Nuorten Jukola 2000

Lounais-Hämeen Rasti järjesti 15. Nuorten Jukolan Tammelan urheilukentälle ja sen lähimaastoon. Maasto oli kapea harju kirkonkylän ja Kaukjärven välissä. Harjulle tyypillisesti siinä oli melkoiset korkeuserot ja supat sekä taajaman reunalla kun oltiin, ulkoilutieverkosto, mikä antoi hyvän tuen.

Kilpailupäivä oli toivomusten vuoksi siirretty pari viikkoa aiempaa myöhemmäksi, jotta koulujen alettua kukaan ei olisi enää lomalla. Rastien hakuun lähti 181 nuorten ja 1 aikuisten joukkue. Niistä 2 oli sekä Virosta että Ruotsista ja 18 usean seuran yhdistelmäjoukkueita. Yhden nousuvuoden jälkeen joukkueiden määrä siis kuitenkin vaipui jälleen parin vuoden takaiselle tasolle.

Ratamestari oli Nuorten Jukolan historian nuorin, juniori Janne Seppälä. Hän seurasi aktiivisesti nuorten kulkua maastossa. Hänen havaintonsa oli, että vielä alkuhysterian jälkeenkin kilpailijat painelivat rastiväleillä suoraan yli alaltaan pienten, mutta korkeitten mäkienkin, vaikka muutaman kymmenen metrin kierrolla turhan nousun ja laskun olisi voinut välttää. Tämän hän arveli johtuvan: ”Maassa on vallalla ratamestarityössä varsinaissuomalainen ratatyyppi, ’suorin-tie-tulee-olla-nopein ratasuunnittelu’, jossa erot tulevat rastinoton onnistumisesta ja fysiikasta. Tämä johtaa siihen, että rasteja tulee ratoihin runsaasti. Reitinvalintavälien suunnittelu ei ole arvossaan.” Jannella oli siis selvä käsitys, miten hyvä tulisi. Maaston muoto, koko ja hajontojen huomioon otto johtivat valitettavasti hänetkin toteuttamaan kovin monirastisia ratoja, joille ainakin parhaat ankkurit toivoivat paria pitkää reitinvalintaväliä. Muuten ratoja pidettiin kyllä mielenkiintoisina ja vaativina. Maaston ja reittien vaativuus näkynee parhaiten siinä, että vain 43 joukkuetta oli lähtenyt ankkuriosuudelle, kun voittaja tuli maaliin.

Osuuskaavio oli entisellään ja osuuksien pituudet olivat 3,5+3,5+2,6+2,6+3,5+4,7+6,2 km. Kilpailijat kävivät keskuksessa näyttäytymässä ennen toisessa maastonosassa olevaa lisälenkkiään. Uuden vuosituhannen merkeissä myös Nuorten Jukolassa käytettiin elektronista emit-leimausta ja Jukolan tuloslaskentaohjelmistoa.

Ensimmäisen osuuden juoksijat muistavat erään alkurastin. Lähes koko joukko ryntäsi sinne yhtä aikaa, mutta yllätys, yllätys, rastileimasimia oli vain yksi. Tiomilasta tuttu ’tappelu’ oli tosiasia. Kesti useita minuutteja ennen kuin viimeinenkin leimaaja pääsi jatkamaan matkaa. Myöhemmillä rasteilla leimasimia olikin sitten jo useampia. Karttasuojana oli ohut ja liukas muovi, jota kilpailijat kutsuivat leipäpussiksi. Kun keli oli kuiva, monet kokivat pussin turhaksi ja heittivät sen maastoon, mikä tietysti oli törkeää. Järjestäjät saivatkin viikon verran kiertää maastoa ja kerätä sinne viskeltyjä pusseja. Kun kaikki eivät ymmärtäneet palkintoina jaettujen paikallisesti tunnetun taiteilijan tekemien kiviteoksien arvoa, se sai aikaan pohdinnan ja päätöksiä niin Nuorten kuin aikuistenkin Jukolassa. Se tosin standardisoi mahdollisuuksia valita palkintoja, mutta kenties poistaa puheita. Vaikka edellä on käsitelty negatiivisia asioita, ne on otettu esiin opiksi, ei mitenkään arvosteluna. Itse kisahan onnistui mainittua alkusähläystä lukuun ottamatta erinomaisesti ja ensimmäisen kerran kotona olijatkin saattoivat seurata tapahtumaa lähes reaaliajassa, sillä nettiin syötettiin pienellä viiveellä sekä tuloksia että kuvaa.

Lisähuomiona voi vielä esittää kiitokset LHR:lle, että se yleensä viestin järjesti. Mikään seura ei nimittäin tapahtumaa hakenut. Kyselykierroksetkaan aiemmille kelvollisille, mutta silloin toiseksi jääneille hakijoille, eivät tuottaneet tulosta. Lopulta LHR suostui puuhaan vajaata kahta vuotta ennen tapahtumaa. Mitähän erityistä vuodessa 2000 oli? Joinakin vuosina hakijoita on ollut jopa kymmenkunta. Seuraavaakin viestiä haki kolme.

15. viestin kunniaksi Kaukametsäläiset halusi palkita hyvästä nuorisotyöstä ja antoi tavanomaisten voittajien kannustepalkintojen lisäksi voittajaseuralle rahasumman käytettäväksi seuran muidenkin nuorten kuin voittajajoukkueen leiriin, kilpailumatkaan tms. Tämä kirvoitti mm. lehti- ja nettikirjoituksia väärin kohdistetusta jaosta. Koska yhdistyksen tarkoituksena on pikemminkin hyvän- kuin pahan- ja kademielen tuottaminen, jatkossa vastaavan palkitsemisen tarkoituksenmukaisuus tuli harkittavaksi uudelleen eikä ole toistunut.

Ensimmäiseltä osuudelta rullasi vaihtoon ensimmäisenä Hiisirastin (Hiisi) Jussi Simula (25.46) ja parikymmentä sekuntia hänen jälkeensä Kymin Suunnistajien (KyS) Jonne Lehto. Paikallaan onkin kysymys: mitä yhteistä ko. herroilla on muutakin kuin v. 2000 Nuorten Jukolan ykkösosuus ja sillä kärkisijat? Pojat olivat karanneet muulta joukolta, sillä kolmas, virolaisen OK Vörun Markus Puusepp antoi odotuttaa itseään Lehdon jälkeen pari minuuttia. Hänestä kului tasan minuutti seuraavaan, Lynxin Niklas Saramäkeen. Hän oli päässyt puolisen minuuttia karkuun kymmenen pojan ryhmää, jonka keulilla saapuivat viidentenä Malax IF:n Kristoffer Blomqvist, Rastikarhujen kakkosen (RasKa) Pekka Toivanen, ruotsalaisen Köping-Kolsvan (Köping) Erik Waldemarsson, loviisalaisen OK Orientin Johan Bäckman, Lappeen Riennon (LappRi) Ilkka Torniainen ja kymmenentenä Raja-Karjalan Suunnistajien Juho Uusitalo (+4.59). Yhdentenätoista 5.01 johtavasta vaihtoi Tampereen Pyrinnön Mika Rantanen. Niin, vastaus tuohon kysymykseen: Jussi ja Jonne olivat mm. joukkuetovereina voittaessaan v. 2004 hiihtosuunnistuksen nuorten viestin maailmanmestaruuden.

Väliaikatulokset 1. vaihdosta

Henkilökohtaiset ajat 1. osuudella

Lynxin Pentti Iso-Markku ohitti toisella osuudella kolme edellään lähtenyttä ja tuli vaihtoon ensimmäisenä. Orientin Ronny Bäckman nousi toiseksi kuusi sekuntia Lynxistä. Keravan Urheilijoiden (KeU) Hannu Airila ohitti osuuden parhaana 36 joukkuetta ja vaihtoi kolmantena 40 sekuntia johtavasta. Pohjankyrön Rastin (PoRa) Panu Heiska tuli seuraavana lähes 2 minuuttia kärjestä kannassaan Rasti-Saimaa ja Vöru. Pyrinnön Juho Kinni nosti joukkueensa seitsemänneksi tasan 3 minuuttia Lynxistä. Hiisirasti, jonka ala-Satakunnan seurat olivat perustaneet yhteisekseen, luotti poikien hallitsemalla osuudella Eveli Saueen, virolaiseen tyttövahvistukseensa. Hän ei täysin onnistunut, sillä eroa osuuden nopeimpaan tuli kymmenen minuuttia. Hiisirasti jatkoi Eurajoen Veikkojen yhteistyötä virolaisvahvistusten kanssa ja niitä oli tälläkin kertaa kaksi tyttöä.

Vaihtotilanne:

1. Lynx 55.32, 2. Orient +0.06, 3. KeU +0.40, 4. PoRa +1.55, 5. RaSa Eero Piironen 2.01, 6. Vöru EST Tanel Taal +2.25, 7. TP +3.00, 8. Malax Tomas Glasberg +3.45, 9. Hiisi +3.52, 10. RasKa Juha Tommila +4.54.

Osuusajoissa KeU:n Airila oli ajallaan 23.37 1.36 nopeampi kuin osuuden toinen, Orientin Bäckman, josta Rasti-Jussien Juha-Matti Huhtanen ja RaSa:n Piironen jäivät kymmenkunta sekuntia.

Väliaikatulokset 2. vaihdossa

Henkilökohtaiset ajat 2. osuudella

Pyrinnön Saila Kinni teki loistojuoksun ja tuli tuulispäänä kärjessä kolmanteen vaihtoon. Kuluikin 3 minuuttia ennen kuin RaSan Henna Höglund tuli. Parikymmentä sekuntia hänen jälkeensä vaihtoi Vörun Mirjam Rauba. Lynxin Suvi Kujala tuli neljäntenä 3.42 Kinnin jälkeen kannoillaan Orientin Jonna Bäckman.

Osuusväliajat:

1. TP 1.16.34, 2. RaSa +3.02, 3. Vöru EST +3.23, 4. Lynx +3.42, 5. Orient +3.49, 6. Hiisi Kadri Uiboupin +4.04, 7. PoRa Annika Kujala +4.05, 8. KooVee Marika Hara +6.51, 9. KyS Heta-Kaisa Koivupuro +6.58, 10. RasKa Matleena Mannelin +7.09.

Saila Kinni oli osuudella ylivoimainen ajallaan 18.02. Hän oli peräti 3.02 nopeampi kuin SK Pohjantähden Sofia Haajanen. Hiisin Kadri oli kolmas 10 sekuntia Sofian jälkeen ja Kymin Koivupuro oli neljäntenä (+3.17).

Väliaikatulokset 3. vaihdossa

Henkilökohtaiset ajat 3. osuudella

Pyrintö jatkoi karkumatkaansa, kun nuorimpien poikien osuudella Mikko Kivelä juoksi osuutensa kahdeksanneksi nopeimmin. Ero RaSan Janne Mikkoseen kasvoi 5,5 minuuttiin. Tampereen KooVeen Joona Järvinen nosti joukkueensa kolmanneksi ja vaihtoi 5 sekuntia Jannea myöhemmin. Hiisin Juho Uotila tuli neljäntenä lähes kuusi minuuttia Pyrinnöstä ja Lynxin Juuso Kujanpää viidentenä vähän hänen jälkeensä. Samanlaisin muutaman kymmenen metrin välein tulivat myös seuraavat eli Kokkolan ja Turun Suunnistajat, Rastikarhut, Vöru ja kymmenentenä Kymi seitsemän minuuttia johtavasta. Kokkolan Jaakko Kattilakoski oli osuuden nopein (17.01), mutta Turun Markus Mononen viipyi vain 2 sekuntia kauemmin. Rasti-Jussien Mikko Uitto ja KooVeen Järvinen jäivät nopeimmalle runsaan puoli minuuttia.

Tilanne vaihdossa oli:

1. TP 1.35.33, 2. RaSa +5.30, 3. KooVee +5.35, 4. Hiisi +5.54, 5. Lynx +6.11, 6. KoS Kattilakoski +6.31, 7. TuS Mononen +6.34, 8. RasKa Teppo Tommila +6.44, 9. Vöru EST Tönis Uiboupin +6.59, 10. KyS Jarkko Tolsa +7.07.

Väliaikatulokset 4. vaihdossa

Henkilökohtaiset ajat 4. osuudella

Pyrinnön Paula Ojanen joutui antamaan periksi minuutin, kun Hiisin Noora-Sofia Ruotsalainen oli viidennellä osuudella toiseksi nopein ja supisti eron 4,5 minuuttiin. KooVeen Tuuli Paunonen vaihtoi kolmantena lähes rinta rinnan Noora-Sofian kanssa. Pohjankyrön Maarit Korpi vaihtoi minuuttia myöhemmin kannassaan Lynxin Paula Iso-Markku. Hänestä taas oli minuutti kuudenteen, Rastikarhujen Sanna Nurmeen ja hiukan enemmän, kun vaihtoi Turun Hanna Järvenmäki. Seuraaviin rako oli venähtänyt jo yli 10 minuuttiin. Tällä kertaa ei putkiosuus kasannut joukkueita, vaan venytti jonoa ja kärjessäkin oli paljon yksin kulkevia, jos kohta joitakin 2-3 suunnistajan ryhmiäkin. Pohjankyrön Maarit Korpi oli osuuden nopein (29.39) puolisen minuuttia Noora-Sofiaa vikkelämpänä, josta KooVeen Paunonen jäi kolmantena vielä parikymmentä sekuntia (+0.53).

Tilanne viidennen osuuden jälkeen oli:

1. TP 2.07.11, 2. Hiisi +4.28, 3. KooVee +4.29, 4. PoRa +5.23, 5. Lynx +5.25, 6. RasKa +6.26, 7. TuS +6.39, 8. Delta Riina Valonen +10.21, 9. Vöru EST Raili Raudsepp +10.23, 10. KoS Tiina Turtola +10.58.

Väliaikatulokset 5. vaihdossa

Henkilökohtaiset ajat 5. osuudella

Pyrinnön etumatka supistui kuudennellakin, vanhimpien tyttöjen osuudella. Maria Pietilä vaihtoi enää 1.37 ennen osuuden neljänneksi nopeimman ajan tehnyttä KooVeen Pinja Satria. Hiisin Lenita Lempainen vaihtoi 4 minuuttia Pyrinnön jälkeen. Hyvin oli porukka hajonnut, sillä lähes kaikki seuraavatkin tulivat vaihtoon kasvanein eroin yksitellen. Neljäntenä vaihtoi Lynxin Katja Kolehmainen runsas 5 minuuttia kärjen jälkeen ja viidentenä Rastikarhujen Laura Salmi toista minuuttia hänen jälkeensä. Sitten olikin viisi minuuttia eli 11,5 johtavasta seuraavaan, Turun Suunnistajiin, josta oli runsas 3 minuuttia seuraaviin. Erityisesti vanhimpien tyttöjen osuudella erot kasvavat ja usein osuuden henkilökohtaisesti parhaita löytyy joukkueista, jotka eivät ole kovimmassa kärjessä. Niinpä Tammelassakin Kangasniemen Kalskeen Silja Tarvainen oli osuudella nopein (30.42) 1.02 nopsempana kuin Helsingin Suunnistajien Tiina Kivimäki. Pargas IF kakkosen Linnea Biström oli kolmanneksi nopein (+1.54) ja seuraavana KooVeen Pinja Satri (+2.18).

Ennen ankkuriosuutta tilanne oli:

1. TP 2.43.03, 2. KooVee +1.37, 3. Hiisi +3.57, 4. Lynx +5.15, 5. RasKa +6.36, 6. TuS Anni Maskuniitty +11.35, 7. Köping SWE Lisa Gustafsson +14.47, 8. Vöru EST Tuuli Mäeots +14.48, 9. Delta Katja Karvinen +15.33, 10. KoS Marja Jokinen +15.42, josta oli yli 2 minuuttia seuraavaan eli Viron Pölva Kobrasiin.

Väliaikatulokset 6. vaihdossa

Henkilökohtaiset ajat 6. osuudella

Tamperelaisilla oli siten aika hyvä kaksoisjohto ankkureiden lähtiessä matkaan. Kevätkauden rankin kolmen kärki oli Sibbo-Vargarnan Jörgen Wickholm, Rajamäen Rykmentin Tuomas Tervo ja Lynxin Mårten Boström. Pyrinnön ankkuri Lauri Viitanen oli rankissa sijalla 11 ja KooVeen Hannu Sillanpää sijalla 7 sekä Hiisirastin Jussi Uusitalo 13. Sipoo lähti viimeiselle osuudelle puolisen tuntia ja Rajamäki 18,5 minuuttia johtavasta, joten niistä ei olisi tamperelaisille uhkaa. Hiisin Jussi Uusitalo oli ennalta arvioiden siis tamperelaisten tasoa, joten normaalijuoksuilla niiden etumatkan pitäisi riittää. Boströmiinkin oli Pyrinnöllä yli 5 minuutin etumatka, jonka normaalioloissa tulisi riittää, vaikka hän ilmeisesti muodosti suurimman uhan.

Kisan jälkeisessä haastattelussa Boström kertoi uskoneensa saavansa muut kiinni ja pääsevänsä voittoon. Viitanen ja Sillanpää etenivät toisiaan näkemättä lähtöeronsa mukaisesti, varmasti, suuria virheitä välttäen. Aivan puhtaasti ei kisa kuitenkaan kummaltakaan mennyt, sillä osuusajoissa he olivat sijan 30 tienoilla 7,5 minuuttia osuuden nopeimpia hitaampina. KooVeen Sillanpään Boström tavoitti ja jätti.

Väliajat ja näköhavainnot kertoivat, että ero Pyrinnön Viitaseen supistui kaiken aikaa, mutta riittäisikö matka? Viitanen ilmaantui maastosta kentälle ensimmäisenä ja joukkuetoverit juhlivat riemusta kiljuen loppusuoralla Pyrinnön kolmatta peräkkäistä voittoa. Kesti parikymmentä sekuntia ennen kuin Lynxin Boström ilmaantui metsästä. Pyrinnön voittojuhlinta verotti kuitenkin aikaeroa ja virallisesti siksi noteerattiin maalissa 8 sekuntia. KooVee tuli kolmantena 1.45 Pyrinnön jälkeen. Hiisirastin Uusitalo supisti myös lähtöeroa ja tuli maaliin 2.19 voittajasta. Rastikarhujen Matti Lindstedt tuli viidentenä 7.35 voittajan jälkeen. Maaliinkin joukkueet tulivat yksitellen eikä kärjessä nähty lainkaan kirikamppailuja. Turun Suunnistajien Arto Ranki tuli kuudentena (+14.12), Deltan Olli Moisander (+15.14) ja Lapuan Virkiän Juha Sorvisto (+15.36) seuraavina. Yhdeksäntenä oli maalissa ruotsalaisen Köping-Kolsva OK:n Mårten Ohlsson (+16.28) ja Rajamäen Rykmentin Tuomas Tervo kymmenentenä (+17.18) kannassaan virolaisseura Pölva Kobras. Osuuden nopeimmat olivat ylivoimaisesti kovinta vauhtia pitäneet OK77:n Jonas Nilsson (29.41) ja Simo Mertanen KeU (+0.14) ennen seuraavia Mårten Boström +2.26, Sipoon Jörgen Wickholm +3.41, Juha Sorvisto LapVi, +4.24 ja Antti Parjanne EsSu, +4.37.

Lopputulokset joukkuejäsenillä

Henkilökohtaiset ajat 7. osuudella

Lopputulokset vaihtokohtaisin sijoituksin

Lopputulokset:

 1. Tampereen Pyrintö I (Mika Rantanen, Juho Kinni, Saila Kinni, Mikko Kivelä, Paula Ojanen, Maria Pietilä, Lauri Viitanen ) 3.20.17,
 2. Lynx I (Markus Saramäki, Pentti Iso-Markku, Suvi Kujala, Juuso Kujanpää, Paula Iso-Markku, Katja Kolehmainen, Mårten Boström) 3.20.25,
 3. KooVee I (Matti Sillanpää, Miika Järvinen, Marika Hara, Joona Järvinen, Tuuli Paunonen, Pinja Satri, Hannu Sillanpää) 3.22.02,
 4. Hiisirasti I (Jussi Simula, Eveli Saue, Kadri Uiboupin, Juho Uotila, Noora-Sofia Ruotsalainen, Lenita Lempainen, Jussi Uusitalo) 3.22.36,
 5. Rastikarhut I (Olli Koivumäki, Juha Tommila, Matleena Mannelin, Teppo Tommila, Sanna Nurmi, Laura Salmi, Matti Lindstedt) 3.27.54,
 6. Turun Suunnistajat I (Aleksi Mattila, Matti Karhulahti, Tuulia Mattila, Markus Mononen, Hanna Järvenmäki, Anni Maskuniitty, Arto Ranki) 3.34.29,
 7. Delta I (Jarkko Saarinen, Janne Heikka, Laura Leijola, Oskari Liukkonen, Riina Valonen, Katja Karvinen, Olli Moisander) 3.35.31,
 8. Lapuan Virkiä (Mikko Patana, Juha-Ville Lahdensuo, Liisa Kujanpää, Jaakko Sorvisto, Johanna Herttua, Sari Pajula, Juha Sorvisto) 3.35.53,
 9. Köping-Kolsva OK I (Erik Waldemarsson, Niklas Landqvist, Malin Kruse, Thomas Ek, Karin Elgh, Lisa Gustafsson, Mårten Ohlsson) 3.36.45,
 10. Rajamäen Rykmentti I (Aleksi Räsänen, Oliver Breiling, Seidi Roine, Pyry Niemi, Sara Niemi, Susanna Tervo, Tuomas Tervo) 3.37.35,
 11. OK Pölva Kobras EST (Mihkel Järveoja, Alar Assor, Ly Trei, Kaarel Kure, Annika Rihma, Liis Johansson, Sander Vaher) 3.37.39,
 12. Keravan Urheilijat I (Pauli Nieminen, Hannu Airila, Maija Metsäranta, Ilkka Juutilainen, Lotta Hypen, Siru Parviainen, Teemu Kemppainen) 3.38.25,
 13. Paimion Rasti I (Matias Vanhanen, Oskari Heiskanen, Matleena Lindqvist, Aleksi Toivola, Henna Tasanen, Annamaria Väli-Klemelä, Olli Vesalainen) 3.39.41,
 14. Lynx II (Pasi Kujala, Mika Seppänen, Aino Leskinen, Niklas Saramäki, Emilia Hoikkala, Anniina Viertonen, Aleksi Leskinen) 3.41.13,
 15. Kokkolan Suunnistajat I (Arto Fränti, Juuso Tuomaala, Jaana Pulkkinen, Jaakko Kattilakoski, Tiina Turtola, Marja Jokinen, Timo Hongell) 3.41.27,
16.Rasti-Saimaa 3.41.55, 17. Tampereen Pyrintö II 3.41.57, 18. OK Vöru EST 3.42.03, 19. Pohjankyrön Rasti I 3.42.17, 20. IF Femman 3.42.34.
Logo

Perustiedot

Päivämäärä:
25.08.2000
Paikka:
Tammela
Järjestäjät:
Luonais-Hämeen Rasti

Päätoimihenkilöt

Kilpailun johtaja:
Jouko Lindroos
Ratamestari:
Jouko Lindroos, Aimo Vähä-Pietilä
Kilpailunvalvoja:
Tuula Tulokas ja Heikki Salama SomEsa

Tulokset