Nuorten Jukola 2004

Lieksan Rasti toimi järjestäjänä kaupungin hiihtokeskuksessa Timitrassa pidetyssä viestissä. Maastossa oli kohtuulliset korkeuserot ja hiihtolatujen pohjia, mutta ei kovin paljon pienempiä polkuja. Siten se erämaamaisempana poikkesi edellisvuodesta, mutta oli tapahtumaan kuitenkin oivallinen kuten järjestelytkin.

Lieksan sijainnin arveltiin pudottavan seurojen reservi- ja ulkomaisia joukkueita. Ja niin kävikin. 152 nuorten ja 1 aikuisten joukkuetta lähti matkaan; vähiten koko Nuorten Jukolan historiassa. Näistä oli vielä usean seuran yhteisjoukkueita 22. Lisäksi oli 6 ryhmää jo lähtiessä erilailla vajaita suunnistajapankkilaisia. Ruotsalaiset ja virolaiset loistivat täysin poissa olollaan. Kansainvälisyyttä edusti muutama tuttu venäläisjoukkue. Mahdollisuudet voiton jäämisestä kotiin olivat siten parantuneet.

Alueellisen tasapuolisuuden vuoksi kisoja halutaan viedä myös kauemmas etelän keskuksista. Tekemättä hallaa viestille se ei voine tapahtua kovin usein. Tosiasia kun on, että puolet joukkueista oli Lieksaankin tullut Lounais-Suomesta (Häme, Satakunta, Uusimaa, Varsinais-Suomi) ja alle kahden tunnin ajomatkalla selvisi vain 4 joukkuetta. Kotimaisten osanottajien maantieteellinen keskipiste oli Tampereen seudulla ja etäisyyksin painotettuna maantiematkana Jämsän tienoilla. Edellisen vuoden viestissä kummatkin olivat selvästi niistä etelä-lounaaseen.

Liiton nuorisopäällikkö oli edellisen viestin jälkeen esittänyt julki melkoisia muutossuunnitelmia. Harkittavana oli mm. ulkomaalaisten lukumäärärajoitus suomalaisjoukkueissa, oma sarja yhdistelmä-yhteisjoukkueille, useita kilpailijoita 11-14-vuotiaitten osuuksille, tyttöjen salliminen poikien osuuksilla jne. Mitään näistä ei kuitenkaan toteutettu, sillä suoritettu mielipidetiedustelu osoitti, että seurat olivat tyytyväisiä nykyjärjestelmään, eivätkä ulkomaalaisosanottajat ole olleet sen tasoinen ongelma, johon tarvitsisi puuttua, jos se nyt olisi mahdollistakaan.

Osuuspituudet olivat 4,5+4,5+2,4+2,4+4,4+5,0+6,2 km. Kaksi pisintä osuutta kävi keskuksessa yleisörastilla ja 5. osuus oli tavan mukaan putki.

Ensimmäiseltä osuudelta rynni vaihtoon ensimmäisenä IF Femmanin Mathias Hall. Hän oli ½ minuutin sisällä vaihtaneen 8 pojan ryhmän keulassa 7 sekuntia ennen venäläisen Northern Windin (Wind) 2-joukkueen Artem Lebedeviä, jota Hiisirastin (Hiisi) Johannes Pohjola seurasi pari askelta jäljessä. Sibbo-Vargarna (SV- Victor Mansner), OK Botnia (Jonatan Fröjdö), Kokkolan Suunnistajat (KoS – Eino Kattilakoski), Kangasala SK (KangSK – Samu Lehtola) ja Jalasjärven Jalas (Janne Keisanen) olivat muut ryhmässä. Rajamäen Rykmentti (RR – Vili Niemi) tuli yksin tasan minuutin Jalasjärvestä ja siitä taas tasan minuutin päässä alkoi pääryhmän jono kärjessään Delta-kakkosen Jaakko Laine. Lopullisen voittajan Tampereen Pyrinnön (TP) Eki Munukka vaihtoi sijalla 22 2.43 Femmanin jälkeen.

Väliaikatulokset 1. vaihdosta

Henkilökohtaiset ajat 1. osuudella

Kuten tavallista, kärki muuttui toisella osuudella. Keulaan kiisi Angelniemen Ankkurin (AngA) Janne Nurminen, joka vaihtoi yli minuuttia ennen Windin Slava Kruglovia. Kolmantena tuli 25 sekuntia myöhemmin Kalevan Rastin (KR) Aaro Asikainen. MS Parma vaihtoi yksinäisenä neljäntenä 2.12 johtavasta. Pohjankyrön Rasti (PoRa) tuli seuraavana neljän ryhmän ensimmäisenä ennen Kymin Suunnistajia (KyS), Tampereen Pyrintöä ja Kokkolaa, joka vaihtoi kahdeksantena 3,5 minuuttia keulasta. Sitten tuli Valkeakosken Hakasta (VaHa) alkaen jälleen viiden tiivis ryhmä.

Vaihtotilanne:

1. AngA 54.45, 2. Wind RUS +1.18, 3. KR +1.43, 4. Parma Antti Vainio +2.12, 5. PoRa Antti Iivari +3.19, 6. KyS Patrik Väisänen +3.26, 7. TP Valtteri Repo +3.33, 8. KoS Samuli Saarela +3.35, 9. VaHa Jussi Nurminen +3.52, 10. Rajamäen Rykmentti (RR) Jari-Matti Hiltunen +3.57, jota seurasivat kolmen sekunnin sisällä Säyneisen Salpa, Navi ja Kangasala SK.

Angelniemen Nurminen oli myös osuuden paras 1.27 nopeampana kuin Kruglov, jolle Asikainen kolmantena jäi 18 sekuntia ja Hakan Nurminen puoli minuuttia.

Väliaikatulokset 2. vaihdossa

Henkilökohtaiset ajat 2. osuudella

Nuorimpien tyttöjen osuudella suunnisti kärkeen Parman Tiia Miettinen, jonka kintereillä kiri Windin Anastasia Tikhonova. KR:n Annakaisa Asikainen vaihtoi kolmantena 1.20 johtavasta. Kangasala oli neljäs 25 sekuntia myöhemmin heti perässään Angelniemi. Pyrintö oli kuudes, Valkeakoski seitsemäs ja kahdeksantena venäläinen Mile-Sport o-club (Mile), jonka jäljessä kiri Kokkola.

Tilanne:

1. MS Parma 1.11.46, 2. Wind RUS +0.06, 3. KR +1.20, 4. KangSK Maija Ojanen +1.45, 5. AngA Milla Saarimäki +1.50, 6. TP Lotta Karhola +2.47, 7. VaHa Minna-Mari Olli +3.08, 8. Mile RUS Ljubov Kutsenina +3.18, 9. KoS Aino Kattilakoski +3.25, 10. RR Ilona Leskinen +3.58, jonka kannoilla vaihtoivat KyS ja Jämsän Retki-Veikot.

Osuuden vikkelin oli Pyrintö-kakkosen Venla Niemi, 14.03, josta 36 sekuntia jäi Hiisirastin Mira Kaskinen, 42 Kangasalan Ojanen 44 ja Keuruun Kisailijoiden Sari Anttonen sekä Parman Miettinenkin vielä alle minuutin (+45).

Väliaikatulokset 3. vaihdossa

Henkilökohtaiset ajat 3. osuudella

Neljäskin osuus vaihtoi kärjen ja erot kasvoivat eikä yhdessä kulkevia juurikaan kärjessä ollut. Ensimmäisenä tuli Windin Alexei Shifrin 1.21 ennen Parman Sami Hämäläistä, josta oli lähes minuutti Pyrinnön Severi Kymäläiseen, joka oli osuuden nopein. KR vaihtoi neljäntenä heti Pyrinnön jälkeen ja Kangasala sekä Angelniemi seuraavina.

Tilanne:

1. Wind RUS 1.25.30, 2. Parma +1.21, 3. TP +2.15, 4. KR Riku Partanen +2.17, 5. KangSK Topias Tiainen +2.51, 6. AngA Mikko Siren +3.02, 7. Mile RUS Pavel Kovbasiuk +4.53, 8. VaHa Antti Hiltunen +5.58, 9. Navi Anton Viljakainen +6.02, 10. KoS Petteri Rantala +6.30.

Osuuden nopein oli siis Pyrinnön Severi Kymäläinen, jolla on suunnistusgeenejä molemmilta vanhemmilta (äiti mm. Venla-voittaja v. 1989). Hän oli 5 sekuntia nopeampi kuin Turun Suunnistajien Tatu Piiroinen ja 13 nopeampi kuin IF Femmanin Viktor Lövdal. Venäläisten vahva nuorisotyö näkyy osuuden tuloksissa, sillä em. kolmen jälkeen seurasi kolme venäläispoikaa, Windin Shifrin, +0.25, Sestroretskin Anton Kvitkovski, +0.43 ja Wind-kakkosen Dmitri Sorokin,+0.49.

Väliaikatulokset 4. vaihdossa

Henkilökohtaiset ajat 4. osuudella

Windin Julia Makhover oli vahvin kolmen tytön loppukirissä ja tuli viidenneltä osuudelta keulassa sekunnin ennen Pyrinnön Anna-Sofia Marilaa ja kolme ennen Parman Laura Lammilaa. Julia onnistui Lieksassa aiempia vuosia paremmin, vaikka takaa-ajajat nytkin saavuttivat kolmisen minuuttia. Neljäntenä vaihtoi Kangasala jo yli 3 minuuttia kärjestä, sitten Mile-Sport reilun minuutin siitä heti perässään Valkeakoski ja pienen välin päässä seitsemäntenä seitsemän sijaa noussut Windin kakkosjoukkue. Sitten olikin iso väli seuraaviin, jotka olivat jääneet keulasta 9-9,5 minuuttia. Seitsemän parhaan joukossa oli siis 3 venäläistä joukkuetta. Uhkaako itä?

Tilanne:

1. Wind I RUS Julia Makhover 2.01.31, 2. TP +0.01, 3. Parma +0.03, 4. KangSK Laura Palm +3.09, 5. Mile RUS Anna Vavilova +4.22, 6. VaHa Tiia Tallila +4.24, 7. Wind II RUS Ekaterina Kuznetsova +4.45, 8. AngA Matleena Kukkonen +9.14, 9. Delta Tiina Kärkkäinen +9.27, 10. RR Saara Nikkari +9.29,

jota pienin välein seurasi 4 joukkuetta. Pohjankyrön Mari Mäki-Torkko oli osuusajoissa (31.33) tasan minuutin nopeampi kuin Valkeakosken kakkosen Mari Hiltunen, josta kolmanteen Windin kakkosen Kuznetsovaan oli 47 sekuntia.Väliaikatulokset 5. vaihdossa

Henkilökohtaiset ajat 5. osuudella

Missä olivat ykkösjoukkueiden tytöt ja vuoden rankikärki? Windin ykkösen Julia oli 15. lähes 3 minuuttia Ekaterinaa heikompana ja Valkeakosken ykkösen suunnistaja jäi kakkosen Marille vajaa kaksi minuuttia osuuden seitsemäntenä. Tällaiset pienet heitot ovat hyvin mahdollisia ja tasaväkisistä on vaikea valita aina oikein. Päivän kuntokin heittelee hiukan. Putkiosuus ja sopivaan jonoon tai harhailevaan ryhmään joutuminen sekoittaa vielä kuvioita. Rankikärjessä oleva Kangasalan Heini Papinsaari oli jalkavammansa vuoksi paikalla vain kannustamassa seuratovereitaan. Näin seura joutui parhaansa puuttuessa antamaan muille tasoitusta. Poissa oli myös rankin kolmas, Suunta-Seppojen Maija Sianoja eikä toisen eli Marika Teinin seura (Eura-Kauttuan Urheilijat) ollut saanut joukkuetta kokoon lainkaan.

Northern Wind on usein ollut voiton tuntumassa 3-4 osuutta, mutta yhtä hyviä, erittäinkään tyttöjä, ei ole riittänyt loppuun saakka. Nyt lähtökohta oli hiukan toinen, vaikka tälläkin kertaa etumatka viidennellä osuudella kutistui olemattomiin. Kovia poikia heillä on ollut kaiken aikaa, nyt alle 15-vuotiaita tyttöjäkin.

Ja sama toistui tälläkin kertaa. Windin ykkösen suunnistaja jäi kuudennella osuuden nopeimmille 12 (sija 41) ja kakkosen 8 minuuttia (sija 23, tosin hän oli vasta 15-vuotias eli antoi pahimmillaan ikätasoitusta 3 vuotta). Kärkeen siirtyi Saila Kinnin ansiosta Pyrintö. Saila lähetti ankkurinsa matkaan lähes 5 minuuttia ennen Valkeakosken Essi Partasta. Kangasalan Outi Ojanen kolmantena oli jo yli 8 minuutin päässä kannoillaan Angelniemen Heini Saarimäki. Edellä esitetystä huolimatta Windin ykkönen vaihtoi viidentenä lähes 10 ja kakkonen kuudentena yli 10 minuuttia keulasta. Kuinka Windin joukkueet sittenkin sijoittuivat tässä vaiheessa näin hyvin? Osuuden nopeimman aika on alle 36 minuuttia, mutta vain 6 pääsi alle 40 minuutin. Kahdenkymmenen ensimmäisen joukkueen joukossa tyypillinen aika oli 41-42 minuuttia, mutta joukkoon mahtuu 48-50:siäkin. Silloin ei kovin moni pääse ohitse. Hyvien vanhempien tyttöjen puute vaivasi Mile-Sportiakin, joka putosi sijalle 14.

Tilanne kuudennessa vaihdossa:

1. TP I Saila Kinni 2.39.38, 2. VaHa +4.46, 3. KangSK +8.03, 4. AngA +8.06, 5. Wind I RUS Tatiana Paramonova +9.45, 6. Wind II RUS Natalia Ukhorskaia +10.26, 7. Parma Hanna Sareila +10.47, 8. Lynx Paula Iso-Markku +11.21, 9. TP II Riikka Annila +11.26, 10. Delta Laura Leijola +13.14, 11. RR Suvi Kattainen +13.15.

Osuuden nopein oli maajoukkueessakin esiintynyt OK Botnian Heini Wennman, 35.53, joka oli reilun minuutin etunimikaimaansa Angelniemen Saarimäkeä ja 2.12 Kinniä nopeampi. Muut 40 minuutin alittajat olivat Lynxin Iso-Markku, VaHan Partanen ja TP II:n Annila.

Väliaikatulokset 6. vaihdossa

Henkilökohtaiset ajat 6. osuudella

Pyrinnön mahdollisuudet voittoon olivat hyvät, sillä ankkurina oli vuoden rankiysi Mikko Kivelä, kevään SM-kisojen mitalisti. Hänen edellään rankissa olevat joutuivat lähtemään melkoiselta takamatkalta, sillä lähimmilläkin oli eroa yli 10 minuuttia eli matkassa noin 1,5 km, mikä 6 km:n kisassa on paljon. Kivelä saattoikin rauhassa edetä varmoja reittejä käyttäen eikä merkittäviä ongelmia ollut. Varman päälle eteneminen näkyy myös ajassa. Hän oli osuudellaan vasta 40. yli 6 minuuttia nopeimmalle jääneenä. Mutta hänellä oli varaa.

Yleisön antaessa suosiotaan ja joukkuetovereiden seuraamana Mikko tuuletti loppusuoralla iloisena toista Nuorten Jukolan voittoaan. Toisena maaliin tuli Angelniemi, mutta sen ankkuri oli lopussa leimannut väärällä rastilla ja tuloksena oli hylkäys. Niinpä oikeasti toiseksi nousi MS Parma Lasse Suonpään ankkuroimana. Hän tuli maaliin 5,5 minuuttia Kivelän jälkeen. Kolmantena parikymmentä sekuntia hänen jälkeensä tuli Northern Windin ykkösen Leonid Mytinski ja 8.10 voittajasta saman seuran kakkosen Vladimir Sergeev. Deltan vuoden rankiykkönen Janne Heikka tuli viidentenä 8.35 Kivelästä. Hiukan myöhemmin tulivat kovaa kiriä käyden seuraavina muutaman sekunnin eroin Tampereen Pyrinnön kakkosen Martti Hyvönen, Lynxin Lauri Kleemola, Valkeakosken Hakan Juha Mikkolainen ja Kangasala SK:n Jukka-Pekka Pärssinen. Pari minuuttia niiden jälkeen kymmenentenä tuli maaliin Rajamäen Rykmentti. Ottelun Etelä-Pohjanmaan herruudesta voitti muutamalla sekunnilla Pohjankyrö. Nopeimmin osuuden rastit kiersi Kuopion Suunnistajien Timo Nissinen aikaan 38.25, joka oli 4 sekuntia Delta kakkosen Oskari Liukkosta nopeampi. Femmanin Jens Jern ja MS Parman Suonpää olivat jo minuutin Nissistä hitaampia. Alle kahden minuutin tappiolla selvisivät vielä Antti Myllärinen JoKu, Heikka Delta ja Jaakko Sorvisto LapVi.

Pyrintö sai jo neljännen Nuorten Jukolan voittonsa. Sillä on niitä siten yhtä monta kuin Lynxilla. Maratontaulukossa Lynx on kuitenkin edellä. Saila Kinni sai kolmannen voittonsa ja Kivelä oli siis korkeimmalla pallilla toisen kerran. Muille kokemus oli ensimmäinen.

Lopputulokset joukkuejäsenillä

Henkilökohtaiset ajat 7. osuudella

Lopputulokset vaihtokohtaisin sijoituksin

Lopputulokset:

 1. Tampereen Pyrintö I (Eki Munukka, Valtteri Repo, Lotta Karhola, Severi Kymäläinen, Anna-Sofia Marila, Saila Kinni, Mikko Kivelä) 3.24.24,
 2. MS Parma I (Olli Suonpää, Antti Vainio, Tiia Miettinen, Sami Hämäläinen, Laura Lammila, Hanna Sareila, Lasse Suonpää) 3.29.53,
 3. Northern Wind I RUS (Sergei Petrov, Slava Kruglov, Anastasia Tikhonova, Alexei Shifrin, Julia Makhover, Tatiana Paromonova, Leonid Mytinski) 3.30.13,
 4. Northern Wind II RUS (Artem Lebedev, Ivan Molotkov, Ekaterina Stepaniants, Dmitri Sorokin, Ekaterina Kuznetsova, Natalia Ukhorskaia, Vladimir Sergeev) 3.32.34,
 5. Delta I (Joonas Rauhansalo, Vesa Ahlqvist, Jenny Puputti, Eero Ahlqvist, Tiina Kärkkäinen, Laura Leijola, Janne Heikka) 3.33.00,
 6. Tampereen Pyrintö II (Jussi Reijonen, Tuomo Savolainen, Venla Niemi, Juuso Jutila, Laura Karhola, Riikka Annila, Martti Hyvönen) 3.33.25,
 7. Lynx I (Tuomas Metsälä, Rainer Kujala, Annika Kottonen, Felix Gottberg, Aino Leskinen, Paula Iso-Markku, Lauri Kleemola) 3.33.28,
 8. Valkeakosken Haka I (Matti Takala, Jussi Nurminen, Minna-Mari Olli, Antti Hiltunen, Tiia Tallila, Essi Partanen, Juha Mikkolainen) 3.33.33,
 9. Kangasala SK I (Samu Lehtola, Mikko Hölli, Maija Ojanen, Topias Tiainen, Laura Palm, Outi Ojanen, Jukka-Pekka Pärssinen) 3.33.35,
 10. Rajamäen Rykmentti I (Vili Niemi, Jari-Matti Hiltunen, Ilona Lehtinen, Lauri Lehtinen, Saara Nikkari, Suvi Kattainen, Aapo Summanen) 3.35.31,
 11. Mile-Sport o-club RUS (Vasili Konyohov, Alexander Raikov, Ljubov Kutsenina, Pavel Kovbasiuk, Anna Vavilova, Svetlana Zaitseva, Mikhail Chegarovski) 3.36.46,
 12. Pohjankyrön Rasti I (Matti Mäki-Torkko, Antti Iivari, Jenni Salomaa, Samu Heiska, Mari Mäki-Torkko, Maarit Korpi, Peter Trompari) 3.36.55,
 13. Lapuan Virkiä I (Teemu Perälä, Juha Luoma, Marjanne Kattelus, Ville Sorvisto, Elina Erkkilä, Liisa Kujanpää, Jaakko Sorvisto) 3.37.03,
 14. SK Pohjantähti I (Vesa-Ville Väänänen, Sampo Rahko, Essi Lax, Ville Kosola, Riikka Ruokamo, Sofia Haajanen, Janne Harju) 3.38.03,
 15. IF Femman I (Mathias Hall, Peter Sundelin, Emelie Knipström, Viktor Lövdahl, Sabina Bäck, Susann Sundelin, Jens Jern) 3.41.33,
16. IF Sibbo-Vargarna I 3.41.41, 17. Jämsän Retki-Veikot I 3.43.25, 18. KooVee 3.43.32, 19. Espoon Suunta I 3.43.33, 20. Turun Suunnistajat I 3.43.51.
Logo

Perustiedot

Päivämäärä:
21.08.2004
Paikka:
Lieksa
Järjestäjät:
Lieksan Rasti

Päätoimihenkilöt

Kilpailun johtaja:
Seppo Kiiskinen
Ratamestari:
Eero Kiiskinen
Kilpailunvalvoja:
Jussi Silvennoinen KR

Tulokset

Kartat

Nuorten Jukola
Appletti kuva
1-2. Osuus gif – kuva
gif – kuva
gif – kuva
gif – kuva
gif