Nuorten Jukola 2013

Ms Parma juhli Anjalassa

Kouvolan Rasti-72 ja Sippurasti järjestivät vuoden 2013 Nuorten Jukolan Kouvolan Anjalassa. Järjestävät seurat olivat mukana perustamassa Kouvolan Suunnistajia, joka toimii Kouvolan alueen seurojen edustusseurana. Myös isäntäpaikkakunta muuttui Anjalankoskesta Kouvolaksi kuntaliitoksen myötä. Kilpailukeskus pysyi edelleen Anjalan urheilukentällä. Kilpailunjohtajana toimi 20 vuoden kokemuksella Vesa Vainio, joka oli myös vuoden 2005 Sippu-Jukolan kilpailunjohtaja. Myös Nuorten Jukolan ratamestari Marko Uotila oli Sippu-Jukolan ratamestari eli odotettavissa oli laadukas tapahtuma. Kilpailun suojelina toimi Kouvolan Hiihtäjien maajoukkuehiihtäjä Ville Nousiainen, jolla löytyi nuoruudesta myös kilpasuunnistajan taustaa. Kilpailuun osallistui myös Vuokatin MM-kilpailujen sprintin maailmanmestari Mårten Boström, joka taivalsi osuutensa Suunnistusliiton joukkueeen ankkurina kilpailun ulkopuolella.

Kilpailuun ilmoittautui 188 joukkuetta neljästä maasta. Maasto oli juoksuvoimaisempi kuin aikaisempina vuosina, eivätkä erot olleet suuria missään vaiheessa. Ennakaavailuissa kärkeen povatut joukkueet menestyivät myös itse kilpailussa. Ennakkosuosikkeina kilpailuun lähtivät Helsingin Suunnistajat, Tampereen Pyrintö, MS Parma Mynämäen-Liedon alueelta, Ounasvaaran Hiihtoseura ja norjalainen Halden SK.

Jo ensimmäisellä osuudella ennakkosuosikit miehittivät kärkiasemat. Yleisörastilla HS:n Anton Salmenkylä johti kilpailua, mutta pummasi lopun hajonnoilla minuutin verran. Avausosuuden kuningas oli Mäntsälän Urheilijoiden Tuomas Heikkilä, joka repaisi lopussa 13 sekunnin eron Vehkalahden Veikkojen Valtteri Heikkiseen. OK Ravinenin Felix Hellgren vaihtoi kolmantena 22 sekuntia Heikkilän jälkeen. Avausosuus oli tasinen, sillä sijalla 50. vaihtanut Lapuan Virkiä oli 3.30 minuuttia kärjestä.

Tilanne 1.osuuden jälkeen
1. osuuden väliajat

181 joukkuetta lähtökiihdytyksessä. (Kuva: Nuorten-Jukola2013, KouRa-72, SipRa)

Toisella osuudella alkoi syntyä myös eroja. Monelta joukkueelta ei löytynyt enää toista 16-vuotiasta poikaa jatkamaan kärjen tahdissa. OK Orientin Emil Lönnström vaihtoi ensimmäisenä yhdessä samalla ajalla leimanneen HS:n mikkelililäisen Topi Syrjäläisen kanssa. Tampereen Pyrinnön Teemu Eerola oli vain viiden sekunnin päässä kärki kaksikosta. Osuusajoissa nopein oli Lönnström ja toinen Syrjäläinen. Kolmanneksi nopein oli Haldenin tunnetun suunnistussuvun Håkon Raadal Björlo.

Tilanne 2.osuuden jälkeen
2. osuuden osuusajat
GPS-seuranta 2.osuudelta

Kolmas osuus oli 14-vuotiaden tyttöjen osuus, jossa edellisen osuuden kärkikolmikko piti pintansa, mutta järjestys muuttui. Kärjessä vaihtoi TP:n Lotta Eerola, toisena OK Orientin Klaara Kontinen ja kolmantena HS:n Annika Matilainen. Eroa kolmikon välillä oli seitsemän sekuntia. Osuusajoissa nopein oli SK Jyväskylän Elisa Viholainen, toinen Mäntsälän Siiri Saalo ja kolmas OK Ravinenin Moa Westblad. Myös MS Parman Essi Rantanen kiri kärkeä kiinni vaihtaen viidentenä 2.21 kärjestä.

Tilanne 3.osuudella
3.osuuden osuusajat

Neljäs osuus kulki edelleen kärkikolmikon tahdissa, mutta ero joukkueiden välillä hieman kasvoi, mutta ei ratkaisevasti. Nyt kärkeen nousi ensimmäisen kerran viestin aikana Helsingin Suunnistajat Miika Talan suunnistamana. Toisena vaihtoi 36 sekunnin päässä TP:n Lasse Viilo ja kolmantena OK Orientin Eric Lönnström 1.20 minuuttia kärjestä. Osuuden nopein oli Kouvolan Suunnistajien Niklas Heikkilä. Toiseksi nopein oli HS 2:n Topias Niemi ja kolmas Kangasala SK:n Mikko Ahola.

Tilanne 4.osuudella
4. osuuden osuusajat

Viides osuus oli perinteisesti tyttöjen putkiosuus. Kärki tiivistyi osuuden aikana ja vaihtoon viiletti viisi joukkuetta 14 sekunnin sisällä. Tämän jälkeen olikin jo viiden minuutin ero kuudenteen joukkueeseen. Ensimmäisenä vaihtoi MS Parman Anni Valtonen, toisena Haldenin Gina Granstedt, kolmantena TP:n Anni Hannpää, neljäntenä HS:n Anni Roininen ja viidentenä Kangasala SK:n Vilma Annala. Osuuden nopein oli Nydalens SK:n Stine Madslien Bakken ennen Granstedtia. Kolmanneksi nopein oli Suunta-Jyväskylän Janika Puikkonen.

Tilanne 5.osuudella
5. osuuden osuusajat
GPS-seuranta 5.osuudelta

OK77:n 2-joukkueen Michaela Weiss (104), Ikaalisten Nousevan Voiman Jenny Vehkalahti (87) ja Kymin Suunnistajien 2-joukkueen Milla Mattila kiihdyttävät vaihtoon viidennellä osuudella.

Viime vuosina vanhimpien tyttöjen osuus on muodostunut Nuorten Jukolan ratkaisuosuudeksi. 18-vuotiaissa ovat fyysiset ja taidolliset erot varsin suuret. Anjalassa viidestä kärkijoukkueesta romahtivat Halden SK ja Kangasala SK yli viiden minuutin päähän kärjestä. Myös Tampereen Pyrintö jäi kärjestä 1.44. Kärjessä vaihtoi Helsingin Suunistajien Pihla Otsamo viisi sekuntia ennen MS Parman Essi Hakalaa. TP:n Johanna Viilo vaihtoi kolmantena. Osuuden nopein oli Suunta Jyväskylän Veera Klemettinen, joka oli kaksi sekuntia nopeampi kuin Ounasvaaran Hiihtoseuran Anni Haataja Kolmanneksi nopein oli Espoon Suunnan Emilia Ståhlberg.

Tilanne 6. osuudella
6.osuuden osuusajat

Ankkuriosuudelle lähdettiin herkullisessa asemassa. Kolme joukkuetta voisi voittaa Nuorten Jukolan. Kun lisäksi tiedettiin, että matkassa on kolme sarjansa kärkipoikaa, niin muita ei odotettu enää mukaan kärkikamppailuun. TP:n Aleksi Niemi ei pystynyt missään vaiheessa osuutta saavuttamaan kärkikaksikkoa HS:n Arttu Syrjäläistä ja MS Parman Arto Talvista. Myös Niemen hieman epäonnistuneet reitinvalinnat kasvattivat eroa kaksikkoon. Talvisella oli fyysisesti hyvä päivä, kun taas Syrjäisellä ei ollut hyvä päivä ja hän joutui sanojensa mukaan roikkumaan Talvisen vauhdissa. Lyhyillä väleillä Syrjäläinen saavutti jo hieman karussa olleen Talvisen. Lopullisesti Talvinen ratkaisi voiton MS Parmalle yleisörastin jälkeen olleessa nousussa. Maalissa eroa joukkueiden välillä oli 1.10 minuuttia. Tampereen Pyrinnön Aleksi Niemi piti joukkueensa kolmantena vajaat kolme minuuttia MS Parmasta. Paras ulkomaalainen joukkue oli OK Ravinen neljäntenä ja edellisvuoden voittaja Ounasvaaran Hiihtoseura viides. Halden SK oli kuudes ja kymenlaaksolaisten iloksi Kouvolan Suunnistajat ylsi hienosti seitsemänneksi.

Osuuden nopien oli Arto Talvinen ennen mikkeliläisen Navi 2-joukkueen Joonas Aholaa. Kolmanneksi nopein oli Kalevan Rastin Santeri Silvennoinen.

Seitsemän vuotta kiertänyt kiertopalkinto päätyi Anjalan kilpailun jälkeen Helsingin Suunnistajien haltuun.

Lopputulokset
7.osuuden osuusajat
GPS-seuranta ankkuriosuudelta

Maailmanmestari Mårten Boström (54) yhdessä ankkuriosuuden savolaisten loppukiritaistelijoiden kanssa. Vasemmalta Sonkajärven Pahkan Jiri-Pekka Rissanen (135), Navin 2-joukkueen Joonas Ahola (67) ja Kuopion Suunnistajien Aleksi Sopo (113).(Kuva: Nuorten-Jukola2013, KouRa-72, SipRa)

MS Parman Arto Talvinen ratkaisi Nuorten Jukolan voiton. (Kuva: Nuorten-Jukola2013, KouRa-72, SipRa)

Nuorten Jukola 2013 LogoPerustiedot

Päivämäärä:
24.8.2013

Paikka:
Anjala

Järjestäjät:
Kouvolan Rasti -72
Sippurasti

Päätoimihenkilöt

Kilpailun johtaja:
Vesa Vainio

Ratamestari:
Marko Uotila

Kilpailunvalvoja:
Tommi Tervakangas

Ratavalvoja:
Ossi Karvonen, KuUS

Kilpailun kotisivut

Tulokset

Reittihärveli

GPS-seuranta

Kuvia

Kuvagalleria