla Eero Pietilällä ei pitänyt olla hädän päivääkään. Tosin suunnistus ja tilastot eivät aina kulje tasajalkaa. Eero eteni varmoja reittejä vauhdikkaasti ja niinpä hänen osuusaikansa oli 10:n parhaan joukossa eikä ero osuuden parhaisiin nopeinta lukuun ottamatta ollut kuin minuutin verran. Hänellä olikin joukkuetovereineen aikaa rauhallisesti ottaa lyhyellä loppusuoralla vastaan yleisön taputukset. Angelniemen Tommi Sjöholm sai kiinni vain 15 sekuntia tullessaan maaliin 5,5 minuuttia Pietilän jälkeen. Kolmantena saapui Sibbo-Vargarnan Jari Sillman, mutta eroa voittajaan oli jo lähes 9,5 minuuttia. Pari minuuttia hänen jälkeensä saapui Rasti-Saimaan Jarno Pulkkinen kannoillaan Deltan kakkosjoukkuetta nostanut Riku Eronen, Pyrintö-kolmosen Hannu Saarijärvi, Lynxin Mårten Boström ja KooVeen Hannu Sillanpää. Yhdeksäntenä tuli maaliin Rajamäen Rykmentti pian perässään Helsingin Suunnistajat ja Kalevan Rasti (+13.29). Vehkalahden Veikkojen Tero Föhr oli osuuden nopein, 38.15. Kun hän pääsi lähtemään vasta sijalta 33 22 minuuttia johtavan jälkeen, ei hänestä ollut kärkikuvioiden sekoittajaksi. Maaliin hän tuli 21:ntenä. Hän oli 20 sekuntia nopeampi kuin Delta II:n Riku Eronen, joka oli saman verran seuraavia eli TP kolmosen Saarijärveä ja Delta-ykkösen vuoden vanhempaa veljeään Visaa nopeampi. Pyrintö sai pitkään jahtaamansa Nuorten Jukolan voiton. Se tuli hyvin tasaisen suorituksen jälkeen; kärjessä viidellä osuudella, ero oli suurimmillaan kolmannen osuuden jälkeen +1.37.

Kisassa oli mukana myös yksi aikuisten joukkue, lähinnä liiton toimi- ja luottamushenkilöiden Isojen oravien joukkue. Se päätyi sijalle 151.

Lopputulokset joukkuejäsenillä

Henkilökohtaiset ajat 7. osuudella

Lopputulokset vaihtokohtaisin sijoituksin

Lopputulokset:

 1. Tampereen Pyrintö I 3.02.31 (Tuomas Takaluoma, Lauri Viitanen, Paula Ojanen, Juho Kinni, Maria Pietilä, Katri Kerkola, Eero Pietilä),
 2. Angelniemen Ankkuri I 3.08.00 (Olli Vesalainen, Jarkko Pyy, Milla Salo, Oskari Heiskanen, Kaisa Soikkeli, Karoliina Heiskanen, Tommi Sjöholm),
 3. IF Sibbo-Vargarna I 3.11.54 (Janne Erlund, Jörgen Wickholm, Maria Sundström, Maria Wickholm, Tove Sundqvist, Lena Jauhiainen, Jari Sillman),
 4. Rasti-Saimaa I 3.13.51 (Jouni Pyykkönen, Petri Parkkinen, Miina Kenttä, Eero Piironen, Pauliina Silvennoinen, Elina Huttunen, Jarno Parkkinen),
 5. Delta II 3.13.55 (Samuli Kunttu, Petri Huotari, Riina Valonen, Jarkko Saarinen, Anna Väli-Klemelä, Päivi Partanen, Riku Eronen),
 6. Tampereen Pyrintö III 3.14.04 (Jere Tingander, Maija Koivisto, Saila Kinni, Lauri Oikarinen, Hanna Tuomisto, Tuija Lainen, Hannu Saarijärvi),
 7. Lynx I 3.14.23 (Tuomas Saramäki, Aleksi Leskinen, Paula Iso-Markku, Pentti Iso-Markku, Eeva Karvonen, Katja Kolehmainen, Mårten Boström),
 8. KooVee I 3.14.43 (Jyri Rantala, Antti-Ville Vaden, Katriina Kukkonen, Miika Järvinen, Tuuli Paunonen, Janna Satri, Hannu Sillanpää),
 9. Rajamäen Rykmentti I 3.15.08 (Antti Räsänen, Aapo Lindberg, Matleena Ojapalo, Aleksi Räsänen, Maija Vehmas, Maija-Leena Väisänen, Tuomas Tervo)
 10. Helsingin Suunnistajat I 3.15.45 (Tapio Haarlaa, Hannu Saviharju, Ilona Haarlaa, Timo Savelainen, Hanna Ruhanen, Tiina Kivimäki, Mikko Savelainen)
 11. Kalevan Rasti I 3.26.00 (Tuomas Soininen, Mikko Huikuri, Marika Piironen, Jussi Koskinen, Johanna Tolvanen, Hanna Romppanen, Eero Hirvonen),
 12. Kymin Suunnistajat 1 3.16.51 (Tuomas Mattila, Jussi Taussi, Annika Hemmilä, Jonne Lehto, Marjo Hakkarainen, Salla Lehto, Mikko Töyrylä),
 13. Lahden Suunnistajat –37 3.17.00 (Kimmo Hirvonen, Juha Matilainen, Miia Karetjoki, Petri Riipinen, Reetta Kotilainen, Mari Koivunen, Juha Siltovuori),
 14. Delta I 3.17.11 (Markus Saarinen, Olli Moisander, Katja Karvinen, Jukka Kanto, Anu Kangasaho, Sanna Hämälistö, Visa Eronen),
 15. Pihkaniskat I 3.19.25 (Erkka Ryynänen, Eero Lehtomäki, Elina Kuusisto, Aleksi Pekkanen, Ieva Anseperka, Aino-Maria Hirvi, Kris Spulis),
16. IF Femman I 3.19.42, 17. OK Orient I 3.20.35, 18. Hiisirasti I 3.20.58, 19. Turun Suunnistajat 3.22.04, 20. Köping-Kolsva OK SWE 3.22.14.
Logo

Perustiedot

Päivämäärä:
08.08.1998
Paikka:
Äetsä
Järjestäjät:
Suunta-Sepot

Päätoimihenkilöt

Kilpailun johtaja:
Marjatta Lahtinen
Ratamestari:
Pentti Hiirijoki
Kilpailunvalvoja:
Raimo Hannukainen KanSu

Tulokset