Nuorten Jukola 2010

Yleistä

Järjestäjä, Nuorten Jukolan (NJ) 5-kertainen voittaja Tampereen Pyrintö (TP), oli todella panostanut tehdäkseen 25. Nuorten Jukolasta oikean nuorten suunnistuksen juhlan. Oli juhlaportti, gps-seuranta, videoscreeni, viestin sanoma, johtavapaidat ja hyvät kunniapalkinnot. Ja kaiken kruunasivat tarkoitukseen sopiva maasto, hyvät radat, oiva kilpailukeskus, vastoin ennustuksia 21-asteinen kaunis syyskesän sää, jännittävä kilpailu ja loistava tunnelma.

Keskuksena oli Kaupin urheilupuiston pesisstadion, jonka katsomoista oli hyvä seurata tapahtumia ja lähellä olivat P-alueet sekä tilat kilpailun aikaiseen majoitukseen ja yöpyjille. Läsnä olikin 3500-4000 kilpailijaa, huoltajaa ja katsojaa. Maasto oli sama kuin v. 2001 MM-kisojen sprintissä.

Ensi kertaa oli siis viestin sanoma. Se oli osoitettu kiitokseksi kaikille suunnistuksessa nuorisotyötä tekeville. Sen ottivat vastaan näitten edustajina enteellisesti (mutta ennen kisaa valittuina) Helsingin Suunnistajien (HS) ja Kangasala SK:n (KSK) sekä Kuopion Suunnistajien (KuoSu) edustajat.
GPS-seuranta oli parillakymmenellä kärkijoukkueella 2.-, 5.- ja 7.-osuudella. Se antoi tälläkin kertaa mainion lisän kisan seuraamiseen, vaikka jotkut osuudet kävivätkin yleisörastilla kentän reunalla. Ja tietysti tapahtumia saattoi seurata kotona suorana netistä.

Ennen lähtöä oli juhlakulkue. TP:n ja Jukolan lippujen jäljessä marssivat ensin aiempien voittajajoukkueiden jäsenet ja heidän perässään osallistuvat kilpailijat huoltajineen seuralippuineen ja viireineen. Monista voittajajoukkueista oli pari läsnä, mutta joistakin vain muutamia nykyedustajia.

Viestiin ilmoittautui 178 nuorten ja 2 aikuisten yhteistyökumppaneiden joukkuetta, joista 1 ei startannut. Lisäksi oli osalla osuuksia 4 suunnistajapankin sekajoukkuetta. Ruotsista oli 8, Venäjältä 4 ja Virosta 1 joukkue. Pikkuseurojen yhteisjoukkueita oli tällä kertaa 21. Yhteismäärä oli siten järjestäjien joukkueet huomioon ottaen viitisentoista enemmän kuin 2009 Vaasassa.

Spekulointia

Kun edellinen voittaja TP oli järjestäjänä, kenttä oli vapaa uudelle voittajalle. Suosikkeina olivat ennen kaikkea osin maasto(tyyppi)tuntemuksensa vuoksi pirkanmaalaiset Koovee ja KSK, edellisvuoden 3. ja 4., mutta myös silloinen toinen, HS. Ruotsin nuorisoviesteissä menestynyttä Stora Tunaa ounasteltiin myös kärkeen. Tosin Ruotsin viesteissä ei ole vaatimusta eri ikäisille ja eri sukupuolta oleville, vaan siellä sarjat ovat tyyppiä 12- ja 18-vuotiaat. Elokuun alussa pidetyssä nuorten Tiomilassa parhaiten paikalla olevista menestyivät Koovee, Navi ja HS.

Kilpailu

Osuuspituudet olivat 4,6-4,7 – 4,6-4,7 – 2,2-2,3 – 2,2-2,3 – 3,6 – 4,4 ja 5,7 km. Hajonta oli muilla kuin 5. osuudella. Ikä- ja sukupuolijakaumat olivat entisellään eli osuudet 3, 5 ja 6 olivat vain tytöille ja ankkuriosuus vain pojille, jotta kummankin sukupuolen vaatimus varmasti toteutuu.

Suunta-Jyväskylän (SJkl) kaksi joukkuetta halkoivat tuulta ensimmäisen osuuden puoleen väliin saakka, jolloin KSK:n hämeenlinnalainen Teemu Ternola [rankissa (r) sijalla 15] siirtyi keulaan. Hän tuli vaihtoonkin kärjessä tehden muutamia nopeimpia rastiväliaikoja käytettyään aikaa 27.24 perässään SJkl:n Eeli Viholainen (r2, +10 sek.), Keravan Urheilijoiden Ville Säteri (r124, +35), SJkl II (+40), Kvarnsvedens GoIF (SWE, +51), Nord West (RUS, +56) ja HS II (+1.03). Kahdeksantena vaihtoi HS I:n Ville Lampinen (+1.37) ja sitä seurasivat Navi II (+1.38) ja KuoSu (+1.48). 5 minuutissa vaihtoi 21 joukkuetta ja 10:ssä 66. Suosikeista Koovee vaihtoi sijalla 36 (+6.13) ja Stora Tuna sijalla 33 (+6.10).

1. osuuden tulokset.
Rastiväliajat.

KSK:n tähden Kristian Kannuksen (r1) odotettiin lisäävän joukkueen johtoa selvästi. Hän teki kuitenkin heti ykköselle 3,5 minuutin pummin ja putosi sijalle 15. Korjausliike toi 3 rastivälin nopeinta aikaa, jos kohta 2 yli puolen minuutin virhettäkin. Jo sijalle 5 johtaneen nousun katkaisi yleisörastin jälkeisen lenkin lähtö kiertämään väärin päin ja siitä tuli taas 3,5 minuutin lisäaika. Niinpä SJkl:n Misa Tuomala (r11) siirtyi kärkeen ja piti piikkipaikan huolimatta 3. rastin minuutin hapuilustaan. Varmaa työtä tehnyt (mm. 6 rastivälin nopeinta aikaa) HS I:n Luukas Valtonen (r4) saavutti hänet puolessa välissä ja siirtyi veturiksi. Luukas tuli myös ensimmäisenä vaihtoon ja Misa 9 sekuntia myöhemmin. Kolmantena vaihtoi muutamia pikkuvirheitä tehnyt Nord Westin (NW) Nikita Stepanov (+2.23). Sitten tulivat Navi II (+3.57), Delta (+4.26), Kalevan Rasti (KR, +4.26), Kvarnsveden (+4.27), Rastivarsat (RaVa, +4.58), Hämeenlinnan Suunnistajat (+5.42) ja kymmenentenä KSK (+5.56). Erot kasvoivat siten merkittävästi ja pojat kulkivat yksikseen.

Osuustuloksissa nopeimmat olivat Santeri Silvennoinen KR (r7) 27.30 edettyään hyvin varman tasaisesti ilman ainuttakaan rastivälivoittoa, Luukas Valtonen HS (+25) ja Otto Loukkalahti Delta (r3, +43), jolla oli 3 rastivälin nopeinta aikaa, mutta myös pari yli ½ minuutin viipymistä..

2. osuuden väliajat.
Henkilökohtaiset osuustulokset.
Rastiväliajat.

Nuorten tyttöjen kolmannella osuudella tapahtuu usein suuria heittoja. HS:n Helena Matilainen eteni kuitenkin varmasti vain pari puolen minuutin virhettä rasitteenaan ja vaihtoi 5 sekuntia ennen SJkl:n Veera Klemettistä. NW:n Anastasia Pesegova jäi hiukan lisää, mutta vaihtoi kolmantena (+3.07) ja seuraavina tulivat Kvarnsveden (+4.47), hyvin noussut SK Pohjantähti (+5.01), Delta (+5.03), Navi II (+5.11), KSK, joka ei saanut rakoa supistumaan (+6.00), RaVa (+6.01) ja MS Parma (MSP, +6.48). Siten erot aivan kärjen takana tasoittuivat hiukan.

Osuuden nopeimmat olivat Liisa Sassi-Päkkilä Pohjant. 13.44, joka teki 3 rastivälin pohjat ja meni muutkin välit varmasti, Annabella Tolonen RR (+21) ja Essi Rantanen MSP (+28).

3. osuuden väliajat.
Henkilökohtaiset osuustulokset.
Rastiväliajat.

IV osuudella 14-vuotiaat pojatkin pääsivät vauhtiin. HS:n Atte Hietaoja ei turhia kiemurrellut, vaan teki vuoden parhaan juoksunsa ja toi joukkueensa vaihtoon edelleen kärjessä lisäten eroa toisiin. SJkl:n Miro Tuomala oli jäänyt 1.26 ja NW:n Alexander Barazenko jo lähes 4 minuuttia. Neljäntenä vaihtoi Navi II (+5.07) ja sitten harvassa jonossa Kvarnsveden (+6.54), KSK (+7.00), Delta (+7.25), Pohjant. (+7.29), Navi I (+7.42) sekä MSP (+13.03).

Osuuden nopein oli Navi I:n Topias Ahola 11.01 ennen Tuusulan V-V:n (TVV) Topi Raitasta (+50) ja Västerås OK:n Andreas Sundströmiä (+53). Topiaksen vauhti oli 5 min/km. Se on melkoista haipakkaa, jossa ei harha-askelia ehdi ottaa, sillä lähes 2 km oli metsässä, joka tosin oli kovasti polkujen ja ulkoiluteiden rikkomaa. Topiaksella oli 3 rastivälillä pohjat ja muillakin sijat 2-3! Varmaa tykitystä. Topilla oli 1 nopein väli.

4. osuuden väliajat.
Henkilökohtaiset osuustulokset.
Rastiväliajat.

Viidennellä, 16-vuotiaitten tyttöjen putkiosuudella HS:n Pihla Otsamo (r14) eteni varmasti, vaikka pari minuutin virhettä tulikin. KSK:n toiseksi noussut Alma Toivonen (r27) saavutti häntä vajaalla minuutilla (+6.03). Kvarnsvedenin Melina Karlsson vaihtoi kolmantena (+6.23). Sitten tuli SJkl (+6.33) perässään NW (+6.38). Navi II vaihtoi seitsemäntenä (+7.08) ja sitten tulivat MSP (+7.36), Navi I (+7.37), Delta (+7.52) ja kymmenentenä tasaista nousua jatkanut Koovee (+9.48). Perusteellista mylläystä ei siten osuudella tällä kertaa nähty.

Osuuden nopeimmat olivat Pihkaniskojen Niina Hulkkonen (r5) 23.25, jolle Kokkolan Suunnistajien Roosa Hämäläinen (r43) jäi 55 sekuntia ja Kooveen Henna Saarinen (r11) 1.23. Niinalla ja Roosalla oli 1 rastivälin nopein aika. Niinan suurin tappio nopeimmalle oli 21 ja Roosalla 32 sekuntia.

5. osuuden väliajat.
Henkilökohtaiset osuustulokset.
Rastiväliajat.

HS:n Essi Hietaoja (r35), osuuden 4 Aten isosisko, lisäsi pienestä flunssailusta huolimatta kuudennella osuudella HS:n johtoa yli 3 minuutilla (+9.11) KSK:n Ida Savolaiseen (r13) , jolla oli rasituksena kaksi minuutin ja muutamia ½ minuutin haparointeja.. Kolmantena vaihtoi Deltan Sonja Liukkonen (r6, +11.30). Neljänneksi oli noussut Koovee (+11.36) askeleen ennen Navia (+11.38). Sitten vaihtoivat NW (+13.07), TVV (+13.37), SJkl (+13.44), MSP (+13.57) ja kymmenentenä Pohjantähti (+14.46). Erot kasvoivat siten merkittävästi ja tapahtui sekä sijamuutoksia että syntyi pikkuryhmiä.

Osuuden nopein oli Jämsän R-V:n Anna Närhi (r2) 31.06, joka nakutti tasaisesti ilman ainuttakaan rastivälivoittoa. HS:n Essi jäi 1.36 tehden yhden lähes minuutin virheen ja LS-37:n Tytti Kirvesmies (r22) 2.53 kolmen runsaan minuutin virheen rasittamana.

6. osuuden väliajat.
Henkilökohtaiset osuustulokset.
Rastiväliajat.

Ennakkoarvioinneissa HS:n Akilleen kantapäänä ja voiton esteenä nähtiin huippuankkurin puute. Olivathan seuran parhaat juniorit rankissa vasta sijoilla 19 (Tommi Oksanen) ja 24 (Panu Kangas). Kukaan ei ollut arvannut, että aiemmat osuudet hankkisivat yli 9 minuutin turvavälin. Seuran ykkösjoukkueen Tommi Oksasella oli siis mukava, mutta ei suinkaan turvallinen etumatka takaa-ajajiin. KSK:n viestiä lähti viemään Santeri Sainio (r12), Deltalla Edvard Sundström (H16/r8), Kooveella Miika Arvola (r9) ja Navilla Teemu Paajanen. Rankin kärkinimet pääsivät matkaan sen verran kaukana, ettei heistä ollut ainakaan voiton tavoittelijoiksi.

Tommi eteni nuorten Tiomilassa murtunut käsi kipsissä varmistellen. Sainio sai häntä kiinni kaiken aikaa. 1,6 km:ssä ero oli supistunut minuutilla, mutta sitten tahti tasoittui. 4 km:n väliaikarastilla Tommille tuli kuitenkin Thierryt (Ranskan Thierry Gueorgioulla jäi pari viikkoa aiemmin MM-viestissä rasti väliin ja johto muuttui sijaksi 8). Hän juoksi rastin vierestä huomaamatta leimata. Kun hän tuli yleisörastille ko. rastin suunnasta, kukaan ei voinut edes epäillä mitään. Pian sen jälkeen hän kuitenkin itse huomasi mokansa, kurvasi takaisin väliin jääneelle ja leimasi pian taas uudelleen yleisörastilla (ks. karttaleikettä).

Yleisö saattoi nähdä Tommin virheen ja kiemurat screeniltä ja todeta toisten lähestymisen. Johto supistui puoleen, mutta sitä oli edelleen viitisen minuuttia. Tommi piti päänsä kylmänä ja vaikka Sainio tavoitti loppulenkillä runsaalla minuutilla, eroksi jäi vielä 3,5 minuuttia. Loppusuoran alussa yhteisjuoksua maaliin odottavien joukkuetovereiden riemu oli rajaton, kun Tommi ryntäsi puskasta viimeiselle rastille ja toi HS:n voittoon 23 vuoden jälkeen.. Sainio toi KSK:n maaliin 3.32 HS:n jälkeen. Koovee nousi kolmanneksi (+6.13), MSP neljänneksi (+7.24) ja Turun Suunnistajat viidenneksi (+7.26). Nord West oli kuudes (+7.47), Navi seitsemäs (+8.33), HS II parhaana kakkosjoukkueena kahdeksas (+10.53) ennen Pohjantähteä (+11.02) ja S Jyväskylää (+11.40).

54 joukkuetta eli 30% oli lähtenyt ankkuriosuudelle, 104 kuudennelle ja 155 viidennelle osuudelle, kun voittaja oli maalissa eli vähemmän kuin edellisenä vuonna Vaasassa, mutta enemmän kuin sitä ennen Espoossa..

Ankkuriosuuden nopeimmat olivat Mikko Huhtinen TuS I (r5) 33.13, Matti Saari TuS II (r10, +49) ja Sami Hämäläinen MSP (r2, +1.20). Huhtisella oli 6 nopeinta rastiväliä ja vain kaksi noin 30 sekunnin tappioväliä.. Saarella oli 1 pohja-aika ja miinuksena kolme 20-30 sekunnin tappiota. Hämäläisellä oli 3 pohja-aikaa, mutta myös kaksi 30-60 sekunnin tappioväliä.

Lopputulokset.
Henkilökohtaiset osuustulokset.
Rastiväliajat.


Voittajajoukkueen ankkuri Tommi Oksanen lukee Nuorten Jukolan ensimmäistä sanomaa. Muut vas. Pihla Otsamo, Helena Matilainen, Essi Hietaoja, Atte Hietaoja, Ville Lampinen ja Luukas Valtonen.HS:n voiton salaisuus oli viestissä tarvittava varmuus ja tasaisuus, virheiden välttäminen. Koko joukkueella oli Tommin ohijuoksua lukuun ottamatta vain 1 rastiväli, jolla sen suunnistaja jäi rastivälin nopeimmalle yli 1 minuutin (+1.02). Jokainen teki sen, minkä osasi yrittämättä henkilökohtaista huippujuoksua. Osuussijat ja erot osuuksien nopeimpiin olivat järjestyksessä 8/1.37 – 2/25 – 28/2.09 – 10/1.59 – 16/2.39 – 2/1.36 ja 36/7.52.
HS II oli siis paras kakkosjoukkue, KangSK:n kolmonen oli niukasti HS:n vastaavaa parempi (sijat 47 – 53), mutta HS IV oli taas paras nelosjoukkue (sija 64). Kova työ sai palkintonsa.

On NJ:ssa ensimmäinen kerta, kun joukkue nousee johtoon jo II osuuden puolivälissä ja pitää kärkipaikan voittoon saakka. NJ:n historian ylivoimaisin voittoero on HS:n edellisessä voitossa v. 1986, 8.16 min. Kisat ovat siten olleet tasaisia ja kärki on vaihtunut usein. Ei voine sanoa, että HS oli ylivoimainen, mutta se hallitsi suvereenisti viestiä.

Kiertopalkinto

Nuorten Jukolan kiertopalkintojen pistetilanteessa Kangasala SK säilytti johtoasemansa. Merkillepantavaa on se, että nyt neljä vuotta kiertäneen kiertopalkinnon pisteissä on kärjessä samat neljä seuraa kuin oli neljä ensimmäistä sijaa tämän vuoden kilpailussa. Sijoituksissa on sentään hieman eroja. Pistetilanne

NUORTEN JUKOLAN SANOMA 2010

Kepein mielin ja vikkelin askelin olemme vieneet Nuorten Jukolan Viestiä Kaupin kallioilla, jyrkillä rinteillä ja kimmoisilla poluilla, tuoden sen maaliin kunnianosoituksena kaikille Suomen suunnistuskoulujen ohjaajille ja vetäjille. Suunnistuskouluista olemme ammentaneet innostuksemme tähän jaloon metsien lajiin. Ohjaajien ja vetäjien ansiosta olemme tänäänkin suoriutuneet kunnialla meille asetetuista haasteista.
Aina ei ole ollut helppoa ja haluammekin tuoda terveisemme Aleksis Kiven Jukolan Juhanin suuhun laittamin sanoin: ”Onhan minulla pää kova, kohden kova, mutta löytyypä siinä kuitenkin yhtä ja toista, yhtä ja toista hyvin närkkiäkin värkkiä”.Tampereella 21.8.2010

Nuorten Jukolan suunnistajat

Logo

Perustiedot

Päivämäärä:
21.8.2010
Paikka:
Tampere, Kauppi
Järjestäjät:
Tampereen Pyrintö

Päätoimihenkilöt

Kilpailun johtaja:
Mikko Eskola
Ratamestari:
Jouni Mähönen
Kilpailunvalvoja:
Ilkka Saarimäki
Ratavalvoja:
Mikko Heikkinen
Kilpailun kotisivut

Tulokset

Reittihärveli

Kuvia

Nuorten Jukola 2010. Sijat  IV - VII palkintokorokkeella oikealta: MS Parma, Turun Suunnistajat, Nord West (RUS) ja Navi. Kuva. Nuorten Jukola 2010 kuvagalleria. Jari ja Satu Vahvelainen.
Nuorten Jukola 2010. Nopein ankkuri oli TuS:n Mikko Huhtinen (11-->5). Viimeisellä rastilla MSParman Sami Hämäläinen oli pari sekuntia jäljessä, mutta maalissa osat vaihtuivat. Huomaa GPS-liivit. Kuva. Nuorten Jukola 2010 kuvagalleria. Jari ja Satu Vahvelainen.

Nuorten Jukola 2010. Erinomaisen tapahtuman päävastuulliset olivat kilpailun johtaja oli Mikko Eskola (oik.) ja ratamestari Jouni Mähönen. Kuva. Nuorten Jukola 2010 kuvagalleria. Jari ja Satu Vahvelainen.
Nuorten Jukola 2010. Aloitusosuudelta tuli ensimmäisenä KSK:n Teemu Ternola. Tässä hän leimaa yhdessä Keravan Urheilijoiden Ville Säterin (vaihdossa 3.) ja Kvarnsvedenin Simon Forsin (vaihdossa 5.) kanssa. Nuorten Jukola 2010 kuvagalleria. Sami Mustajoki.
Nuorten Jukola 2010. Toisen osuuden nopein oli Santeri Silvennoinen KR, joka nosti joukkueensa sijalta 42 sijalle 6. Tässä hän leimaa viimeisellä rastilla Deltan Otto Loukkalahden kanssa. Otto kiristi loppusuoralla askeleen edelle ja oli osuuden kolmanneksi nopeimpana vaihdossa 5. Kuva. Nuorten Jukola 2010 kuvagalleria. Jari ja Satu Vahvelainen.
Nuorten Jukola 2010. Kisaportissa olivat kaikkien 24 edellisen kisan voittajien paidat. Kisan ratkettua HS.n ankkuri kiipesi pylvääseen ja täydensi portin omalla paidallaan. Nuorten Jukola 2010 kuvagalleria. Sami Mustajoki.
Nuorten Jukola 2010. Tapahtuman avasi aiempien voittajien ja viestin osallistujien kulkue, joka oli riemukas, vaikka tuleva kilpailu lienee vakavoittanut eräitä. Kuva. Nuorten Jukola 2010 kuvagalleria. Jari ja Satu Vahvelainen.
Nuorten Jukola 2010. Ensimmäisellä osuudella rasteilla on vielä ruuhkaa. Tässä lähestytään yhtä niistä tyypillisessä Kaupin maastossa. Nuorten Jukola 2010 kuvagalleria. Sami Mustajoki.
Nuorten Jukola 2010. Kolme parasta palkintojen jaossa:  keskellä Helsingin Suunnistajat, vas. Kangasala SK ja oik. Koovee. Kuva. Nuorten Jukola 2010 kuvagalleria. Jari ja Satu Vahvelainen.
Nuorten Jukola 2010. Nuorimpien tyttöjen osuuden kiersi nopeimmin SK Pohjantähden Liisa Sassi-Päkkilä (sijat 17-->5). Pari askelta perässä on Deltan Josefina Sundman. Kuva. Nuorten Jukola 2010 kuvagalleria. Jari ja Satu Vahvelainen.
Nuorten Jukola 2010. Kärjessä tulleet haastateltiin. Tässä kolmannen osuuden kärki HS:n Annika Matilainen ja Suunta Jyväskylän Veera Klemettinen. Kuva. Nuorten Jukola 2010 kuvagalleria. Jari ja Satu Vahvelainen.
Nuorten Jukola 2010. HS:n Tommi Oksasen ohijuoksu rastilla 11. Hännän pituus kuvassa 3 minuuttia. Huomaa takaa-ajavien joukkueiden sijainti pikkukartassa.

Nuorten Jukola 2010. Sijat VIII - XI palkintokorokkeella oikealta: HS II (paras II-joukkue), SK Pohjantähti, Suunta Jyväskylä ja Kuopion Suunnistajat. Kuva. Nuorten Jukola 2010 kuvagalleria. Jari ja Satu Vahvelainen.
Nuorten Jukola 2010. tosiasiallinen ratkaisu: Luukas Valtonen vei HS:n kärkeen toisella osuudella eikä joukkue enää paikastaan luopunut. Tässä ryhmän kolmantena tulee osuudelta toisena vaihtanut Suunta Jyväskylän Misa Tuomala. Välissä on ensimmäiseltä osuudelta Olavin Rastin Niina-Mari Inkeri (sija 153). Kuva. Nuorten Jukola 2010 kuvagalleria. Jari ja Satu Vahvelainen.